BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE STYCZEŃ 2016

9 lata 7 miesiąc temu #998792 przez madziaska
Gosia 2712, ja podczytuje Cię na staraczkach ;) Bardzo, bardzo trzymam za Ciebie i maluszka kciuki :)
Podziękowania: Gosia 2712

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #998793 przez Ewelina87
Cześć, Dziewczynki :*

Miluniaa napisał: hmm a ja poza kwasem nic nie brałam moze powinnam ? kurcze sama nie wiem a ten femibion patrze strasznie drogi tym bardziej ze polowa tabletek to sklad tych preparatow z tranem , dziewczyny a Wy cos bierzecie?

Mi Pani dr "kazała" przestac brać kwas, bo bierze sie go przez pierwszy trymestr. Dodatkowych witamin żadnych nie biorę, bo mam dobre wyniki (oczywiście jem ich dużo z owocami i warzywami :) ). Teraz mam wizytę 31 sierpnia i Pani dr mówiła, że zobaczymy, czy zapisze mi jakiś suplement. No i ja bym nie brała suplementów bez wiedzy lekarza, lekarz będzie lepiej wiedział co nam jest potrzebne :) (ale zaznaczyłabym, by zapisał/a coś w dobrej cenie, bo ceny niektórych witaminek są kosmiczne :P)

9 lata 7 miesiąc temu #998831 przez baby_55
Do 12 tyg brałam tylko kwas foliowy później zestaw witamin które maja w składzie kwas foliowy tez, nie wiem jeszcze jakie będę brałam jak wrócimy ale przy Adimbralam femibion, po prenalen czy cos takiego strasznie mnie mdlilo, jak zmieniłam na femibion było o niebo lepiej, no i jak coś to chyba faktycznie lepiej szukać w aptekach internetowych i kupiciałka opakowań na zapas, musze się rozgladnac, dajcie znać jak coś gdzieś zobaczycie ciekawego

9 lata 7 miesiąc temu #998872 przez Miluniaa
To w takim razie ja juz tez nie kupuje bo ostatnia dzisiaj tabletka mi zostala, a z witaminami sie wstrzymam do 31 i zapytam lekarza:) jak narazie jem duzo owocow i warzyw wiec troche dostarczam witamin :)

9 lata 7 miesiąc temu #998950 przez Ewelina87

Miluniaa napisał: To w takim razie ja juz tez nie kupuje bo ostatnia dzisiaj tabletka mi zostala, a z witaminami sie wstrzymam do 31 i zapytam lekarza:) jak narazie jem duzo owocow i warzyw wiec troche dostarczam witamin :)

Oooo, mamy tego samego dnia wizytę :) :) :) :) :) :) :)

Zamówiliśmy łóżeczko- proste białe za 180zł :). Musimy kota przyzwyczajać do nowej sytuacji. Zakryjemy górę, aby tam nie wskakiwał- mam nadzieję, że nauczy się na przyszłość ;)

Chcemy też kupić materacyk lateksowy :)

9 lata 7 miesiąc temu #998993 przez baby_55
Ja pójdę 24-25 do lekarza, zobaczę jak będzie miał czas rano, bo wtedy u niego mniej pacjentek ;-)
Musze od niego wziąć zaświadczenie do Ryanair, żeby mi nie robili problemów na lotnisku :whistle:

Ewelina dobry pomysł, zwierzak tez się musi oswoić :)

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #999003 przez Miluniaa
Ja to mysle nad gryka kokos :)
Ewelina na ktora masz wizyte ?? Ja już sie doczekać nie moge poznam plec w koncu ;p;p

A mnie ostatnio meczy zgaga od 2 trymestru praktycznie codziennie żeby nie mleko to nie wiem co bym zrobila ...

9 lata 7 miesiąc temu #999115 przez agamo
Hej dziewczyny
Byłam wczoraj w lidlu bo były u nas poduszki dla kobiet w ciazy W pierwszej ciazy takiej nie kupowałam kładłam Jaśka miedzy kolanami i wystarczało choc biodra bolały mnie pod koniec straszliwie Tym razem pomyslałam o poduszce i dzisiaj pierwsza noc hmm niezle ale chyba musze sie przyzwyczaić póki co jest taka długa ze korzystamy z niej razem z mężem Aaaa zapomniałam wam napisac bo mój maz w drugiej ciazy tak jak i w pierwszej ma wszystkie objawy ciążowe :p oprócz rosnącego brzucha Ostatnio nawet powiedział ze ma przerabane w tej ciazy :p hahahaha Takze narazie używam połowy poduszki a on drugiej części. Mamuśki ktore juz używały jak z nimi śpicie? Bo na poczatku to nie mogłam jej ogarnąć :p
No i najbardziej uwielbia ja mój niespełna dwulatek otula sie nia kładzie sie na niej robi sobie tunel Hahaha No cuda Śmieje sie ze tato musi kupic druga.

Chciałam zapytać czy juz wszyscy czujecie ruchy U nas dalej cisza Gdzies tam cos poczuje jakies delikatne smyrniecie ale w poprzedniej ciazy to juz miałam regularne kopnięcia takie w miarę konkretne jak na ten etap A teraz cisza :( staram sie nie martwić tym Lekarka mi powiedziała ze mam czas do 19-20 tyg i ten czas tak szybko leci a zmian jako takich nie widzę Usg za dwa tygodnie wiec musze uzbroić sie w cierpliwość No i zaczynam miec nole brzucha nie wiem o co chodzi boli mnie tak na dole Normlanie jakbym dostawała kopniaki w samo ujście Wiem ze to nie kopniaki bo za mocne i takie uklucia normalnie jakby mi miało dziecko zaraz wylecieć Okropność! Ale przypomniałam sobie ze w pierwszej tez tak miałam Eh jak ja nie lubię byc w ciazy :-/ mogłabym ten okres przeskoczyć najchętniej :(

Aga

9 lata 7 miesiąc temu #999116 przez baby_55
Ja obie ciąże miałam potworna zgage teraz na szczęście nie jest tak źle, czasami coś lekko poczuje ale nic mocno uciążliwego, zobaczymy co będzie potem ;-)

W 5 10 15 jest wyprzedaż do -80% jakby któraś była zainteresowana, można zamówić na stronie internetowej

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #999128 przez Ewelina87
Miluniaa- przed 12:00 :)

agamo ja mam taką poduszkę w kształcie C. Na początku też ciężko było mi się do niej przyzwyczaić, wręcz spać nie mogłam i odstawiłam ją na jakiś czas. Teraz od dwóch dni z nią śpię i wreszcie wysypiam się porządnie :D. Już nie jest taka niewygodna :D.

Ja ruchów nie czuję, bo od kilku dni mam problem z wypróżnianiem i to, co czuję raczej jest pracą jelit... Jem taki kisielek dla kobiet w ciąży z problemem zaparć i wzdęć, ale... mało co to pomaga, kurczę. Staram się, aby wszystko ze mnie zeszło, bo boję się, że te złogi mogą zaszkodzić Bąblowi, a wiadomo, że toksyny mogą przedostać się przez łożysko :(. No i ten twardy i bolący brzuch... Może wrócę do suszonych śliwek... Wczoraj powąchałam kawę i troszeczkę pomogło, ale jeszcze sporo tego pozostało :P.

A te kłucia, agamo, to raczej więzadła, które się rozciągają, ale tak czy siak- warto powiedzieć o tym lekarzowi- każda z nas woli dmuchać na zimne :)

Baby- zaraz looknę co tam mają w 5 10 15 :)

Aaaaa i pochwalę się Wam, że zamówiłam jeansy ciążowe na Allegro, które dziś przyszły :). Najpierw bylismy w H&M przymierzyć jaki rozmiar na mnie pasuje i akurat trafiły się piękne na aukcji :).

Daję Wam linka do tej kobitki, może znajdziecie coś dla siebie :)

Moje spodnie: allegro.pl/hm-mama-skinny-rurki-super-roz-38-i5590568117.html

:):):):):):)

9 lata 7 miesiąc temu #999133 przez agamo
Ewelina pewnie masz racje z tymi wiazadlami Bo i ostatnio tez tak miałam Szkoda tylko ze takie dokuczliwe :-/ ale nie powinnam narzekać w obu ciążach ani mdłości ani zgagi i jako tak dosc dobrze przechodziłam wszystko A z tym wypróżnieniem to napewno śliwki pomogą Zdecydowanie duzo owoców (unikaj bananów, jagód itp) raczej jakies jabłka gruszki kiwi Pij duzo wody W takich przypadkach to bardzo trzeba uważać na dietę.
A poduchę mam taka zwykła tylko dluuuuuga Spalo mi sie z nia dobrze tylko sie budziłam przy każdym obrocie bo musiam ja targać za sobą :p maz stwierdził ze jak mam kogo przytulać to on juz mi nie potrzebny Ale go uspokoiłam ze poduszka bez termoforu wiec nadal go potrzebuje zeby mi nogi grzał :p twoja taka w kształcie C to wypasna ale to musisz ja miec pod głowa tak ?
No i w tej ciazy nie odmawiałam sobie kawy bo mam problemy z bardzo niskim ciśnieniem Ale dzisiaj w nocy złapał mnie skurcz w łydce wiec chyba czas odstawić kawusie kochana Byleby mi przeszły dolegliwości z powodu niedocisnienia

Aga

9 lata 7 miesiąc temu #999138 przez Ewelina87
No, własnie myślę, że ostatnio jem za mało jabłek- dziś kupię i będę wcinać :). Gdybym piła kawę, to goniłoby mnie po niej :P. No, ale piję inkę, bo po ostatnim razie, jak wypiłam naturalną kawę, to się brzydko mówiąc porzygałam :P. Wody piję sporo i to objawia się wiecznym sikaniem nawet po kilka kropel co pół minuty (już mi pewnie jelita uciskają na pęcherz grrr) :P, a to, co powinno mi wylecieć, to nieee, bo po coo :P

Tak, poduszkę mam pod głową i między nogami, dlatego nie mogłam się przyzwyczaić. Ale teraz kładę się po przeciwnej stronie łóżka i leżąc na lewym boku, poduszkę mam na plecach i ładnie chroni mi plecki od ściany :).

A na skurcze może gorzka czekolada? :)

9 lata 7 miesiąc temu #999225 przez agamo
Ewelina jeszcze mi sie przypomniało jedz pełnoziarniste pieczywo tez pomaga Jakies zbożowe ciastka jesli juz sięgasz po słodycze.

Co do czekolady nie lubię bardzo ani czekolady ani pomadek czekoladowych wiec odpada Ale pamietam ze magnez jest w migdałach Bo w ostatniej ciazy duzo ich wlasnie jadłam No i odstawilam kawę kompletnie i herbatę ograniczając do jednej dziennie i problemu juz z magnezem nie było wiec i teraz tak sproboje

Aga

9 lata 7 miesiąc temu #999240 przez Ewelina87

agamo napisał: Ewelina jeszcze mi sie przypomniało jedz pełnoziarniste pieczywo tez pomaga Jakies zbożowe ciastka jesli juz sięgasz po słodycze.

Co do czekolady nie lubię bardzo ani czekolady ani pomadek czekoladowych wiec odpada Ale pamietam ze magnez jest w migdałach Bo w ostatniej ciazy duzo ich wlasnie jadłam No i odstawilam kawę kompletnie i herbatę ograniczając do jednej dziennie i problemu juz z magnezem nie było wiec i teraz tak sproboje

Jem własnie pełnoziarniste :(

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #999242 przez madziaska
Ewelina, na zaparcia polecam błonnik dr popova, kupiłam od gina. Jest m.in. dla kobiet w ciąży, można kupić na allegro. Tylko trzeba stosować ściśle z zaleceniami. Mnie bardzo pomógł po porodzie na hemoroidy. Teraz też niestety walczę z tym problemem i wróciłam do picia blonnika.

agamo, ja też mam poduche w kształcie C od mathercare. Jest super ;)
Ruchy czuję już regularnie przez cały dzień. Widać już przez skórę. To kwestia indywidualna, więc nie stresuj się ;)

Miluniaa, współczuję zgagi :(

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka