BezpiecznaCiaza112023

Styczniówki 2014 =)

11 lata 1 tydzień temu #805412 przez MoNiaaa
ja Julke szczepilam skojarzonymi ale teraz wlasnie sama nie wiem bo ile ludzi tyleopini...ale tych dodatkowych nie wykupuje.

Dorcia Lenka da rade ja tez pierwszy dzien mialam lzy w oczach i dzwonilam do zlobka jak julka itp a jak Jula poszla to miala co dopiero skonczony roczek najgorszy byl pierwszy tydzien/dwa bo plakala i ciezko zostawic mala ale pozniej juz szla z usmiechem i sie nawet nie ogladala za mama.najwazniejsza konsekwencja jak ja bedziesz oddawac to nie odwracaj sie i nie wracaj zeby ja pocieszyc i jeszcze raz przytulic od razu daj ja pania i zamknij drzwi wiem ze to brutalne ale uwierz mi ze najlepsza metoda a ty bedziesz miala troche czasu dla seibie i akurat jak sie mala urodzi to po malu ogarniesz wszystko :)
i widze ze imie juz zmienione na Blanka??

http

]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 1 tydzień temu #805415 przez Dorciaition
Ja jestem zdecydowana na skojarzone. Nim zaszczepiłam Lenkę czytałam, dowiadywałam się, ostatnio jak byłam u pediatry też z nią na ten temat rozmawiałam i wiem, że są dobre. Gdyby szczepionki były niebezpieczne to nie dopuszczaliby ich dla dzieci.
W innych krajach np. Anglii tylko nimi szczepią, z tym że u nich są darmowe, a my musimy płacić :/

Anitkade zmykaj do łóżka, mąż sobie na pewno poradzi.

Kochana my w poniedziałek idziemy do tego przedszkola, teraz Lenia u dziadków.

Monia kurcze mam stracha niesamowitego. Ale chce zeby szła do dzieci, bo chciwus z niej niesamowity ;) no i mi bedzie troszkę łatwiej jak Mala się urodzi.
Z tą konsekwencją u mnie może być słabo, ale się postaram. Na tą próbę pójde z nią, w kącie się schowam ;) ale ogólnie chce popatrzeć jak to tam wygląda.

O tak, chyba Blanka, ale pewne to jeszcze nie jest ;)

Alanek[*] :(

11 lata 1 tydzień temu #805419 przez Zanka1989
Ja jeszcze nie wiem jak będziemy szczepić Lenkę, może jak Malutka się urodzi to podpytam pediatrę.

Ja na wysokości pępka mam 97 cm, ale Malutka tydzień temu ważyła 2200 g, więc już się tak nie martwię - ważne, że udało się przekroczyć 2 kg :)

Dorciaition - powodzenia :) tak jak pisała anitkade, wszystko zależy od dziecka. Początki mogą być trudne, ale jak Lenka się zaklimatyzuje to zobaczysz jaka będzie podekscytowana każdym dniem w przedszkolu. Ja płakałam jak Rodzice po mnie przychodzili, bo nie chciałam wracać do domu - tak lubiłam przedszkole (Tata mi opowiadał, że wyglądało to tak, jakbym była bita w domu, bo nie chciałam wychodzić z przedszkola :P).

11 lata 1 tydzień temu - 11 lata 1 tydzień temu #805427 przez kasiek21
ja tam bede szczepic pojedynczo nie tymi skojarzonymi... a bo czasem może sie tak zdążyć ze dziecko którejś szczepionki nie zaakceptuje, i skąd będzie wiadome która ja uczula skoro dostanie wszystkie na raz ?? a wiec wole po kolei, w końcu szczepionka to nic innego jak osłabione szczepy bakterii danej choroby... a bynajmniej takie jest moje zdanie... a tych dodatkowych szczepien nie wykupue...

no a my na wysokosci pempka mamy 124 cm :D mam nadzieje ze wiekszego juz nie bede miała bębzuna :D

11 lata 1 tydzień temu #805438 przez anitkade
Ulżyło mi, jem ten gulasz i na szczęście dobry. Wściekłabym się, jakbym się tak wymęczyła i wyszła kicha.
W ogóle zastanawiam się nad prezentami dla dzieci szwagierki i najgorsze jest to, że te dzieci wszystko mają. To takie przykre w gruncie rzeczy. My rozmawialiśmy z mężem, że zabronimy rodzinie kupować cokolwiek bez okazji. Nie ma przywożenia zabawek, jak jadą w odwiedziny itd. Tylko urodziny, imieniny (ewentualnie) i Święta i Wielkanoc (u mnie w domu nie było prezentów na "zająca", no ale dobra, niech ma). Bo my w dzieciństwie się tak cieszyliśmy z prezentów, szczególnie pod choinkę, tak się wyczekiwało, tak trzeba było pomyśleć, co się chce, nie chcę takich fantastycznych emocji odbierać dziecku. Oboje wspominamy wspaniale to wyczekiwanie i podekscytowanie, że wreszcie się będzie miało ten prezent, który się chce od tak dawna :) Aż mi się łezka w oku kręci, jak sobie przypomnę.

11 lata 1 tydzień temu #805447 przez anitkade
A w pępku mam 91cm. Jak ta biedna Hania się tam mieści?!? Nic dziwnego, że taka malizna. Ja idę na kontrolę do poradni przyszpitalnej w czwartek, może mi powiedzą, ile waży. Oby ponad 2kg, tak bardzo by mnie to uspokoiło. Wy już macie takie fajne duże dzieciątka. Oczywiście ja mam termin na 19 dopiero, więc jeszcze czasu trochę jest. No ale jednak.

11 lata 1 tydzień temu #805462 przez joannap1991
Zanka moja tydzien temu miala 2950

11 lata 1 tydzień temu #805477 przez Zanka1989
Bo moja Lenka to Maleństwo :) w 28 tygodniu podejrzewano hipotrofie, ale na szczęście się nie potwierdziło - za to ja miałam jeść co 2 lub 3 godziny nieduże ilości, aby Malutka nabierała wagi. Najgorsze jak trafiałam do szpitala, bo tam dieta ciężarnej to jakiś śmiech - sucha bułka z masłem na kolację i amen...więc ciągle mi jakieś jedzonko dowozili:P

11 lata 1 tydzień temu #805483 przez niteczka
Dobry wieczor dziewczyny.
MoNiaaa- bardzo bym chciala pojsc na zwolnienie, ale u nas w Anglii troche to inaczej dziala. Jesli pojde na zwolnienie to I tak za pierwsze 3 dni mi nie zaplaca bo takie sa zasady w firmie, w ktorej pracuje.Juz niewiele mi zostalo do konca wiec mysle, ze dam rade.

11 lata 1 tydzień temu #805493 przez niteczka
Dorciaition- to prawda tutaj w Anglii szczepionki sa za darmo. Ja w zeszlym tygodniu tez mialam dwie szczepionki I nic nie pacilam, a na dodatek tutaj do ktoregos roku zycia dziecka ma sie lekarstwa za darmo I dostaje sie takie kupon czy talon na mleko I owoce, wiec nie mozna narzekac.

11 lata 1 tydzień temu #805503 przez pysiaczek19918
Nom chyba sie wypisze. Jeszcze zobacze jak usg wyjdzie. Tylko boje sie jak tu pozniej wroce bez skierowania mnie nie przyjma. Niewiem jak sie wypisac czy w piatek blizej wieczora czy w sobote z rana. Bo to w kazdej chwili moge? Niewazne ktora godzina czy sa lekarze i wogole? A mam jeszcze pytanko co do zwolnienia bo konczy mi sie w czwartek czy oni mi tu dadza? A jak wyjde w piatek to musze isc do lekarza po zwolnienie? Rodzinny moze wypisac? Bo moja lekarka jest dopiero w srode.

11 lata 1 tydzień temu #805571 przez motylek19
Ja się nie znam na tych szczepionkach, będę rozmawiać z pediatra, ale na rotawirusa, pneumokoki i to drugie na "m"(zapomniałam nazwy) zaszczepię na pewno.

Pysiaczek ja niestety nie pomogę bo się nie znam na tym.

Aa i obw. mam 105cm :) kawał brzucha :p

11 lata 1 tydzień temu #805601 przez Jola29
Hej dziewczyny, przyznam się że poczytuję was od jakiegoś czasu ale teraz już na L4 postanowiłam się przyłączyć:)Jestem mamą 6 letniej córki, teraz spodziewamy się chłopczyka. Termin z OM mam na 11 stycznia, ale tak mnie już wszystko boli i ciągnie, ze mogłabym rodzic jutro:)
W czwartek mam kolejną wizytę i mam mieć pobierany wymaz z pochwy i odbytu na paciorkowca. Czy któraś z was miała takie badanie? Na czym to polega?
Nasz mały w 31 tyg ważył 2200 czyli duży chłopczyk będzie, aż się boję jaki będzie duży do terminu:)

11 lata 1 tydzień temu #805619 przez motylek19
Czesc Jola29 :) jest już nas coraz więcej, fajnie :)

11 lata 1 tydzień temu #805626 przez krecia88
Cześć Jolu :) To badanie trwa zaledwie chwile i przypomina cytologie- patyczkiem pobieraja ci wymaz z pochwy i okolic odbytu. Wynik jest po okolo tygodniu.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka