BezpiecznaCiaza112023

Mamusie pazdziernik 2014

10 lata 6 miesiąc temu #884384 przez malvi
Dziewczynki dzięki za fotelikowe rady :) Ja chyba kupię używany marki Chicco, od razu z daszkiem i nosidełkiem. Patrzyłam na OLX.pl i jest to koszt 40-60zł :)

Ja jestem ciekawa czy wielkość dziecka zależy od wielkości jego rodziców po urodzeniu ;) Jeśli tak to nasze będzie duże, bo ja ważyłam podobno 3850, M. też sporo :P

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 6 miesiąc temu #884393 przez Caroina
Malvi Niekoniecznie. To czy dziecko urodzi się duże nie znaczy ze zawsze bedzie wieksze i odwrotnie. My Jesteśmy wysocy, a mala jak sie urodzila miala 57cm i wazyła 3150g. A teraz mając 3 latka dorównuje 5-6latkom. Ubranka nosi na 116 ale ma ok 110cm wzrostu. Ja też urodziłam sie ze standardową waga (jaies 3600, a pozniej zawsze przerastalam rowiesnikow. w przedszkolu bylam wyzsza o pol glowy od reszty. czesto tez zdaza sie ze wysocy rodzice maja niskie dzieci i odwrotnie. Ja mam starszego brata ktory jest ciut nizszy ode mnie i raczej zalicza sie do małych ;) ja poszlam na strone ojca (wysoki tata, babcia i dziadek - jego rodzice) z kolei ze strony mamy raczej sa niskie osoby (poza dziadkiem) i brat poszedł w te strone.
Tak wiec zagadka jakie duże beda nasze dzieciaczki :)
Jest jakiś test, ktory robi sie rocznemu dziecku i przewiduje on jaki wzrost bedzie miec w wieku doroslym.

10 lata 6 miesiąc temu - 10 lata 6 miesiąc temu #884397 przez nelka
Witajcie mamusie! Ja już na chodzi od bladego świtu ;) od godz 4 spałam na raty jakieś 1,5godz :S. Ale wybaczam to mojej wspaniałej córeczce bo mamy postęp w sikaniu :ohmy: od niecałego tyg oduczamy ją od pieluch i po ciężkich i mokrych dniach. Sukces, najpierw w nocy a teraz nad ranem zawołała i poleciałyśmy zrobić do nocnika. W nagrodę naklejamy na szafke w kibelku naklejki jajka, jak zbierze 5 to dostaje jajko niespodziankę :P hihi ale jestem z niej dumna!
Mnie za to od wczoraj coś brzuch pobolewa, tak bardziej w dole i ten ból w krzyżu mi dokucza:( dzisiaj odpuszczam sobie wszystko i będę odpoczywać... Dobrze że jutro mam wizytę bo troszkę się niepokoje.

10 lata 6 miesiąc temu #884399 przez malvi
Caroina w sumie to chodziło mi tylko o wielkość Bąbla od razu po porodzie i o to że my oboje po urodzeniu byliśmy duzi ;) Co do wzrostu to u nas jest tak, że M jest wysoki a ja średniego wzrostu, także ciężko stwierdzić po kim Dzidzia go odziedziczy :P

Ja się chyba zmotywowałam tymi wszystkimi postami i listami wyprawkowymi i wybieram się dziś do Rossmana i PEPCO na polowanie na promocje :D Dodatkowo z okazji Dnia Mamy dostałam od programu Rossnę aż 20% zniżki na całe zakupy, także szkoda nie skorzystać ;)

10 lata 6 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #884400 przez Aneta_78
.?!?

...nieustająca awaria suwaczka ;-)

10 lata 6 miesiąc temu #884417 przez jagodzianka44
Nelka mnie podbrzusze tez pobolewa. Zobaczymy jutro. :)

Wczoraj mi koleżanki mówiły,ze w szpitalu smarowały dziecko położne parafiną i kazały jej tez ;/. Ale podobno mozna im powiedzieć,że się tego nie życzy. Dziękuje za odpowiedzi:)

10 lata 6 miesiąc temu #884423 przez jagodzianka44
Anetka Słyszałam,że dziewczynki się mniejsze rodzą. Moja koleżanka w terminie urodziła, tzn bylo zamieszanie troche bo z usg byl 36/37tydz, a z miesiączki 42 i mała miała 50cm i ważyła 2,300. :>. Zobaczymy jak to wydzie w praniu.:)

10 lata 6 miesiąc temu #884424 przez malvi

jagodzianka44 napisał: Anetka Słyszałam,że dziewczynki się mniejsze rodzą. Moja koleżanka w terminie urodziła, tzn bylo zamieszanie troche bo z usg byl 36/37tydz, a z miesiączki 42 i mała miała 50cm i ważyła 2,300. :>. Zobaczymy jak to wydzie w praniu.:)

2300 to malutko :P To ja widocznie byłam wyjątkowo dużą dziewczynką :D

10 lata 6 miesiąc temu #884454 przez munkki
hej,

prawidlowa waga to miedzy 2500 a 4500, a jezeli chodzi o dlugosc to 46cm do 54cm.
mysle, ze kazdy ma swoj wzrost i wage, przeciez kazdy czlowiek jest inny :) jak sie miesci w powyzszych normach to nie ma co sie martwic... nie kazdy musi byc duzy ;)

dzis mam wizyte po 15.00, w medicover usg polowkowe - ostatni raz tam ide... nie che juz tam chodzic, no ale za darmo wiec podgladne malego:) pozdrawiam!

10 lata 6 miesiąc temu - 10 lata 6 miesiąc temu #884459 przez Ania86
Munkki, powodzenia dzisiaj na wizycie :) daj znać jak poszło.

Jagodzianka ,mam prawie taki sam kombinezon taki jesienny, faktycznie wydaje się trochę mały ale w październiku różnie może być, a jakby się dzidziusiowi szybciej zachciało na świat :) Jak mi się uda to dodam zdjęcie, byłam dziś w lumpku i kupiłam małej 3 pajacyki po 5zł a wcale nie zniszczone:)

Co do fotelika, to chyba odkupie od koleżanki bo mają na sprzedaż maxi cosi city, praktycznie nie zniszczony do 13 kg. Ale to jeszcze zobaczymy.

10 lata 6 miesiąc temu #884464 przez jagodzianka44
Munkii powodzeniaaaa! ;*

Ania tez kupilam ten kombinezonik na ciuchach, z metka za 5zl ;P

10 lata 6 miesiąc temu #884465 przez Caroina
Malvi No tak, źle zrozumiałam :)

Munkki Udanej wizyty :)

Ah też nie mogę się doczekać zakupów. Mój M powinien wrócić w piątek więc w weekend się wybierzemy. Puki co non stop kupuje przez internet :)

10 lata 6 miesiąc temu #884523 przez nelka
[bJagodzianka][/b] a tej koleżance to na usg w szpitalu tak wyszło czy u lekarza prowadzącego? z moich obserwacji najbliższego otoczenia wychodzi że dziewczynki są raczej większe... Nie pamiętam jak to się nazywa, ale tak czasem bywa że dziecko rośnie nieprawidło i z usg wychodzi inny tydzień niż z miesiączki, znajoma miała to stwierdzone.

Mi się wydaje że ostatnio dni troszkę przesadziłam i brzuch mnie boli z przemęczenia, troszkę mi też stwardniał. Naszczęście bąbek daje o sobie znać więc poczekam do jutra co lekarz powie.

10 lata 6 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #884544 przez Aneta_78
.

...nieustająca awaria suwaczka ;-)

10 lata 6 miesiąc temu #884546 przez jagodzianka44
W szpitalu, bo miala termin na 9kwietnia i zadnych boli nic sie nie dzialo, lekarz skierowal ja do szpitala i wyszlo tak jak mowilam.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka