BezpiecznaCiaza112023

Mamusie pazdziernik 2014

10 lata 1 miesiąc temu #939277 przez yoozia
Aneczka, moja malutka zjada przewaznie 100 ml co 2-2,5 godz, choc bywa ze zje tylko 80, a bywa, ze 100 jej malo i jeszcze 50 dorabiamy ;)

Marza, zrobilam tak jak radzilas i powiedzialam tesciowej co jej wolno, a co nie. Bo juz mala chcialam karmic i klasc do lozeczka, swiatlo przyciemnilam, a ta mi z impetem otwiera drzwi i wpada do sypialni nie patrzac na to, ze usypiam mala i mowi do mnie normalnym tonem - nie zadnym tam przyciszonym - zebym szla sie kapac, a ona uspi mala. Mowie ze nie nie, niech idzie spac, a ta jeszcze ze 3 razy mi kaze twardo isc sie myc i w koncu mowie NIE I NIECH MAMA W NOCY NIE PRZYCHODZI JAK MALA BEDZIE PLAKAC, BO JA CHCE SIE SAMA WSZYSTKIEGO NAUCZYC I OGARNAC. Powiedzialam jej, ze glownie potrzebuje zeby ugotowala czasem obiad, bo ja na razie nie mam na to czasu i powiedziala, ze nie ma sprawy. Wiec na razie wyjasnione :P

A moja mala miala takie wzdecia, od wczoraj nie mogla zrobic kupy i sie przez to bardzo meczyla... Po poludniu podalam jej espumisan 6 kropelek do mleka i za kilka godzin sruuu poszla giga kupa, od razu jej przeszlo, przestala marudzic tylko ladnie spala :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 1 miesiąc temu #939278 przez jagodzianka44
Ja też karmie mm, mala co 2,5-3 lub 4h je po 130ml :). Ulewa Ci dużo Aneczka?

Malvi ja mam umowiona juz wizytę i usg bioderek,w piatek miała miec usg glowki i brzuszka ale z chrypką ją tam nie wezmę..kurde zaszczepić przez te chorobska jej nie mogę.. Liczę na to ze ta chrypka tylko z płaczu ale dzis i tak pediatre wezwę do domu żeby mi to sprawdzil..

10 lata 1 miesiąc temu #939279 przez pauletta
Nelka ja karnie tylko piersia.
Karmie na zadanie. Srednio wychodzi co 2,3 h.
Wczoraj w dzien byly 3 kupki

10 lata 1 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #939281 przez Aneta_78
..

...nieustająca awaria suwaczka ;-)

10 lata 1 miesiąc temu #939293 przez pauletta
Hej. Gdzie sie sklada wniosek o becikowe ? W miejscu zameld czy zam ?

10 lata 1 miesiąc temu #939310 przez minnie90
nelka ja się staram karmić tylko piersią, sporadycznie podawałam mm jak miałam kryzys laktacyjny i karmie średnio co 2-3 godz. Odnośnie kupek to na początku robila po każdym jedzeniu, a teraz z 3 duże i czasem mniejsze.

Ja tez jestem zosia samosia i lubię sama sobie w domu posprzątać itp. Od razu mam lepszy humor:)

My planujemy jutro iść na usg bioderek bo też prywatnie, na wizytę z nfz musimy czekać.

Myślicie, że zielona kupka może być od herbatki koperkowej? Wg do dziewczyn karmiących piersią i tych które mają problem z gazami u maluszków. Polecam picie herbatki koperkowej, pije i od tej pory "od pukać" nie ma większych problemów z gazami.

10 lata 1 miesiąc temu #939339 przez jagodzianka44
Anetka ny usg brzuszka mamy żeby wykluczyć refluks.. A usg glowki- bo wcześniak (35tydz) ale niestety nie pójdziemy na nie raczej bo mala znów chyba mi choruje:\ przyjedzie dzis jej lekarz to mi powie co z nią:) np mi mówili żeby podawać mniej,a częściej - chuja z tg mala plakala jak się żarcie w butli slonczylo, z czasem mniej juz ulewala.. Teraz co 2,5-3-4h daje jej 120ml uleje sie jej a później jest ok :) wczoraj poszla spać po 20 a o 3 do jedzenia mi wstala xd

10 lata 1 miesiąc temu #939341 przez jagodzianka44
Minnie zielona kupka może być od herbatki koperkowej, może byc oznaka przeziębienia, lub gdy mleko ma za dużo żelaza (u Cb to raczej niemożliwe) lub na zęby:)

10 lata 1 miesiąc temu #939349 przez nelka
Minnie zielona kupka może być od tego że zjadłaś coś co nie przypasiło maluszkowi. Od żelaza jest czarna kupka.

Ja też właśnie karmienie co 2-3godz. A w nocy ile razy ci się Wiki budzi? I ile przybiera?
My dzisiaj byliśmy u pediatry i ważymy 3,85kg więc wychodzi że tak koło 35gr dziennie. Aż jestem zdziwiona że tak dobrze nam idzie ;-)

Zaraz pakuje mała i nianie-męża do auta i jedziemy na zakupy, musze sobie koniecznie kupić spodnie i jakaś kreacje bo we wtorek mam imprezę firmową :-D nie wiem czy uda mi się pójść ale muszę być przygotowana w razie czego!
Czuję się jakbyśmy robili coś złego że Zosia jest w przedszkolu a my sobie gdzieś jedziemy...

10 lata 1 miesiąc temu #939356 przez Marza
Aneczka ja też karmię tylko mm i daję mu cały czas 100ml co 3h lub co 2h. Zależy ile śpi, bo czasami 4h i więcej, a mały ładnie przybiera.

Malvi mnie też to rozwala, że płaczą ze zmęczenia :D

Za nami super noc ! Już dawno takiej nie było... Mały po posiłku o 20:50 spał do 1:35, zjadł i pięknie zasnął w łóżeczku, potem pobudka o 4:50 i tak samo zasnął elegancko w łóżeczku. Jednak o 6 obudziła go kozica w nosku :angry: Wytrzymał do 7 i musiałam go nakarmić... Potem już nie było tak kolorowo... Był niespokojny, bo mu się chciało spać. Zasnął na jakiś czas i przed chwilą zjadł i próbuje zasnąć, ale znowu ma problem :dry:

Uciekam gotować obiadek :kiss: Całuski!

10 lata 1 miesiąc temu #939357 przez Marza

10 lata 1 miesiąc temu #939380 przez munkki
nelka ja karmie tylko piersia - srednio co 2 godziny, w nocy 3.
Ale zdarza sie ze Stasiu chce co godzine w ciagu dnia, ogolnie karmie go "na zadanie", ale staram sie go trzymac 2 godziny zeby znowu z tymi godzinnymi karmieniami nie przesadzal chlopina;)
nie dopajam niczym, ogolnie Staszek dostaje tylko moje mleko.
kupki sa 2 wieksze i pare kleksikow...
zielone (czasem zolte) - to zle? z tego co piszecie to objaw czegos, a ja myslalam ze to jest w porzadku....

noc u nas tez calkiem ok, polozylismy sie kolo polnocy, potem pobudka o 3.30, szybkie karmienie na spiocha, pobudka o 6.20, karmienie, pielucha i do lozka do taty :)
teraz drzemka wiec ja zmykam robic obiad ... cos slonca nie widac, nie wiem czy dzis spacer wypali:/

wszystkim zakatarzonym zyczymy zdrowia!

Anetka u nas usg brzucha tez z powodu ulewania. ale wyszlo ze wszystko ok:) usg bioderek robie na nfz w przyszlym tygodniu, mam szczescie bo moja dzielnica sponsoruje akurat w listopadzie badania dla swoich mieszkancow:D
usg glowki nie robimy...
nas jeszcze czeka kontrola u kardiologa w polowie grudnia...

10 lata 1 miesiąc temu - 10 lata 1 miesiąc temu #939385 przez Marza
Munkki kupka musi być żółta, taka jajecznica jak to moja położna porównała :D u Nas też dwie większe kupki i nie raz zdarzy się kleksik. Super, że usg brzuszka wyszło Wam dobrze :)

Nam spacer chyba też odpada, bo nie za ciekawa pogoda, ale może później się wybierzemy :)

Obiadek gotowy, teraz czekać na mężusia, bo czeka go dzisiaj wizyta u alergologa i przychodzi wcześniej z pracy :)

ogólnie nie idzie mi tak źle samej z małym jak myślałam :D jestem pozytywnie zaskoczona :D Mimo, że czasem marudzi trzymam nerwy na wodzy i jest super :)

Kamkaaaaa ! Co u Ciebie?!

10 lata 1 miesiąc temu #939397 przez minnie90
Codziennie pije herbatkę koperkowa bo pomaga to Wiki z gazami, ale odkąd ja pije to właśnie te zielone kupki są:/

Nelka zależy o której Wiki zaśnie wieczorem, ale średnio rzecz biorąc budzi się o 00-01, 03-04 i 06-07. Co do wagi to byliśmy u lekarza jak miała 11 dni to ważyła 3100, a później jak miała 3 tyg to ważyła 3400. Czyli w 10 dni 300 gram. Teraz nie wiem bo idziemy dopiero 21 listopada na szczepienia.

Powiem Wam dziewczyny, że mam z małą tragedię w dzień, nie chce spać w łóżeczku:/ Jest zmęczona, ale są wrzaski i histeria niesamowita. Najlepiej lubi zasnąć na mnie, albo jak się ją kołysze. Ale nie ma mowy o przełożeniu później do łóżeczka bo ryk :/ Ewentualnie daje się oszukać i jak zaśnie na mnie to do bujaczka ją przekładam i tam potrafi spać. Boje się że się tak przyzwyczai i w nocy też nie będzie chciała spać w łóżeczku.

Czytam po trochu ten "język niemowląt" i zupełnie inaczej dostrzegam zachowanie swojej córci. Książka świetna. Chciałabym wprowadzić w życie pewne zasady, żeby nie uczyć jej złych nawyków jak kołysanie do zasypiania, ale ciężko to nam idzie w praktyce. A jak u Was dziewczyny?

10 lata 1 miesiąc temu #939401 przez dotkawy
Czesc :-) ja zaraz na spacerek ide z Wiki :) dom ogarniety, podlogi pomyte, nawet okno umylam w lazience bo juz nic nie bylo przez nie widac, a mam dachowe....ale zachmurzona u nas pogoda jest, takze jak poleje to bedzie znow to samo. Obiadek tez juz mam gotowy :-) Wlasnie kawke pije - inke ktora pogryzam bananem.....hmmm pasuje jak .....

Wiki dzis przeszla sama siebie i spala mi od 20 do 3.30 :-)) tyle ze jak sie obudzilysmy to ja juz bylam zalana od mleka....bo karmie tylko piersia. Tak w ciagu dnia karmimy sie co 3godziny, niekiedy 2. Ale za to w nocy pierwsza drzemke ma taka od 4-6h no dzi miala ponad 7 :-) Dzis zwazylam sie z nia na wadze i nasza roznica byla 4100ale ona byla w ubranku.
Co do kupek to nie wiem dokladnie ile ich jest ale duzo.....praktycznie co przebieranie to kupa...zolciutka :-) Na szczescie mala kolek nie ma, mam espumisan w domu profilaktycznie ale ani razu go nie uzylam.

Nelka tatus zakochany, naprawde :-) az milo patrzec, jak ja ttuli, gada do niej, nosi, caluje ehhhh :kiss: codziennie ja tez razem kapiemy. Tez zauwazylam ze w stosunku do mnie jest inny, poprawa na plus i oby tak zostalo....nie zapeszajac.... :) A co do Milenki, zoltaczka jej przeszla, ale ma problem z anemia i to powazny...mysle ze Karolina wiecej napisze jak wroci.

Aneta my robimy usg glowki, bo ja mam ta malformacje naczyniowa w glowie i po urodzeniu robili jej usg glowki i wyszlo ze miala krwawienia 1stopnia w brzuszku, tylko powiedzieli ze praktycznie kazdy niemowlak to ma i nie ma sie co przejmowac, ale kontrolnie musze zrobic za 6-8tyg. A usg brzuszka tez robili mi w szpitalu, badali serduszko, robili badanie sluchu. Tak wszystkie maluchy badaja :)

A oto i moja gwiazda :-))))

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka