BezpiecznaCiaza112023

Marcówki 2014

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #841434 przez moni91
Hej kochane u nas dobrze:Dale mi zab sie rozwalił a narazie nie pujde do dentysty poczekam na koniec połogu . Bende spokojniejsza :) Super pala ze juz jestescie w domciu:) co do wzrostu i zmian iu niemowląt to prawda ze szybko rosna u nas z dnia na dzien Lenka jakas taka większą sie robi:D buziaki:)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #841448 przez ete21
Pala oglądam ten program „Mamo to ja” i akurat wczoraj miałam w odcinku o spacerze z dzieckiem, więc jak jest ładna pogoda, to nawet po tygodniu można spokojnie z maleństwem wyjść na krótki spacerek około 10 minut tak na początek i potem systematycznie więcej….
A i jeszcze co do pępuszka to nie koniecznie trzeba podwijać pieluszkę, nawet jak Ci się wydaje, że podrażniany jest to Lenkę to na pewno nie boli, bo kikut jest martwy!!! I jak odpadnie też nie boli! Ah te Twoje opisy, takie nasycone maminymi uczuciami:)

Zgadzam się Porto z MM co do cery jak masz krostki, to lepiej podziękować za piling, bo możesz sobie roznieść na całą buźkę. Mi jak już jakiś pryszcz wyskoczy taki z żółtym dziubkiem to zazwyczaj go delikatnie wycisnę, a potem kremem z cynkiem na noc go potraktuję, i jest ok.! Na szczęście nie mam problemu z cerą i sporadycznie przed miesiączką 1 czy 2 oznaki wyskoczyły, a teraz to mam taką wysuszoną więc muszę pamiętac o kremie!

MM to mówisz, ze już nie urosnę wow no to dobiłam w brzuszku do 100 cm:) Najważniejsze, żeby mały rósł! W domu mam schody i od początku ciąży trzeba z nich korzystać:) Wiem, że sex niby przyspiesza poród, ale jak sobie pomyslę, że teraz, to już mnie boli z resztą jak lekarz mnie badał to miał problem bo mały był tak nisko, więc no way….
Co ma być to będzie!

Loca jak pościemniasz, że Cię ząb boli, to szpital powinien wysłac cię na konsultację z tym zębem! Super, że wynik wymazu ok.!

Porto jak Ty to robisz, ze fundujesz sobie drzemki w dzień?

Darmag nie wchodź tam bo się zgorszysz….

Roma, dla niektórych nie ma jak widac problemu…..(gęsia skórka) Fajnie, ze dentysta sadysta Cię łagodnie potraktował i, że wszystkie ząbki już zdrowe!

Na przykładzie Moni potwierdzenie, że przed ciążą lepiej nie odkładajmy dentysty, bo i po strasznie się zęby sypią….

10 lata 10 miesiąc temu #841452 przez ete21
Właśnie miałam pytać: Moni, Pala, czy wasze Lenki ciągną smoka?

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #841455 przez pala813
Loca zobaczysz wszystlie watpliwosci Ci minal, ja balam sie w szpitalu bardzo ze jej cos zrobie a w domu to bez rozka nosze normalnie, na jednej rece w drugiej grzeje mleko:) mam jeszcze ograniczone ruchy przez rane ale z dnia na dzien jest coraz lepiej:) jak zobaczycie malenstwo to z mezem nie bedziecie mogli sie nim nacieszyc :D u nas tal wlasnie jest i pomyslec, ze dawniej nawet nie popatrzylabym na takiego malucha a ta nasza kruszyne to zacalowujemy ile tylko sie da normalnie:) a ona tak patrzy zdziwiona:p ostatnio moj maz gral biednego bo ma katar i nie zbliza sie tak do malej, widzialam jakiego zazdrosnego focha mi poslal jak sie tak zacalowywalysmy:)

Roma wiesz dobrze, ze tak bedzie:) To Ty mi powtarzalas ze jak zobacze mala to sie zakocham i dokladnie tak jest:)

Darmag powiem Ci, ze dopiero teraz po cc wylazi mi bol lregoslupa po znieczuleniu:( co jakis czas sie pojawia ale znika tylko ze jest dosc dotkliwy i nieraz trzeba usiasc.

Dziewczyny bardzo sie ciesze, ze to co pisze wam rowniez sie podoba i moge was naladowac pozytywna energia:) Ale jak ma byc inaczej kiedy patrze na ta moja kruszynke a ona co chwile takie smieszne miny robi i dalabym sobie reke uciac ze czasem usmiecha sie przez sen:D

Co do spraw urzedowych to moge juz oficjalnie Paniom przedstawic Lene Aleksandre nowa mieszkanke Rzeszowa:)

Ps: zupa brokulowa dalej niezmiennie kroluje i dzisiaj tez bedzie na obiad:) w ciazy tyle sie jej ojadlam a w ogole mi nie obrzydla:)

Ete moja nie potrzebuje, ma bardzo silny odruch ssania wtedy boerze kciuka a ja jak to widze staram sie ka przustawic do piersi, polozna mowila, ze smoka dopiero po 4 tyg jezeli taka potrzeba jest:)

Wiecie tak teraz pomyslalam, ze jak wam sie podoba to co pisze to mpze wydrukuje to mojej kruszynce i zostawie w formie pamietnika, sama chetnie przeczytalabym co pisalam i czulam w 3 miesiacu np:D

10 lata 10 miesiąc temu #841481 przez darmag21
Pala, super... tez wiedzialam ze cale uczucie i wiedza o malenstwie narodzi sie wraz z malenstwem. Pala co di druku postow... to ci powiem ze moze byc to fajne. Moja kolezaka ma syna od narodzin w kartonik wklada zdjecia, pierwsze szpioszki, stroj z chrztu, pierwsze buciki, zabek ... i wreczy to pewnie w odpowiedm czasie.

Ja sama myslalam zeby napisac list do nienarodzonego dziecka ale tak czas leci,ja zapominam ze nie wiem czy to zrobie.

10 lata 10 miesiąc temu #841482 przez moni91
U mnie tez niema dyda wole go w ogóle nie dawac jak nie będzie potrzeby :)co do zębów ete to nie zab sie rozpadł ete tylko wypadła pląba tymczasowa...

10 lata 10 miesiąc temu #841495 przez annlu
Cześć mamusie :) !

Ete
Zgaga ? Eh znam to uczucie... Dopiero w ciąży je poznałam i miałam od razu serdecznie dosyć. To uczucie jest bleeeee..... ;/
Drożdże ? Mmmm zrobiłaś mi smaka !! :D
Oj u mnie też słoneczko wyszło i cieplutko ah aż czuć wiosnę i chce się żyć :)

Darmag
Leniuchuj ile się da :)
Oj ja też bym nie chciała przenosić... Wolę niespodziewanie niż się wkurzać, że termin minął a nadal nic...
Taki kartoniki z pierwszymi rzeczami dzieciątka też genialna sprawa ! :) Chyba skopiuję taki pomysł hehe :D

Porto
Już tydzień ?? Ooo :) To walcz o każdy dzień, walcz, walcz ! :)
Jak nie masz problemów ze snem to wykorzystuj to ile się da :)

Loca
No to walcz o każdy dzień. Mały już w dole ?? :O Ważne, że skurcze się uspokoiły :)
Super, że wymaz czysty :)

Moni
Super, że wszystkie sprawy już pozałatwiane :)
Trzymam kciuki, aby nic więcej poważnego z zębami się nie działo i dotrwała do końca połogu.
Super, że z malutką wszystko dobrze i już ma ponad tydzień o jeny.. :)

Pala
Ahhh jak miło czyta się Twoje opowieści domowe. Z malutką od razu inna atmosfera w domku co ? :) A kg na pewno zgubisz i to szybciej niż Ci się wydaje ! :)
OOOO jaka zbawienna wiadomość odnośnie krwawienia !!! :) Wracasz mi wiarę :)
czyli to krwawienie to nie jest taka LAWINA jak niektórzy mówią ? Super, że Ci to nie doskwiera :)
Wydruk postów ?? Faktycznie to może być świetna sprawa ! :)

MamaMikołaja
Chodzenie po schodach i seks? Hm.. Po schodach chodzę non stop a i ze współżycia też nie zrezygnowałam... A na razie nic się nie dzieje hehe :D

Teraz co u mnie ? hm...
Nadal skurcze i parcie na dół...

Byłam na wizycie i tak :
- miałam KTG i moja ginekolog powiedziała "nie mam zastrzeżeń jak na ten etap ciąży "
- moja waga ustała w miejscu ! Czyli przytyłam w ciągu ciąży 8,300 kg
( podobno przed porodem waga staje w miejscu albo nawet spada dlatego u mnie ustała )
- usłyszałam " no to w każdej chwili może się zacząć " i " jak pani nie urodzi w tym tygodniu to widzimy się za tydzień znowu na KTG

A no i zaleciła mi liczenie ruchów wieczorną porą i, że jak będzie ich minimum 10 na godzinę to wszystko dobrze a jeżeli będzie ich wyjątkowo mało to znak, że mały się szykuje do wyjścia

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #841507 przez darmag21
Annlu to dobrze ze wizyta udana... to ktg zanotowalo jakies skurcze czy nie? Ja nie calkiem dawno 10 ruchow to naliczylabym w ciagu 3 minut a teraz 10 ruchow czasem wyczuje z ledwoscia. A waga to marzenie ja jeszcze raz tyle przytylam co ty.

Po schodach chodze codziennie po kilka razy, sex juz od dawna poszedl w odstawke, nawet moj maz uwaza ze przyjdzie pora, poki co nie czuje potrzeby wspolzycia, czekam az malenstwo zdrowo sie urodzi, no i minie okres pologu.

Pala slyszalam nawet ze po cc mniej sie krwawi i krocej wiec moze to prawda.

10 lata 10 miesiąc temu #841513 przez Loca
Annlu, no to na podstawie tego jak Moni szbko urodzila, mozesz wywnioskowac kiedy Ty urodzisz :) mysle ze do przyszlego wtorku mozesz sie rozpakowac, jak masz takie objawy ;) faktycznie waga jak marzenie ;) ja poki co mam +6 kg od zeszlego tygodnia schudlam 1 kg ale byly wymioty, sraczka galopka....

Fajne pomysly z robieniem dla maluszkow pamiatek, w sumie to chyba sobie poczytam moje posty z poczatku ciazy....

10 lata 10 miesiąc temu #841515 przez darmag21
Loca a wierz ze ja wczoraj weszlam na pierwsza str i czytalam ... az lezki sie w oku krecily.

10 lata 10 miesiąc temu #841524 przez MamaMikołaja
Loca, mam tsh trochę ponad normę. Badanie miałam robione na początku ciąży (było ok), a ostatnio wyszło mi trtochę podwyższone. Nazywa się to niedoczynność tarczycy utajona. Mam brać leki do porodu. "sraczka galopka" hehe, nie słyszałam tego :laugh:

Porto, jeśli chodzi Ci tylko o złuszczenie naskórka i chcesz mocny peeling to ten z ziaji polecam. Porównywalny jest z zabiegiem mikrodermabrazji.

Darmag, czyli niedługo pewnie poznasz datę narodzin synka :)

Roma, dobrze Ci, że ząbki wyleczone. Mnie nic nie boli, dlatego wstrzymuję się z wizytą kontrolną po porodzie.

Ete, też bym się nie zdecydowała na to naturalne przyspieszenie porodu (nie mówię o schodach :P ) . i nie wierzę, że tydzień po porodzie ma się ochotę na „przytulanie”. Ktoś chyba za bardzo fantazjuje.

Pala, pomysł z wydrukowanie postów-super. Będziesz sobie mogła do nich wrócić np. w chwilach kryzysu (o ile takie nastąpią ;) ). A jak Lenka dorośnie to jej pokażesz :)

Annlu, same dobre wieści u lekarza. Cieszę się. Też wolę urodzić wcześniej niż się denerwować, że termin mija, a tu nic. Ale to nie od nas zależy. A na ktg wyszły Ci skurcze?

10 lata 10 miesiąc temu #841538 przez annlu
Na KTG wyszly lekkich pare skurcze aczkolwiek moja ginekolog powiedziala ze skoro odczuwam bol w nocy i głównie wieczorami to na KTG nigdy nie trafimy w szczyty dopiero w trakcie juz zaczynającego sie porodu....

Ale stwierdzila ze w kazdej chwili moge urodzic bo czuc parcie na dole i odczuwam te BOLESNE bole brzucha...

No ale moge urodzic jutro a moge za 2 tygodnie... :/
Ta niepewność mnie dobija...

10 lata 10 miesiąc temu #841542 przez moni91
Mamusie co do krwawienia to nie jest źle pierwsze 3doby leciało tego dużo zemnie i skrzepy i sama krew a po tem to jak bardziej obfity okres a teraz jak normalny okres:) a i nie przestraszcie sie jak po porodzie Benda z was wypadać duże płaty skrzepów zwłaszcza po nocy to normalne pytałam położna w szpitalu :D bo sie zlękłam :D

10 lata 10 miesiąc temu #841604 przez ete21
Witajcie wieczorkiem!
Annlu ja to mam zgagę odkąd pamiętam, ale wczoraj przesadziłam i dlatego tak się skończyło jak skończyło, bo już od miesiąca miałam spokój!
Fajnie, że wizyta się udała i, że lekarz nie ma zastrzeżeń. No i może w Twoim przypadku się sprawdzą te przewidywania i wcześniejsze rozpakowanie. A co do wagi to chyba też różnie bywa, ja od listopada do końca stycznia stałam w miejscu, a teraz nagle kg na plusie znów:) ale to pewnie mały nabiera tłuszczyku:) Krótko mówiąc nie będziesz miała praktycznie co zrzucać! No i powodzenia w liczeniu ruchów! Ukochana niepewność!

Darmag tak mówią, że mniej, to raczej logiczne. Podczas porodu SN macica sama musi się oczyścić, a podczas cc to mechanicznie wyskrobią to co trzeba i finto!

MM nie aż tak nie zagłębiałam się w to co czytałam, nawet jak ktoś ma taka fantazję to żal….

A co do krwawienia to chyba jeszcze zależy jakie miało się miesiączki przed ciążą. Ja miałam cykle od 23 do 45 dni (trzeba było poddać się leczeniu) a jak zaczęła się @ to 2 dni rozpędzania, 3 dni lania i 2 dni zanikania….albo i lepiej. A przy endometriozie to różnie może być. Więc wolę się nastawić na długie chlapu chlapu, będzie milej się rozczarować:)

Moni fajnie, ze Tobie również jakoś pomału ustaje krwawienie, bo to faktycznie może wymęczyć!

10 lata 10 miesiąc temu #841616 przez darmag21
Ete, ja teraz raczej mniej logicznie mysle, ale chyba wszytsko wroci niedlugo do normy.

U mnie bylo podobnie 2 dni rozpedzania sie @ ...dalej jak u cb.

Ciekawe czy ktores dzieciatko urodzi sie na 8 marca,bylby prezent na dzien kobiet.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka