BezpiecznaCiaza112023

Styczniówki 2014 =)

11 lata 6 miesiąc temu #674382 przez Dominiczka
anitkade Mogłabyś coś więcej powiedzieć o otworzeniu tej firmy przed porodem? Jestem Ciekawa, co to daje. Jakie są z tego korzyści i jakie minusy.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 6 miesiąc temu #674442 przez anitkade
Obiło mi się to o uszy, trzeba by było porozmawiać z prawnikiem albo księgową. Ale poniżej link:
prawo.rp.pl/artykul/960586.html?p=1
Da się znaleźć wiele informacji na ten temat w internecie, więc jeśli ktoś jest w trudnej sytuacji to warto się dowiedzieć. Natomiast słyszałam też, że ZUS robi kontrole (nie wiem, na czym polegają), dlatego poradziłabym się jakiejś kompetentnej osoby przed podjęciem decyzji :) W każdym razie jest to jakieś wyjście, jeśli się ma zostać bez środków do życia.

11 lata 6 miesiąc temu #674477 przez majsun
Jedyny minus działalności, to to, że minimum przez 90 dni przed zasiłkiem trzeba opłacać składki do ZUS. No i w zależności jakiej wysokości będą składki - będzie później taki zasiłek. także trzeba sporo zainwestować. Dawniej było tak, że wystarczył jeden miesiąc.

11 lata 6 miesiąc temu #674493 przez majsun
Jeszcze coś mi przyszło do głowy odnośnie zatrudnienia!
Jest jeszcze taka furtka, że jeśli masz znajomego, który prowadzi działalność gospodarczą, możesz się z nim dogadać, że Ciebie "zatrudni" (podpisze umowę o pracę np na czas określony)- odprowadzi za Ciebie kilka składek (oczywiście trzeba te składki pokryć z własnej kieszeni) i zaraz pójdziesz na L4 do końca ciąży i później macierzyński. Juz po 33 dniu na L4 płacenie przejmuje ZUS i już ten znajomy jest "wolny".
No ale to trzeba mieć dobrego znajomego.

11 lata 6 miesiąc temu #674591 przez kociaczek1610
hej :) wlasnie sie przygladam postom i powiem wam ze tez jestem w takiej sytuacji pracowalam caly czas na um zlecenie i teraz nie mam nic. od stycznia jestem na KRUS-ie musze oplacac rok skladek by dostac co kolwiek. na szczescie maz ma dobra prace wiec damy rade :laugh: a z kad jestescie??? ja jestem z Kaszub:) pozdrawiam

11 lata 6 miesiąc temu #674633 przez Dominiczka
Zawsze będzie łatwiej w utrzymaniu rodzinki, jak będziemy tylko na jednej 'wypłacie' mojego Partnera.
Na chwilę obecną jestem z okolic Krakowa, ale chyba to się zmieni :)

11 lata 6 miesiąc temu #674653 przez MoNiaaa
piopinka witam cie serdecznie :) napisz na kiedy masz termin to cie umieszcze w tabelce na 1 stronioe :)

co do zakladania fikcyjnej firmy to ja bym nie wyzykowala plus jest ze mozna niezla kase skoscic po urodzeniu dziecka ale zus juz sie tak latwo nie daje i przeprowadzaja czesciej kontrole bo duzo ludzi zaczelo tak kombinowac i nie dosc ze wtedy nic nie dostaniesz to jesczez kare zaplacisz wiec chyba nei ma sensu predzej wlasnie zatrudnic sie u kogos znajomego

ja jutro ide na usg stresik jest ale sie juz nei moge doczekac zeby tylko s4rduszko nadal bilo!!!pozniej mam jeszcze za tydzien a nastepne wizyty juz co 4 tyyg :ohmy:

http

]

11 lata 6 miesiąc temu #674679 przez kociaczek1610
a ja mam jak narazie co 3 tyg... bym wolala wczesniej jestem ciekawe cio tam u mojej malej kruszynki :)

11 lata 6 miesiąc temu #674685 przez MoNiaaa
ja narazie mialam co 2 tygodnie i mi sie dluzylo nie wiem jak bede 4 wytrzymywala :unsure:

http

]

11 lata 6 miesiąc temu #674688 przez anitkade
MoNia, jak Ty masz często te wizyty, co chwilę. Zazdroszczę Ci, ja muszę czekać cały miesiąc teraz na następne USG :) W ogóle mam duży problem z umawianiem się na popołudnie, a nie mogę co chwilę zwalniać się z pracy póki co. Ale może za miesiąc już powiem i wtedy będę chodziła na badania, kiedy będzie potrzeba.
Z tą działalnością to prawda, że jest ryzyko i w ogóle nie jest to proste, ale nie każdy ma znajomego z firmą. Pewnie, że umowa jest zawsze lepszym wyjściem. Mąż może tez opłacać chyba składkę za żonę? Ale nie wiem, czy tylko, jak ma firmę, czy z etatu też? Ktoś wie? No ale mąż, a nie partner, ale chcieliście się pobrać przed porodem tak czy inaczej, prawda?

11 lata 6 miesiąc temu #674696 przez MoNiaaa
anitka tez sie cieszylam ze tak czesto moge podgladnac moja kruszynke ale juz neidlugo sie to skonczy bo jutro mam wizyte pozniej za tydzien a kolejne juz beda co 4 tygodnie wiec wychodzi 1 w miesiacu :(

z tymi skladkami ja neistety nie wiem czeba by bylo porozmawiac z kims z zusu albo kto sie na tym zna ale takie kombinowanie na "lewo" moze sie nie oplacic i narobic sobie tlyko problemow

mnie jakies przeziebienie lapie :(
nos zatkany i katar bol glowy i gardla sie tez zaczyna...esh ta pogoda :angry:

http

]

11 lata 6 miesiąc temu #674707 przez Dominiczka
Mój ojciec i połowa mojej rodziny ma swoje firmy i księgowe, więc z tym raczej nie powinno być problemu. Jak się dowiedzą, że jestem w ciąży to będziemy działać ;)
Z partnerem nie planujemy ślubu, a poza tym on nie ma stałej pensji, ani nie ma firmy...

11 lata 6 miesiąc temu #674718 przez anitkade
No ja nie mam problemu, ale zastanawiam się, jak się DoMi ułoży, chciałabym, żeby jak najlepiej.

11 lata 6 miesiąc temu #674723 przez mokka
Dziewczyny, ale kombinujecie :) szkoda że w tym kraju praktycznie nie mozna nie kombinować.

MoNiaaa też miałam na początku co dwa tygonie, a teraz co miesiąc i po prostu nie mogę wytrzymać już z ciekawości :) Na wizytę pójdę jakoś w 13 tygodniu, czyli dopiero 24 czerwca i wtedy tez sie umówie na usg. Z takim zdjęciem z usg planujemy z M. poinformować resztę rodziny bo nikt oprócz moich rodzicow, brata i teściowej nie wie jak narazie :) mam tylko nadzieję, że wszystko będzie ok. Mdlości znacząco osłabły, ale czuję takie rozpieranie w dole brzucha więc chyba tam wszystko dziala jak należy :)

Fasolek [*] 10tc (2016)

11 lata 6 miesiąc temu #674735 przez MoNiaaa
no caly miesiac bedzie sie dluzylo ale pozniej zaczniemy czuc ruchy to bedzie troche latwiej :)

mnie mdlosci mecza strasznie zwlaszca wieczorami...i kluja mnie tak jakby jajniki raz jeden raz drugi :unsure:

http

]

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka