BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 8 miesiąc temu #643076 przez Nikaa
Patrizia mi chodziło o to, że kobitki piszą tak dosłownie (!) nie że ogólnie chcą naturalnie itd. tylko ja zacytowałam co jest dosłownie zapisane na planie porodowym :P

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #643142 przez karolinkanice16
hej kochane my juz od wczoraj w polsce a moj A. zdazyl juz sie uchlac. w poniedzialek jedziemy do miasta obok do fajnego sklepu z artykulami dzieciecymi i jest tam ta posciel z kubusia puchatka do lozeczka co kiedys joanna pokazywala i chyba ja kupie i do tego maja wozki z tako ten model co ja chce wiec zobacze sobie byc moze tez kupie :)

11 lata 8 miesiąc temu #643197 przez dorkiszon
Ja jeszcze nie słyszałam, żeby respektowali plan porodu, ale napisac można :D

11 lata 8 miesiąc temu #643211 przez Qltoorka
Hej dziewczyny,
Nikaa,moja polozna mówiła z kolei zupełnie co innego i dokladnie to tłumaczyła, ze lepiej jak krocze samo pęknie niż żeby je mieli nacinac... Bo jak pęka to włókna się naturalnie rozwarstwiaja i potem się szybciej goi, niż jak mechanicznie ci nozyczkami tna jak leci, wtedy włókna są przeciete i dłużej rana się goi...
A masowanie krocza przed porodem ma za zadanie je uelastycznic, by nie było konieczne w ogole nacinanie go....
Czytałam też, ze parcie w pozycjach wertykalnych może ochronić też krocze, bo glowka dziecka nie napiera wtedy na nie tak jak w pozycji leżącej, no ale czy w szpitalach pozwalają przec w takich pozycjach? Tego nie wiem...
A co do znieczulenia to ja też nie chcialabym musiec z niego korzystac, ale jak będzie nie wiem i mam zamiar odbyć konsultacje anestozjologiczna by w razie potrzeby z niego jednak skorzystać. Myślę, ze dużo może pomoc sama świadomość ze ma się taka możliwość...

11 lata 8 miesiąc temu #643262 przez Monix
Qltoorka napisał:

Hej dziewczyny,
Nikaa,moja polozna mówiła z kolei zupełnie co innego i dokladnie to tłumaczyła, ze lepiej jak krocze samo pęknie niż żeby je mieli nacinac... Bo jak pęka to włókna się naturalnie rozwarstwiaja i potem się szybciej goi, niż jak mechanicznie ci nozyczkami tna jak leci, wtedy włókna są przeciete i dłużej rana się goi...

Dokładnie to samo mówił mi mój lekarz podczas porodu i zabronił położnej nacinania mnie. Pękłam na 3 szwy, w ogóle nie odczuwałam jakiegokolwiek dyskomfortu po porodzie i rana rzeczywiście wygoiła się w ekspresowym tempie.

11 lata 8 miesiąc temu #643280 przez Qltoorka
Joanna, robię segregacje rzeczy dla synka- trzeba zacząć prac te najmniejsze ;-) i znalazlam przy okazji kupon rabatowy 10% na zakup wózka quinny w sklepie dziecięcy ekspert - katowice ul. Bocheńskiego 99 www.dzieciecyekspert.pl . Jakbyś chciała skorzystać to chętnie Ci go odstapie ;-)

11 lata 8 miesiąc temu #643281 przez bea2a
Moja szefowa ma dwójkę dzieci. Przy pierwszym ją nacinali i stwierdziła, że już więcej nie chce, więc też robiła specjalne ćwiczenia, masowała krocza itp. żeby wszystko gładko poszło. No i nie nacięli jej ale ją porozrywało i bardzo tego żałowała bo długo dochodziła do siebie i mówiła, że to gorsze niż nacięcie. Więc komu tu teraz wierzyć?

11 lata 8 miesiąc temu #643308 przez dziubasek
Bo to zalezy, nie kazda kobieta peka, nie kazda trzeba nacinac i tak samo roznie babeczki dochodza do siebie po porodzie... Mozemy tylko pomarzyc ze bedzie tak jak zaplanujemy ;) ...
Jeju a ja mam dzisiaj wyrzuty sumienia... moja Miss zaczyna sie buntowac i nie chce sprzatac po sobie zabawek(wiec sie wczoraj wkurzylam i jej pochowalam wszystkie zabawki)i teraz wszystkim sie zali jaka mama jest zla i niedobra, ehhhh musze ta mala Zolze nauczyc porzadku teraz bo potem bedzie jeszcze trudniej ja zmobilizowac... Zamowilam sobie koszule do szpitala(z pl :laugh: ):
www.ebay.co.uk/itm/Maternity-nursing-100...&hash=item2a23899c86

11 lata 8 miesiąc temu #643311 przez magdalenagal
No ja właśnie też myślałam i słyszałam że lepiej pęknąć niż dać się nacinać.

Qoolturka fajnie że wspomniałaś- też mam ten kupon rabatowy na foteliki maxi-cosi i wózek quinny (10%) gdyby któraś z Was chciała prześlę (obejmuje sklep: Poznań ul. Obornicka 287, Katowice ul. Bocheńskiego 99 i Zielona Góra ul. Sowińskiego 30a)

Do tego:

Dwa kupony na pieluszki greenty (po 10% każdy) na zakup pieluszek na www.
Dwa kupony do sklepu Duduś w Bielsku-B. na wózki: Inglesina, Mutsy i Casualplay.

Jeśli ktoś jest chętny- odstąpię.

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #643321 przez Joanna89
Qultoorka dzięki! Ja wózek kupuję dopiero pod koniec czerwca, nie jest mi wcześniej na nic potrzebny:) A czy Quiunny na 100% to się okaże, jak dostaną go do hurtowni do mnie,chce obejrzeć dokładnie ten kolorek który wybrałam:)

Ja pranie ubranek zostawiam również na koniec czerwca, powieszę potem na balkon i będą świeżo pachnieć :):)

Co do nacięcia to różne są teorię, denerwuję mnie to,że w TV dudnią o tylu "dogodnościach" w państwowych szpitalach, a w połowie nie są one stosowane... np.właśnie ochrona krocza...
znajome mówiły ,że ich nawet ich nie pytał czy można naciąć...
piłka, wanna, w większości teoria...:/ u mnie na oddziale jest wanna,piłka, krzesło..ciekawe jak to jest w praktyce.
W "o matko" polecano tą stronkę www.gdzierodzic.info/
w sumie szpital u mnie na 14 opinii ma jedną złą.

11 lata 8 miesiąc temu #643330 przez dziubasek
No widzicie a u mnie w tej zacofanej irolskiej sluzbie zdrowia sa baseny, pilki krzesla...rodzi sie w takiej pozycji jak tobie wygodnie a nie zeby bylo poloznej wygodnie... Ja nigdy nie zapomne jak sie zalapalam na porod mojego chrzesniaka 11lat temu(masakra, porod trwal moze 60 min od pierwszego skurczu ale sposob w jaki traktowali moja siostre byl tragiczny) wiem ze minelo tyle lat i pewnie wiele sie zmienilo ale gdybym miala rodzic w tym szpitalu to bym umierala ze strachu...

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

11 lata 8 miesiąc temu #643334 przez magdalenagal
Dziubdzias... padnęłam! :P

www.mamazone.pl/tv/film,24679,masaz-krocza-przed-porodem.aspx

Sama musisz zadziałać :P

11 lata 8 miesiąc temu #643340 przez dziubasek

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #643346 przez magdalenagal

11 lata 8 miesiąc temu #643350 przez Joanna89
haha ja robię sama:D zazwyczaj podczas kąpieli albo po :D

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka