BezpiecznaCiaza112023

ciaza i porod w Hiszpanii

13 lata 2 miesiąc temu #304826 przez hiszpanka
Gumis bedzie dobrze... jak urodzilam pierwsza core to po miesiacu wrocilam do pracy i nigdy mi jej obecnosc w niczym nei przeszkadzala.. choc mam wolny zawod i zawsze musialam duzo podrozowac etc, a nei mialam blisko babc, ktore moglyby sie zajac mala... zawsze sami sobie radzilismy :) Teraz tez sobie poradzimy.. choc obawy wynikaja tylko z wieku - troche sie rozleniwilismy :)))

Ania dasz rade.. tak samo jak MY... odmlodzi nas taki maluszek i rozrusza :)
a ten gwar zwiazany z noworodkiem Gumisiu to sama slodycz w ciszy :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 2 miesiąc temu #306145 przez anuskka
Wiem Ania. I ciesze sie z tej malej istotki. Tak naprawde to uwielbiam dzieci i nie wyobrazam sobie ,ze moglabym ktoregos nie miec.I wiem tez ,ze kazda zla chwile dziecko wynagrodzi samym usmiechem i gestem .

Gumisiu nie przejmuj sie tym co mowia -to troche jak facetom przed slubem wmawiaja-ozen sie czemu tobie ma byc lepiej-zwykla moze nawet nieuswiadomiona do konca zazdrosc :unsure: :ohmy:

A lekarz rzeczywiscie wredny. Nie ma to jak brak kultury...

13 lata 2 miesiąc temu #306829 przez kruszyna
Cześć dziewczyny niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży, termin mam na początek lipca. Chciałam się was zapytać jakie wymaganie trzeba spełnić, żeby mieć cesarkę. Strasznie się boje naturalnego porodu, mam niski próg bólu i chciałabym jego uniknąć.Słyszałam, że w Polsce cesarkę robią jeżeli dziecko waży powyżej 4 kg, choć nie wiem czy to prawda. A w Hiszpanii jak to jest?

13 lata 2 miesiąc temu #306926 przez anuskka
W Hiszpanii robia cesarke tylko ze wskazan medycznych-przypuszczam,ze jak dziecko jest duze to tez.Ale kochana Kruszyno porownujac cc i porod sn (przezylam oba)to moze ten pierwszy jest szybszy -ale bol i dolegliwosci trwaja znacznie dluzej-Chyba lepszym wyjsciem jest zwykly naturalny porod plus znieczulenie-ale oczywiscie masz prawo do wlasnego zdania i decyzji .
Zycze wspanialych przezyc w ciazy .

13 lata 2 miesiąc temu #307388 przez hiszpanka
Kruszyna, ja nei radzilam przez cc - tylko naturalnie, ale jestem przekonana, ze Anuskka ma racje... lepiej sie przemeczyc kilka godzin naturalnie niz pozniej z gojacym sie brzuchem wiele tygodni. Oczywiscie znam tez dziewczyny, ktore placa za to zeby tylko miec cc, ale moim zdaniem naturalny jest lepszy. Mnie polozna straszy, ze bede miec cesarke bo moj synek jest duzy... choc nei ma przeciwskazan poki co do naturalnego.. Przyznam Ci sie, ze ja potwornie sie boje wszelkich operacji i mam nadzieje, ze jednak urodze naturalnie... jakie to przewrotne, ze jestesmy wszystkie tak rozne... i kazda z nas boi sie czego innego :)

13 lata 2 miesiąc temu #307394 przez kruszyna
Dzięki dziewczyny za odpowiedź, co do cesarki.Byłam na forum gdzie kobiety rodziły przez cesarkę i nie wszystkie to źle wspominają, co niektóre czuły się lepiej niż po porodzie naturalnym. No i jeszcze czytałam, że po naturalnym porodzie nie odczuwa się przyjemności podczas współżycia, a wręcz ból.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie ciąży w Hiszpanii, jak częste są wizyty i czy podczas każdej ma się robione USG?

13 lata 2 miesiąc temu #307476 przez gigi76
Czesc dziewczyny,ja od 8 lat mieszkam w malym miasteczku kolo Malagi, od poczatku ciazy probowalam znalezc jakies forum o ciazy w Hiszpani i dopiero teraz mi sie udalo, dwa dni przed przewidywanym terminem porodu,ha,ha, to moje pierwsze dziecko i bardziej od porodu boje sie opieki nad noworodkiem, bo jestem w tym temacie zupelnie zielona, a jesli chodzi o rady to moge liczyc tylko na internet,ale mam nadzieje ze jakos sobie poradze. Kruszyna, ja wizyty mialam co miesiac u poloznej a usg trzy razy,w 12,20 i 32 tyg.

13 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 tygodni temu #307513 przez anuskka
Gigi witaj i podaje ci adres stronki gdzie jest nas juzt roche mamus lutowych . zapraszamy. zawsze mozemy sie powspierac i podenerwowac wspolnie

Co do opieki nad malenstwem na pewno sobie poradzisz-choc beda lepsze i gorsze dni-ale byc mama to naprawde wspaniala rzecz .

Kruszyna u mnie to byly po jednej wizycie u poloznej w I i II trymestrze w III czesciej,usg w 12,20 i34 tygodniu ,dwie wizyty u gina ,ktory tylko sprawdzil wyniki analiz krwi(raz na trymestr)-i oprocz tego pare dodatkowych wizyt-ale to ze wzgledu na zle wyniki badan. a teraz dwa dni przed terminem (we srode)czeka mnie pierwsze ktg.

kurcze dziewczyny ja tez od poczatku szukalam "ciezarowek" w hiszpanii. fajnie ,ze nas sie pare zebralo.A tak swoja droga cholernie zimno tu ostatnio... :blink:

13 lata 2 miesiąc temu #307519 przez hiszpanka
droga kruszyno... mysle, ze w pologu nie odczuwa sie satysfakcji seksualnej i boli bo nie najlepszy czas na seks, ale pozniej... nic bardziej blednego! Moja córka ma juz 14 lat i wrocilam do wspolzycia zaraz po pologu i NIGDY przeNIGDY nie czulam bolu czy brakowalo mi satysfakcji. Przez te wszystkie lata cieszylam sie normalnym wspolzyciem (a mamy z mezem spore libido) :) Dlatego nie sluchaj takich bajek... to zupelna bzdura! Jestem przekonana, ze po cc wrocisz znacznie pozniej do sprawnosci seksualnej niz po porodzie naturalnym :)
Wizyta z polozna jest co miesiac i ona tylko dokonuje podstawowych pomiarow takich jak ciezar ciala , zlecenia badan krwi i moczu etc... USG masz jedno w kazdym trymestrze zlecone przez polozna i wykonywane przez ginekologa. To gwarantuje Ci ubezpieczenie i jest to w zupelnosci wystarczajace. Mozesz wziac sobie konsultacje prywatne, ale MY jak poszlismy lekarz powiedzial wprost, ze nie maja one sensu i szkoda wydawac kase bo w ubezpieczeniu jest wystarczajaca opieka :) i rzeczywiscie taka jest jak trafiosz na normalna polozna - czego Ci zycze :)

Gigi, nie boj sie... to instynkt - samam bedziesz iwedziala co jest dobre , a co zle... poza tym jestem pewna, ze przeczytalas kilka madrych ksiazek :))) wszystko bedzie dobrze :) Czekasz na corke czy synka?

13 lata 2 miesiąc temu #307603 przez gumis24
ja tez na poczatku bardzo balam sie porodu naturalnego a teraz mysle ze z jakims srodkiem przeciwbolowym dam rade..;)
dziewczyny a jakie macie cisnienie bo ja mam 144/90 czy powinnam sie martwic?

13 lata 2 miesiąc temu #307635 przez kruszyna
Ja mam 125/75 , niby ksiazkowe;)
Gigi ja mieszkam w samej Maladze wiec mamy do siebie blisko, kiedyś możemy się wybrać razem z naszymi maluchami na spacer;)
Gumis, a na kiedy masz termin?

13 lata 2 miesiąc temu #307638 przez gumis24
kruszyna termin mam na 18 czerwca i spodziewamy sie pierwszego syna...
anusska no zimno he he ale ponoc juz nie dlugo i bedzie coraz cieplej a latem znow bede miala dosc upalow :silly:

13 lata 2 miesiąc temu #307640 przez hiszpanka
Gumis 144/90 to dosc wysokie... polozna nie zwrocila na Twoje cisnienie uwagi? Ja tez mam skoki do wysokiego i mam zalecenie , ze powyzej 135/90 mam jechac do szpitala...

13 lata 2 miesiąc temu #307647 przez kruszyna
Dzieki hiszpanka, pocieszylas mnie. Ale chyba i tak czeka mnie cc bo mam bardzo waskie biodra np. spodnie 34 nosze. Tak mi powiedzial ginekolog jeszcze w Polsce, kiedy nie bylam jeszcze w ciazy,

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #307660 przez gumis24
hiszpanka ja bylam u lekarza w piatek i najnizsze a mierzyli mi 4 razy bylo 140/70 lekarz stwierdzil ze to tylko stres zwiazany z wizyta u lekarza...ale dzis mialam jeszcze wiecej czyli wlaasnie 144/90...plozna mam dopiero 15 marca powinnam isc wczesniej??

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka