- Otrzymane podziękowania: 10
- /
- /
- /
- /
- LIPCOWKI 2015
LIPCOWKI 2015
- agge
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- agnieszka1
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 1
Ja juz mam dosyc tego brzucha tych ruchow i w ogole. Dobija mnie to juz. Umowa podpisana choc to mnie cieszy.
- tysiiiak
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 17.05.2013 przywitaliśmy Kubunia
- Otrzymane podziękowania: 33

Zancik ja wlasnie pamietam jak na szkole rodzenia mowila polozna ze 36 tc to juz ciaza donoszona ale od 38 tc dziecko jest urodzone w terminie. W sumie to nie kumam czemu tak ale zapadlo mi to w pamiec.
- agge
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-

Kręgosłup mi zaraz pęknie! Godzina prasowania i koniec na dziś, już mi słabo było od tego stania.. a mała się tak strasznie mocno rusza, tak to boli...

- paulinkaaa2202
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Mieć dziecko to największa nagroda od życia
- Otrzymane podziękowania: 2

Dziewczyny słyszałyście o masowaniu krocza? Dostałam taką instrukcję na kartce od położnej i się zastanawiam czy to ma jakiś sens .....

W ogóle jeszcze położna mówiła że jak kiedyś nie było usg to była taka metoda a raczej teoria że jak zauważymy że brzuch nisko opadł i czujemy większe parcie na pęcherz to podobno do porodu został miesiąc ....
A u mnie się znowu zaczęło kichanie od rana już jest za gorąco :/ masakra siedzę w pokoju mam otwarte okno i kicham jak szalona no ale przecież okna nie zamknę :/
- Lizzy
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 3
Paulinka - masaż krocza ma za zadanie ochronić kroczę przed pęknięciem, nacięciem. Nam pokazywała to położna na szkole rodzenia (na fantomie

Ja od dzisiaj mam zielone światło, żeby rodzić. 2 tygodnie oszczędzania się i czuję się o niebo lepiej. Dziś pierwszy raz zostałam z Hanią sama. Zobaczymy czy coś się ruszy. Z jednej strony mam dość, a z drugiej wiem, że im dłużej Zośka posiedzi w brzuchu tym dla niej lepiej..
- monikat
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Otrzymane podziękowania: 0

Teraz pisze bo troszkę się zmartwilam - Wy już macie wybrane położne? myślałam ze to dopiero po porodzie... ja tu sobie czekam w domu i nawet nie zdecydowałam się jeszcze w jakim szpitalu chce rodzic

- agge
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-

Lizzy noo to ciekawe kiedy urodzisz

monikat ja też nie mam, z położną się spotykam przed każdą wizytą u lekarza, ale ona jest z innego szpitala..
- Lusek
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 9

Wczoraj przyszłą do mnie koszula do karmienia jeszcze czekam na druga zobaczymy czy dojdzie

agge przepis (poniżej)
Co kupić
600 g pora umytego, posiekanego
200 g ziemniaków, obranych, pokrojonych
150 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka ziaren kolendry
szczypta gałki muszkatołowej
100 g suszonych pomidorów, pokrojonych w kostkę
6 szalotek, drobno posiekanych
100 g łososia wędzonego w plastrach, pokrojony w cienkie paski
150 g twarogu niemielonego, tłustego
1 świeży lubczyk, umyty, posiekany
50 ml oliwy z oliwek
2 korzenie pietruszki, obrane, posiekane
3 liście laurowe
olej słonecznikowy, niewielka ilość
sól
biały mielony pieprz
Jak zrobić
czas: 45min
Zupa
Garnek z odrobiną oleju delikatnie podgrzewamy. Na rozgrzany olej rzucamy pietruszkę, dodajemy 3 liście laurowe oraz por. Warzywa smażymy, co jakiś czas mieszając. Składniki posypujemy niewielką ilością soli i odrobiną białego, mielonego pieprzu, szczyptą gałki muszkatołowej oraz roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry. Do warzyw dodajemy ziemniaki, chwilę smażymy, następnie zalewamy wodą, tak, żeby przykryć powierzchnię warzyw, dodajemy łyżeczkę soli. Warzywa dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy ziemniaki i pietruszka będą miękkie. Z ugotowanych warzyw, wyjmujemy 3 liście laurowe, składniki miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Do zmiksowanej zupy dodajemy śmietankę, całość mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli i odrobiną białego mielonego pieprzu.
Okrasa z suszonych pomidorów
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy szalotkę, następnie suszone pomidory oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Całość smażymy przez ok 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia i przekładamy do miseczki.
Oliwa lubczykowa
Posiekany lubczyk miksujemy z ok. 3 łyżkami oliwy z oliwek. Oliwę przekładamy do miseczki.
Zupę nalewamy do miseczki. Powierzchnię zupy posypujemy pokruszonym białym serem, kilkoma plastrami wędzonego łososia oraz kilkoma paskami suszonych pomidorów. Powierzchnię zupy polewamy oliwą lubczykową.
Jak tam mąż już masz go w domku ?
Dasz rade

agnieszka1 co taki ponury humorek masz???? wygadaj się tu??? Kto Cię wkurzył ? Gratuluję podpisania umowy

tysiiak zdaj relacje jak u lekarza???? Co tam u was słychać? Jakie wieści z brzusia ????

paulinka2202 no u nas na szkole rodzenia też pokazywali jak masować krocze, mam olejek mam witaminę E ale jakoś boję się zacząć, no niby od 34 tc można

UUuuuuu no to ładnie z tym obniżonym brzusiem,wczoraj jak zancik coś tam mówiła i pokazywała że jej opad brzuś to i ja zaczęłam oglądać hehe no to do porodu został miesiąc

Lizzy jakoś myślałam o Tobie

Kochana Ty masz 37 tc to niedługo wyjdzie ta malutka

Alex01 jak tam u Ciebie jesteś jeszcze w 2 paku ????? Jak się czujesz nadal tykasz ????

AgusiaKRK normalnie rozwaliłaś mnie tym całym zwierzeniem ,wzruszyłam się maksymalnie

Również piszesz że nie zawsze jest jak z bajki i dobrze bo każdy ma inny charakter ale są kompromisy no i spoko

Pozdrawiam Was i Buziaki

zancik no to dobrze że ogarnęłaś się tam hehe

Zdaj relację z wizyty co i jak u Was ????? Jakie wieści z brzusia

- zancik
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Nadzieja jest nieodłącznym elementem życia....
- Otrzymane podziękowania: 114

Tysiiiak o kurdę nie wiedziałam cos słyszałam tylko,że 37tydz.to już ciąża donoszona

Paulinkaaa o tym tez nie wiedziałam ja jakoś od wtorku mam większe parcie na pęcherz

Lizzy o jej to już blisko

Monikat ja akurat byłam u nas w oś.zdrowia i położna mnie sama zaczepiła i kazała podejść jak będe miałą chwilkę

Agnieszka1 chyba każda z nas juz ma dość ,ale juz bliżej niż dalej damy radę

Lusek poka koszule

- agge
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-

Jak 37tc to ciąża donoszona, to ja też już mogę rodzić

Ja zaraz biorę się dalej za prasowanie, ehh kiedy ja to skończę.. jak tego tyle jest a mój kręgoslup nie chce współpracować

- tysiiiak
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 17.05.2013 przywitaliśmy Kubunia
- Otrzymane podziękowania: 33
Ja sama przytylam 2 kilo ok

O masazu krocza slyszalam ale nie bede robic jakos nie mam przekonania ;p
- paulinkaaa2202
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Mieć dziecko to największa nagroda od życia
Lusek mi właśnie przed chwilą przyszły koszule

Zancik czekamy na relacje z wizyty

Agge życze dużo sił w prasowaniu mnie też to czeka ale na razie odkładam

Lizzy bądź zwarta i gotowa poród tuż tuż super

Moje koszule trochę za duży rozmiar zamówiłam ale co tam będzie szersza i tyle przecież to do spania

- ALEX01
-
Autor
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

U nas dzis pogoda jak marzenie slonko swieci 23 stopnie,juz drugie pranie mi sie pierze az grzech nie skorzystac

U mniebjuz od kilku dni brzuch boli jak na okres i goni mnie do toalety, oj cos czuje ze na dniach sie juz rozdwoje. Moj m juz zwarty i gotowy a ja juz ledwo sie kulam jak banka stanka

Mam nadzieje ze do konca tygodnia cos sie zdarzy

Widze ze u was tez juz przygotowania pelna para ida, ubranka sie piora, ostatnie zakupy juz dokonane i wszystkie czekacie na godzine zero

Trzymam za was wszystkie kciuki i za kazda z osobna, zeby wszystko poszla latwo i gladko
- ewela007
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 1
Paulinka czy ja wiem czy Ci się jakoś ten brzuch strasznie obniżył, po prostu jest większy i może tak się wydaje. Rozumiem Cię doskonale jak teksty ludzi mogą zdenerwować, ja codziennie słyszę że mam bardzo mały brzuch jak na kogoś kto rodzi w przyszłym miesiącu, chociaż mi się wcale tak nie wydaje. Ja się dużo ruszam, schylam i ciągle coś robię jakoś nie lubię siedzieć, no chyba że gorzej się czuje.
Co do rogala to myślę że możesz go wyprać tylko mocno nie odwirowuj i jak świec słonko to wyschnie Ci i będziesz miała z głowy.
Agge ja bym chyba wzięła pościel niebieską, ale to dlatego że wolę kolor niebieski. A pamiętacie że kupiłam pościel w biedronce a ostatnio byłam w smyku i widziałam identyczną nawet w takim samym opakowaniu za prawie 60 zł a ja za swoją dałam 35 hehe to się nazywa interes.
Lusek ja tez codziennie wcinam truskawki, ciasto tez zrobiłam z truskawkami. Czekam także na przepis zupy o której pisałaś.
Agusia KRK dziękuję za szczerą odpowiedz. Masz wspaniałego męża, z tego co piszesz to widać że możesz liczyć na niego w każdej sytuacji, zresztą mogłaś się przekonać. Zapytałam Cię o to bo ja również mam wspaniałego męża i obawiam się jak to będzie jak nie będziemy już sami. Jeszcze trochę i czas pokaże.
Monikat ja też nie mam położnej, mieszkam na wsi a rodzę w mieście. Położna środowiskowa odwiedzi mnie po porodzie ale na naszym terenie jest tylko jedna.
Agnieszka gratuluje podpisanej umowy na nowe mieszkanko