BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

11 lata 10 miesiąc temu #565965 przez marigra
nasz jadłospias:

ok. 9 - kaszka mleczno-ryżowa
ok. 13 - obiad - albo ze słoika, albo gotowany z jajkiem (zależy jak pamietam)
soczek
ok. 16 - deserek - owoce z jogurtem, sam serek, kisiel, budyń
w między czasie chlebek, ciastko, (zazwyczaj dajemy to co sami mamy na obiad - ziemniak, makaron ryż)
ok. 19 - 180 ml mleka
ok. 21- 240 ml mleka z kleikiem ryzowym

i w sumie tyle.... w nocy już nie je, bo nawet ładnie przesypia... czasem budzi się na picie

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 10 miesiąc temu - 6 lata 7 miesiąc temu #566136 przez asiula2134
.

11 lata 10 miesiąc temu #566151 przez martyna123
Mój też nie chciał jeść jajecznicy na maśle ale jak zaczęłam robić z szynką z indyka i masełko i jajko to uwielbia ją wydaje mu się że ta szynka daje takiego lepszego smaku a daje dwa plasterki i jedno jajo.

11 lata 10 miesiąc temu #566161 przez asiula2134
martyna spróbuje zrobić jajo według Twojego przepisu, może tak się przekona. dzięki za pomysł

11 lata 10 miesiąc temu - 6 lata 7 miesiąc temu #566538 przez asiula2134
.

11 lata 10 miesiąc temu #566731 przez gaabrysia
Hej dzziewczyny, czytam ale jakoś ostatnio czasu i weny brak..

Tee współczuje tych wędrówek po lekarzach.. oby wszystko szybko wróciło do normy.

Martyna fajne,że zabiegu nie trzeba..

Asia Adrian też spi 2 razy i wydaje mi sie ,że bardzo tego potrzebuj 10,11 pierwsza drzemka 1h. 14,15 druga do 2h. a w nocy pobudki więc Gusiag wiem co czujesz.. też bym zapłaciła nawet za przespaną noc , ale nawet się nie łudzę że to szybko nastąpi...

ja piorę (chyba jako jedna z niewielu..) dalej w dzidziusiu

zajrze później z domu ;P teraz czas pracowac!
miłego dnia.

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #566818 przez Tee
dziewczyny dziękuję za wsparcie :) :)
dziś się tak wkurzyłam, że po prostu masakra!!!!!!!!!
Zuza ma zaleconą wizytę domową - tzn. te zastrzyki mają być robione przez pielęgniarkę w domu a ta małpa wczoraj wieczorem była i nam zapowiedziała, że dziś ran nie przyjedzie bo jest brzydka pogoda, pada, droga mało przejezdna i żebyśmy jutro przyjechali do ośrodka!!!!
ja powiedziałam jej, że Zuza jest chora i ma zaleconą wizytę domową a po za tym ja pracuję to ta małpa stwierdziła bym zwolnienie sobie wzięła :ohmy: :ohmy: :ohmy:
Dziś rano mąż ją ubrał i pojechał (ja w pracy) na wieczór też powiedziała że mamy przyjechać!!!! i w ogóle odwołała wizyty domowe (nie pediatra tylko pielęgniarka)
i nie wiem co mam robić Zuza dalej gorączkuje - wczoraj miała 39,7 pół nocy nie spała, jak szłam do pracy to jeszcze płakała, zasnęła przed 6 a koło 7 już ją wybudzili bo wizytę miała na 7.30

ZWARIOWAĆ PRZYJDZIE Z TĄ NASZĄ SŁUŻBĄ ZDROWIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gosiu ja mieszkam na Warmii i Mazurach a do Olsztyna mam około 100-120 km.

jeżeli chodzi o reagowanie na słówko NIE jak mówię Zuzi nie wolno to ta zazwyczaj schyla główkę do dołu, kręci nią w geście "Nie" i mówi nienienienienienie
A I TAK SKUBANA SWOJE ROBI ;) taki mały "przekorniak". Bywa też że jak mówię NIE WOLNO to zaczyna krzyczeć paluszkiem pokazuje rzecz której jej nie pozwalam - nie dotyka ale się złości i nóżkami tupie
więc u nas to różnie bywa

Martyna super że masaże pomagają :) :)

11 lata 10 miesiąc temu #566892 przez gusiag
Tee zgłoś to w ośrodku zdrowia, może ta pielęgniarka czuje się bezkarna. szok!!! wizyty domowe mają być domowymi, dla dobra dziecka! Paranoja, walcz!!

11 lata 10 miesiąc temu #566893 przez martyna123
Tee- nie pogniewaj się za to co Ci napisze ale na Twoim miejscu to bym zadzwoniła do ludzi którzy prowadzą Twój ośrodek poszła do tego pediatry i powiedziała że ta małpa odmówiła wam wizyt przecież jej za to płacą a ty masz chore dziecko z którym ona każe Ci jezdzić do ośrodka pełnych chorych ludzi ja bym tego tak nie zostawiła nie wiem jak u Was ale u mnie tez w miejscowości jest jeden ośrodek zdrowia z gminy i na całe szczęście Szymon do niego nie należy tylko jeżdze do ośrodka prywatnego 15 km dalej i lekarz jest właścicielem jest super jak nie miałam ubezpieczenia dla małego to nie przyjął kasy ani za niego ani za mnie powiedział że mam Szymonowi coś kupić od wujka nie wysyła do szpitali jak dziecko ma zapalenie oskrzeli tylko jezdzi do domów i leczy sam bo jeżdził leczyć tak mojego kuzyna naprawdę super lekarz wogóle pisze mi wszystko też w niemieckiej książce i prowadzi szczypienia takie jak w de może warto poszukac innego ośrodka zdrowia.

Gosia- co do słów nie WOLNO u nas działa to jak płachta na byka krzyczę zanoszę na inne miejsce a o i tak swoje i się jeszcze śmieje nic nie pomaga jedynie jak nie zwracam uwagi ale jak widzę jak stoi na kraju kanapy i dyryguje rękami to jak nie zaregować albo jak wchodzi na stół czsami też klapsa dostanię w tyłek ale jego to cieszy bo ma pampersa i jego to nie boli. Ja nie wiem już co robić z tym szatanem.

11 lata 10 miesiąc temu #567089 przez ewelina.zak.1991
Gabi ja tez jeszcze piore w dzidziusiu ale planuje sie przerzucu
ic po roczku. Narazie kupilam jeszcze i starczy mi gdzies na 2-3 miesiace pewnie a potem sprobujemy w naszym. Mam pytanie czt ktores z dzieci nadal walczy z ciemieniucha? My sie nie mozemy pozbyc i zaczynam sie obawiac...

Moje maleństwo !!!:*

11 lata 10 miesiąc temu #567123 przez martyna123
Ewelina- my nie mielśmy problemu z ciemieniuchą tylko raz miał plamki tak chocby się zaczeła robić, a to dlaego że włosy umyłam mydłem ale zaczełam intestywnie pare razy dziennie smarować oliwką parafinową i czesać często włosy i to znikło do teraz używamy oliwki parafinowej i nic nie ma.

11 lata 10 miesiąc temu #567454 przez gusiag
Ewelina a jak próbowałaś się pozbyć ciemieniuchy? kładłaś oliwkę, wyczesywałaś, czy coś bardziej specjalistycznego?? u nas Oliwka i czesanie pomagały. Ale to już tak odległy temat, że nie pamiętam tego za dokładnie

Martyna u nas NIE WOLNO działa podobnie, wtedy jeszcze bardziej chce to zrobić i złości się na mnie. Na klapsy jeszcze zdecydowanie za wcześnie, dlatego pytam jakie macie metody, ale wiadomo, każde dziecko inne i swój charakterek ma..

Tee mam nadzieję, że tak tego nie zostawisz i zrobisz aferę, jeszcze do gazety napisz, jaka pielęgniarka pomocna i pracowita. Masakra, ja bym piekło jej zrobiła, francy leniwej. I chamskiej dodatkowo. No mówię Ci, tak mnie to wnerwiło, ja bym nie odpuściła! :evil:

u nas dziś lepiej, bawi się i śmieje, zjadła nawet trochę indyka którego jej zrobiłam, ale koniecznie musiał być solony. do tego dałam zupę krem pomidorowy i jej smakowało. może niedługo zrobię znów z ziemniaczkami, żeby gryzła częściej. a wczoraj spała 3 razy w ciągu dnia i na noc poszła dopiero po 22 spać a ja myślałam, że padnę bo taka byłam zmęczona.. a 3 razy spała bo po spaniu pierwszym wzięłam ją na spacer i mi zasnęła w wózku i nic nie było w stanie jej powstrzymać przed spaniem, wołałam ją, krzyczałam, wózkiem skakałam i nic, więc odpuściłam.. a po południu znów 30min spała. Dziś chciała powtórzyć sprawę na spacerze więc szybko wróciłam się do domu żeby się czymś zajęła i udało się i spać poszła o swojej porze.

A ja dziś na obiad zrobiłam naleśniki z indykiem, kukurydzą, pieczarkami zapiekane serem, pycha. W domu pierwszy raz to robiłam, a jadłam kiedyś w restauracji i dziś mi wyskoczył taki pomysł w przepisach na fb :) więc skorzystałam. Jak ktoś ma ochotę polecam!

11 lata 10 miesiąc temu #567466 przez martyna123
Gosia poprosde przepis ja lubie nalesniki pod kazdym rodzaju a najbardziej z szpinakiem. Moj maly ma bardzo uparty charakter i jest coraz gorszy. A co do obiadkow ja tez sole juz dawmo bo nie chcial jesc i mama mi mowi zjedz to za niego bez soli zobaczymy czy bedzie smakowac no i zaczelam solic i dawac ziol

11 lata 10 miesiąc temu - 6 lata 7 miesiąc temu #567501 przez asiula2134
/

11 lata 10 miesiąc temu #567524 przez gusiag
podaję przepis na farsz bo naleśniki każdy zrobić umie :)

Farsz:
- 550 g piersi z kurczaka
- przyprawa do gyrosa - nie jest konieczna można przyprawić według własnego smaku
- 150 g pieczarek
- 150 ml śmietany kwaśnej
- 100 g sera żółtego lub mozzarella, ja dałam tarty ser
- 1 cebula

Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na oleju podsmażyć cebulę, piersi z kurczaka, gdy się podsmażą dodać pieczarki, smażyć ok 8 min. Na patelnie wlać śmietanę, podgrzewać do lekkiego odparowania. Do każdego naleśnika nałożyć farsz, zwinąć jak gołąbki, włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia, poukładać obok siebie, posypać żółtym serem, zapiekać w piekarniku w temp. 180 C ok 10 min do roztopienia się sera.
ja naleśniki miałam gotowe, ale jak ktoś ma mało czasu to naleśniki może przygotować dzień wcześniej, to szybciej wtedy obiadek będzie gotowy.

można zrobić do tego sosik np jogurtowo czosnkowy i mieć w miseczce obok do maczania, ale nie jest konieczny.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka