- Otrzymane podziękowania: 17
- /
- /
- /
- /
- Sierpniówki 2014
Sierpniówki 2014
- missyy
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-

U mnie nastrój marny, najchetniej bym poszła już spać. Wyszłam chwilę do sklepu i myslałam, że do domu nie dojdę, tak mnie pęcherz napierniczał. Wc muszę mieć pod nosem. A tak niby nic mnie nie boli, ani brzuch ani kręgosłup. Jedyne co mi obecnie dokucza, jeśli można to tak nazwac, to takie napięcie w brzuchu jak mała mi sie obraca albo coś. A ruchliwa jest ewidentnie, zgarbić się nie pozwoli, bo zaraz już ją czuje pod biustem. Bo to skurcze nie są prawda??
Pierworódka to potem ma problem, bo nie wie co jest jedno, a co drugie.

co do lewatywy to nie wiem, chyba z wrażenia sama się wyczyszczę

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- MAniula
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- 15.12.2012 {*}
- Otrzymane podziękowania: 5
Mnie za to zainteresowal inny aspekt porodu a mianowicie slyszalyscie o masowaniu szyjki? Nie krocza a szyjki. Podobno są położne, króre bez pytania już przy 1cm zaczynają to robić, żeby przyspieszyć poród a to jest bolesne. Dzisiaj polozna powiedziała wyraźnie, na wszystko musimy się zgodzić, a o to położna musi zapytac. W innym razie jest to gwałt na kobiecie. Ta z którą miałam zajęcia, podobno to praktukuje przy 6-7cm gdy rozwarcie nie rośnie, pyta kobiety czy może, robi to tylko w szczycie skurczu i gdy kobieta poczuje ból przestaje. Więc pamiętajmy o swoich prawach!
- ann-sunshine
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Nieopisana radość
- Otrzymane podziękowania: 178
A tak w ogole to dzien dobry sloneczne. Mam mocno zaplanowany ten tydzień oby udało mi sie zrealizowac plany
- marsi
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 0

widzę, że już prawie wszystkie na etapie wyczekiwania

Mam pytanie czy te co pracują poskładały już wnioski do pracodawcy o urlop macierzyński? Składałyście na cały roczny? Bo czytałam, że jeżeli się kobieta jest zdecydowana od początku to może na całość złożyć na 14 dni przed terminem porodu (urlop macierzyński podstawowy - 20tyg. +dodatkowy - 6 tyg.+rodzicielski - 26tyg. łącznie 56tygodni).
Jeśli chodzi o lewatywę, to poproszę o zrobienie w szpitalu. Ja to mam problemy z oczyszczaniem się. Dosłownie u mnie to przypada co 3-4dni. O masowaniu krocza nic nie słyszałam, ale jeśli boli to nie chcę. U mnie w szpitalu nie podają znieczulenia więc myślę, że tego bólu wystarczy hehe

ann gratuluje obrócenia małej. Natalka wiedziała jak prezencik zrobić mamie na zakończenie

dziulka wam oczywiście gratuluje awansu, no i dalej tak trzymać. Wieści od was są miodem na moje uszy. Mąż wtajemniczony w wasza historie kibicuje Zuzi razem ze mną i Antośkiem
- ann-sunshine
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Nieopisana radość

Niby łatwiej w drugiej ciąży, ale ja też inne bóle odczuwam i też nie mam pewności co czuję

- dziulka
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 3
Mogę wam wysłać wzór takiego wniosku który składałam
- nataliaa87
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Otrzymane podziękowania: 6

Ja już wszystkie okna pozamykałam, żeby czasem jakieś ciepło do domu mi nie wpadło

Maniula też słyszałam o tym, że to niesamowity ból, tak jak Ann pisze. Gorzej jak trafi się na położną, która zacznie wykonywać masaż i nie będzie się można zorientować samemu, że to to. Mam nadzieję, że moja
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
nie będzie odwalać takich rzeczy.
missyy powiem Ci, że wieczorem miałam znów kilka długich bolesnych skurczy, ale to wszystko chyba jakieś przepowiadające, bo dało się je przetrwać. Ja też czuję większe napięcia, kiedy chodzę. Ciężko mi powiedzieć, co tam u Ciebie się dzieje, bo sama tego wszystkiego nie ogarniam

A co do tego macierzyńskiego, to chyba najlepiej złożyć ten wniosek po porodzie tak?? Czy jak to jest? Czy można złożyć wcześniej i napisać, że chce się zacząć od terminu porodu?
Dziulka to ja proszę o taki wzór

- MAniula
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- 15.12.2012 {*}
Ann no właśnie;) ja jestem w szoku..., podobnie ta moja polożna mówiła o oksytocynie w kroplówce, domerganie czy jak to się nazywa. Powinni nam mówić co podają i w jakim celu. Za wcześnie podana oksytocyna wyzwala dużo większe skurcze na które kobieta nie jest przygotowana no ale często przyspiesza akcje porodową. A domergan działa narkotycznie i nie każda kobieta chce być tak "uspokojona", nie mając kontroli nad sobą. Ale ogólnie uspokaja, że poród to czynność fizjologiczna, z którą kobiety dają sobie radę a nagrodą jest maluszek

Natalia w planie porodu możesz zastrzec, że nie chcesz. Nie powinna cię tknąć.
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Miłego dnia!
- marsi
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 0
Dziulka poproszę o wzór tego wniosku. Szukałam w necie ale każdy czymś się po siebie różni, a twój to już pewniak.
natalia ja też bym chciała aby macierzyński liczył się dopiero od dnia porodu, mimo iż teraz złoże wniosek. To trzeba w tym wniosku taką informacje zawrzeć?
- ann-sunshine
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Nieopisana radość
Marsi nie wiesz kiedy urodzisz i w takim wypadku na twoim miejscu złożyłabym dokumenty do Zus.
- nataliaa87
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Otrzymane podziękowania: 6
Ann dzięki za informacje. Co do tej oksytocyny, to dobrze, że przyspiesza poród, tylko Maniuli chodziło o to, że skurcze podobno są dużo bardziej bolesne.
Dziewczyny, mi naprawdę coś się wydaje, że u Asienki coś dzieje albo już zadziało. Zawsze odzywała się codziennie, a tu chyba z 4 dni milczy..
- missyy
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Otrzymane podziękowania: 17
Od 19 już wczoraj polegiwałam, siedziałam i się próbowałam zrelaksować. Noc przespana na szczęście

Maniula dzięki za info. U mnie cyt. "służą lewatywą i goleniem krocza" ;P Jeśli wierzyć przykonaniu, że jeśli się chodzi do wc codziennie, to można się obejść, to jestem za

nataliaa87 Też tego nie ogarniam, jutro mam wizytę, to wypytam co i dlaczego. Naczytałam się o skurczach przepowiadających i w ogóle. niby wiem o co chodzi, że przechodzą po zmianie pozycji itd, ale żeby to przełożyć na siebie to już nie umiem odczytać

Od wczoraj tak jakoś czuje większy dyskomfort w chodzeniu, tak jakbym miała inny środek ciężkości i bardziej odczuwam brzuch niż wcześniej. Ruchy też wydają mi się trochę inne, więcej czuje takich wierceń, falowań niż kopnięć.
www.rodzicpoludzku.pl/Plan-Porodu/Plan-porodu.html Znalazłam formularz do wypełnienia i druku odnośnie planu porodu, taki dość szczegółowy.

dziulka ja też proszę o taki wzór wniosku

- Inna607
-
- Wylogowany
- rozmowna
-

ja właśnie wcinam śniadanko

nocka mmm bajka bym powiedziała

MAniula dobrze że o czymś takim piszesz bo ja nawet nie miałam pojęcia że w ogóle mogą coś takiego robić

mam nadzieje że u mnie czegoś takiego nie robią a juz na pewno nie bez zgody bo godzić się na coś takiego na pewno nie zamierzam

Pisałam poszłam sie kompac zapomniałam dodac heh a wy juz dopisalyscie wiec lece czytać

edit:
co do macierzyńskiego to ja sie nie wypowiem jak to jest w Polsce bo mnie to nie dotyczy jestem na macierzyńskim juz 6 tydz ale w Irlandii bo liczyłam się z tym że i tak do pracy nie wrócę więc mi nie zależało kiedy na nie pójdę tam zresztą formalności załatwili za mnie, ja tylko wyrazilam chęć pójścia jak najszybciej na macierzyńskie więc ja tylko dostaje pieniążki na konto i tyle mnie obchodzi

a z tym planem porodu to dowiadywalam sie od dziewczyn które rodziły w tym szpitalu co ja chcem i mówiły że nie trzeba tego mieć ze soba

ja dziś pewnie znowu polatam na mieście choć ciepło jest w domu siedzieć sie mi nie chce, mała nie szykuje się do wyjścia więc się poddaje

- Gąska
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 1

My dzis po 3 nocnych pobudkach do wc,po trzeciej juz nie zasnelam

Co do waszych obaw o masaz szyjki - nikt nie moze zrobic tego bez waszej zgody,tak jak i innych zabiegow. Pomijajac zagrozenie zycia,ale to akurat nie ma nic wspolnego z masowaniem szyjki. Czytalam i slyszalam w szkole rodzenia,ze to okropny bol.
Jezeli chodzi o oksytocyne to u nas w jednym szpitalu(w tym co lezalam)
podaja zawsze nw rozkrecenie albo na wywolanie porodu. Syntetyczna oksytocyna sprawia okropny bol,jezeli nia wywoluje sie porod od zera,dlatego w drugim szpitalu,w ktoryn chcialam rodzic nikt nie wywoluje porodow,bo to niehumanitarne,ew. za zgoda rodzacej podaje sie oksytocyne w trakcie,kiedy skurcze slabna.
- kakadu
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 3