BezpiecznaCiaza112023

Marcówki 2014

10 lata 10 miesiąc temu #840439 przez agnesss
Cześć Dziewczyny :)

Witam się po długiej, długiej przerwie. Podczytywałam Was czasami ale nie miałam jak napisać. Na bieżąco informowała mnie też Kojka co i jak ,tak więc wszystko wiem :)

Gratuluję ROZPAKOWANYM MAMUSIĄ PRZEŚLICZNYCH CÓRECZEK!

Cały czas trzymam kciuki za Was wszystkie:)
U mnie ok. W środę byliśmy u lekarza. Powiedziała,że szyjki już nie ma ( zgładzona ) ,dziecko bardzo nisko napiera główką, wszystko jest gotowe do porodu i wygląda na to ,że do tygodnia-dwóch urodzę. Powiedziała ,że najprawdopodobniej odejdą mi wody w domu. Do szpitala mnie nie dawała ,ponieważ sterydy już dostałam wcześniej i dziecko jest jako tako zabezpieczone a z rozwarciem lepiej czekać w domu niż w szpitalu ,bo tam można się zarazić różnymi świństwami.
Nie przepisała mi skierowań na następne badania, bo powiedziała ,że nie wierzy ,że dotrzymam i przyjdę do niej 26 go lutego na kontrolę... No ale jak będzie, to zobaczymy.
Boli mnie podbrzusze ze dwa razy na dzień, razem z krzyżem, ale to wszystko. Mała na wizycie ważyła 2,5 kg więc wagę mamy już ładną :) Ja ogólnie mam 13 kg na plusie.

Nie odpisuję Wam na razie na posty, ponieważ muszę je najpierw przeczytać :)

Pozdrawiam Wszystkie brzuszki :*

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 10 miesiąc temu #840449 przez marl3na
Hej.
Ja dopiero teraz na chwilkę. Kolejna leniwa niedziela za mną. Wróciliśmy od teściów i zaraz trzeba się szykować do spania.

Pala ale Wam zazdroszczę. Nie mogę się doczekać kiedy my tak poleżymy we 3... :) Fajnie, że już jutro do domku.

Claudi to będziemy obie na antybiotykach. Ciekawe tylko ile się przez to przedłuży pobyt w szpitalu... Oby wcale.

Moni to jak pozałatwiasz to możesz napisać co tam trzeba, bo ja jeszcze nawet się w tym temacie nie orientowałam. Co do przychodni wiem, bo teściowa jest pielęgniarką w przychodni dziecięcej :)

Loca może w końcu trafią z diagnozą...

Agness czyli też możliwe, że dołączysz do mam lutowych :)

A dla mam cierpiących na bezsenność, albo nudzących się, do poczytania: krystyno-nie-denerwuj-matki.blog.pl/2014...a-oblicze-prawdziwe/

Może jeszcze tego nie widziałyście ;) Fajnie się czyta :)

Miłego wieczorku :)

10 lata 10 miesiąc temu #840457 przez ete21
DOMI konflikt serologiczny powstaje wtedy gdy twoja grupa krwi ma przeciwciało tzw rh- a tata dziecka + jednak przy pierwszej ciąży dziecku nic nie grozi bo ten ujemny czynnik nie jest traktowany jako obcy, dopiero przy 2 ciąży może być problem bo podczas pierwszej wykształciła się pamięć na ten minus i przy drugim dziecko wtedy trzeba wdrożyć odpowiednie standardy postępowania żeby mama i dziecko były bezpieczne. Zdarza się że przy pierwszej ciąży od razu jest reakcja tak jakby alergiczna na ten minus ale dzisiaj medycyna pragi sobie tym radzić!
DARMAG to super że już koniec szkoły a jak się pojawisz w niej to będzie trochę inaczej :-)

10 lata 10 miesiąc temu #840459 przez claudii09853
Pietruszka ja mam też puls powyżej 100 lub ponad 90 a ciśnienie mam w granicach 135/85 więc dobre:-)

Agnesss to trzymam kciuki za ciebie:-) już nie długo i będziesz mieć dzidzie przy sobie;-)

A do mnie położna znowu we wtorek przyjeżdża:-) a wizytę u gin mam dopiero na 3.03 ciekawe czy dotrwam bo mała już nisko leży:-)

10 lata 10 miesiąc temu #840465 przez ete21
DOMI zapomniałam wspomnieć że jak ty masz minus to znaczy że mówiąc po polski nie masz klocka żółtego a mąż jak ma plus to ma klocek żółty. Ważne żeby dziecko nie odziedziczylo po tacie klocka żółtego bo wtedy i mama i dziecko zwalczają siebie na wzajem. Przy pierwszej ciąży dopiero po narodzinach dziecka sprawdza się grupe krwi dziecka jak jest z minusem czyli nie ma klocka to Mamie i dziecku nic nie grozi a gdy dzidzia ma plus czyli klocek po tacie to mamie trzeba podać powiedzmy że odtrutke która oczyści jej organizm z klockow, ale przy kolejnej ciąży zawsze jakiś klocek zostanie ale wtedy można działać już wcześniej jeżeli faktycznie 1 bobas miał plus... Mam nadzieje że coś zalapalas!

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #840471 przez ete21
AGNES super że jesteś już,w domku i dobrze, zgodzę się z tym że najlepiej w domku bo przynajmniej milej w swoich bakteriach :-) mam nadzieje że dotrwasz do 36 tygodnia :-) mi jutro 3 tydzień wskakuje bez szyjki więc ładnie oszukuje :-) ten czas! Odpoczywaj!
CLAUDI po 34 tygodni zwiększa się maksymalnie objętość krwi u kobiety w ciąży a póki co to twoje setce musi zaopatrzyć wszystkie twoje organy w tlen i niezbędne do życia substancje plus jeszcze Maleństwo do tego dochodzi, więc serce wykonuje podwójna prace stąd ten podwyższony puls moim zdaniem nie groźny zależy jeszcze jaki miałaś przed bo jak w okolicach 80 to taki wzrost to nic!

A w ogóle dziś trochę nerwowki miałam bo mały od wczoraj wieczora do 12 nie dawał znaku życia, czekolada, leżenie na nielubianym przez niego lewym boku, "szturchanie" brzuchem przez, godzinę bez,efektu, aż w końcu jak już scierplam na tym lewym boku i niemal siniaków się nabawilam na brzuchu mały postanowił łaskawie wypiąć pupę...uf uf. .. Za to pod wieczór nadrobil każdy jego ruch to kończył, się " raźeniem prądem" i kluciem w kroczu, ale wolę to niż, ten bezruch!

10 lata 10 miesiąc temu #840488 przez domi2907
Ete a dziala tow druga strone tez? Bo ja np mam rh +. A maz rh - czyli na odwrot...

10 lata 10 miesiąc temu #840491 przez marl3na
Ete też tak czekam ba ruchy jak długo ich nie czuję.

Domi coś mi sie zdaje ze tylko jak mama ma - a tata + wtedy jest konflikt. Mnie nikt nie pytał o grupę męża więc jest ok.

10 lata 10 miesiąc temu #840502 przez ete21
Domi tak jak Marlena mówi! Nie działato w drugą stronę, bo jak Ty masz Klocek +, a mąż nie ma klockaczyli ma - to on nie ma co maleństwu sprzedać. Nie dobra sytuacja jest tylko wtedy gdy mama ma Rh- a tato Rh+ więc nic Wam nie grozi! A co do grupy krwi jest kilka krzyżówek jaką może mieć dziecko, ale one nie mają większego znaczenia!

10 lata 10 miesiąc temu #840516 przez domi2907
Dzieki kochana. Cos mi logika pstatnio szwankuje :) mam wrazenie jakby pol mozgu mi nie dzialalo i najlatwiejsze rzeczy mi nijak sie nie zgadzaja :) dobrej nocki mamusie

10 lata 10 miesiąc temu #840528 przez marl3na
Witam się z rana.

Dziś obudziła mnie brzuszkowa czkawka, poza tym mój szykował się na narty więc hałasu narobił. Zjadłam z nim śniadanie i będę próbowała jeszcze usunąć.

Miłego dnia. :-)

10 lata 10 miesiąc temu #840579 przez darmag21
Witam mamusie.

Domi, wiesz ze tez zaczelam sie zastanawiam nad tym konflitem, dla mnie to czarna magia co Ete napisala i dolanczam do tych nie dzialajacych szarych komorek, ciezko sie skupic, hehe ...
Ete to to jesli ja mam A+ a maz ma B+ to jest oki ??? bo w sumie lekarz nie pytal o krew meza a moja widzial i nic nie mowil. Co do ruchow maluszka, to ja mam podbnie, juz od tygodnia to mam wrazenie ze caly czas moje dzieciatko spi, tez nie raz sie zamartwiam, bo specjalnie zjadam cos zlodkiego, klade sie a on nic i zastanawialam sie czy to normalne, musze na wizycie o tym wspomniec a ona dopiero w piatek.

Agnesss, super ze u was juz wszytsko dobrze i opanowane.

Ja dzis nawet wyspana, wiadomo, ze bez wstawania do wc sie nie obedzie ale wazne ze udalo sie zaraz po tym zasnac. Rano jak sie obudzilam to zlapal mnie dosc mocny skurcz trwal do 30 sekund, chyba tak bolesnego do tej pory nie mialam... no i puscilo, sytuacja znowu jednorazowa. No nic... na liczniku juz 23 dni, wiec ma prawo juz sie cos dziac.

Wczoraj tesciowa mi pokazala co robi dla maluszka, na drutach i na szydelku taki biały komplecik, slodka czapeczka, sweterek, spodnie, kapciszki, przeurocze i stwierdzilam ze bedzie to ubranko na chrzciny. Jak zrobi to wam pokaze.

Lece sie ogarnac, uszykowac malego do szkoly bo juz zarzegnalismy ferie :(

10 lata 10 miesiąc temu #840590 przez ete21
Hej mamusie! Ja wczoraj dosyć późno się położyłam, ale tylko 3 razy w nocy wstałam, choć od 6 to raczej było kręcenie niż spanie!
DARMAG wam też nic nie grozi co do krwi!
DOMI mój mózg też się skurczył...wychodzę z domu biorę klucz, ale drzwi nie zamykam ... Albo jak coś chce szybko powiedzieć, to nie mogę się wysłowić!
MARLENA to ty masz śnieg?
Ciekawe co z MM MAMĄ MIKOŁAJA bo chyba od wczoraj czy soboty cisza ?

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #840593 przez moni91
Hej mamusie ja dzis idę na ściągnięcie szefów do przychodni bo położna tego nie robi:/ no trudno przy okazji zarejestruje malutka:):) a jutro do USC :) moja cora jest śmieszka śmieje sie przez sen :) jak tata do niej gada to ma cały czas uśmiech na buźce:) Nasza kochana kruszyna troche daje popalić bo budzi się co 2h na cyca czasem co 3 ale daje rade :) co do konfliktu to tak jak ete napisała ja i mój mamy ta sama grupę krwi BRh+ i nie mamy konfliktu:) nie odpisze niestety każdej z osobna wybaczcie:-* co do dokumentów to dam wam znać:):)
Kochane co do ruchów malca to moga słabnąć bo szykują sie do wyjscia i potrzebują dużo siły żeby wyjść z nas ... Moja córcia przy każdym skurczy strasznie sie wierciła kręciła itd wiec moze i wasze maluszki juz sie pchają na świat i zbierają siły bo ja przed porodem mialam osłabienie ruchów .

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #840612 przez pala813
Witam mamusie:)
Widze, ze rozmawiacie o konflikcie. On wystepuje tylko wtedy jezeli matka ma wr krwi czynnik Rh- a ojciec jest plusowy. U mnie bylo podejrzenie ja mam 0Rh-, maz AbRh+ (o ile dobrze pamietam), cala ciaze musialam badac przeciwciala co kilka tygodni. Naszczescie tych przeciwcial nie bylo a mala ma moj czynnik Rh- z czego bardzo sie ciesze:)

Z nami wszystko w porzadku, rana niekiedy dosc mocno szczypie, najgorzej jak chce sie kaszlec albo maz mnie rozsmiesza a ja wtedy sie ciesza a za chwile sycze i jecze:p my mialysmy dzisiaj mega sniadanie zupa mleczna i kromka z maslem i drzemem:p bylysmy teraz na badaniach dziewczyny kazali mi wyjsc, serce mi sie krajalo jak pomysllam, ze pobieraja jej krew a ona tak strasznie placze:( wychodzimy dzis do domu, w badaniach wszystko dobrze:) cieszymy sie jak nie wiem:) w domu na spokojnie poczytam co u was:) ale chyba troche sie uspokoilo po tej pelni:p:D

A z dobrych wiadomosci pojawil mi sie pokarm i dzisiaj bylo pierwsze sciaganie laktatorem bo niestety brodawka wklesla i musze ja wyciagnac bo mala nie moze zlapac, przed wyjsciem jeszcze idziemy na porade laktacyjna zobaczymy czy nauczymy sie przystawiac zeby mala bardziej lapala:)

Pozdrawiam was:)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka