BezpiecznaCiaza112023

Kwietniówki 2014

10 lata 9 miesiąc temu #857619 przez Joasia B
Dzięki Ewelka, mam dokładnie takie same zalecenia i skierowanie też. W takim razie muszę w piątek zobaczyć na kiedy skierowanie do szpitala i jak coś prosić o receptę.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 9 miesiąc temu #857675 przez pomelo
Agulka Kochana strasznie Ci współczuję. Niestety możemy tylko cieplutko o Was myśleć i trzymać mocno kciuki za Maleństwo. Adaś też jest bardzo dzielny, walczy o każdy gram zanim będzie musiał opuścić ciepły brzuszek mamusi. Bądź dobrej myśli i dawaj często znaki jak się czujecie.
Renatko Trzymaj się, zazdroszczę Ci bardzo, zaraz spotkasz takiego przesympatycznego Borysa :) Ucałuj go od Nas!

Co do pasa - to u nas na szkole rodzenia odradzali, on trzyma mięśnie jak się go nosi ale zdejmiesz i puszcza a mięsień nie używany się nie regeneruje. każdy ruch, choćby delikatny to praca nad mięśniami brzucha i mówiła położna że z pasem to znacznie dłużej się dochodzi do siebie więc odradza.

tolad Ty sprzątasz?! ja absolutnie nie mam na takie rzeczy siły, podziwiam!

Co do liści malin - przeczytałam wczoraj w książce o ciąży i porodzie, że pije się tą herbatkę od 32tc. Mówiłyście właśnie, że to na koniec ciąży i kompletnie zgłupiałam.... To jak to w końcu jest? Igamon?

Ranyjózefa! jak mnie bolą plecy!
A tak z innych tematów to dla tych dziewczynek, które nie widziały na fb, mój ukochany z kolegami wytapetowali dziś pół pokoiku Tomusia :) Mamy tapetę kolor kogel-mogel z misiakami :D Mebelki stoją przed wejściem do pokoiku i czekają aż ściany wyschną. Robimy 3 z 4 w tapecie a ostatnią mam zamiar sama pomalować w kolorowe paseczki. Wrzucę fotkę jeśli mi wyjdzie.

10 lata 9 miesiąc temu #857741 przez Asia K
Witam sie w ten ponury , wietrzny poranek

Gabi – dobrze ze jestes zadowolona z rozmowy :)

Pomelo – koniecznie fotke zapodaj :)

Dziewczyny – RATUNKU ! Czym wybawic lakier do paznokci z bluzki? Czy to wogóle sie da?
Pomalowałam paznokcie na czerwono I przypadkiem omsnęłam o białą bluzkę :(

10 lata 9 miesiąc temu - 10 lata 9 miesiąc temu #857755 przez GabiSBB
Dzień dobry!
Pogoda paskudna a ja mam dziś kilka załatwień poza domem :( Mam dziś dentyste, musze złożyć PIT w US i podjechać do apteki. Już mi się nie chce!

Znalazłam oto taki artykuł:
www.siostraania.pl/artykul/formalnosci-po-porodzie

Dotyczy wszystkich formalności jakie trzeba dopełnić po porodzie. Może wiecie czy dziecko może byc zameldowane w zupelnie innym miejscu niż rodzice? My z mężem mamy różne miejsca zamieszkania, a mieszkamy razem w naszym wspólnym mieszkaniu i tu chcieliśmy zameldować małego, ale w tym artykule wyczytałam, że dziecko będzie zameldowane tam gdzie rodzic, który zgłasza go do ZUS. Nie wiecie czy można to zmienić?
A jeśli chodzi o nadanie nr PESEL to jest napisane, że należy zgłosić w urzędzie tam gdzie zameldowana jest mama. Nie wiecie czy musi to zrobić mama czy wystarczy jak mąż podjedzie?

Franek właśnie zalicza pierwszą dziś czkawkę ;) W nocy miałam lekki skurcz z prawej strony, nie mogłam się obrócić, ani wstać tak mnie bolało/ciągnęło. Postanowiłam to wykorzystać do ćwiczenia oddechowego i się udało! Pooddychałam głęboko, delikatnie się ruszałam i przeszło ;) Och, żeby wszystko później było takie łatwe ;)

Aaaaa i jeszcze wczoraj ta doula mi mówiła, że jeśli zna się datę zapłodnienia to do tej daty należy dodać 266 dni i wychodzi data porodu. U mnie by to było 11 kwietnia, czyli pośrodku między terminem USG (6 kwietnia) a z @ (17 kwietnia). Idzie zgupnąć ;)

10 lata 9 miesiąc temu #857772 przez tolad662
Aaa mówią, że od jutra wiosna :D i w piątek nawet 21 stopni :kiss:
Dobrze bo ja żadnego śpiworka dla małego nie mam :)

mamutek waga w sam raz :) Super, zwłaszcza z Tą dietą :)
Gabi rozbawiłaś mnie tą miętą :D
Pomelo tak czysto jak w ciaży to nigdy nie mialam :D ale to z nudów bo pogoda do dupy to nawet na spacerki nie wychodzę. O, dziś idę do lekarza i zejdzie mi kilka godzin :D
Czekamy na fotę :)
Asia ja kiedyś narzutę upieprzyłam lakierem, zmyłam tyle co zmywaczem się dało i tak zostało ;/
Podpinam się pod pytania Gabi bo ja kompletnie nie wiem co.

Doszła paczka od mamuśki :D Uszyła śliczna pościel, prześcieradła, nawet dwa kocyki polarowe obszyte tasiemka, jestem bardzo zadowolona :) I przyslała ciacho :D z czego jeszcze bardziej się cieszę :D

10 lata 9 miesiąc temu #857778 przez agulka901
dzis cisnienie wysokie, ale ktg ok. Dziwi mnie ze nie zwiekszaja dawki leku...zobaczymy co powiedza lekarze

10 lata 9 miesiąc temu - 10 lata 9 miesiąc temu #857780 przez igamon
DZIEŃ dobry:)

Maliny na koniec, z pewnoscia nie w 32tc:)

Terminy porodu liczone met negelego i te z terminu zaplodnienia wychodza takie same:) w pierwszej bierze sie pod uwage to ze ciaza trwa 280dni, ale liczy sie od ost miesiaczki. W drugiej ciaza trwa 266dni, czyli o 14dni krocej, czyli o tyle ile wynosi moment owulacji w cyklu(28dniowym cyklu).
Roznica moze byc liczac z usg
nie umiem tego jasniej opisac, tu jest to wyjaśnione.

parenting.pl/portal/jak-obliczyc-termin-porodu

Tez mialam dzisiaj isc pozalatwiac sprawy, ale nie pilne, wiec wstrzymam się do jutra. Zapowiadaja lepsza pogode:)
Wczoraj przyszlo nosidelko, maz lozeczko z piwnicy wytargal, dzis beda z malym skladac:) ciuszki w komodzie, wszystkie sprzęty sa. Zostala torba, ale na nia zupelnie nie mam weny, wiec może w przyszlym tyg ją spakuje.

wczoraj cierpialam na przewlekle uzależnienie od czekolady, caly dzien podjadalam:) tasiemiec mi się ostatnio włączył i pochlaniam wszystko jak leci, a waga cierpi....

10 lata 9 miesiąc temu - 10 lata 9 miesiąc temu #857784 przez tolad662
Powiedzcie czy macie juz te wzory wniosku do urlopu macierzyńskiego? Ja znalazłam taki ale jest tu miejsce na wpisanie dat przed porodem;/
babyonline.pl/wniosek-o-urlop-macierzyns...ykul,13221,r1p1.html

jeżeli któraś ma niech podrzuci na forum.

10 lata 9 miesiąc temu #857802 przez GabiSBB
Igamon u mnie problem jest z tym, że moje miesiączki dopiero co zaczęły się regulować po półtorarocznym leczeniu. W maju lekarka powiedziała, ze jestem już zdrowa i teraz wszystko zacznie się normowac, a w lipcu zaszłam w ciąże. Wiem za to kiedy TO się stało, więc raczej tego terminu powinnam się trzymać...chyba :/ Głupne już, ale najważniejsze że jestem już przygotowana i co ma byc to będzie :)

Tolad nie wiem czy chodzi Ci o tą deklarację, że chcesz otrzymywać zasiłek do ZUS czy jakiś inny wniosek na urlop macierzyński? Byłam w ZUSie i pani mi powiedziała, że do 14 dni po porodzie składam u nich taką tylko deklarację że chcę dostawać albo 80% przez rok albo 100% przez pół i 60% przez pół. Nic mi nie mówila o wypełnianiu jakiś wniosków. Gorzej z becikowym! Tam to dopiero jest papierologia!

10 lata 9 miesiąc temu #857805 przez monis90

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
wczoraj wypilam pierwsza herbatke z lisci malin. moze to od tego? dzis zaczyna mi sie 37 t.c. jak maluszek wda sie we mnie to za tydzien bede mama ;)

10 lata 9 miesiąc temu #857807 przez tolad662
Ale ja składam papiery do pracy, a ona juz ogarnia temat- tak sadzę. Wniosków w necie jest w cholera ale każdy inny ;/

10 lata 9 miesiąc temu - 10 lata 9 miesiąc temu #857814 przez tolad662
Mam takie coś. Wniosek o urlop macierzyński jako oddzielny wzór i wniosek o dodatkowy macierzyński + rodzicielski. Niech jakaś znawczyni powie czy może tak być i jak w tym przypadku określa się procent zasiłku, a raczej gdzie mam to wpisać bo zwariuje zaraz ;/

asystentbhp.pl/smedia/mainsite/pdf/D-DUMUR.pdf

Załączniki oczywiście nie wchodzą a link mam tylko do tego drugiego.

10 lata 9 miesiąc temu #857827 przez Asia K
Gabi – odpowiedz brzmi – TAK – dziecko morze byc zameldowane w innym miejscu niz rodzice. Jestem tego pewna bo moja kolezanka zameldowała swoje dzieci u swojej mamy by mogły dostac sie do miejskiego przedszkola – ona sama I mąż są zameldowani na wsi.
Na reszte pytan ci nistety nie odpowiem ;)

Jesli chodzi o to dodanie 266 dni do dnia zaplodnienia to by sie zgadzało – wlsanie obliczylam kiedy dzialalismy z mezem to bylo 268 dni przed urodzeniem Małego (pamietam bo wtedy on byl w rozjazdach I bylo tylko 1 raz :) ) dodając 2 dni na dotarcie plemników do jajeczka to zgadza sie dokladnie :D
Teraz by mi wychodził 21,04,2014 – zobaczymy jak bedzie :)

10 lata 9 miesiąc temu #857828 przez Asia K
Tolad co do wniosku to moja ksiegowa mi powiedziala ze taki wniosek pisze sama i jak urodze to ona mi powie jak to zrobic.

10 lata 9 miesiąc temu #857840 przez tolad662
No proszę, teraz nie tyle co skasowła mi się post ale znikneła mi zakladka na której miałam otworzone forum :D Myslałam że mnie juz nic tu nie zaskoczy :D

Zapomniałam Gabi że moja kumpela tez tak ma. Ona u rodziców, mąż u rodziców a syn w mieszkaniu które mają odziedziczyć ale póki co wynajmują.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka