BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE STYCZEŃ 2016

9 lata 8 miesiąc temu #997359 przez agamo
Ja narazie czekam ma info czy bedzie chłopczyk czy dziewczynka Takze przed nic nie kupuje. Ale jak tylko sie dowiem to po mały bede robić zakupy Nie jestem przesadna ze nie moge kupic czegoś za wczesnie bo lubię planować tez i finansowo Co prawda pieluch narazie nie kupuje i kupie moze z miesiąc dwa przed porodem bo gdzie ja to bede składować Ciuszki na chłopca mam aż za duzo wiec kupie zaledwie pare Jedno moze na wyjście ze szpitala jakies specjalne i pozniej moze cos ładnego ale bez szaleństwa bo naprawdę duzo mam ciuszków wogole nie zniszczonych Jesli dziewczynka to czeka mnie cała wyprawka No moze pare uniwersalnych bodziakow czy pajacy mi zostanie No i mam śliczny kombinezon na noworodka kremowy wiec bedzie jak znalazł.

A u nas albo cisza albo nawał postów :)

Ja dzisiaj po wizycie w szpitalu miałam wizytę z lekarzem ze względu na moja pierwsza cc Babka powiedziała mi ze pewnie nie urodziłam Kacperka naturalnie bo był dla mnie za duży (3,72kg) a ja ze za drobna Co prawda ostatnio uświadomiłam sobie ze Kacper miał duża głowę na poczatku i musieliśmy chodzić do kontroli i mierzyć regularnie ale wszystko było ok Wiec moze duża główka tez swoje dała Ale z tego co pamietam to Kacper nawet nie zszedł w kanał rodny wiec nie wiem czy głowa ma jakies znaczenie jak on całkiem wysoko jeszcze był Tak czy owak powiedziałam ze nie zdecydowałam jeszcze Choc nastawiam sie na cc wole sobie jeszcze jednak zostawic pole do wyboru choć zdania pewnie nie zmienię. No i dalej nie czuje ruchów a to juz 17 tydzien Martwiłam sie juz tym od paru dni No i lekarka sie mnie zapytała czy chciałabym posłuchać serduszka Oczywiscie ze chciałam Dziewczyny jaki kamień spadł mi z serca jak usłyszałam to pukanie ummmm Az sobie wzdychnelam z ulgi a lekarka sie porostu zaczęła śmiać chyba widziała ze tego mi było trzeba Zapytałam do kiedy powinnam najpozniej poczuć ruchy powiedziała ze 19-20 tydzien najpozniej (w drugiej ciazy) mimo iz w pierwszej czułam juz w 18 tygodniu regularnie codziennie. Także czekam ale płochliwe to moje dziecko bo po paru stuknieciach szybko uciekło Albo to maleństwo takie spokojne albo dopiero wszystko przed nami :)

Aga

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 8 miesiąc temu #997362 przez agamo
Aaaaa przypomniało mi sie ze mówiłyście o obowiązkach w domu u mnie mój maz robi w domu wszystko Zawsze obowiązki domowe obiady sprzątanie dzieliliśmy na dwa Ja pracująca na pełny etat i on tez No ale w domu trzeba wiele rzeczy zrobic wiec od poczatku mieszkania razem robiliśmy wszystko Teraz kiedy ja niedomagam to on jednak robi większość także naprawdę mnie odciąża Nie wyobrażam sobie inaczej ale wiadomo każdy ma to co lubi albo lubi to co ma :p

Aga

9 lata 8 miesiąc temu #997378 przez Miluniaa
madziaska Pisalam tak szbko ze zapomnialam dopisac ;p bodziaki i pieluszki w biedronce

9 lata 8 miesiąc temu #997407 przez baby_55
Miluniaa mnie nie chodzi o kupowanie od razu tych najdroższych, bo to nie w tym rzecz, ale czasem lepiej dołożyć 3-4 zł a masz o niebo lepsza jakość, a to, że bawełna 100% o niczym nie świadczy, uwierz mi przekonałam się przy poprzedniej dwojce, lepiej zachowywały się używane next z ciucholandu niż nówki 100% bawełna ze sklepu, zupełnie inna jakość, a za używane zapłaciłam podobnie co za te nowe. Po prostu z doświadczenia polecam sprawdzić jakość materiału porównując sobie z czymś firmowym, wtedy wiesz czy warto, czy nie. Ot tyle, czasem okazja nie znaczy najtańsze. Każda kupi to co będzie uważała za stosowne i na ile pozwolą finanse :-) ps. Mogę polecić bodziaki i inne ubranka z lidla, całkiem niezła jakość jest i nie spierają się tak bardzo, a cena też zwykle dobra jest.
Fajnie, że już Ci wszystkie dolegliwości minęły u mnie też podobnie, czasem tylko jak pobiegać z dzieciakami to mnie kluje w pachwinach, wiec muszę wtedy usiąść a poza tym ok.

Wczoraj miałam gorszy dzień i średnio się czułam, byłam ospala i wszystko mnie bolało, ale to przez pogodę, lało większość dnia, dzisiaj ma być lepiej :-) no i mam nadzieje, ze jutro będzie ładnie, bo wybieramy się na wycieczkę do ogrodów japońskich i do clarks po buty dla dzieci. Niedaleko mamy sklep outlet clarks i można dużo takiej buciki kupić, wiec może trafi się coś fajnego na jesień i zimę dla moich lobuzow ;-)

Agamo fajnie, że posłuchałas serduszka, ja wczoraj się jakoś tak martwiłam w pracy i maluch chyba to poczuł bo mnie pozaczepial troszkę :-P

Zmierzylam się dzisiaj rano i znowu mu przybyło 2cm w obwodzie a waga dalej stoi w miejscu :-P w tych aplikacjach ciążowych mi wyskakuje, że mam niedowage hahahha :-D bo wg nich powinno mi co najmniej 2kg przybyć :-P

9 lata 8 miesiąc temu #997421 przez madziaska
Witam w ten upalny poranek :D

Zgadzam się z baby co do ubranek, niektóre po praniu sa szersze niż dłuższe ;) Nie widzialam tych z biedronki. Na pewno nie kupie tych z zakladkami po bokach, nie wiem czy wiecie o co chodzi. To się później brzydko rozciąga, wolę te na zatrzaski ;) No i ja dużo przy Hani używałam ubranek z powodu refluksu ;) Czasami cztery razy przybieralam ją pod rząd ;)
Baby, moja waga też w miejscu stoi, +1 kg od 5 tygodni, a brzuch rośnie ;)

Agamo, dobrze, że się uspokoilas słysząc serduszko ;) Ruchy na pewno niedługo się pojawią ;)

Ja czuję maluszka codziennie ;) Jestem pod wrażeniem, ze moje obie ciążę są tak bardzo podobne, powiedziałabym nawet identyczne. Nawet ruchy czuję z prawej strony podbrzusza tak jak na początku z córką ;)

9 lata 8 miesiąc temu #997433 przez Miluniaa
Dziewczyny dzisiaj takie upały, że nie wiem jak my to wytrzymamy ... wyszłam na chwile i duszno sie robi :S
A ja codziennie czuje łaskotki i bąbelki hiihi nie moge sie doczekać kiedy dostane mocnego kopniaka :D:D:D

9 lata 8 miesiąc temu #997434 przez agnesssa
Dobry

Potwierdzam z bodziakami to czasami po jednym praniu jak szmata wyglądały ;) najlepiej mi się sprawdziły właśnie z next, georga i te firmowe, ale ja też głównie używane kupowałam bo i tak się lepiej prezentowały niż niektóre nówki, ale z biedry chyba nie są takie złe. Z zakłądkami tylko jedne mi się sprzwdziły z F&F ale Disneya Maks w nich chodzi już od kilku dobrych miesięcy i się nie porozciągały, a tak to masakra

A ja ruchy czuję bardzo nieregularnie i przez to się zamartwiam, a nie mogę sobie przypomnieć jak było z Maksiem, nie mogę się doczekać poniedziałkowej wizyty bo jakoś się zamartwiam jak zwykle :blush:

Mi upał bardzo daje się we znaki, mam okropne zawroty głowy aż do omdleń czasami, więc siedzę w domu i się nie ruszam, burdel po remoncie stoi bo nie mam siły ruszyć palcem, dzisiaj mąż mebelki do Maksia pokoiku skręci do końca więc wieczorem może chociaż u niego skończymy :huh:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

9 lata 7 miesiąc temu #997483 przez agamo
I ja rownież potwierdzam ze 100% bawełny to jednak w każdym przypadku inna bawełna Jedna drugiej nie równa mimo iz na obu pisze 100%. Co do bodziakow z biedronki bo kilka miałam nawet materiał spoko ale bodziaki bardzo luźne i szerokie wiec głownie używałam ich jako piżamki bo wygodniej sie spi w luźnym Ale nie powala jakością Natomiat z Lidla mieliśmy gatki i swietnie sie nosiły nie były uciskające i do tej pory super wyglądają Jestem tez nawet zadowolona z ciuszków z ff (Tesco) bo i cena niezła, czesto robią promocje wiec ceny tez niezle Najlepsze moim zdaniem ciuszki jednak z h&m i nexta nie dosc ze materiałowo swietnie sie trzymaja i kilka dzieci moze obejść to tym bardzie używane mozna kupic świetne perełki bo sie tak nie niszczą. H&m co w nich uwielbiam to to ze spodnie juz dla większych dzieci maja w środku gumki do regulacji szerokości pasa gdzie u nas to sie świetnie sprawdziło bo Kacper kluseczka był wiec większość spodni albo za wąska albo go gniotła a tu mozna fajnie regulować zwłaszcza te spodnie ktore nadal sa na niego dobre a schudł duzo mimo to nadal sie nadają. Kupowałam za to pieluchy tetrowe i flanelowe w biedronce i były spoko wiec mysle ze warto.

Aga

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #997520 przez milcia80
Hej Dziewczyny.
Ja mam ostatnio gorszy okres, zaczął się 18 tydzień i włączyło się myślenie. W poprzedniej ciąży to wtedy pękł mi pęcherz płodowy i zaczął koszmar. Niby o tym nie myślę ale co idę do wc to sprawdzam czy nie ma plamień, co wstaje z łóżka to myślę że znów mi zaczną lecieć wody. Staram się myśleć pozytywnie ale ciężko mi to wychodzi. Jeszcze wczoraj byłam u dr w szpitalu, chciał mi zrobić usg i sprawdzić jak moja szyjka. Więc szyjka długa na 4,5 cm wszystko pozamykane wszystko ok. tzn prawie wszystko...
Wczoraj w końcu dowiedzałam się oficjalnych wyników badań prenatalnych. No i mam podwyższone ryzyko że może wystąpić zespół Downa. Wyszło mi po przeliczeniach 1:220. Lekarz zapytał się czy zdecyduję się na amniopunkcję jednak ja nie chcę ryzykować ze względu na to że w poprzedniej ciąży pękł mi samoistnie pęcherz płodowy. a że przy amniopunkcji jest właśnie ryzyko pęknięcia błon dlatego nie zdecyduję się.
Wiem że to są tylko statystyki ale od wczoraj ciągle o tym myślę i oczywiście szperam w necie :( ech no ciągle coś...

Wstawiam zdjęcia mojej Kruszynki i mojego brzuszka.

Dagna nasz malutki Aniołeczek [*] (22 tc)
Załączniki:

9 lata 7 miesiąc temu #997536 przez Ewelina87
Cześć!

U nas skwar i remont małego pokoju dla Synusia :). Już większość jest przygotowane, pozostały tylko niektóre detale no i łóżeczko itp.

Naczytałam się Was i ogólnie napiszę o tym, co zapamiętałam ;)

* Bicie serduszka działa na mnie tak samo- ULGA! :)

* Zgadzam się, że metki często kłamią- niby bawełna, a g*wno prawda. Mam pytanie do Mamuś, które już mają Dzieciątka na świecie- używałyście ubranek z Pepco?

* Któraś z Was pisała też o tym, że jej Dziecię miało sporo ponad 3 kg. Mój mąż miał ponad 4kg i urodził się drogą naturalną, a teściowa drobniutka była :). Nie ma na to zasady ;)

* milcia - Nie zazdroszczę Ci tych przeżyć i wierzę, że czujesz się przygnębiona. Wierzę jednak też w to, że wszystko okaże się w porządku :*

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #997537 przez Miluniaa
dziewczyny z przeziernoscia 6 i po przeliczeniac 1;20 rodziły zdrowe dzieci ... Była też pani która miala 1;8 i tez urodziła zdrowiutkie dziecko. Wbrew pozorom te 1;220 to nie jest tak malo, bo tylko jedna z 220 urodzi chore dziecko

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #997605 przez madziaska
Milcia, to normalne, że się zamartwiasz. Każda się boi o swoje maleństwo, a po takich przejsciach jak Twoje jest to jeszcze bardziej uzasadnione. Będzie dobrze :)
Brzusio sliczny, malenstwo cudne :)

Ewelina, ja kupuje czasami w pepco. Trzeba uważać, bo nie wszystkie ubranka są dobre jakościowo. Zauważyłam niejednokrotnie, ze mają identyczne ubranka jak w h&m, smyku czy reserved, tylko o połowę tańsze. Pewnie ten sam producent szyl ;)

Agnessa, czekam na wieści z jutrzejszej wizyty ;)
Podziękowania: Ewelina87

9 lata 7 miesiąc temu #997636 przez agamo
Milcia Eh nie wiem co powiedzieć Ciezko napisac nie czytaj bo sama bym czytała Nie zamartwiaj sie nie mysl o tym bo jednak zawsze ta mysl w głowie siedzi Mylse ze wynik nie jest taki zły i tak jak pisze Miluniaa wcale nie musi to zle wygladac. Wodami płodowymi sie nie przejmuj każda ciaza jest inna nawet u tej samej kobiety wiec napewno bedzie teraz wszystko wporzadku Trzymam za was kciuki i mocno sciskam! Aaa No i bym zapomniała foki super Czy maleństwo juz tam tak pięknie kciuka ssie? No i brzusio zgrabniutki super!

Ewelina chyba na te porody dużych dzieci wiele czynników sie składa i miednica i drogi rodne kobiety i wielkość głowy dziecka i pewnie szczescia troche tez :p czy sie rodzi z wodami czy na sucho Ja nigdy nie uważałam mojego Kacperka za dużego bo waga 3.72 wcale mi sie duża nie wydawała wręcz przeciwnie myślałam ze to raczej standardowa waga a duża wagę uważałam ta od 4kg dlatego zdziwiła mnie ta lekarka ze była zszokowana ze takie duże dziecko miałam Btw podziwiam kobiety ktore rodzą 4kg dzieciaki drogami rodnymi!! Chylę czoła teściowej a meza to bym opieprzyła za taka wage porodowa świnia! :p Hahaha (bez urazy)
Co do pepco nie miałam żadnych małych ciuszków z pepco za to pozniej na pierwsze lato kupowałam Kacperkowi podkoszulki i byłam bardzo zadowolona super bawełna nic sie nie działo ale tak jak pisze Madziaska słyszałam ze zdarzają sie dobre ciuszki a i zdarzają sie szmaty. Ja akurat sama wybierałam te podkoszulki to widziałam co brałam ale to tez chyba kwestia wprawy jak cos kupisz i sie przejedziesz to materiał juz zapamiętasz i potem juz takiego unikasz Ja tak sie wlasnie na Pierwszym synku nauczyłam.

Aga

Podziękowania: Ewelina87

9 lata 7 miesiąc temu #997647 przez Miluniaa
Witamy sie z moim kropkiem z rana :):) Dzisiejsza nocka lepsza już nie była taka upalna, a pomyslec, ze ja kiedys kochałam upały ...
Powoli zaczynam sie zabierac za wyprawke zeby mi na ostatni miesiac nie zostalo, bo wtedy finansowo sie odczuje, a ja lubie byc przygotowana ;p;p

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #997674 przez Ewelina87
Super! Czyli będę kupować ubranka w Pepco- i tak jak piszecie- będę weryfikować jakość po użytkowaniu- tanie są te ubranka, więc AŻ tak żal nie będzie w razie jak trafi mi się szmata :P. A akurat znaleźliśmy jedno Pepco, w którym w 80% asortyment jest dziecięcy.

agamo- najlepsze jest to, że mąż był klopsem we wczesnym dzieciństwie, a później do teraz to szczypior :D. I szczerze mówiąc przeraża mnie to, że nasz synuś też może być taki duży :D

Miluniaa Tak... wreszcie lżej było w nocy i z rana :). Ja nigdy upałów nie lubiłam, bo nienawidzę jak cieknie mi pot i nie ma czym oddychać. Mogłyby te wszystkie pogody zmieszać i byłoby idealne lato :).

My też właśnie zaczęliśmy remont już teraz i na czasie będziemy oglądać wózki i łóżeczka (bo jak już Wam pisałam- od września będę miała łikendowego męża i nie będzie kiedy tego wszystkiego ogarnąć). To drugie już oglądaliśmy w Ikei, ale... za tę cenę regulacja na 2 stopnie, gdzie najwyższe jest naprawdę nisko, to zrezygnowaliśmy. Nie będę przecież w pół się zginać po Bąbla, jak istnieją łóżeczka, w których najwyższy poziom jest bezpieczny dla matki i dziecka (i są tańsze).

Teraz mam do Was pytanie odnośnie wózków. Mamy w aucie ISOFIX i oczywiście fotelik chcemy TYLKO z tą opcją. Pytanie odnosi się do tego czy opłaca się kupować wózki 3 w 1 z opcją ISOFIX czy lepiej kupić wózek głęboki+ spacerówka i osobno fotelik?

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka