BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

11 lata 10 miesiąc temu #569995 przez gusiag
Gabi odnośnie tego mleka, to przecież nie jest to różnica miesiąca ale dni, jak tylko wypił, dobrze się po nim czuł, to podaj raz na jakiś czas.
Ola lubi smakowe i raz w tygodniu pije smakowe. Zwykłe już jej tak nie smakuje, a zagęszczane kaszką chyba się znudziło, zjadła mi na noc 140ml zagęszczonego, pół kromki chrupkiego chlebka i jeszcze grysik waniliowy prawie cały (ok 90ml)Oby spała, tzn śpi już pół godziny bo ją od 14 przetrzymałam ale co będzie w nocy to wielka niewiadoma.

Marigra u nas to samo z tym lękiem separacyjnym, mama i mama, czasem jest ok i siedzi z tatą ale jak coś ją boli albo ma zły humor to tylko mamamamamama :S
wiem, że ze spaniem a właściwie z brakiem snu nie jestem sama, ale muszę mówić bo zwariuje, może pisanie o tym coś pomaga :unsure:

Aisod pierogi sama robiłaś? podeślij mi tu ;) też bym zjadła z przyjemnością. Fajnie, że Michaś jada takie różne rzeczy. Tylko się cieszyć.

nie wiem co mam pisać, nie mam siły, głowa mnie boli i zaraz idę spać.. muszę nauczyć Olę spać raz tylko w dzień, nie wiem jak ale może się nauczy. U nas 5 ząb się przebił ale to chyba już pisałam, górna lewa dwójka, ale dziąsełko nadal widać boli bo zapuchnięte i "dziurawe"

dziewczyny śpijcie dobrze...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 10 miesiąc temu #569997 przez gusiag
o kurde co ja pisze, przepraszam Cię Gabi, napisałam że nie miesiąca a dni a miałam na myśli że nie miesięcy a miesiąca.

11 lata 10 miesiąc temu #570009 przez gaabrysia
No właśnie jest jeszcze miesiąc.. więc jeszcze się wstrzymam ;)

Myślę że drzemki dzieciom potrzebne są jeszcze malutkie inaczej byłyby marudne jeszcze gorzej, Adek nie wyspany jest nie do zniesienia.. płacze do póki nie zasnie. Więc to raczej ona musi zrezygnować z drugiej drzemki ;) ja z dwa razy próbowałam i wcale nie procentowało to lepszą nocą.

Adrianowi też idą zęby na bank , ale które nie wiem .. nie da zajrzeć. A paluchy wciska do tego zawsze ma zajada -po tym poznaje.

dobrej nocy ;) do jutra!

11 lata 10 miesiąc temu #570011 przez gusiag
czy ktoś jeszcze dostaje powiadomienia na pocztę?? bo ja już daaaawno nie..

11 lata 10 miesiąc temu #570028 przez marigra
witam sie wieczornie..

u nas Zuzak padł w połowie butelki - o dziwo!!!!! zawsze wypija do końca i jeszcze mało....widać była zmęczona... oby spała ładnie całą noc....czego i Wam życzę

aisod - pierożki mniaaam...smaka narobiłas...

Gosia - idz spac i odpoczywaj póki możesz... oby ten zabek juz ją tak nie bolał.....

u nas odpukac jak narazie zeby az tak nie doskiwerają....albo ja tego nie zauwazam...ale nie stosujemy ani masina dziasełka ani przeciwbólowych....ale wiem keidy one ida i wtedy robie troche chlodniejsze dania

a z drzemkami to my dawno mamy jedną ok. 13-15, ale w naszym rzypadku w zupełnosci wystarcza...wczesniej były dwie krótkie, a teraz jedna zdecydowanie dłuzsza i myslę, ze to jest sposób, ale akurat u nas.....tez wydaje mi się ze mało spi jak na swoj wiek, ale nic nie poradze

no nic kochane uciekam do męża :silly: :lol: dobrej nocki

11 lata 10 miesiąc temu #570030 przez gusiag
Gabi a wiesz, że to wszystko dokładnie to samo, dokładnie bo sprawdzałam, obiadki, deserki i mleka, w PL dostępne są o miesiąc później niż w DE. Nie wiem na czym to polega, ale Ola jadła tu coś dostępnego od np 11miesiąca a w PL to samo było od 12 (przykładowo HIPP obiad, ten sam smak co Ola jadła tu to w PL kupowałam z miesięczną różnicą opisu na op.), więc wcale się tak tym nie przejmuj.. nie ma w tym mleku nic złego, uwierz mi. Jeśli mu smakuje, jeśli go brzuch nie bolał i jeśli nie je innego mleka to to mu nie zaszkodzi. Wiadomo, zrobisz jak uważasz, ale tak tylko mówię o tych różnicach w opisach wieku. Emma ma z Zosią inną sytuację to trzyma się tego co lekarz mówi. No nic, tak tylko piszę jak to tu wygląda

dobranoc

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #570088 przez aisod
gusia pierogi się robi prosto i trudno za razem :P bo trzeba szybko zagnieść ciasto i ważne jest, żeby go nie "przeciągać" tylko gnieść, jak to moja babcia mówi ;)

ja biorę składniki na oko :D, ale to tak około 300 gram mąki, 2 jajka (może być jedno), szczypta soli, około pół szklanki ciepłej wody (czym cieplejsza tym lepiej)
Mąki i wody można dodawać w zależności od tego, czego potrzebuje ciasto, jak jest za rzadkie to mąki, a jak za suche to wody :P Ugniata się do momentu kiedy ciasto przestaje się kleić. Odkładasz do woreczka foliowego na 10-15 minut, potem wałkujesz i sklejasz pierogi z czym sobie wymarzysz ;) od nadzienia mięsnego, poprzez z kaszą gryczaną, aż po owoce :) gotować trzeba w osolonej wodzie :) ot cała filozofia.

marigra dobrze mówisz z tymi drzemkami to powinno być tyle ile dziecko potrzebuje, Michał też sam zrezygnował z jednej. Moja mama opowiada, że jak ja miałam około 8 miesięcy to już nie spałam w dzień w ogóle :silly:

dobrej nocy

11 lata 10 miesiąc temu #570370 przez gusiag
Aisod hej kochana, dzięki za przepis :) pierogi umiem robić, jestem mistrzynią w pierogach i uszkach na wigilie i w pierogach ruskich :laugh: tylko czasem brak sił i chęci, żeby zrobić samemu, a Ola nie pomoże :)

dziś sukces, Ola od 20 spała do 7 30 z jedną przerwą na mleko o 5 30 :) wyspałam się jak nie wiem :lol: mimo, że budziłam się kilka razy z myślą, że Ola może głodna to od razu zasypiałam dalej. Teraz też już śpi, włączyła sobie sama pozytywkę przy łóżeczku i kładła się na dywan więc stwierdziłam, że pokazuje, że musi iść spać :) drugą drzemkę pewnie zaliczy w wózku na spacerze, a potem to dopiero na noc. Wczoraj musiał boleć ją ten ząbek że tak nie spała. Dziś widzę, że dół znów opuchnięty, ale widocznie ta góra tak daje strasznie popalić. Drugiej dwójki na górze jeszcze ni widu ale na dole puchną okolice trójek. Ciekawe jak to będzie.

Ola dziś sama stała minimum pół minuty i to po kilka razy!! nagrałam filmik i zrobiłam kilkanaście zdjęć :lol:
jeszcze nam daleko do Szymona, Zosi, Kacpra i Kini.. przepraszam, jak pominęłam dzieciaczka który już też chodzi.. wybaczcie.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

11 lata 10 miesiąc temu #570389 przez gusiag
Wielki urodzinowy buziak dla kolejnego rocznego dzieciaczka - dużo dużo zdrowia i radości dla Szymona!! rośnij duży, radosny i grzeczny :kiss:
Załączniki:

11 lata 10 miesiąc temu #570466 przez martyna123
Dziękuje za życzenia wszystkim ciocią. Szymon.

Witam za bardzo czasu nie mam ale jutro napisze już co u nas :)

Pozdrawiam

11 lata 10 miesiąc temu #570542 przez marigra
Szymonek dużo zdrówka szczęscia i słodyczy ciocia Mariola i kumpelka Zuzia życzy :lol:

Gosia - nooo nareszcie troche pospałas, dorze wkoncu organizm sie zregeneruje... a Ola super stoi...jaka dumna z siebie :D super, to nim sie obejrzysz a ruszy do przodu

my narazie stoimy podparte o kanape, ale widze ze tez jest coraz odwazniejsza bbo stoi bokim opiera sie biodrem a łapkami wymachuje we wszystkie strony

na forum jak zwykle łiikend :silly:

11 lata 10 miesiąc temu #570986 przez gaabrysia
Spóźnione życzenia dla Szymonka :-* daj znac Martyna jak się roczek udał;)
Gusiag super Ola stoi tylko patrzeć jak będzie biegać:) a jaka zadowolona z siebie :)

Coś cisza u nas gdzie się dziewczyny podziewacie?

11 lata 10 miesiąc temu #570991 przez gusiag
hej, ja jestem, ale nie piszę, bo praktycznie sama do siebie tu ostatnio piszę, więc czekam na resztę...

a Ola staje i bije sobie brawo :) fajnie, niedługo już będę za nią biegać

11 lata 10 miesiąc temu #571086 przez gusiag
no i znów ja tylko.. :dry:
ale! będę pierwsza z życzeniami dla Majki!! kolejna roczna pociecha :)

Do zabawy mnóstwa siły,
Żeby każdy dzień był miły,
Pełen śmiechu i radości,
Stu urodzinowych gości,
Lalek, klocków i pluszaków,
Stu prezentów, stu buziaków,
Zdrowia szczęścia i słodyczy ciocia Gosia z Olą życzy
:kiss:

11 lata 10 miesiąc temu #571121 przez ewelinda83
Wracam do was :-)

Mialam troche osobistych problemow i nie mialam ochoty na nic, ale juz jest lepiej : :dry:

Szymonku, Maju duzo zdrowka i slodyczy ciocia Ewa z Kinga zyczy :-)

Gosia slicznie Olenka wyglada i jak dumnie stoi :-)

Dorota nie robilam jeszcze projektu w Ikei, jak mi sie uda to dzisiaj zrobie sobie projekt i wycene na ich stronie, bo osobiscie to bede mogla to zrobic jak bede w Polsce a o raczej szybko nie nastapi :dry:

Gosiu Martna a jakie sa wasze plany odnosnie pobytu poza Polska ? Tak pytam bo ja juz mam dosc tej emigracji i zawsze sie jakos pocieszam tym ze mi znajmoi mowia ze wyjezdzaja na dluzej .... wiem ze to smieszne ale mi pomaga :-)

Chcialabym sie pochwalic ze Kinulka stawia pierwsze kroczki :lol: :kiss: jestem z niej strasznie dumna :-) puszcza sie np kanapy robi kroczek albo dwa i bam na dupke, ale zaraz sie oodnosi i probuje dalej :-)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka