BezpiecznaCiaza112023

Marcówki 2014

10 lata 11 miesiąc temu #835693 przez annlu
Ete
Tak sobie teraz myślę... Zdjęcia zdjęciami... Ale szkoda, że nie widzimy siebie na żywo ! :) To by było coś i wtedy można by było oceniać :)Bo jednak inaczej widzą ludzie na żywo inaczej my same a jeszcze inaczej na zdjęciu... Ah ta perspektywa :D

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 11 miesiąc temu #835716 przez marl3na
Ach te serniczki... ochoty tylko narobiłyście :) Muszę zadowolić się pomarańczą.

Annlu wiadomo, że będzie boleć. Powoli Cię Twój organizm przygotowuje do porodu. Na żywo pewnie łatwiej by było ocenić brzuszek :)

10 lata 11 miesiąc temu #835727 przez ete21
Na żywo to by zupełnie inna bajka była :-) a co do oceny to moim zdaniem najbardziej obiektywne są osoby które nas wiedziały w różnym okresie ciąży z jakimś tygodniowym odstępem, bo wtedy zauważają zmiany nam na codzien może wydawać się ze jest bez zmian.

MAJECZKA skoro tak piszesz to pewnie mi ta informacja uleciała z głowy :-)

10 lata 11 miesiąc temu #835738 przez moni91
Hej mamusie ja się już kładę do wyrka więc miłej nocy Dobranoc :) mam nadzieje na spokojną noc bez skurczy :) buziaki:)

10 lata 11 miesiąc temu #835764 przez pala813
Mamcie witam po okropnej nocy, myslalam, ze na IP pojade ale do konca nie wiedzialam czy jest sens. Moze bardziej doswiadczone mamy mi pomoga ogarnac czy cos sie zaczyna czy nie. Wieczorem zaczal bolec mnie brzuch ale to nie skurcze raczej bardziej takie klucie w dole brzucha, do toalety chodzilam co dwie munuty a i tak ciagle mialam wrazenie jakiegos dziwnegi ucisku i potrzeby zalatwienia sie, wczesnie polozylam sie do lozka i dziewczyny myslalam, ze splone tak mi bylo goraco! Ciezko mi sie oddychalo i oblewaly mnie poty. W domu grzejniki poskrecane. Potem zrobilo mi sie niedobrze jakby wszystkiego bylo malo:( Aha ruchy malej czulam normalnie, teraz tez sie kreci :) czy ktoras miala podobnie przy pierwszym dziecku? Nie wiem czy to moze byc cos niepokojacego bo jak mowilam nie czulam skurczy albo nie potrafie ich poznac :p

Dzisiaj przez te nocne przeboje nie wychodze z domu, zreszta pogoda nie zacheca do spacerow:p
Spokojnej niedzieli mamulki:)

10 lata 11 miesiąc temu - 10 lata 11 miesiąc temu #835773 przez ete21
Część mamusie!
Ja już dziś obudziłąm się koło 6, ale zwlekłam się z łóżka nie dawno:) Całkiem spokojną noc miałam.
Moni mam nadzieję, że nic Cię tam przez noc za bardzo nie męczyło:)
Pala w prawdzie nie wiem jak to tam powinno być, bo tak samo jak Ty nie mam doświadczenia. Ale napisze Tobie jakie mi ostatnio towarzyszą odczucia: napady gorąca może nie jakoś od środka, ale ni stąd ni zowąd zaczyna mnie np. palić twarz, jakbym smażyła się na słońcu, poca mi się dłonie i woda z nich leci, brzuch praktycznie mam twardy non stop i zdarza się, ze pobolewa podbrzusze, ale raczej jest to jakieś kłucie chwilowe i przechodzi po skorzystaniu z toalety. Najbardziej drażni mnie odczucie takiego prądu, albo jakby mały uciskał mi w cewce, i wtedy też co chwilę do wc biegam, bo jak nie to wtedy podbrzusze bardziej boli i jest ucisk ...W ogóle to "odczucie w tej cewce, to moe głupie co napiszę, ale jakby jakieś mini orgazm tylko że nie przyjemny, czasem to sie az wzdrygnę. No chyba że to wcale nie jest w okolicy pęcherza czy cewki tylko tak promieniuje, bo mały sie tam wierci....
Nie wiem? A co do temperatury, to jak ja jestem zmarzluch, to teraz nie wyobrażam sobie spać w zamkniętym pokoju, gdzie jest ciepło, bo czuje się klaustrofobicznie jak z workiem na głowie, duszno i wszystko przeszkadza...To tyle z mojej strony. Może coś sie i Tobie rozjaśni, bo jak przeczytałąm twoją wiadomość, to w jakims tam stopniu stwierdziłam, że jednak nie popadam w paranoję, bo tak może byc:)

Miłego dnia a ja idę oglądać Igrzyska :)

10 lata 11 miesiąc temu #835784 przez Loca
Witam :)

Pala, a że tak zapytam niedyskretnie czy pogoniło Cię do ubikacji z czymś "pożywniejszym"? Mi lekarka powiedziała, że jednym z objawów zbliżającego się porodu jest....biegunka, organizm w ten sposób przygotowuje się na poród. Najważniejsze to obserwować siebie.

Ete, ja po odstawieniu tej luteiny czuje napierający ból na szyjkę, jestem w stanie to rozpoznać, bo jak w grudniu byłam w szpitalu i lekarz badał mi tę szyjkę to zrobił to na tyle niedelikatnie, że mało tam nie jęknęłam z bólu.

Annlu, teraz te skurcze będą coraz częstsze :) w końcu już mamy ostatnie tygodnie przed sobą.

W ogóle co do dolegliwości ciążowych, doszły mi masakryczne bóle w pachwinach, oczywiście musiałam zasięgnąć opinii pana dr google i wyczytałam, że ten ból też jest jednym z objawów zbliżającego się porodu i jest normalny w 33/34 tyg ciąży, no i od tygodnia strasznie mnie do wc goni i tylko nadzieję mam, że to efekt ogórkowej i szpinaku, bo ja najwcześniej rodzić to za 5 tyg chce, żeby mały nabrał masy i był donoszony...

W ogóle, tak się ostatnio (jakiś tydz temu :P) zastanawiałam, czy wszystkie styczniówki się już rozpakowały i jak wygląda sytuacja w lutowych mamusiach :) bo ja to ich tabelek znaleźć nie mogę :)

10 lata 11 miesiąc temu - 10 lata 11 miesiąc temu #835795 przez ete21
Loca,to może Ty nam sie rozpakujesz na dniach:) Kurcze jeszcze sie okaze, ze te mamy, któe sa na poczatku tabelki awansuja na koniec:)
Ja to nawet jakbym wypiła wody spod ogórków to by mnie nie ruszyło, ale fakt niby mówią, że człowiek przed porodem samoczynnie sie oczyszcza, nie ma apetytu, wymiotuje i takie tam...
zobaczymy jak to będzie u nas:)
U styczniówek to co druga mam to juz przeszła na mm, bo po tygodniu czy 2 poddały się naturalnemu karmieniu piersią, szkoda, bo z tego co wiem, czasem po 2 tygodniach może zacząć wszystko działać....
Lutówki z kolei leniwie sie rozpakowują i coś mi sie zdaję, ze po 15 to my zaczniemy....

10 lata 11 miesiąc temu #835796 przez marl3na
Hej dziewczyny.

Ja dziś pospałam, ale od rana brzuch twardy. Zaczyna mi się to co Wam. Póki co to tylko czytam co się z Wami dzieje, będę wiedziała później czego to objawy. Napady gorąca czasem mam jak np za dużo stoję w kuchni.

Miłego dnia ;-)

10 lata 11 miesiąc temu - 10 lata 11 miesiąc temu #835803 przez Loca
Kurcze, Ete oby nie :dry: mały waży jeszcze poniżej 2 kg dla niego to za wcześnie jest, mam nadzieję, że bez przygód się obejdzie do 17 lutego, wtedy mam wizytę...
No co do oczyszczania się organizmu też to słyszałam, ja jak zaparcia miałam to nic mnie by nie ruszyło, ja szklankami latem wodę z ogórków i kapusty kiszonej potrafiłam pić, a teraz ogórkową zjadłam i non stop mam wizyty w wc :huh: No zobaczymy, byle do 1 tygodnia marca dotrzymać, żeby mały już te 2 kg przekroczył.

Marlena, no to chopa do kuchni zagonić :D ja mojego gonię, żeby gotował, a teraz ma 2 dni urlopu więc niech się wykazuje zdolnościami kulinarnymi :side:

Pala! właśnie kiedy Ty tę cesarkę masz? w tym czy przyszłym tyg bo nie pamiętam.

10 lata 11 miesiąc temu #835810 przez darmag21
Witam porankiem.

Pala, objawy o ktorych piszesz i reszt dziewczyn tak jak Ete czy Loca, wydaja mi sie na szykowanie sie organizmu do porodu, ja mialam takie dziwne napady ciepla, wrecz jakby przechodzil mnie zimy pot po calym ciele i nagle goraco az slabo ...
Moze lada chwila czas bedzie na was.
Ja tez mam wciaz twardnienie brzucha, i ta cewka o ktorej Rte pisze, mam tak samo...
Tez mysle ze nie dlugo bedziemy sie rozpakowywac, styczniowki maja chyba tabelkie na pierwszej str tak jak my... a u lutowek nie wiedziala.
Jak dobrze pamietam to styczniowki juz chyba zaczely od polowy lub konca grudnia, a u lutowych cos maluszki nie zbieraja sie do wyjscia.
U nie z humorem ciut lepiej.

Zbieram sie na uczelnie, dzis mam egzamin, trzymac mocno kciuki prosze.

Bede dopiero wieczorem, ale miedzy czasie bede was poczytywac miedzy przerwami.

10 lata 11 miesiąc temu #835812 przez Loca
szit, to ja chyba na jutro do lekarki się umówię :huh: :huh: bo w panikę zaczynam wpadać, ciągle do młodego mówię, żeby siedział tam jak mu dobrze....

Za wcześnie jeszcze, stanowczo!

Darmag, trzymamy kciuki z dzieciakami :D daj koniecznie znać jak poszło :) połamania pióra życzę!

10 lata 11 miesiąc temu #835814 przez annlu
Ooo widze ze na forum się gorąco zrobiło...

Ja mam to samo co piszecie. Tez mi jest mega gorąco... Co chwile do łazienki latam i czuje ucisk na dole... Ruchy malego sa normalne... Takie jak zawsze. A mi za to od jakis dwóch trzech dni jest jakos tak niedobrze.... Jeść mi sie nie chce... I takie klucie też mam w dole brzucha... Identycznie jak na okres i dosyc dosyc bolą....

A w ogole dzisiaj śniło mi sie ze wracalam z synkiem do domu :) ab piekny sen :)

10 lata 11 miesiąc temu #835817 przez ulisia84
witam mamusie

ja miałam dziś okropną noc straszne bóle krzyża które promieniowały aż po same pośladki nie mogłam nawet się przekręcić na drugi bok przeszło mi dopiero o 5 rana a 7 obudził się mały i po spaniu

pala chętnie bym ci pomogła bo to moja druga ciąża ale przy pierwszej poszłam na umówiony termin na cc bez bólów bez niczego dopiero w szpitalu się okazało ze ujskie na 4 cm otwarte a teraz to mam wszystkie książkowe objawy ale nie regularne czyli bóle pachwin biegunka bóle krzyża i brzucha i mam ich tak ze cztery na dzień tylko trwają dłużej niż te 50 sekund koleżanka mi mówiła że jeżeli będę czuła ze chce mi się kupę i nie będę mogła zrobić to wtedy są to już skurcze parte

10 lata 11 miesiąc temu #835824 przez pala813
Ete no właśnie ja też jestem zmarzluchem strasznym a teraz musze okna mieć pootwierane ale wczoraj to bylo jeszcze silniejsze jakby jakieś duszności, strasznie źle się czułam. Ręce mi sie przeokropnie pocą i stopy tez ale to już jakiś czas temu zauważyłam. Co do kłucia to u mnie nie mija po skorzystaniu z toalety tylko jeszcze się nasila :(
Loca wczoraj to wszystko było, że tak powiem. Tyle razy byłam w toalecie, biegunki może nie mam ale właśnie ostatnio aż się zdziwiłam bo faktycznie bardzo często chodzę i tak myślałam, że to może organizm się oczyszcza. I jeszcze tam mi niedobrze co chwile jest a kolacji od kilku dni nie jem. Co do bólu pachwin to czuję go za każdym razem jak wstaje, nic przyjemnego niestety. Tabelka lutowych jest u którejś mamuśki nad suwaczkiem :) Pisze Luty 2014 i jak klikniesz to się tabelka otwiera :) kilka mam już się rozpakowało ale dużo ma terminy już za sobą i dalej czeka a z tego co wyczytałam tez ich lekarze straszyli że przed terminem będzie :P Ciekawe czy u nas się to sprawdzi :):D Loca cesarke mam 18 lutego rano, ten tydzień bym chciała jeszcze wytrzymać :P
Ete dobrze by było jakby Locia jeszcze sie wstyrzymała żeby maluch do dwóch kilo dobił ale dużego wpływu to my już na to nie mamy teraz :):D
Darmag dokladnie tak jak piszesz nagle aż mi się słabo zrobiło normalnie jakbym sie udusić miała i poty taki mnie oblały ze cała mokra byłam... Dobrze, że z humorem lepiej :) :P KCIUKI MOCNO ZACIŚNIĘTE! :d:)
Ulisia właśnie chciałabym dotrzymać do terminy cc ale teraz to cała w starchu jestem, że może coś już się zaczyna bo w sumie termin nie jest zły i za parę dni mała będzie donoszona. Mamy ja nie chce żeby coś się wcześniej zaczeło:)

Ej dziewczyny a myślicie, że to że biore 3x dziennie nospe i magnez może sprawiać że nie czuje skurczy? Jakoś nie zapytałam lekarki co z tymi lekami tylko luteine mam odstawiona.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka