BezpiecznaCiaza112023

Styczniówki 2014 =)

11 lata 6 miesiąc temu #754840 przez Anitulka
nie, dostałam tylko taką małą karteczkę z wynikiem 137 i położna powiedziała, że mam ją wziąć na następną wizytę u lekarza, czyli 23 października :/ głupia jestem bo przecież wystarczyło jej zapytać czy się mieszcze w normie, ale jakoś nie pomyślałam...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 6 miesiąc temu #754853 przez anitkade
Ja miałam w innej jednostce podane na wyniku, ale nie mam go przy sobie. W domu Wam napiszę. Ale miałam coś 4,2 a norma była do 5,7. W każdym razie takie wielkości, ale dokładnych liczb nie pamiętam.

11 lata 6 miesiąc temu #754868 przez Anitulka
Znalazłam w internecie, że norma jest do 140, więc w granicach się bym mieściła, ale nie wiem czy wszystko ze mną w porządku, bo jak wracałam z przychodni to sobie kupiłam grześka (jeszcze go nie zjadłam, ale jest blisko ;)) a teraz szukam przepisu na ciastka kawałkami czekolady :silly:

11 lata 6 miesiąc temu - 11 lata 6 miesiąc temu #754872 przez mokka
u mnie na wydruku jest podana norma 140, ale to jest po 2 godzinach i przy 75g glukozy. Ja miałam po 2h i 75gramach wynik 107 więc niższy sporo niż Twój.

Fasolek [*] 10tc (2016)

11 lata 6 miesiąc temu #754875 przez anitkade
Ja też jak wyszłam, to byłam głodna od razu, ale nie mogłam jeść, bo byliśmy w biegu strasznym, dopiero koło 13.00 zjadłam kanapki.
Ja robiłam badanie 8.40 i siedziałam do 10.40, bo ktoś pytałam, a zapomniałam odpisać wcześniej.

11 lata 6 miesiąc temu #754896 przez ulcia78blondi
remiśleoś, my też mieliśmy kiedyś w domu szerszenie. U nas straż powiedziała, że nie przyjeżdza do szerszeni, są odpowiednie firmy, które się tym tematem zajmują. Poszukaliśmy na internecie i znaliśmy za 200 zł taką firmę co przyjechała, popryskała płynem tak, że padły wszystkie. Ten płyn ma zapobiegać temu, żeby już w to samo miejsce nie wróciły. I w sumie już 3 lata i szerszeni nie ma.

11 lata 6 miesiąc temu #754909 przez DoMI*
czesc
mnie jutro czeka glukoza ...troszku sie obawiam..
i robie morfologie ,tsh,i siuski

Kocham Cię Aniołku [*]
na zawsze w moim sercu

11 lata 6 miesiąc temu #754946 przez Dagnes
Ja miałam glukozę 75g i po dwóch godz. wynik 82,1. Normy mam podane od 64-108 mg/dL.
Dziś też byłam na badaniach ale tylko siuśki i morfologia. Ciekawa jestem mojej hemoglobiny, czy dalej spada. W sumie biorę żelazo, ale tylko raz miałam to na recepte - Tardyferon. Teraz kupuje sama takie z kwasem foliowym w składzie.
Ja mam 3 kombinezony i każdy jest w innym rozmiarze. Podejrzewam, że ten najmniejszy może się nawet nie przydać, bo nastawiam się na to że Wiki duża będzie. Ubranka też mam w różnych rozmiarach. Takich malutkich to kilka sztuk, a do większych to i tak z czasem dziecko urośnie. Udało mi się już wszystko poprac i poprasowac, także to mam już z głowy. Zastanawiam się tylko czy rożek kupować. Jak z koleżanką rozmawiałam, to mówiła że wcale nie używała. A wy kupujecie?

Wiktoria

11 lata 6 miesiąc temu #754952 przez gaguka
Hej ja już po glukozie, nie wiem niestety czy w normie bo wyniki po 15 :) może jakaś inna jestem, ale mi ta glukoza smakowała i ani trochę mnie nie mdliło, a tak sie bałam że całą noc nie spałam :D Zuzka strasznie jedynie kopała jak takiego poweru dostała :)

Anitka przy anemi też zwróć uwagę jak bierzesz żelazo, żeby był jak najdłuższy odstęp pomiedzy nim, a jakimikolwiek produktami zawierającymi błonnik i herbatą (na ulotce tego żelaza na receptę tak napisane mam). Ja np. o tym nie wiedziałam, ale teraz tego przestrzegam :)

11 lata 6 miesiąc temu #754955 przez gaguka
Dagnes ja mam 3 rożki akurat od siostry, która niedawno rodziła i mówiła że bardzo jej się przydały, wiadomo że zależy od osoby ale ona osobiście bardzo sobie chwaliła takie z usztywnieniem od spodu :)

11 lata 6 miesiąc temu #754966 przez Dagnes
No właśnie, widzę że każdy inaczej. Chyba jednak zamówię razem do kompletu z łóżeczkim i pościelą.

Wiktoria

11 lata 6 miesiąc temu #754988 przez remiśleoś
Anitka to super że ogólnie dobrze.a ile bierzesz tego żelaza?może można jeszcze więcej dziennie?ja tez jestem ciekawa info z wizyty.oby mi się anemia nie pogłębiała. A szerszeni też się trochę boję.nikt u nas nie jest uczulony,ale wiadomo,że trzeba uważać.
Ulcia jutro o 12 przyjeżdza firma nam to usunąć i też na 200 zł to wycenili.
Dagnes ja korzystałam z rożka,nawet później zawsze się do czegoś przydał.ale miałam zwykły,nie usztywniony.
Gaguka to dobrze,że Ci to nawet smakowało:-) twarda jesteś:-)
Anitulka niestety nie wiem jakie są normy.ja dziś wynik odbiorę,ale piłam 75 gram.

11 lata 6 miesiąc temu #755015 przez anitkade
Moja lekarka mówi, żeby tardyferon brać co drugi dzień i witaminy co drugi dzień (czyli codziennie biorę dawkę żelaza, bo w witaminach mam bardzo dużo), bo i tak taka duża ilość żelaza z żołądka się nie wchłonie i mam pilnować diety - nie jeść węglowodanów (czyli i błonnik będzie - Gagutka, dzięki za info :* ) razem z białkiem, mam pić zakwaszany barszcz, bo zakwaszenie żołądka też poprawia wchłanianie i ogólnie mam dokładnie poczytać o diecie przy anemii. Miałam teraz 10,2 hemoglobiny, generalnie co miesiąc mi się obniża. Zaczęłam z dobrą, potem ciutkę poniżej normy, potem znowu trochę, teraz mam taką. A do porodu jeszcze trochę czasu minie. Spoko, przeorganizuję nasze jedzenie, najwyżej się mąż dożelazuje przy mnie :)
Ja mam dostać rożek od mamy jeszcze po mnie, ale nie wiem, jak to będzie. A najwyżej uszyję też :) Jak już pójdę na L4 to coś trzeba będzie robić. Ale chyba chciałabym mieć. Chociaż też postaram się ograniczyć wydatki, bo krucho jest chwilowo.

11 lata 6 miesiąc temu #755036 przez Dagnes
Co do łykania żelaza, to mi gin zalecał aby brać z godzinę po śniadaniu, popijając dużą ilością przegotowanej wody i po tym też nie jeść tak godz/półtora.

Wiktoria

11 lata 6 miesiąc temu #755041 przez Adka94
No ja też się zastanawiam nad tym rożkiem ale i tak chyba kupie :) a co do ciuszków to nie wiem chyba będę musiała dokupić trochę takich większych ale to dopiero gdy urodzę to będę wiedziała dokładniej co potrzebuje :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka