BezpiecznaCiaza112023

Mamusie KWIECIEŃ 2017

8 lata 4 miesiąc temu #1048059 przez maga4
My mamy nianie Angel Care z monitorem oddechu. Nianie używamy do tej pory, a mały ma 5 lat. Działa nadal bez problemu. Monitora oddechu prawie nie używaliśmy.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

8 lata 3 miesiąc temu #1048106 przez Mala_ewa
Wow! Super wskazówki! Bardzo dziękuję. Niania to jest świetny pomysł i na pewno zainwestujemy. Juz nagrałam temat mężowi - on jest u nas od elektronicznych rzeczy - ma sie za tym rozejrzeć. Pokarzę mu, co Wy macie i niech wybiera. :)

A chciałam zapytać, czy macie coś takiego:
allegro.pl/ceba-suzie-zestaw-komoda-wani...3w1-i6557129024.html

ewentualnie można kupić taniej, bo za 50 zł sam stelaż/stojak pod wanienkę. Pytam, bo mamy wannę w łazience i zastanawiam się czy codzienne kąpiele nie zrujnują mi kręgosłupa. Dodam, że mój mąż ma problemy z kręgosłupem i tez przez wzgląd na niego myslałam o czymś takim.
Niekoniecznie to co wrzuciłam, bo jest to opcja "duży grat" "drogi grat" ale coś na kształt.

8 lata 3 miesiąc temu #1048173 przez Paula1704
Cześć wszystkim :)
My dziś byliśmy na wizycie, tatuś pooglądał sobie córeczkę i strasznie szczęśliwy. Mała dziś była dość grzeczna więc w nagrodę jej kupiłam ten monitor oddechu z babysense :)
A 22go jedziemy na połówkowe :)

8 lata 3 miesiąc temu #1048182 przez Mala_ewa
Ale Ci fajnie! Ja nie mogę doczekać się wtorku. :):):)

Uwaga! Otulacz-śpiworek-rożek ?! o co chodzi, czy wszystkie służą do położenia dziecka spać? :woohoo: :woohoo: :woohoo:

8 lata 3 miesiąc temu #1048184 przez Mala_ewa
o znalazłam. ;D to chyba zacznę od rożka. polecam:
agnieszkakudela.pl/rozek-kocyk-spiworek-...e-koldra-i-poduszka/

8 lata 3 miesiąc temu - 8 lata 3 miesiąc temu #1048277 przez nadinchen
Mala_ewa jeśli o mnie chodzi to wyglądem bardziej mi się podoba whisbear niż szumisie, a o zazu w ogóle nie słyszałam. Nie używałam więc nie podpowiem :)
Ja rożka w ogóle nie miałam, ale to chyba chodzi bardziej o Ciebie - jak się Tobie będzie taką kruszynkę lepiej trzymało. Ja używałam np grubszego kocyka i po prostu zawijałam jak rożek :)
Śpiworek u nas się nie sprawdził. Wkurzało mnie to wyciąganie i wkładanie jak trzeba było w nocy karmić czy przewijać,a nie chciałam małej budzić. Później jak już się zaczęła rozkopywać to się z kolei córka denerwowała, ze nie ma luzu, a lubi zmieniać pozycje w nocy, więc w efekcie ma kołdrę, na której zawsze śpi i później w nocy przykrywam ją kocem :)
Otulacz- to chyba jakaś nowość, bo ja nawet w 1 ciąży tego gadżetu nie zakodowałam :)
Co do tej wanienki co Ewa wrzuciłaś - ja miałam zwykłą ze stelażem i kąpaliśmy w pokoju, a przewijak przenosiłam na pralkę do łazienki na czas kąpania. Normalnie miałam przewijak na łóżeczku, bo u nas nie bardzo jest miejsce na tego typu rzeczy czy komody osobne z przewijakiem. Ja mam nianię firmy Avent.
Ja matę szybko zaczęłam używać bo kładłam ją też na łóżko jak mała leżała w razie gdyby coś jej się ulało czy inne przygody zdarzyły. Karuzelę miałam pożyczoną od siostry i chyba zamontowaliśmy jak miała 4-5 miesięcy, ale była jakaś nieporęczna bo musiała jakoś kombinować żeby dziecko wyjąć i nie zauważyłam żeby mała była nią zainteresowana, więc zdjęłam po miesiącu i uważam za zbędny gadżet. Dużo jest takich nowinek, które ładnie wyglądają i są polecane na blogach czy innych stronach z artykułami dla dzieci, ale w większości w ogóle się nie sprawdzają - taka moja opinia. Jak coś to pytajcie :)
U mnie lekarka mówi, że zawsze się liczy skończony tydzień, a nie ten ktory zaraz się zacznie :)
Marysia Strona z muślinami: www.minkyitkaninki.pl/pl/c/Muslin-Bambusowy/57
Podziękowania: Marysia87, Mala_ewa

8 lata 3 miesiąc temu #1048364 przez kasia1616
Witajcie Mamusie! Ale się rozpisałyście :)
Jeśli chodzi o mnie to nie będę inwestować w zabawki typu szumisie i inne bo nie kosztują one mało a nie jestem do nich przekonana. Wanienkę Kupujemy tradycyjną i nie drogą kosztuje chyba w Smyku ok 30 czy 40 zł (ostatnio widziałam wanienkę za prawie 400 zł z prysznicem i z kranikiem). Przewijak tradycyjny na łóżeczko, ponieważ nie podobają mi się przewijaki z komodą ale to kwestia gustu i miejsca w pokoju. u mnie by było miejsce ale jestem tradycjonalistką. U Mikołaja zamówiłam ochraniacze na łóżeczko i już wiem w sekrecie, ze przyszło takie jak chciałam...ze Smyka...z jednej strony kolor miętowy jasny z materiału Minky a z drugiej szara bawełna w chmurki :cheer: dostanę też torbę do szpitala, kuferek do rzeczy dla dziecka a jest to super rzecz moja siostra do tej pory używa a dzieci mają 6 i 5 lat no i nie był tani bo ok. 160 zł. dostanę też kocyk a w sumie to rzeczy dla maluszka :) to z takich prezentów co wiem reszta będzie niespodzianką mam nadzieję trafioną bo szczerze wolałabym żeby każdy się spytał i tak bym trochę uzbierałą rzeczy dla maleństwa :) po świętach chcę kupić kołderkę i poduszkę do łóżeczka no i jakieś ubranka....jeśli oczywiście nasz maluszek ujawni płeć inaczej będę kupować kolorki neutralne :)
buziaki

8 lata 3 miesiąc temu #1048370 przez Marysia87
Co do wanienki to ja też miałam zwykła najzwyklejsza... a jak byłam na wczasach z córką to korzystałam z wanienki z Ikei i się w niej zakochałam- guma od spodu wanienka się nie przesuwa, i w środku wanienki tez mini "fale z gumy" i dziecko mi się nie slizgalo podczas kąpieli. co nie co córka juz większą była 5 mc ale o wiele lepiej się bawiła niż w tej co miałam.
Teraz mam zamiar nabyć z Ikei wanienke no i krzesełko do karmienia równiez... mam takie "super wypasione z niewiadomą ile pozycjami" i szczerze jest do dup.... rodzice kupili z Ikei (bo prawie zawsze w niedziele na obiedzie jestesmy) i tez o wiele lepiej mi sie ja karmi i karmiło jak była mlodsza.

8 lata 3 miesiąc temu #1048518 przez Marysia87
Hej hej co tu taka cisza... odzywać się co u was?!! Gosia jak twój brzuch zaczął być ciazowy czy ciągle nic a nic?! Ja jutro mam wizytę mam nadzieje ze nic się nie zmieniło w płci dziecka bo poplynelam na zakupach hehe.
Dziewczyny a czy ktoras z Was pracuje jeszcze?? Czy wszystkie juz na l4 "ciazowym"?!

8 lata 3 miesiąc temu #1048524 przez GosiaO
Marysiu u mnie brzusio w końcu zaczął sie ujawniać ale tez raz widać mniej raz więcej... niestety znowu choruje i jestem przeziębiona :( dodatkowo zaczęły sie skurcze łydek w nocy i dzis np. były tak mocne ze łzy same leciały :( w czwartek jedziemy na usg by ujrzeć co tam mamy ;-) Oskar juz nie odpuszcza, wiec przyznaje ze młodsze rodzeństwo sie nie ujawniło bo Oskar nie pojechał :-))) ja jestem na zwolnieniu ale ze dodatkowo moge "dorobić" to działam :) ostatnio byliśmy na zakupach świątecznych i patrzyliśmy smoczki, buteleczki, wanienkę, pieluszki i po świętach robię listę bo duzo tego ;-)

8 lata 3 miesiąc temu #1048525 przez Marysia87
Gosia mnie skurcze tez bardzo łapią musze lekarza spytać co tu poradzić... narazie ratuje się gorzka czekolada :laugh:
Oj rzeczy jest sporo do kupienia/załatwienia przed narodzinami... ja chyba jakaś check listę zrobię i mimo że jestem na bieżąco bo córka jest malutka to i tak mnie ta ilość przeraza hehe
Mam w takim bądź razie pytanie do mam pracujących- jest coś takiego jak krótszy czas pracy ze względu na ciążę? ?!! Chodzi mi o normalna umowę i prace 8h dziennie... z tego co wiem ze po porodzie jak.się karmi to jest krócej praca ale w ciazy??!! Koleżanka walczy z pracodawcą ale nie wiem czy słusznie może któraś się zna?!

8 lata 3 miesiąc temu #1048527 przez maga4
Ja miałam połówkowe w sobote i lekarz powiedział ze wszystko wyglada Ok. Długo przyglądał sie twarzy bo mały sie odwracał i nie chcial pokazać ust, a lekarzowi cos nie pasowało. Na koniec okazało sie ze dzidzia cały czas ssie kciuk;)
Ja pracuje o raczej będę pracować do końca marca. Mieszkam w Irlandii i tu mi nikt nie da chorobowego jak sie nic nie dzieje. Jedyne co wywalczyłam w pracy to skrócenie nocek z 12h na 8h ale na mój koszt.

8 lata 3 miesiąc temu - 8 lata 3 miesiąc temu #1048528 przez Paula1704
Ja mam połówkowe w czwartek przed świętami i się doczekać nie mogę ;)
Co do pracy to niby jestem drugi miesiąc na zwolnieniu, ale chodzę czasem do pracy, bo chcę jeszcze pomóc szefowi, a że płaci mi za to dodatkowo to nawet chętnie idę, bo jak wiadomo teraz każdy pieniądz potrzebny :laugh:
Do tego chodzę pomagać przy interesie rodziców, więc tak naprawę to może 2 dni w tygodniu siedzę w domu ;) ale dobrze się czuje, to nie narzekam. Miło jest wyjść do ludzi :)
A co do wyprawki to znalazłam gdzieś na internecie jakąś listę, którą wydrukowałam i się przeraziłam ile tego jest :)

8 lata 3 miesiąc temu - 8 lata 3 miesiąc temu #1048531 przez AsienkaZet
Ja pracuję :) Mam pracę w biurze przy komputerze i co do pracy w ciąży to jest przepis, że kobieta może przed komputerem max 4 h pracować i jak pracodawca jej zorganizuje czas pracy to zależy od niego - może całkowicie na inne stanowisko ją przesunąć (np będzie robic robote papierkową 8 h), albo 4h przy komputerze i reszte czasu w papierkach albo jeszcze jakieś inne rozwiązania :P U mnie się praktykuje tak, że przychodzi się na 6 h do pracy, z czego przy komuterze jestem tylko 4 h, pozostały czas mam na przerwy (obiadowa, śniadaniowa, na rozciąganie i rozprostowanie;) ;) ). No i oczywiście warunki umowy bez zmian - takie jak przed ciążą :) :) :) Także ja baaaardzo sobie chwalę mojego pracodawcę w tej kwestii :)
Podziękowania: Marysia87

8 lata 3 miesiąc temu #1048599 przez Marysia87
Cześć Mamuśki.
Właśnie wróciłam od lekarza-wszystko ok ale.... poprosiłam o zdjęcie ze to chłopak lekarz mówi nie ma sprawy no iiii bum!! Plec nie do określenia mowie ze ostatnio mówił ze to chłopak a on ze teraz nie może tego powiedzieć :woohoo: a ja już cała garderobę dla chlopca wyszykowalam :woohoo: ale będzie psikus jak będzie to dziewczynka jednak :whistle:
Tak pozatym to Maly (bądź Mala) waży 700 gram! !

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka