- Otrzymane podziękowania: 174
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE STYCZEŃ 2016
MAMUSIE STYCZEŃ 2016
- Miluniaa
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- madziaska
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- SZCZĘŚLIWA MAMA :)
- Otrzymane podziękowania: 34
- baby_55
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- paula
Co do ruchów to zwykle w kolejnych ciążach czuć szybciej ale jeśli masz np łożysko na przedniej ścianie to możesz dopiero ok 20 tyg poczuć i tez będzie to normalne, wiec tez spokojnie, trzeba wyluzować

Ja mam dzisiaj wolne, odpoczywam sobie, nastawialam pranie, wietrze pościel na ogrodzie, no i próbuje coś dalej pakować, tylko ciężko mi to idzie z dwójką rozrabiaków :-P
Na obiad dzisiaj żeberka w coli z ziemniaczkiami, mniami
A co u Was?
- agnesssa
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 30.09.2012 Jestem mamą :D
- Otrzymane podziękowania: 42

Milunia Nie chodziło mi o zrobienie przezierności tylko o konsultację, aczkolwiek jeżeli zrobiłaś badanie pappa to będziesz wiedziała więcej jak dostaniesz wynik, nie ma co się denerwować za w czasu, chociaż wiem, że łatwo się mówi

A jeżeli chodzi o badanie to ja dobrą godzinę leżałam (ba leżałam wierciłam się z boku na bok) na kozetce i usg było robione przez brzuch i dowcipnie bo dzidzia się tak wierciła że lekarka czekała aż się odpowiednio ułoży żeby to badanie zrobić

- Nefri
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 71
- Ewelina87
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 16
Nefri napisał: Miluniaa sorki, że się znowu wtrącam w Wasz wątek. Ja też miała usg przez brzuch i to wcześniej niż Ty robione, bo jakoś w 12 tygodniu. Najpierw lekarka myslała, że zrobi dopochwowo, bo się kiepsko ułożył, ale potem się przekręcił i zrobiła tylko przez brzuch. Lekarze mają obowiązek poinformować o teście Pappa a nawet zaproponować jego zrobienie, jednak to do Ciebie zawsze należy decyzja i nie odbieraj tego, że Ci o tym powiedział, że coś jest nie tak. Mi też gin w jednej i drugiej ciąży o tym mówiła, ale ja tego nie zrobiłam. Na tym badaniu prenatalnym miałam i tak wyliczone ryzyko wystąpienia tych 3 trysomii i ponieważ nic niepokojącego nie było, to testu Pappa nie robiłam, a zresztą uważam to za bezsensowne, bo to, że Ci wyjdzie coś bardziej prawdopodbne, to nie znaczny, że od razu ta wada wystąpi i jest wiele przypadków i znam takie osobiście, że po teście Pappa prawdopodobieństwo wyszło bardzo wysokie, matka w ogromnym stresie a dziecko urodziło się zdrowe. Pamiętaj, że to tylko prawdopodobieństwo, nic ta wiedza innego nie wnosi, oprócz niepotrzebnego stresu.
Uważam to samo- przecież nie dają w 100% pewności na wyniki tych badań. Nie stresuj się, Miluniaa

My dziś byliśmy u lekarza. Januszek jest zdrowy i jak zwykle ruchliwy

- agamo
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 8
U nas tez sie nie robi usg dopochwowo wszystko przez powłoki brzuszne.
No i co do badań to wiadomo ze te badania nie sa na to czy dziecko ma czy nie ma chorób genetycznych tylko jakie jest prawdopodobieństwo np 1:800 itp U nas (bo tak jak mowie nie wiem jak jest w Pl) po teście pappa jesli sie jest w grupie wyższego ryzyka proponują badanie inwazyjne ktore ma juz 1% ryzyka poronienia To badanie potrafi dokładniej (napewno nie na 100%) potwierdzić czy dziecko ma jakas chorobę. To jest kobiety a moze i bardziej rodziców decyzja do jakich badań podejść i co gdyby wyszlo tak czy owak. Uważam ze to jest bardzo delikatna i indywidualna sprawa Szanuje ludzi ktorzy decydują sie na usunięcie ciazy w takich przypadkach i uważam ze nie mozna ich oceniać bo to oni nikt inny bedzie musiał sobie dac rade po narodzinach. Ja sama nie wiem co bym zrobiła Serce mnie boli na sama mysl ale nie moge powiedzieć jakbym sie zachowała bo w takiej sytuacji nie byłam i obym nigdy nie musiała byc. No ale Miluniaa ty sie tam nie stresuj póki nie dostałaś wyników bo przedwczesne nerwy nic nie dadzą i ani tobie ani maleństwu nie sluza!! Aaaa i zapomniałabym u nas pappa robią wszystkim chyba ze nie wyrazisz zgody.
- andzia_zg
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Andzia
- Otrzymane podziękowania: 14
- agamo
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 8
- andzia_zg
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Andzia
- Miluniaa
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 174

A co tam u Was ? Ewelina czyli już na 100 chlopiec??

- andzia_zg
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Andzia
- baby_55
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- paula
Miluniaa super, że masz lepsze samopoczucie

Agnessa tak to bywa w dni wolne, jeszcze potem umyłam okna w salonie bo stwierdziłam, że strasznie brudne, no i potem spakowalismy kilka kartonów rzeczy bo chcemy już cześć wysłać wczesniej, część zabawek, zimowe ciuchy itp, to co nam na ten miesiąc juz niepotrzebne
Przeprowadzka z kraju do kraju to masakra :-P
Andzia ja w zadnej ciazy nie usłyszałam konkretnych wymiarów tylko info, ze wszystko w normie, czasem na wydruku miałam pomiary np crl czy dl kości udowej czy obwód główki z info na ile tygodni taka wielkość i tyle ale to w pl a tutaj u prywatnego gina polaka w szpitalu tylko na polowkowym mierzą tak dokladnie i możesz zobaczyć sobie na wydruku szpitalnym, na twoich zdjęciach nie ma
- Ewelina87
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 16
Miluniaa napisał: Nefr,i dziewczyny dzieki za odp :*
No ja najpierw mialam badanie usg a pozniej z tym pomiarem szlam do kliniki na pappa bo mialam ostatni dzien na wykonanie wiec nawet nie mialam chwili na zastanowienie. A mowicie, ze u Was nie mowia jaka jest przeziernosc moze to i lepiej jak jest w normie zeby niepotrzebnie niestresowac ja zobaczylam ze niektorzy norme podaje do 2,5 i sie wystraszylam ze to juz gorna granica.
WYniki maja byc do 2 tyg a ja robilam w czwartek 30 wiec czekam na telefon...
A z takich milszych rzeczy to juz mi kryzys 1 trymestru minal i zaczelam czuc sie rewelacyjnie
A co tam u Was ? Ewelina czyli już na 100 chlopiec??
baby_55 napisał: Ewelina czyli już wiesz ze chłopiec?
Miluniaa super, że masz lepsze samopoczucie
Agnessa tak to bywa w dni wolne, jeszcze potem umyłam okna w salonie bo stwierdziłam, że strasznie brudne, no i potem spakowalismy kilka kartonów rzeczy bo chcemy już cześć wysłać wczesniej, część zabawek, zimowe ciuchy itp, to co nam na ten miesiąc juz niepotrzebne
Przeprowadzka z kraju do kraju to masakra :-P
Andzia ja w zadnej ciazy nie usłyszałam konkretnych wymiarów tylko info, ze wszystko w normie, czasem na wydruku miałam pomiary np crl czy dl kości udowej czy obwód główki z info na ile tygodni taka wielkość i tyle ale to w pl a tutaj u prywatnego gina polaka w szpitalu tylko na polowkowym mierzą tak dokladnie i możesz zobaczyć sobie na wydruku szpitalnym, na twoich zdjęciach nie ma
Tak, Dziewczyny

U mnie też brudne okna proszą się od tygodni o umycie, ale teraz mam męża w domu, to z rana ogarniemy balkonowe, a potem z drugiej strony mieszkania, bo akurat tak słońce pada

Z tymi pomiarami, to ja też jestem informowana, że jest wszystko ok, że jest w normie itp. Zespołu downa nie ma, rozszczepu podniebienia nie ma. I ogólnie wszystko jest dobrze.
- andzia_zg
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Andzia

Nie będzie mnie mnie teraz przez tydzień,bo jedziemy na urlop nad morze. Wyjeżdżamy dziś w nocy wiec czeka mnie dzień prasowania, pakowania itp. Do zobaczenia