BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Luty 2014 !

10 lata 11 miesiąc temu #828615 przez Lunia
Kurde tak sobie mysle i mi wstyd ze tak napisalam. Mam nadzieje ze nikt sie nie gniewa. Jakos nie nialam nic zlego na mysli. A wiadomo po co tu wszystkie jestesmy... takze przepraszam.

Moja w 30 tyg wazyla tez 1400, w 37 juz 2800 a teraz ma 3300. I mi tez lekarz powiedzial ze roznica moze byc pol kilo.

Mi lekarz powiedzial zeby jechac do szpitala jak skurcze beda co 7 lub 5 minut. A ogolnie jak nie urodze do 8 lutego to wtedy do szpitala. Termin z OM mam na 1.02 a z usg wpisal 11.02 wiec rozbieznosc na maksa.

Marudka powodzenia!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 11 miesiąc temu #828619 przez Edi28
Też myślę, że nie ma co się zbytnio przejmować wagą, każdy Dzidziol rozwija się swoim tempem, każdy ma inny przyrost wagi :)
ja próbki do GBS miałam pobierany z
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Lunia rozbawiły mnie Twoje terminy, bo mam identyczne, przy pierwszym USG podał 11.02. a po wyliczeniu z okresu wpisany w kartę ciąży mam 1.02. więc ciekawi mnie bardzo, kiedy Mała do nas postanowi dołączyć :) w środę kolejne ktg, a w czwartek kolejna wizyta u gina, może czegoś się dowiem konkretnego :)
Ja zdecydowanie jestem ciepłolubna, w mieszkaniu musi być te 20 stopni i czasami to mi mało :)
Marudka powodzenia :)
Avocado zdjęcie Sary wstawiła nasza Kasia :)

10 lata 11 miesiąc temu #828639 przez anjaa18
Witajcie:)
Gratulacje Asiu, Sara jest słodka!
Dziewczyny piszecie o wadze maluszków, a ja ani jednego pomiaru nie miałam robionego, wiec zupełnie nic nie wiem, ale skoro te pomiary sa nie dokładne to dowiemy sie faktycznie jak juz bedą na świecie;)
Ja mam dokładny termin na 10 lutego, znam dzien zapłodnienia, coś mi sie wydaje że i tak po terminie urodze...
W środe poznam wynik z wymazu, oby był ujemny!

10 lata 11 miesiąc temu #828640 przez tweety1992
U mnie w 35 tygodniu moje malutkie miało dokładnie 2300 g także wg lekarza dobra waga. Ale nic więcej się nie dowiedziałam.

10 lata 11 miesiąc temu #828642 przez Lunia
Edi no cos Ty hehe. A teraz ciekawe czy nam sie zgadza termin okresu. Ja mialam ostatnia miesiaczke 28.04 a Ty?

Tez mialam wymaz z pochwy i z odbytu. Podobno jest tak ze mozna miec w odbycie a niekoniecznie w pochwie.

Niech juz wszystkie beda nasze malenstwa piekne i zdrowe ;) juz bym chciala z wami pisac o kupkach itd :P

10 lata 11 miesiąc temu #828659 przez tweety1992
Dziewczyny no to dobrej i spokojnej nocy :) Dobranoc :)

Ja przez najbliższe 5 dni sama w łóżku noce będę spędzać noce

10 lata 11 miesiąc temu #828709 przez carloska30
Dzień dobry:)

Marudka trzymam kciuki i życzę pomyślnego rozwiązania!!!:)

Ja wczoraj miałam cięzki dzień nawet siły wieczorkiem nie miałam nic napisać.Padłam o 22 i tak spałam do 8 jak nigdy :)

Odebrałam wyniki mała anemia dalej jest. U mojej gin miałam wizytę-mam 2 cm rozwarcia szyjka okloło 0,5 do 1cm. Twierdzi, że to jeszcze nie tak szybko. Trochę jestem zła bo powiedziała,że jedzie na ferie od piątku aż do 16.02. Termin wyliczony od mojej gin mam na 18 ale pewnie szybciej urodze a jej nie będzie.Z innych kalkulatorów 14.02. Kurcze chodzę prywatnie całą ciąże nie małe pieniądze płace a tu taka lipa, że jej nie będzie:(trudno...

Pisałyście o wadze mój synek w 31tyg wg usg 1750. Ale te usg nie są wiarygodne. W szpitalu chyba mają dokładniejsze lub inaczej obliczają. Wczoraj wg usg mały waży 2926.

Ja wymaz miałam tylko z pochwy, nie wiem a na kartce z wynikami napisane:Wymaz z przedsionka pochwy i odbytu.

Tweety 15 stopni troszkę chłodno jak dla mnie,u nas 18stopni i jest ok.ale jak nam spada poniżej to zaczynam to odczuwać;-) Jak będzie maleństwo trzeba będzie mocniej grzać.

Tak, najważniejsze żeby te nasze szkraby urodziły się bezpiecznie i chowały się zdrowo:)

Dużo zdrówka i ciepełka dla przeziębionych mamusiek:)
Miłego dnia !

10 lata 11 miesiąc temu #828720 przez zubi
andzia90 napisał:

Sarenka- posprawdzałam w papierach i tyle ważył ale jak pytałam lekarza czy jest wszystko dobrze powiedział ze tak, mały rozwija się prawidłowo i wagę tez ma dobra. Nikt mi nic nie mówił przy kolejnych badaniach ze jest coś źle tylko ze jest dobrze. Myślę ze nie wprowadzali by mnie w błąd. Może jutro się czegoś więcej dowiem , ale nie panikuje bo mojego kuzyna zona w tym samym tygodniu jej mała ważyła 1300, wiec nie wiem od czego to zależy.

andzia dziecko w 30-31 tyg. norma wagową jest 1400-1600 g, wiec twój mały rzeczywiście mieścił się w normie. Moja w 31 tyg. ważyła 1600 wg USG, a po 33 tyg. 2300 wiec na pewno mały już przybrał na wadze. Tak jak piszą dziewczyny USG nie zawsze dokładnie oszacuje wagę, wiec się nie martw bo to własnie w tych tyg. 31-38 występuje największy przyrost masy ( dziecko magazynuje tłuszczyk).

10 lata 11 miesiąc temu #828728 przez zubi
Witamy się i my :)

Dziś miałam badana krew i mocz, po południu wyniki. Ale już teraz znam stan płytek krwi i jest źle ( zbadali mi je od razu po podaniu bo podobno z czasem zanikają i żeby wynik był nieprzekłamany i co 94 tys. ) a do porodu jeszcze 3,5 tyg. Czy któraś z was ma może jeszcze problem z niskopłytkowością i jeśli tak to co wam na to lekarz powiedział?

ewa jesteś z Bydgoszczy tak tylko z ciekawości chciałam zapytać który szpital wybrałaś?

Pozdrawiam,

10 lata 11 miesiąc temu #828744 przez myszka76
Witajcie mamuśki :)
Marudka trzymam kciuki :)
Ja wczoraj zaliczyłam diabetologa i ginekologa, u diabetologa wszystko ok, mam dalej stosować dietę i w razie czego dzwonić. Zalecenia po porodzie też już dostałam więc jak będzie ok to już jej nie zobaczę. U ginekologa też w miarę ok, rozwarcie nadal małe , szyjka obniżona więc nadal polegiwać i grzecznie czekać. Która z Was ma receptę na "grzeczne czekanie"?
W środę mam iść do położnej na wymaz, a 4 lutego na KTG do szpitala i zobaczymy co w trawie piszczy ;) Dziecko waży 2679, zrobiła pomiar przepływu krwi przez tętnice mózgowe i pępowinę- i chyba wszystko w porządku.
Tweety 15 stopni.... to ja zamarzam ja uwielbiam ciepełko :) jak dla mnie to poproszę 22-25, wtedy jest super. :silly:
A dziewczyny powiedzcie proszę czy ten wymaz to bardzo nieprzyjemny jest? i ile on kosztuję jeżeli któraś robiła prywatnie.
Pozdrawiam Was :kiss:

10 lata 11 miesiąc temu #828759 przez carloska30
Myszka76 wymaz był ok nic nie bolało nawet nie czułam, ja płaciłam 35zł prywatnie.

10 lata 11 miesiąc temu #828804 przez Deta1987
Zubi ja tez jestem z bygoszczy i wybralam dwojke na szpitalnej ;-) tam dwa razy na patologii lezalam poznalam kilku lekarzy i uwazam ze nie jest zle ;-) kuzynka w grudniu miesiac temu rodzila to nawet udalo jej sie dostac osobna sale po porodzie jak to zobaczylam to pytam sie ile zaplacila a ona na to ze nic ;-) tak jej sie poszczescilo:-)

10 lata 11 miesiąc temu #828806 przez Deta1987
Myszka ja mialam wymaz w szpitalu robiony nie jest zle ;-) kuzynka robila prywatnie to musiala kupic sobie taki test na ten wymaz sama go zrobic i zaniesc do laboratorium i za to zaplacila 20 zl

10 lata 11 miesiąc temu #828810 przez Edi28
Witamy się i my :)
Myszko pobierania wymazu nawet nie odczułam, a płaciłam coś koło 30 złotych, nie pamiętam dokładnie, na pewno musiałam podpisać deklarację, że jak wyhodują paciorkowca, to wtedy będzie jakaś dopłata. Dobrze, że z dzidziolkiem wszystko dobrze :)
Lunia z okresem mamy jeden dzień różnicy, bo u mnie 27.04. Mam nadzieję, że na tej czwartkowej wizycie, gin określi się dokładniej, bo nie dość że ja już czekam z niecierpliwością, to już powoli zaczynają się telefony z pytaniami, czy przypadkiem coś się nie zaczęło dziać :)
Zubi niestety nie pomogę jeśli chodzi o tą niską liczbę płytek we krwi, ale trzymam kciuki, by było jak najlepiej :)
Miłego dnia :)

10 lata 11 miesiąc temu #828811 przez kasiek21
dzień dobry :-D

jej czytać was nie nadążam... piszecie tak dużo w takim tempie że usz...

ostatnio tak się rozpisałam i nie chcący zamknęła mi się przeglądarka i wszystko poszlo w pioruny... a już nie miałam czasu żeby pisać bo me dziecię mnie wzywało...
teraz sobie słodko śpi a więc mam czas żeby do was napisać. niestety z telefonu więc z góry przepraszam że nie każdej odpisze... napisze tylko tyle ile pamiętam :-D

co do wagi z usg... mój mały w dniu porodu podczas usg ważył 2900 a jednak urodził się 2530 więc ta waga nie jest wiarygodna. zawsze trzeba brać pod uwagę +/- 500 g. a to jednak dosyć dużo. igor w 32 tygodniu ważył 1800g poród był niby w 38 ale ze wzrostem zatrzymał się w 35 tygodniu. więc gdyby tak urodził się normalnie i hipotrofi płodu nie było ważyłby dość ładnie. a podejrzewam że nawet i może książkowo.

ja ten wymaz robiłam prywatnie... sama sobie pobierałam i sama zanosiłam do laboratorium i zaplacilam 18 zł plus 2 zł za wymazmwke.... więc co lab to inaczej. najlepiej iść i się dowiedzieć samemu.

tweety
ja w ciąży też chodziłam i pufalam z gorąca 16 - 19 stopni to był dla mnie upał i krzyczałam żeby okna otwierać bo gorąco a mama chodziła w swetrze :-D a teraz... teraz 22 stopnie i nadal mi chłodno... no ale 15 stopni to naprawdę wyczyn he :-D

carloska
ja mam anemie po porodzie :-/ całą ciążę miałam idealna hemoglobine nie spadła poniżej 11,9 a teraz mam 10... w miesiąc po porodzie zrobię sobie badanie krwi aby zobaczyć czy przypadkiem nie spada jeszcze niżej. mam nadzieję że nie...

no i tu by się już kończyło to co pamiętam :-P

a u nas jest całkiem nie źle. dziecię moje pięknie śpi i je. niestety już jesteśmy na mleku sztucznym gdyż moja laktacjia jest bliska zeru. no cóż. tak widocznie musi być. zdecydowaliśmy się na mleko gerber. i powiem wam że nie jest źle. nie jest drogie bo w kauflandzie kosztuje 13 zł a mały mój zjada je dużo chętniej niż np bebiko... nocki mamy dość ładnie przespane budzi się ok 24 pote o 4 no i ok 8 a więc nie ma tragedi. :-) no i pięknie śpi w swoim łożeczku :-)

no nic kochane. trzymam kciuki na szybkie i lekkie rozwiązania :-) no i nie mogę doczekać się kiedy kolejne dziecię się pojawi :-) która kolejna?? :-D

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka