- Otrzymane podziękowania: 3
- /
- /
- /
- /
- Styczniówki 2014 =)
Styczniówki 2014 =)
- mokka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
Kasiek, 60zł strasznie drogo. ja koło 20zł płacę. Jak nie miałaś przeciwciał za pierwszym razem to teraz robisz tylko na przeciwciała IgM. Może cena 60zł jest za IgG i IgM ? Jeśli chodzi o ból nóg to jest to tak zwany zespół niespokojnych nóg. Podobno to normalne w ciąży

Posiew z pochwy trzeba zrobić jakoś przed porodem obowiązkowo bo chodzi o wykrycie paciorkowców, które są bardzo groźne dla dziecka przy porodzie. Ja pewnie dostanę na niego skierowanie jakoś niedługo.
Co do witamin to biorę od początku prenatal i nic oprócz tego. Czasem jak mnie skurcze łapały łydek to jeszcze ratowałam się magnezem do rozpuszczania w wodzie.
Ja też chodze prywatnie do diagnostyki robić badania wszystkie. Mam tam kartę zniżkową i nie wychodzi jakoś bardzo drogo, a przynajmniej nie musze czekać w przychodni albo szpitalu aż mnie łaskawie przyjmą. Teraz tym bardziej mi to odpowiada bo jest sezon grypowy i jakoś staram się unikać większych zbiorowisk ludzi

Strasznie się wyspać nie mogę. Albo wizyta w wc, albo ból pleców i jakoś się ułożyć nie potrafię...no, a jak już idę do wc to zaraz robię się głodna. Już mi się koniec ciąży marzy

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- krecia88
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 0
Co do wymazu z pochwy i odbytu to ejst to koniecznosc. Kazda z nas powinna pod koniec ciazy dostac skierowanie na to badanie - chodzi o to, że dla nas moze nie jest to groźne jednak w przypadku porodu naturalnego (nie przez cc) to moze dojsc do zakazenia noworodka, a co za tym idzie do powstania powikłań. Ale to dopiero w 35-37tc chyba daja na to skierowanie tak wiec macie jeszcze czas..
Niteczka moje dwie znajome rodziły w uk i bardzo sobie chwalą. Tak , jest inaczej niz w PL, bo czesto do domu wypuszczaj Cię następnego dnia (a niekiedy i nawet tego samego dnia) i sam porod własciwie czesto odbiera połozna (no, chyba ze jest jakies zagrozenie to wtey wzywaja lekarza). Nawet sama opieka nad bobasem wyglada inaczej - jak widziałam jak one tymi swoimi bobasami podrzucają i je chwytaja to az dretwiałam. No ale tak ich tam ucza - dzieciaczki sa zdrowe az nadto wiec widac to nie szkodzi...
- lenartowicz
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

- emilka1103
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

- mokka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-

Ja jakoś się nie zastanawiam nad tymi badaniami. Trzeba zrobić to robię i tyle. Przed ciążą potwornie bałam się igieł i nie dałam sobie nigdy pobrać krwi, a jak zaszłam to z rozpędu zamiast do gina poleciałam odrazu na bete hcg i zanim się zorientowałam to już byłam kłuta...teraz już nawet o tym nie myślę.
lenartowicz, nie myśl o tym badaniu tylko po prostu idź na nie i tyle. Im dłużej będziesz mysleć o tym, tym bardziej się będziesz bała.
Dziewczyny, macie takie uderzenia gorąca? Kurde, ja mam coś takiego ciągle i mnie to już męczy. Nie wiem co to będzie na porodówce i poporodowej bo tam jest podobno strasznie ciepło, żeby się dzieci nie wychłodziły. Padne z gorąca chyba...
- anitkade
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 5
Co do witamin - moja lekarka też nie ma ciśnienia na nie. Mówi, że jak chcę to mogę brać, preparaty się mało różnią, mogę brać którykolwiek. Ja tam chemii nie lubię, więc się cieszę. Za to bardzo duży nacisk na dietę kładzie. Dużo mięsa i warzyw mi każe jeść. No to jem. I ona mi ten barszcz zakwaszony kazała pić przed obiadem. A teraz jak jeszcze biorę codziennie żelazo to w ogóle mam nadzieję, że już mi nie spadnie przynajmniej hemoglobina, a jakby jeszcze wzrosła to będę wniebowzięta. Ale ta bratowa to mi dodała otuchy, bo miała naprawdę poważną anemię, a wyszła z tego bez problemu po porodzie.
W ogóle co do diety - chciałam leniwie zrobić zupę z mrożonych warzyw i chyba 20 minut szukałam w sklepie warzyw na zupę, w których nie ma ziemniaków. Czy to aż takie dziwne, zrobić zupę bez ziemniaków? No ale znalazłam i miałam, aż się zdrowsza poczułam, jak zjadłam gotowanego indyka i warzywka

- MoNiaaa
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Julka :* 04.08.2010r. Zuzia :* 19.12.2013
- Otrzymane podziękowania: 46

anitka wolne cis ie juz nalezy pewnie jak wypoczniesz to nadrobisz w dzierganiu kocykow i innych cud

u nas w PL tez na NFZ nalezy sie tylko 3 usg na cala ciaze ale wiekszosc z nas pewnie chodzi prywatnie i dlatego maja usg na kazdej wizycie.ja niby na NFZ chodze ale akurat w tek przychodni maja usg w gabinecie wiec mam prawie za kazdym razem

te wymazy z pochwy to sie robi przed samym porodem wlasnie zeby maluch przy naturalnym sie nie zarazil a w razie gdyby cos tam bylo(nie pamietam teraz nazwy) to od razu po porodzie musi antybiotyk dostac
ja nie biore zadnych witamin
a toxo mialam tylko 1 robiona na samym poczatku ciazy.
my dzis robimy lazanki ciekawe co z tego wyjdzie bo pierwszy raz robie sama w domu

mirka remisleos i domi cos sie nie odzywaja ostatnio pewnie musza lezec bidulki

co do tego waszego zusu to w szoku jestem jak mozna tak zaniedbac takie wazne rzeczy!!!jakbym natlukla temu szefowi to masakra jak kogos mozna zostawic bez srodkow do zycia?????ludzie sa naprawde skrajnie nieodpowiedzialni

- mokka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-

tu przepis: timetodosomethinfun.blogspot.com/2012/10...lni-z-czosnkiem.html
powiem Wam, że naprawdę przepyszny jest

a dziś robię bitki wołowe

- anitkade
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Właśnie też czytałam w tej książce o zaklinaczce niemowląt, żeby namrozić rzeczy na czas połogu i planuję się przygotować, ale jeszcze nie teraz

Aha! Co do uderzeń gorąca - też mam, ogólnie raczej mi ciepło, ale momentami to aż mnie dusi z tego gorąca. Chociaż na dwór teraz muszę się ubrać odpowiednio, sweterek pod płaszczem i koniecznie czapka i rękawiczki. A jak mi jest gorąco - to jakby w klatkę piersiową, a nie np. w uszy

- gaguka
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 2

Mag biedaku, mi odradzili w szpitalu pessar bo stwierdzili że to za późno, a teraz się muszę męczyć ... :/
Emilka daj znać jak po wizycie, jestem strasznie ciekawa

Ja wczoraj po wizycie, mała waży 2016 gram, czyli idealnie jak z terminu miesiączki, jednak patrząc na to że zawsze była o dwa tyg większa to okazuje sie że przez ostatnie 3 tyg przytyła tylko 300 gram i to trochę mało... Martwię się bo sama miałam już 4 kilo na plusie a teraz schudłam 2 kg przez te nerwy i chyba odbiło się na małej

- Asia18
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

lenartowicz no podobno magnes powinno się brać tylko do 36 tygodnia później trzeba odstawić

a wymaz mam robiony na każdej wizycie, tak jak krew i mocz

<3b :*
- MoNiaaa
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Julka :* 04.08.2010r. Zuzia :* 19.12.2013
- Otrzymane podziękowania: 46
gaguka jak sie dobrze czujesz to moze masz racje poczekaj na swojego gina i zobaczysz co on powie a jak w szpitalu maja ci tylko luteine dawac to bez sensu sie tam meczyc w domu napewno jestes spokojniejsza
oj fasolke po bretonsku bym zjadla ale taka taty...niestety juz takiej nigdy nie zjem

moze kiedys sie odwaze sama zrobic?
- Dagnes
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Otrzymane podziękowania: 15
- anitkade
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Co do witamin - też nie brałam, ale raz się gorzej czułam i poszłam do innego gina i mnie opieprzył, że nie biorę i kazał brać codziennie. Ale w sumie to kretyn z niego straszny, bo powiedział mi, że mąż może czuć ruchy dziecka dopiero od 30 tygodnia, a wcześniej to czuje ruchy robaczkowe jelit. A przecież same wiecie, jak bardzo czuć dzidzię dużo dużo wcześniej, nie da się kopniaka pomylić z ruchami robaczkowymi jelit, nie mówiąc o wybrzuszaniu skóry. Także ja nie wiem, czy czasem nie jestem pierwszą ciężarną, którą facet widział

- niteczka
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 2