BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE STYCZEŃ 2016

9 lata 8 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #996366 przez Miluniaa

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 8 miesiąc temu #996373 przez madziaska
Miluniaa, nie czytaj nic w necie ! To najgorsze, co może być. Poczekaj na wyniki z krwi. Mnie dziwi, że lekarz w tym tyg zrobil usg przez brzuch i to tak ważne badanie.

9 lata 8 miesiąc temu #996383 przez baby_55
Dziewczyny nie panikujcie tutaj po pierwsze nie podają ci przezirnosci a po drugie nigdy nie robią badania przezpochwowego chyba tylko jak pojedziesz na ostry dyżur wcześniej niż w 12 tyg, albo u prywatnego gina na początku ciąży, co do downa to moim zdaniem to nie jest w tym momencie takie ważne, przecież i tak będziesz tego maluszka kochać prawda? A inne wady i tak wyjdą to w czym problem, mnie to nie robi różnicy, takie moje zdanie

Co do ruchów to zwykle w kolejnych ciążach czuć szybciej ale jeśli masz np łożysko na przedniej ścianie to możesz dopiero ok 20 tyg poczuć i tez będzie to normalne, wiec tez spokojnie, trzeba wyluzować :-)

Ja mam dzisiaj wolne, odpoczywam sobie, nastawialam pranie, wietrze pościel na ogrodzie, no i próbuje coś dalej pakować, tylko ciężko mi to idzie z dwójką rozrabiaków :-P
Na obiad dzisiaj żeberka w coli z ziemniaczkiami, mniami
A co u Was?

9 lata 8 miesiąc temu - 9 lata 8 miesiąc temu #996413 przez agnesssa
Baby Ładny mi odpoczynek ;) Odpoczynek od pracy ale robota w domu :P

Milunia Nie chodziło mi o zrobienie przezierności tylko o konsultację, aczkolwiek jeżeli zrobiłaś badanie pappa to będziesz wiedziała więcej jak dostaniesz wynik, nie ma co się denerwować za w czasu, chociaż wiem, że łatwo się mówi :blush:

A jeżeli chodzi o badanie to ja dobrą godzinę leżałam (ba leżałam wierciłam się z boku na bok) na kozetce i usg było robione przez brzuch i dowcipnie bo dzidzia się tak wierciła że lekarka czekała aż się odpowiednio ułoży żeby to badanie zrobić :huh:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

9 lata 8 miesiąc temu #996427 przez Nefri
Miluniaa sorki, że się znowu wtrącam w Wasz wątek. Ja też miała usg przez brzuch i to wcześniej niż Ty robione, bo jakoś w 12 tygodniu. Najpierw lekarka myslała, że zrobi dopochwowo, bo się kiepsko ułożył, ale potem się przekręcił i zrobiła tylko przez brzuch. Lekarze mają obowiązek poinformować o teście Pappa a nawet zaproponować jego zrobienie, jednak to do Ciebie zawsze należy decyzja i nie odbieraj tego, że Ci o tym powiedział, że coś jest nie tak. Mi też gin w jednej i drugiej ciąży o tym mówiła, ale ja tego nie zrobiłam. Na tym badaniu prenatalnym miałam i tak wyliczone ryzyko wystąpienia tych 3 trysomii i ponieważ nic niepokojącego nie było, to testu Pappa nie robiłam, a zresztą uważam to za bezsensowne, bo to, że Ci wyjdzie coś bardziej prawdopodbne, to nie znaczny, że od razu ta wada wystąpi i jest wiele przypadków i znam takie osobiście, że po teście Pappa prawdopodobieństwo wyszło bardzo wysokie, matka w ogromnym stresie a dziecko urodziło się zdrowe. Pamiętaj, że to tylko prawdopodobieństwo, nic ta wiedza innego nie wnosi, oprócz niepotrzebnego stresu.
Podziękowania: Miluniaa

9 lata 8 miesiąc temu #996470 przez Ewelina87

Nefri napisał: Miluniaa sorki, że się znowu wtrącam w Wasz wątek. Ja też miała usg przez brzuch i to wcześniej niż Ty robione, bo jakoś w 12 tygodniu. Najpierw lekarka myslała, że zrobi dopochwowo, bo się kiepsko ułożył, ale potem się przekręcił i zrobiła tylko przez brzuch. Lekarze mają obowiązek poinformować o teście Pappa a nawet zaproponować jego zrobienie, jednak to do Ciebie zawsze należy decyzja i nie odbieraj tego, że Ci o tym powiedział, że coś jest nie tak. Mi też gin w jednej i drugiej ciąży o tym mówiła, ale ja tego nie zrobiłam. Na tym badaniu prenatalnym miałam i tak wyliczone ryzyko wystąpienia tych 3 trysomii i ponieważ nic niepokojącego nie było, to testu Pappa nie robiłam, a zresztą uważam to za bezsensowne, bo to, że Ci wyjdzie coś bardziej prawdopodbne, to nie znaczny, że od razu ta wada wystąpi i jest wiele przypadków i znam takie osobiście, że po teście Pappa prawdopodobieństwo wyszło bardzo wysokie, matka w ogromnym stresie a dziecko urodziło się zdrowe. Pamiętaj, że to tylko prawdopodobieństwo, nic ta wiedza innego nie wnosi, oprócz niepotrzebnego stresu.

Uważam to samo- przecież nie dają w 100% pewności na wyniki tych badań. Nie stresuj się, Miluniaa :). Myślę, że po prostu dla własnego zabezpieczenia lekarz polecił Wam te badania.

My dziś byliśmy u lekarza. Januszek jest zdrowy i jak zwykle ruchliwy :) hihihihi :):):):):):):)

9 lata 8 miesiąc temu - 9 lata 8 miesiąc temu #996471 przez agamo
Miluniaa przede wszystkim tak jak pisze Madziaska nie czytaj co piszą w necie!! A wyniki z testu pappa masz? Kiedy będziesz miec?
U nas tez sie nie robi usg dopochwowo wszystko przez powłoki brzuszne.
No i co do badań to wiadomo ze te badania nie sa na to czy dziecko ma czy nie ma chorób genetycznych tylko jakie jest prawdopodobieństwo np 1:800 itp U nas (bo tak jak mowie nie wiem jak jest w Pl) po teście pappa jesli sie jest w grupie wyższego ryzyka proponują badanie inwazyjne ktore ma juz 1% ryzyka poronienia To badanie potrafi dokładniej (napewno nie na 100%) potwierdzić czy dziecko ma jakas chorobę. To jest kobiety a moze i bardziej rodziców decyzja do jakich badań podejść i co gdyby wyszlo tak czy owak. Uważam ze to jest bardzo delikatna i indywidualna sprawa Szanuje ludzi ktorzy decydują sie na usunięcie ciazy w takich przypadkach i uważam ze nie mozna ich oceniać bo to oni nikt inny bedzie musiał sobie dac rade po narodzinach. Ja sama nie wiem co bym zrobiła Serce mnie boli na sama mysl ale nie moge powiedzieć jakbym sie zachowała bo w takiej sytuacji nie byłam i obym nigdy nie musiała byc. No ale Miluniaa ty sie tam nie stresuj póki nie dostałaś wyników bo przedwczesne nerwy nic nie dadzą i ani tobie ani maleństwu nie sluza!! Aaaa i zapomniałabym u nas pappa robią wszystkim chyba ze nie wyrazisz zgody.

Aga

9 lata 8 miesiąc temu #996473 przez andzia_zg
Dziewczyny mają rację. Nie ma co panikować. Mi też lekarz proponował test papa a nawet test nifty mimo,że przeziernosc u nas miała 1,7. Jeśli jest do 3 to jest ok. A jak zrobiłas test papa to będziesz miała chociaż pewność,że jest ok. Głowa do góry. Zobaczysz,że będzie wszystko ok

[*] Aniołek 10.2014

9 lata 8 miesiąc temu #996483 przez agamo
Aaaa juz wszystko rozumiem to w Polsce robi sie przyziernosc karku i dopiero wtedy wysyłają na pappa tak? U nas przyziernosc robi sie juz na teście pappa na który wysyłają wszystkie kobiety w ciazy

Aga

9 lata 8 miesiąc temu #996503 przez andzia_zg
Przeziernosc karku mierzy się podczas badania usg między 11-13 tc.nawet mam zdjęcie z usg z tym pomiarem. A test papa to dodatkowe badanie krwi,które w większym procencie może pokazać ryzyko chorób genetycznych. Samo usg to 80% pewności, usg + test papa to 90%, a test nifty to 99,5% pewności

[*] Aniołek 10.2014

9 lata 8 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #996511 przez Miluniaa
A z takich milszych rzeczy to juz mi kryzys 1 trymestru minal i zaczelam czuc sie rewelacyjnie :)
A co tam u Was ? Ewelina czyli już na 100 chlopiec??:)

9 lata 8 miesiąc temu #996521 przez andzia_zg
W poprzedniej ciąży nie znałam ani jednego pomiaru. Gina nic mi nie mówiła,nie miałam też żadnego wydruku itp. Usłyszałam tylko,że wszystko ok i tyle. teraz u tego gina dostałam wydruk gdzie są te pomiary które robił + wyliczenie prawdopodobieństwa chorób genetycznych.

[*] Aniołek 10.2014

9 lata 8 miesiąc temu #996582 przez baby_55
Ewelina czyli już wiesz ze chłopiec?

Miluniaa super, że masz lepsze samopoczucie :-)

Agnessa tak to bywa w dni wolne, jeszcze potem umyłam okna w salonie bo stwierdziłam, że strasznie brudne, no i potem spakowalismy kilka kartonów rzeczy bo chcemy już cześć wysłać wczesniej, część zabawek, zimowe ciuchy itp, to co nam na ten miesiąc juz niepotrzebne
Przeprowadzka z kraju do kraju to masakra :-P

Andzia ja w zadnej ciazy nie usłyszałam konkretnych wymiarów tylko info, ze wszystko w normie, czasem na wydruku miałam pomiary np crl czy dl kości udowej czy obwód główki z info na ile tygodni taka wielkość i tyle ale to w pl a tutaj u prywatnego gina polaka w szpitalu tylko na polowkowym mierzą tak dokladnie i możesz zobaczyć sobie na wydruku szpitalnym, na twoich zdjęciach nie ma

9 lata 8 miesiąc temu #996722 przez Ewelina87

Miluniaa napisał: Nefr,i dziewczyny dzieki za odp :*
No ja najpierw mialam badanie usg a pozniej z tym pomiarem szlam do kliniki na pappa bo mialam ostatni dzien na wykonanie wiec nawet nie mialam chwili na zastanowienie. A mowicie, ze u Was nie mowia jaka jest przeziernosc moze to i lepiej jak jest w normie zeby niepotrzebnie niestresowac ja zobaczylam ze niektorzy norme podaje do 2,5 i sie wystraszylam ze to juz gorna granica.
WYniki maja byc do 2 tyg a ja robilam w czwartek 30 wiec czekam na telefon...

A z takich milszych rzeczy to juz mi kryzys 1 trymestru minal i zaczelam czuc sie rewelacyjnie :)
A co tam u Was ? Ewelina czyli już na 100 chlopiec??:)

baby_55 napisał: Ewelina czyli już wiesz ze chłopiec?

Miluniaa super, że masz lepsze samopoczucie :-)

Agnessa tak to bywa w dni wolne, jeszcze potem umyłam okna w salonie bo stwierdziłam, że strasznie brudne, no i potem spakowalismy kilka kartonów rzeczy bo chcemy już cześć wysłać wczesniej, część zabawek, zimowe ciuchy itp, to co nam na ten miesiąc juz niepotrzebne
Przeprowadzka z kraju do kraju to masakra :-P

Andzia ja w zadnej ciazy nie usłyszałam konkretnych wymiarów tylko info, ze wszystko w normie, czasem na wydruku miałam pomiary np crl czy dl kości udowej czy obwód główki z info na ile tygodni taka wielkość i tyle ale to w pl a tutaj u prywatnego gina polaka w szpitalu tylko na polowkowym mierzą tak dokladnie i możesz zobaczyć sobie na wydruku szpitalnym, na twoich zdjęciach nie ma

Tak, Dziewczyny :). Jesteśmy już pewni chłopca :).

U mnie też brudne okna proszą się od tygodni o umycie, ale teraz mam męża w domu, to z rana ogarniemy balkonowe, a potem z drugiej strony mieszkania, bo akurat tak słońce pada :P. Skwar jest niemiłosierny. Nie lubię :P

Z tymi pomiarami, to ja też jestem informowana, że jest wszystko ok, że jest w normie itp. Zespołu downa nie ma, rozszczepu podniebienia nie ma. I ogólnie wszystko jest dobrze.

9 lata 8 miesiąc temu #996817 przez andzia_zg
Cześć dziewczyny :-)
Nie będzie mnie mnie teraz przez tydzień,bo jedziemy na urlop nad morze. Wyjeżdżamy dziś w nocy wiec czeka mnie dzień prasowania, pakowania itp. Do zobaczenia :-)

[*] Aniołek 10.2014

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka