BezpiecznaCiaza112023

ciaza i porod w Hiszpanii

11 lata 10 miesiąc temu #544995 przez larita
100lat 100lat niech zyje zyje nam!! a kto??? Mayeczka :)

Cata to juz Alez tez zaraz bedzie mogl jesc jamon ;) gratulacje!! ja cieszylam sie jak glupia jak zobaczylam,ze malej zabek rosnie hee az sie poplakalam ze wzruszenia,ale ja zawsze placze hehe

Gatita Jamalek jest piekny i tak fajnie sie usmiecha az nie wierze,ze takie dziecko moze plakac ;)

Agathe nie scinalam Larze wlosow jeszcze, grzywke ma smieszna dluga,ale na razie nie bede scinac, chociaz zadnej spinki ani opaski nie da sobie zalozyc :) od ssania palca trudniej odzwyczaic niz od smoczka, cos o tym wiem, bo ja ssalam do 5 roku zycia ,ale nie ma krzywych zebow ani nic ;) syn mojej siostry tez ssie i tez nie da sobie na razie tego odmowic, Lara ssala jak miala 3 mce ,ale jakos jej przeszlo. wiec u nas rodzinne ;)

gumis ja tez rozgladam sie za przedszkolem od wrzesnia, w maju Lara skonczy rok, a ja wlasnie chcialam byc znia rok w domu.
A pierwsz zabki wychodza na dole, jedynki, przewaznie wychodzi jeden po drugim, a pozniej wychodza gorne jedynki w wiekszym odstepie juz, mojej myszce wlasnie rosnie jedynka i spi fatalnie, budzi sie chyba z milion razy w nocy ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #545017 przez larita
a co do szczepien to Wam nie pomoge, bo ustawa o dodatkowych szczepieniach weszla 10maja, a Lara urodzila sie 9go,wiec zalapala sie jeszcze na darmowe :)

olencja czekamy na zdjecie z tortem malej solenizantki!! czyli najstarsza z towarzystwa??? :D

11 lata 10 miesiąc temu #545179 przez gumis24
Larita ja tez chce go poslac do przedszkola glownie ze wzgledu na kontakt z innymi dziecmi i jezyk!w domu mowimy po angielsku ja rowniez po polsku a tutaj wszystko po catalansku...nawet jak sie z nimi rozmawia po hiszpansku to przedszkolanki odpowiadaja po catalansku ale mnie to wkurza!!!jak dla totalny brak kultury ok ze sa dumni kim sa etc ale w koncu nie maja niezaleznosci i mieszkamy w Hiszpanii...kolezanka siedzi z ksizeczka syna na google translate.. :laugh: a i tak nie wszystko jest..
No i chyba cos w koncu ruszylo z chrztem az wstyd ale znow ten sam problem moiw tylko i wylacznie po catalansku...ale idzie z nami znajoma przez weekend jak maz bedzie i potrzebujemy tylko libro de famillia...
U nas nocka byla lepsza ale z kim nie rozmawiam z rodzicow to wszyscy mowia ze te nocki takie raz lepsze raz orsze beda jeszcze dluuugo..dzis rozmawialam z jednym tatusiem i mowil ze tak do 2-3 lat a maja 3 dzieci wie doswiadczenie ma..he he
Ryan ma drzemke wiec i ja ide spac..:)

11 lata 10 miesiąc temu #545220 przez Agathe888
STO LAT dla Majeczki!!!!!

gumis ja od lipca niby mam wrocic do pracy i od wrzesnia tez chcemy mala oddac. niby moze siedziec z rodzicami eRka ile chce, ale ja uwazam ze w zlobku lepiej - zabawki, dzieci - wiecej stymulacji. niedaleko jest hiszp angielski zlobek ale kurcze zeby tam rano dojechac (korki) to chyba trzeba miec helikopter. wiec zapiszemy ja pewnie do zlobka pod domem. bedzie sie uczyc katalonskiego..
a tak w ogole to prywatne zlobki czy przedszkola sa tutaj czasem tansze niz panstwowe. ja uwazam ze to skandal ze mieszkam w hiszpanii i nie ma tu ani jednego panstwowego miejsca w ktorym bylby hiszpanski a nie katalonski!!!!!!!!!nieznosze katalonskiego. brzmi okropnie!!

larita ja mala zabiore do fryzjera jak bedzie miala 3mc bo moj eRek juz tu planuje samemu jej wlosy sciac!! musze go ubiec hihi

mamusie ktore podrozowalyscie samolotem - czy mozna wziac wozek ORAZ maxi cosi? czy trzeba kombinowac jak przewiezc mala z lotniska do domu w PL? moze na dzien matko pojade do domku:)

11 lata 10 miesiąc temu #545254 przez larita
gumis Ty to w ogole masz z jezykami zamieszanie :) My bylismy spedzic sylwester w barcelonie,ale jako typowi tyrysci.. dogadywalismy sie ze wszytskimi en castellano.
a z przedszkolem to tez chce wlasnie ze wzgledu na kontakt zdziecmi, jezyk, tak jak mowi agathe
ale chcialabym normalne hiszpanksie prywatne, zeby mala pierwsze nauczyla sie mowic po hiszp dobrze, apozniej juz od 3 lat moze dwujezyczne, sama nie wiem, slyszalam rozne opinie,zeby nie mieszac ang na poczatku, bo pozniej dzieci nie umieja jednego jezyka dobrze irobia bledy ortograficzne, nie wiem ile w tym prawdy, Gumis, bedziesz nam relacjonowac na biezaco wasza sytuacje :D

agathe to masz meza artyste??? ;)
Jesli chodzi o lot samolotem, to zalezy od linii, ktorymi bys podrozowala...
ogolnie jesli np w Locie kupujesz bilet, to pytaja czy dziecko na kolanach, wtedy placisz 10procent biletu,jesli w siedzonku (maxi cosi) to placisz jak za normalne miejsce. a wozek przysluguje kazdemu dziecku w kazdej linii gratis, pamietaj,zeby dobrze owinac folia, zabezpieczyc wozek, bo moze sie okazac,ze bedzie niezle porysowany, lub ponacinany....

11 lata 10 miesiąc temu #545580 przez kamila7-26
czesc dziewczyny nie wiem kiedy was nadrobie napisze tylko ze my od 2 waslczymy z goraczka :( dzisiaj miala mala badanie moczu i jest ok wiec to przeziebienie ale malutka taka biedna i w noc nie spimy i w dzien tylko na rekach :( nic zmykam wpadlam tylko sie usprawiedliwic!!
Mayeczka duze buziaczki sloneczko ty nasze na Twe PIERWSZE URODZINKI :)

11 lata 10 miesiąc temu #546254 przez olencja
Pierwsza!!!!
Witam z rana. Ja tylko na sekundke, DZIEKUJEMY ZA ZYCZENIA URODZINOWE DLA MAYI!!!
Kochane jestescie, ze pamietacie o nas. Ostatnio doba jest za krotka i na nic nie mam czasu, wiec wbaczcie, ze nie odp wszystkiem. Ale podczytuje Was codziennie, zdjatka przecudne, zadnej amatorszczyzny nie widze :)
Biegunka po 1,5 tygodnania poszla sobie. Ale trzeba bylo wprowadzic scisla diete i moje dziecko chyba boi sie, ze znowu niedobra mama nie bedzie chciala nakarmic dziedzi, wiec je na zapas. Nie wiem, gdzie to sie miesci, a na razie nie chce obciazac brzuszka, wiec daje malo ale czesciej. Zawsze konczy sie to lzami rozpaczy, jak to juz koniec jedzonka?
Ja tez chcialam koniecznie, zeby miala smoczek, ale nie dalo sie. Na poczatku plula, ale bylam uparta i wpychalam do spania, a po jakims czasie jak widziala smoczek w mojej rece, to byla mega histeria i musialam odpuscic. Za to wydaje mi sie, ze teraz pewnie moglby jej pasowac. Ale bardziej do obgryzania niz ssania.A palca to chyba trzeba bedzie obciac :lol:
Musze leciec, wpadne pozniej
Buzki

11 lata 10 miesiąc temu #546384 przez kasiah
Hej,

ja tez dpadam na chwile, bo w pomentach kiedy pszczola spi pakuje sie. Jutro wyruszamy z zaragozy. To jakies 900 km od nas ale na szczescie spac bedziemy kolo madrytu u naszych znajmoych wiec podroz nie bedzie az taka dluga i ciezka. To pierwsza tak dluga podroz naszej pszczolki ciekawe jak ja zniesie, ob duzo spala.
Matko tyle rzeczy trzeba wziac jak sie wyrusza w podroz z dzieckiem, chybaz pol domu.

Aaa i nie wiem czy pamietacie, jak wam wspominalam ze wlasciciel domku w ktorym teraz mieszkamy nie palci hipoteki i juz sprawa w sadzie jest. Wiec wczoraj do nas przyszedl i powiedzial ze musimy sie wyprowadzic. Powiedzial ze im szybciej tym lepiej, bo on chce negocjowac z bankeim i jego brat chce sie do tego domu przeprowadzic. Wiec eNek mu powiedzial ze ok, wyprowadzimy sie ale potrzebujemy ok 3 miesiecy na znalezienie innego domu, szczegolnie ze polowe lutego nas nie ma.
wiec po powrocie z zagarogzy trzeba bedzie wziac sie za szukanie. Jako ze pod koniec kwietnia lecimy do PL, musimy sie przeprowadzic najpozniej gdzies do polowy kwietnia.
prawda jest taka ze caly czas czegos szukalismy ale bardziej do kupienia i bez stresu wiec teraz pewnie troche sie postresujemy.

11 lata 10 miesiąc temu #546505 przez Agathe888
larita artysta taaa. artystyczny to on ew moze balagan zrobic :woohoo: uparl sie ze te wlosy takie dlugie i ze trzeba obciac, wiec powiedzialam ze jak beda 3mc to pojdziemy do fryzjera:)

ehh maly aniolek wczoraj pokazal rozki... placz i ryk wieczorem.. w koncu dalam smoczka.. za kazdym razem jak wypadl to byl placz czyli co ok 2min! tak wiec nie wiem co lepsze siedziec i pilnowac smoczka czy dawac piers.. teraz spi. tatus tez spi bo 'chory'.. mhmmm...

kasia szczesliwej podrozy! oby sie udalo. odzywaj sie do nas czasem z zaragosy:)

11 lata 10 miesiąc temu #546520 przez kamila7-26
Czesc dziewczyny zdjecia sa przesliczne a raczej dzieciaczki na ich :)
my szczepilismy na rota i na pneumo i tak jak u gumis kosztuje kazda 70 euro ale ja wole wydac niz pozniej sobie w twarz pluc to moje zdanie!! U nas juz dzisiaj bez goraczki za to ja mam :( jutro ja ide do lekarza bo czuje sie jak przerzuta i wypluta :( masakra!! zmykam cos zrobic na obiad bo jak maz wroci z pracy to oddaje mu Carolcie i ide sie polozyc bo padam!!

11 lata 10 miesiąc temu #546618 przez Agathe888
kamila trzymaj sie kochana i odpoczywaj ile mozesz.
moj eRek to ma udawane przeziebienie goraczki nie ma w ogole. no ale kichnal wczoraj dwa razy wiec jest obloznie chory.

11 lata 10 miesiąc temu #546642 przez gumis24
Oj widze ze biedactwa Carolcia i Maya..:(
Kasiah chcialam tylko napisac ze prawnie wlasciciel domu nie moze Was wyrzucic takie jest prawow Hiszpanii chyba ze nie placiclibyscie czynszu..tym bardziej z dzieckiem..wspolczuje to chyba ostatnie co Wam teraz potrzebne..:(
Agathe no ale wymyslil he he cudne ma wloski!!:)nozyczki precz.. :laugh:

11 lata 10 miesiąc temu #546866 przez toska
Cześć dziewczyny, podglądam Was czasem i w końcu postanowiłam do czytania dołączyć pisanie (jeśli można oczywiście.Jestem mama małego szkraba, który urodził się 10 września i ma na imię Dominik i mieszkamy no i tez mieszkamy w Hiszpanii.Szkoda,ze wcześniej nie trafiłam na to forum będąc w ciąży,no ale lepiej późno niż wcale :)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

11 lata 10 miesiąc temu #546878 przez larita
kamila zdrowiejcie!!!

kasiah cos wiem o pakowaniu sie do wyjazdu... uff ja bez wczesniej zrobionej listy sie nie ruszam hehe

agathe oczywiscie piers jest naj dla takiego malentswa,ale nie poddawaj sie, Sofia musi nauczyc sie dobrze ssac smoczek,bo to cos innego

toska witaj!! ja tez jestem tu od niedawna,wiec Ty i tak szybciej sie ruszylas ;) na nastp ciaze sie juz zalapiesz hehe
Dominik super chlopak, pozuje jak rasowy model

11 lata 10 miesiąc temu #546891 przez cata
Toska witaj w rodzinie :-) i napisz coś więcej gdzie mieszkasz itp.
synek slicznota same piękne dzieci te polki rodzą :-)

Kasia szczęśliwej podróży i oby mala spala i podróż się wam nie dluzyla .

Kamila i Carolcia wracajcie do zdrowia.

Mayeczka ty też !

Dziewczyny może wieczorem was nadrobie i odpisze bo teraz jestem na ławce na dworze i marzne :-) mały mi marudzi i teraz śpi te zeby go mecza . Do tego chłop mnie z równowagi wyprowadza to same rozumiecie ;-)

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka