- Otrzymane podziękowania: 13
- /
- /
- /
- /
- Sierpnióweczki 2016
Sierpnióweczki 2016
- Madeline
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Moje skarby dwa :*
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- madziutek
- Wylogowany
- gaworzenie
- Otrzymane podziękowania: 0
Jestem po wizycie u endokrynologa i super wieści, jak sie okazało przeciwciała sa w porządku a wiec nie mam żadnych tabletek i tylko co 6 tyg mam sprawdzac poziomy TSH i FT4. Moja lekarka nie mogła w to uwierzyć bo mówi że to bardzo rzadko sie zdarza. Ja się cieszę i tyle:).
Madelinesliczny brzusio:)
Ona19 najwazniejsze Twoje zdrowie i Dzidziusia więc poprostu daj im L4 i się nie denerwuj bo szkoda zdrowia:):)ja cos o tym wiem:)
Ja swojego Wam nie pokaże bo nie ma sie czym chwalić, jestem gruba więc poza oponą :)nic nie widać
Mam ostatnio pozytywny przypływ energii:) muszę korzystac poki mi coś chce:)
Czuje się dobrze, dolegliwości nie miałam żadnych no poza mdłościami:)ale do przezycia. Mi juz spada morfologia więc lekarz przepisał Tardyferon ale tak samo miałam w poprzedniej ciąży więc jak to mój lekarz stwierdził, że Dzidziuś wysyssa ze mnie co najlepsze. Ostatnio na usg to tak ssał kciuka że byłam w szoku:)
- ona19
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 3
Madeline super brzuszek. U mnie to jeszcze mało kto wie. W pracy wie dyrektor dziś kadrowej powiedzialam ze przyniose L4i moja mama ☺ postaram się wstawić też mój brzuch. Ja mam z usg dziś 14tydz i 2dni.
Dziewczyny a jak to jest l4mozna przynieść po skończonym trzecim m-cu bo inaczej mogą zwolnić czy jak? Wiem ze kiedyś jakoś tak było.
- madziutek
- Wylogowany
- gaworzenie
- meniado
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Powtórka z rozrywki!
- Otrzymane podziękowania: 53
- madziutek
- Wylogowany
- gaworzenie
- ona19
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Madeline
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Moje skarby dwa :*
- Otrzymane podziękowania: 13
Ona No wiesz co? Co za ludzie tam są u Ciebie w pracy? Jesteś na zwolnieniu to powinnaś odpoczywac a nie zajmować się jeszcze ich problemami. Ehh... co za ludzie :/ A no i obowiązkowo daj znać po wizycie? A co się dzieje z małym? Może chcesz pogadać?
Jakoś tak doła złapałam dzisiaj Jestem tak zmeczona juz W pracy w ogóle nie liczą się z tym ze jestem w ciąży. Czasami każą mi robić rzeczy których nie powinnam :/ Wracam taka padnięta Dziś np nie mam siły juz chodzić, tak mnie kręgosłup boli. I czasami podbrzusze zaboli Najchętniej to już też bym poszła na zwolnienie, ale chyba cudem je tutaj dostane
- madziutek
- Wylogowany
- gaworzenie
Madeline z tego co kojarze to mieszkasz za granicą, wbrew opinią życie na obczyźnie wcale do łatwych nie należy. Ja podziwiam takich ludzi jak Ty:):)ja chyba nie potrafiłabym mieszkać za granica:(Może sie coś zmieni w twoim kraju i przedłuża Ci urlop macierzyński???teraz tak sie zmienia prawo , że trudno nadążyć
Ona jak tam wizyta???czekamy na wieści:) Normalnie co za ludziska w tej twojej pracy!!! Nie przejmuj się nimi bo nie warto!!!
- ona19
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Madeline współczuje moze jednak sie cos uda zrobić i będziesz mogła iśc wcześniej na zwolnienie. z synem mam problemy z zachowaniem, no i sie juz wyrobiła opinia o nim, że nawet jak czegoś nie zorbi, to jest na niego niestety
Jestem po wizycie, wysiedziałam sie w kolejce prawie dwie godziny. badania podstawowe ok, genetyczne też ok, z testu pappa wyszło mi małe prawdopodobieństwo wad. Niestety zbadał mnie tylko stwierdził, że żadnego zagrożenia dla ciąży nie ma, bo szyjka długa na 3cm i zamknięta (a ja mam ciagle otwartą tak na około 0,5cm) usg nie zrobił, bo stwierdził, ze dopiero miałam robione na genetycznym 1 lutego... wkurzyłam sie troche, bo to, że byłam na grnetycznym to moja sprawa... No ale niestety tak to jest na wizytach na nfz. Zaczęłam czuć już delikatne ruchy dzidziusia, wiec bede sie mniej martwić teraz. ale usg myslałam, że mi zorbi, żeby sprawdzić, czy łozysko sie przesunęło czy nadal jest centralnie nad szyjką, no ale niestety.
A miałam taką nadzieję, że poznam płeć...że coś lekarz zasugeruje, bo na gnetycznym Pani dr zasugerowała dziewczynkę.
Dziewczyny jakie witaminy bierzecie lub zamierzacie sobie kupić w drugim trymestrze?
Kupujecie juz coś dla maluszka, myslicie o tym?
Ja upiłam kilka ciuszków, nie mogłam sie powstrzymac
- madziutek
- Wylogowany
- gaworzenie
Oj mnie już też korci jakieś ciuszki kupić, ale narazie nic nie kupuję, bo wszystko zalezy czy to chłopak czy dziewczynka:)
- ona19
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ja kupiłam na razie rzeczy unisex, choć przyznam szczerze, że bardziej jakos myslami na poczatku byłam na chłopca. Potem jak lekarz mi powiedział, że prawdopodobnie dziewczynka to sie bardoz ucieszyłam. Maż szczęśliwy, wiec ja tez ale co by nie było to cieszymy sie bardzo. Płeć nieważna. wczoraj neistety nie miałam robionego usg i nie mogłam sie nic dowiedzieć, ale moze za msc na kolejnej wizycie.
Dziewczyny robicie te drugie badania genetyczne? Ja pierwsze miałam darmowe bo trafiłam na fundacje, ale dziś tam dzowniłam i drugie juz normalnie płatne 250zł... zadzownie jeszcze w jedno miejsce, ale unas to cieżko, bo musze dojechać najbliżej 100km. chciałabym je zrobić i być spokojna. W pierwszej ciąży chodizłam do ginekologa prywatnie i nie robiłam już zadnych usg ani badań poza, a teraz sama nie wiem, bo chodze na nfz i ta opieka w przychodni to taka kiepska troche.
- madziutek
- Wylogowany
- gaworzenie
Ja nie robie żadnych badań genetycznych, chociaż jestem w takim wieku że powinnam:) tylko usg standardowe które wykonuje lekarz w ciązy.
Jezeli chodzisz na NFZ to wykonaja Ci tylko 3 razy usg. Standard opieki okołoporodowej przewiduje trzy refundowane przez NFZ obowiązkowe badania USG w ciąży .Te badania powinny się odbyć kolejno: w 11.–14. tygodniu ciąży, między 18. a 22. tygodniem i między 28. a 32. tygodniem ciąży. Prawda jest taka, że wszystko zalezy na jakiego lekarza trafisz:) przykre ale taka prawda. Mnie np wkurza to, że mam co 6 tyg mam kontrolowac poziom TSH i FT4 ( średnio koszt ok 30zł) i nie wypiszą mi tego na NFZ bo lekarz otwarcie mi powiedział, że to są drogie badaanie.
Rozmawiałam dzisiaj z moją przyjaciółką która bedzie wkrótce rodzić, mieszka w Norwegii, ona miała tam badanie usg wykonane 2 razy ostatni raz w listopadzie, nie mają żadnych badań tkz krzywa cukrowa, robią tylko mocz i morfologię no i te standardowe badania które u nas sie robi( HIV, toksoplazmoza itp) nawet nie miała pobranej cytologii, żadnego KTG. Pod tym względem to u nas lepiej:)bardziej sie przejmują.
- ona19
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Pójde prywatnie sobie na usg jeszcze ze dwa razy, zeby skontrolowac sama czyw szytsko ok.
- Sylwia Cz.
- Wylogowany
- gaworzenie
- Otrzymane podziękowania: 1