BezpiecznaCiaza112023

Lipcówki 2014

10 lata 10 miesiąc temu #840198 przez marzena25
Cześć dziwczynki ja dziś na szczęście obiad mam z głowy u rodziców jem :). Ja tez byłam na wizycie kontrolnej u dentysty bo moja gin kazała mi zrobić wpis do karty ciąży, na szczęście nie mam żadnych ubytów ani nic innego do roboty , powiem wam że dentystka byłam mocno zdziwniona że w karcie ciazy jest wyszczególnione miejsce na konsultację u stomatologa.
Jeśli chodzi o wiek to mój login chyba zdradza wszytsko :)
Mam pytanie jak często lekarz zleca wam robienie badań typu krew, mocz?

I mam jeszcze jedno głupie pytanie i musze je zadać, mianowicie czy jecie majonez, bo jak wiadomo majonez robi sie z surowych jaj :P ;)

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 10 miesiąc temu #840202 przez Ali
Marzena25 ja robię morfologię i mocz co 3-4 tyg., czyli na każdą wizytę. Wyniki mam w porządku, aż się moja doktorka śmiała, że bardzo dobre jakbym nie była w ciąży :) Oby tak do końca!
Ja jak byłam na przeglądzie u dentystki to nie dawałam jej karty ciąży do wpisu, jakoś nie wydaje mi się, ze to aż takie istotne. Może przy leczeniu zębów byłoby to ważne, nie wiem.
Co do majonezu ja jem :ohmy: nawet nie pomyślałam, że nie można :unsure:

10 lata 10 miesiąc temu #840205 przez gabi28
mam tak samo jak Marzena,również mam w karcie ciązy miejsce na konsultacje stomatotoliczną ale też na ogólną-lekarza rodzinnego.Jeszcze tego nie załatwiłam.

na obiadek mam rosól,jak zawsze w niedziele.Już tradycją jest ,że robi go mój T.

a majonez jem,ale to nie są duże ilości,więc się nie martwie. Nie o to chodzi,że nie wolno jeśc surowych jajek,po prostu muszą byc swieże,aby nie zatruc się salmonellą.

10 lata 10 miesiąc temu #840207 przez margollka
dziewczyny majonez mozna spokojnie jesc. ten majonez masowo produkowany czyli taki ktory kupujemy w sklepach nie jest robiony z surowych jaj a raczej z jaj w proszku wiec jest jak najbardziej bezpieczny.

[/url]

10 lata 10 miesiąc temu #840208 przez carmen12345
moja pani ginekolog zaleciła mi mocz robić co miesiąc, natomiast morfologię co dwa miesiące, chyba, że zacznę się czuć słabiej to wtedy muszę iść odrazu.

ja uwielbiam majonez i jem go dosyć często (też nie słyszałam, że może to być niebezpieczne)
i nic się nie dzieje :))
Jedyne o czym wiem, że nie wolno nam jeść to sery pleśniowe i sushi, chodziaż dwa tygodnie temu zjdałam trochę pizzy z serami i nic się takiego nie stało. :side:

10 lata 10 miesiąc temu #840236 przez Agnieszka_H
Ja 1 marca będę miala 23;) więc już za pare dni będę stara, zreszta co roku tak mówię.
Ale ślub wzięłam w wieku 18 więc na dziecko to najwyzsza pora zreszta przez długi czas sie staraliśmy dwa razy straciłam i wierze ze to już koniec cierpień i teraz bedzie tylko wspaniale;)

Za równe 7 dni idę na 4d już sie nie mogę doczekac;)zreszta mój mąż rownież:)

Pozdrawiam kochaniutkie:*

Mama Aniołka~Józio 5.04.13
Mama Aniołka~12.08.13

10 lata 10 miesiąc temu #840248 przez Magdalen
Agnieszka_H zazdroszcze Ci ja urodzilam dziecko w wieku 18 lat i tez sobie planowalam slub ale nic z tego niestety nie wyszlo.. ale moze teraz ;D
No i wszystkie napewno Ci zyczymy zeby sie wkoncu udalo i zeby piekne zdrowe malenstwo jak nam wszytskim przyszlo na swait :D

Ja co wizyte robie mocz i morfologie :D a co do majonezu to jakos nie zworocilam uwagi zebym go ostatnio jadla ;)
A musze sie pochwalic ze wczoraj zrobilam wlasnymi raczkami makaron i dzis ugotowalam pyszny rosolek do tego ten makaron... aj pyycha :D milego popoludnia. :D

10 lata 10 miesiąc temu #840292 przez elmirka_20
Margolka: pisałaś o płukaniu jamy ustnej wodą z dodatkiem wody utlenionej. Mogłabyś mi podpowiedzieć, ile tej wody utlenionej dodajesz do szklanki/pół szklanki wody? :) Ja pierwszy raz słysze o takim sposobie a jeśli i mi mogłoby to pomóc to bardzo chcę spróbować :)

My dzisiaj na obiad właśnie dusimy karczek z cebulką, pieczarkami, kukurydzą i papryką. I dodatkiem 3/4 szklanki bulionu + sól i pieprz. Mam nadzieję, że wyjdzie dobry tak jak opisywane wcześniej polędwiczki ;)

Ja morfologię i mocz będę teraz robić 3 raz w trakcie całej ciąży czyli 19 tygodni.

Kobietki, czy zapisywałyście się do szkoły rodzenia? Ja się zapisałam na początku stycznia do szkoły rodzenia przy szpitalu w moim mieście. Okazało się, że ledwo starczyło dla mnie miejsca bo już tyle kobiet było zapisanych a to był dopiero pierwszy tydzień nowego roku! Zajęcia mają sie zacząć po 26 tygodniu ciąży, czyli ok końca marca/początek kwietnia. Słyszałam że wiele dają.... Maż przerażony, że będzie musiał ze mną chodzić, hehe :) Podejrzewam, że i tak większość zajęć będę sama, bo mąż pracuje a zajęcia mają się odbywać 2x w tygodniu po 2 godziny.

Miłej niedzieli Wam życzę i niech dzieciaczki się nam powiercą i pokopią co by nas ucieszyć :)

10 lata 10 miesiąc temu #840314 przez margollka
Elmirka ja daje tak na oko. na opakowaniu jest napisane ze woda utleniona moze byc stosowana zewnetrznie do dezynfekcji ran i do plukania jamy usstnej. lyzeczka na szklanke cieplej wody.

Ja wczesniej uzywalam plynu do plukania jamy ustnej ale jeszcze w pierwszym trymestrze strasznie mnie od niego odrzucilo i taki sobie znalazlam sposob. Rownie jak nie bardziej skuteczny i o wiele tanszy, a do tego tez woda utleniona delikatnie wybiela zeby wiec same plusy :)

[/url]

10 lata 10 miesiąc temu #840319 przez Cania
czesc dziewczęta,

morfologie i mocz robie co wizyte, czyli średnio co 4-6 tygodni.

Na początku stycznia zapisałam nas do szkoły rodzenia na kwiecień :) w tej szkole sugerują chodzic na zajecia w 7 miesiącu. ma być dosyć sporo zajec, bo przez caly miesiąc 3x w tygodniu, plus w cenie przed każdymi zajęciami ma być pol godziny gimnastyki wiec brzmi niezle :)

a majonez... jem :D ale niezbyt często, raczej nie ze względu na jajka, ale z powodu jego kaloryczności :D :P

10 lata 10 miesiąc temu #840326 przez Agnilla
o widzicie, co lekarz to inna metoda, bo ja morfologie robilam dopiero drugi raz i w pt pokaze wyniki lekarzowi.
ja tez juz dawno zapisalam nas do szkoly rodzenia :) ruszamy jakos ok 28-30 tc ciazy, tak nas polozna dopiera, zebysmy byly na podobnym etapie ciazy, wiec pierwsze co to pytala o termin porodu ;)
ja majonez bardzo lubie, ale nie kupuje, wiec jak nie mam to nie jem :) u nas majonez jest tylko od swieta, kupuje do salatek czy jajek jak są jakies urodziny czy coś
od dzis zaczelam diete i mam zamiar wieczorem ruszyc z cwiczeniami :) wczesniej zaliczylam z mezem spory spacerek takze dzien udany
dzis robilismy kolejne foto brzucha do kolekcji ;)

10 lata 10 miesiąc temu #840338 przez marzena25
Ok dzięki za odpowiedz dziewczynki, czyli majonez można jeść oczywiście od czasu do czasu i w rozsądnych ilościach :).
A jeśli chodzi o te badania to pytałam dlatego właśnie że wyczytałam gdzieś mądrej książce że morfologie i mocz powinno się robić co miesiąc a moja gin zleciła mi dopiero 2 raz te badania czyli wychodzi co 2 mieś, i teraz pewnie zrobię sobie 3 raz przed wizytą która mam za tydzień bo i tak płace za te badania więc co mi szkodzi.

Jeśli chodzi o szkołę rodzenia tez pytałam w szpitalu w którym teoretycznie mam rodzić w razie nagłej potrzeby, ( bo w praktyce to zamierzam jechać do innego prywatnego dalej oddalonego ale lepszego ) i są to zajęcia bezpłatne nie na zapisy tylko w 28 tyg żeby zadzwonić i można przyjść. Więc nie wiem pewnie jakość tych zajęć nie będzie na takim poziomie jak u was ale nie ma nic innego w pobliżu :(

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]

10 lata 10 miesiąc temu #840349 przez Cania
my tez chodzimy na spacerki, dziś byliśmy pospacerować nad rzeka (gabi będzie wiedziała gdzie - w Ostrowie nad Dunajcem :) ), porobiliśmy trochę zdjęć z brzuszkiem :) tak dla uwiecznienia chwil :) trzeba się ruszac, chodzic, żeby nie porobilo się dziadosto w postaci jakiś zakrzepic. I żeby nie przybrać na wadze więcej niż to konieczne :)

marzena25 mysle ze lepiej takie zajecia niż żadne! :) a na pewno program będzie zawieral najważniejsze informacje, techniki radzenia sobie z bolem porodowym czy wiedze o pielęgnacji niemowląt :)

10 lata 10 miesiąc temu #840351 przez elmirka_20
Margolka! Dzięki serdeczne za odpowiedź! :) Na pewno skorzystam z Twojego sposobu a jeszcze jakby mi miały się ząbki choć trochę wybielić .... :)

Agnilla, trzymam kciuki za Twoje ćwiczenia - żebyś wytrwała! :) Ja jestem na tyle leniwa, że dotąd jakoś nie mogę się zmusić żeby poćwiczyć... Liczę na ćwiczenia w szkole rodzenia. Będzie to dla mnie mobilizacja a poza tym nie będę miała wyjścia :)

Marzena25, ja też mam podobną sytuację: mój lekarz gin. jest z-ca ordynatora w szpitalu w innym mieście. Chciałabym tam rodzić, bo zawsze to jak zobaczą że się jest jego pacjentką (a nie od obcego lekarza), to może jakoś lepiej będą człowieka traktować... Przynajmniej taką mam nadzieję, że nie gorzej... Mam szpital w miejscu zamieszkania, gdzie zapisałam się do bezpłatnej szkoły rodzenia, i ten szpital biorę pod uwagę bo wiadomo, że poród to nie koncert życzeń i obawiam się, że jak się zacznie - to mogę potrzebować natychmiastowej opieki lekarskiej, więc wykluczone jechanie do innego miasta, gdzie byłby/albo i nie miałby akurat dyżuru - mój lekarz prowadzący. Widziałam, że w moim mieście sale poporodowe opisane są nazwiskami pracujących tam lekarzy i stąd moja obawa, że jak ja będę w sali innej (od obcego lekarza), to może opieka nad takim pacjentem inaczej wyglądać. Różne rzeczy się słyszało.... Oby było inaczej, ale trzeba wziąć wszystko pod uwagę...

A co do szkoły rodzenia bezpłatnej przy szpitalu - nie obawiaj się :) Zawsze to nauczysz się prawidłowo oddychać podczas porodu i wyniesiesz sporo ciekawych porad, a moja koleżanka z takiej właśnie bezpłatnej przyszpitalnej szkoły rodzenia korzystała i była bardzo zadowolona i bardzo mi polecała :)

10 lata 10 miesiąc temu #840382 przez Cania
ja tez chce rodzic w innym miescie, nie wiem jak mi to wyjdzie :D ale taki jest plan. dlatego bede siedziala w krakowie przez caly czas przed porodem :) obym tylko faktycznie nie zaczela rodzic na slubie siostry heh, bo slub w tarnowie, 90km dalej... niby jest autostrada, takze w 40 minut na pelnym gazie dojechac sie da :D ale to zawsze dodatkowy niepotrzebny stres, wiec musze z moja mala niunia porozmawiac, zeby nie odwinela mi takiego numeru :D :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka