- Otrzymane podziękowania: 5
- /
- /
- /
- /
- Styczniówki 2014 =)
Styczniówki 2014 =)
- anitkade
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- remiśleoś
- Wylogowany
- rozmowna
Ja po wczorajszej wizycie szczęśliwa jestem.Otóż pessar trzyma szyjkę,brzuch nie twardnieje,a morfologia nie spadła.uff...widocznie te duże ilości natki pietruszki bardzo pomogły.a i cukier mam w normie.na czczo 4,0,a po 2 godz 5,5.jakieś inne te jednostki,ale najważniejsze,że jest ok.od początku przytyłam 7 kg.mam nadal zakaz wszystkiego na "s" jak to powiedział lekarz,czyli sexu,spacerów smarowania brzucha:-)
Za godzinę przyjedzie pan do szerszeni:-) mam nadzieję,że je pokona:-)
Monia ale jak yo ,pozwolili Ci po mieście łazić?przecierz to badanie sprawdza spalanie cukru w spoczynku.nie wolno chodzić.a może źle Cie zrozumiałam.a pobrania krwi współczuję.
- remiśleoś
- Wylogowany
- rozmowna
Ja po wczorajszej wizycie szczęśliwa jestem.Otóż pessar trzyma szyjkę,brzuch nie twardnieje,a morfologia nie spadła.uff...widocznie te duże ilości natki pietruszki bardzo pomogły.a i cukier mam w normie.na czczo 4,0,a po 2 godz 5,5.jakieś inne te jednostki,ale najważniejsze,że jest ok.od początku przytyłam 7 kg.mam nadal zakaz wszystkiego na "s" jak to powiedział lekarz,czyli sexu,spacerów smarowania brzucha:-)
Za godzinę przyjedzie pan do szerszeni:-) mam nadzieję,że je pokona:-)
Monia ale jak yo ,pozwolili Ci po mieście łazić?przecierz to badanie sprawdza spalanie cukru w spoczynku.nie wolno chodzić.a może źle Cie zrozumiałam.a pobrania krwi współczuję.
- gaguka
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 2
Remiśleoś podoba mi się to określenie "zakaz wszystkiego na s" też będę używać mi jeszcze zabronił się kąpać w wannie, tylko bardzo szybki prysznic w letniej wodzie dozwolony :/
- Dagnes
- Wylogowany
- gadatliwa
- Otrzymane podziękowania: 15
- remiśleoś
- Wylogowany
- rozmowna
Był koleś od szerszeni i zobacymy czy się ich pozbyliśmy.
Dagnes 10 na plusie to nie tragedia,wrócisz do wagi przy dziecku.
- pysiaczek19918
- Wylogowany
- budujemy zdania
- gosiacek
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
Odebrałam wyniki i żelazo znów spadło. Teraz mam 10,7 Ja już nie wiem co mam robić.
Dagnes mogłabyś mi napisać jakie dokładnie bierzesz to chelaferr, bo wiem, że są różne i ile tabletek ile razy dziennie? Może się faktycznie na to przerzucę, bo sporo dziewczyn zachwala te tabletki. Ja biorę ascoferr 2 tabletki 3xdziennie i nic :/ Jak spadało, tak spada.
Pysiaczek ja mam jeszcze niższe wyniki niż Ty, a Ty bierzesz jakieś tabletki?
Jak Wy sobie radzicie z tym żelazem?
Dziś mam wizytę u lekarza i będę mogła posłuchać mojego maleństwa
- remiśleoś
- Wylogowany
- rozmowna
- remiśleoś
- Wylogowany
- rozmowna
- gosiacek
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
Ja czytałam, żeby wołowinę, cielęcinę wcinać, ale żeby wątróbkę omijać, bo ma dużo wit. A a jej nadmiar w ciąży jest niewskazany. Zresztą nie lubię, więc dla mnie to lepiej
A jak przeczytałam ulotkę mojego leku po czym brać, czego unikać itp. to wyszłoby na to, że muszę cały jadłospis zmienić :/
"Nie zaleca się przyjmowania leku równocześnie z kawą, herbatą, jajkami, pożywieniem zwierającym wodorowęglany, węglany, szczawiany lub fosforany, mlekiem lub jego przetworami, pełnoziarnistym chlebem lub płatkami zbożowymi oraz innymi produktami zawierającymi błonnik, gdyż mogą one zmniejszać wchłanianie żelaza."
Niby 2 godz. po zjedzeniu/wypiciu takich produktów można dopiero zażyć tabletki, ale dla mnie to nierealne. Doby mi nie starczy
Ratuję się burakami, ale skutek na razie marny
- Linka2
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 0
ja też zaczynałam z bardzo ładnymi wynikami, 12,5 miałam na początku, przy ostatnich badaniach już 10,7 i wtedy dostałam receptę na Tardyferon. Teraz będę robić badania za około tydzień - jestem bardzo ciekawa czy jeszcze mi spadnie czy może to przyjmowanie żelaza coś pomoże - mam nadzieję ;/
Co do cukru to niestety nie wiem - mi lekarz mówił tylko, że jeśli przekroczy 140 to mam sie udać do diabetologa i zastosować dietę przeciwko cukrzycy.. o niskim wzroście nic nie mówił ;/
- anitkade
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Podrukowałam sobie porady różne i będę czytać w domu, bo za dużo jest tego.
Na pewno wszędzie piszą o witaminie C, trzeba przyjmować dużo i najlepiej razem z żelazem, mnie lekarka radziła mięso i do tego sałatka z sokiem z cytryny. Poza tym zrobić domowy zakwaszony barszcz i pić codziennie szklankę. Burak ma żelazo, ale chodzi też o ten kwas, bo zakwaszenie żołądka powoduje lepsze wchłanianie żelaza. Nie powinno się jeść słodyczy w ogóle, a szczególnie unikać przed posiłkiem. Żelazo lepiej wchłania się z mięsa niż warzyw, najlepsze jest czerwone, a najlepsza wołowina, bo chudsza. I wątróbka ma dużo. Ale też jaja, sardynki. Ja ostatnio troszkę sobie pofolgowałam, bo mi się wydawało, że jak jem sporo mięsa a wyniki nie są dramatyczne - to mogę. Ale od dzisiaj się biorę poważnie za siebie. Kupiłam rodzynki, bo mają żelazo, tak samo śliwki suszone. Nie powinno się pić kawy ani herbaty. Kawy w zasadzie nie piję, ale herbatę owszem, ale dzisiaj już nie piłam. Piję wodę z sokiem, jutro sobie cytrynkę przyniosę. Albo jakieś ziołowe. Podobno tez pokrzywa niesłodzona na czczo jest dobra. Ja piję codziennie. Ale nie wiadomo, jakie bym miała wyniki, gdyby nie ta pokrzywa Moja lekarka mało wierzy w leki, bardziej w dietę. Bardzo mi się to podoba, leki obciążają wątrobę i jednak to chemia.
- mokka
- Wylogowany
- rozmowna
- Otrzymane podziękowania: 3
prawidłowa glikemia na czczo: 70-99 mg/dl
nieprawidłowa glikemia na czczo: 100-125 mg/dl, wskazane wykonanie testu OGTT
cukrzyca >126 mg/dl, wynik uzyskany w dwukrotnym badaniu
Prawdopodobnie będziesz musiała powtarzać badanie z glukozą przy Twoim wyniku. Postaraj się dzień wcześniej nie jeść nic słodkiego bo to może zawyżać wynik na czczo.
Mierzyłam brzuch dzisiaj i są 93cm na wysoskości pępka ach, rośnie jak szalony
- gaguka
- Wylogowany
- budujemy zdania