BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 8 miesiąc temu #642461 przez siwa342
pomocy,potrzebuje sprawdzony przepis na spód od pizzy bo co rusz robie inny jakiś z internetu ale żadnych rewelacji,a planuje jutro zrobic pizze bo mam pełno dodatków i trzeba to zjeść

MAJA

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #642462 przez Joanna89
magdalenagal mam ten sam, ale używam go tylko do kąpieli...drażni mnie że jest taki tłusty :) i czasem smaruję końcówki włosów i twarz jak mam wysuszoną:)

11 lata 8 miesiąc temu #642465 przez dorkiszon
Na ból zęba teraz , albo paracetamol , albo dentysta.
No właśnie u nas odchodzą od tej metody próżniowej i kleszczami chyba, że juz nie mają wyjścia, ale za to w Irlandii czy Anglii i pewnie tez Szkocji i Danii stosują takie metody, bo są zacofani w medycynie wbrew pozorom. Właśnie znajoma urodziła we wtorek w Irlandii i próżniowy miała jedyny plus to nie muszą się prosić i znieczulenie, ale z opieką ciężarnych szału nie mają. Nie to co my co miesiąc USG :D
magdalenagal duży bobas mi tam nie zależy, żeby mój się obracał cesarka przynajmniej nie boli :D

11 lata 8 miesiąc temu #642466 przez siwa342
magdalenagal tak ja mam taki :)

MAJA

11 lata 8 miesiąc temu #642467 przez dorkiszon
siwa342
Składniki
PROPORCJE NA 1 PIZZĘ
O ŚREDNICY OK. 30cm

- 20 g drożdży
- 200 g mąki
- 125 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju lub oliwy

Ciasto na pizzę oryginalne
1. Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej niewielkie wgłębienie.
2. Do tego wgłębienia pokruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać letnią wodą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
3. Następnie dodać sól i oliwę. Wszystko wymieszać i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i będzie dobrze odchodzić od rąk i od miski. W razie, gdyby było zbyt rzadkie, można dosypać jeszcze trochę mąki.
4. Wyrobione ciasto znów przykryć i odstawić na kolejne 30 minu.
5. Po tym czasie, wyrośnięte ciasto, jescze raz zagnieść, rozwałkowac na opruszonej mąką stolnicy na okrągły placek. Można też od razu wylepić nim blaszkę. Blaszka powinna być cienko posmarowana olejem i opruszona mąką.
6. Na cieście rozsmarować sos, ułożyć ulubione składniki, posypać startym serem. PIEC W 220 STOPNIACH 20-25 MINUT.

11 lata 8 miesiąc temu #642469 przez Joanna89
Moja znajoma miała w szkocji vacum, ale bardzo chwaliła sobie opiekę i to ,że położna przez 3 m-c do niej przychodziła na 2h i zajmowała się dzieckiem.

dorkiszon cesarka nie boli , ale po cesarce gorzej :P ja tam wolę naturalnie :D nikt mnie nie przekona do cc, no chyba ,że będzie mus.

11 lata 8 miesiąc temu #642470 przez dorkiszon
magdalenagal ja mam z tej firmy właśnie.

11 lata 8 miesiąc temu #642475 przez dorkiszon
Joanna89 tam gdzie ja rodzę wstaja kilka godzin po cesarce na nogi myją sie zajmuja się dzieckiem więc nie wiem czy tak wspaniale tną czy to juz mit o cesarce, bo koleżanka w państwowym tez wyszła po 3 dniach i luzik, a w tej klinice co ja rodze wychodza po 2 dniach po cc więc różnie to pewnie bywa.
O burza idzie :P

11 lata 8 miesiąc temu #642481 przez moonia154
Joanna89 Ja okres beżu i brązu mam już za sobą (też chorowałam na tym punkcie, ale przerzuciłam się na fiolet, którego kiedyś nie znosiłam) i, podobnie jak Ty uważam, że dzidzia cała ubrana na różowo to jakiś cukierkowy koszmar i szczyt bezguścia, bo fajnie jest każdy kolor przełamać jakimś innym :lol: Na szczęście, coraz więcej mam zauważa swoje błędy i trochę lepiej ubierają swoje pociechy (ponadto uważam, że małe dzieci są słodkie same w sobie i nie ma sensu jeszcze ich "dosładzać").
Kaska1982 ja na ból zęba (w ciąży- dopadł mnie w 1. trymestrze) płukałam naparem z szałwii, robiłam też taki roztwór: pół szklanki wody przegotowanej+1 łyżka stołowa wody utlenionej i płukałam 3 razy dziennie. Pomaga też płukanka wody z amolem, ale jak masz uszkodzone dziąsło to odradzam. P.S. Współczuję bólu zęba i 3mam kciuki, żeby Ci przeszło! Buzka :kiss:

11 lata 8 miesiąc temu #642484 przez dorkiszon
magdalenagal
allegro.pl/ktc-czysty-100-olej-migdalowy...-ml-i3169188394.html
Polecam Ci tego sprzedawce, bo u innych czytałam opinie, że różnie, albo powylewany doszedł albo jakiś uszkodzony olejek czy coś. Jakbyś chciała, a to przynajmniej solidnie pakują i drogeria jakaś kurierem posyłają.

11 lata 8 miesiąc temu #642487 przez siwa342
dorkiszon dzięki,jutro zaczynam działać :)

MAJA

11 lata 8 miesiąc temu #642491 przez dorkiszon
siwa342 Proszę bardzo korzystam z tego przepisu już od dawna i narazie nie znalazłam lepszego.
Smacznego :D
Ja się zmywam, bo burza idzie, a już tak dwa razy nam się spalił komp.

11 lata 8 miesiąc temu #642518 przez kasiak
Mąż do domu wrócil i przeprosił, pytam za co przeprasza a ten, że ogólnie bo nie wie o co mi chodzi :dry: no to go oświeciłam, że w takim razie nie przyjmuję przeprosin bo nie są szczere.
Całe popołudnie przepłakałam, co chwile się dobijałam i dopiero przed chwila mi przeszlo.
Nie mam tez jakoś apetytu. Wciskam jedzenie trochę na siłę, jakby nie Sebek to bym dzisiaj była o samej herbacie. Nie chce mi się nic gotować. Zresztą dla kogo jak caly czas jestem sama, a chlopaki późno wracają i obiadu juz się nie oplaca jeść o tak późnej porze...

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #642519 przez Nikaa
Dziewczyny help - zdecydowałam się tą chińską bańkę - kojarze, że gdzieś wrzucałyście link gdzie kupowałyście ale nie wiem gdzie to było i jak się przekopać - a jak wrzuciłam haslo na allegro to pojawiły mi się różne średnice tych baniek i nie wiem która jest najlepsza :huh: czy możecie wrzucić linka do waszego sprzedawcy :unsure: mam nadzieję, że nasza moderatorka mnie nie zastrzeli za to :blush:
co do porodów naturalnych i cc - jest tyle mitów ... jedna świetnie dojdzie po cc inna po naturalnym jeszcze inna nieważne jak urodzi a i tak będzie szybko śmigać - nie ma co generalizować ;) znaczy taka jest moja opinia :)

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

11 lata 8 miesiąc temu #642543 przez dziubasek
W tym szpitalu co ja bede rodzic(irlandia pln) najczesciej wyciagaja kleszczmi po zzo(bo ponoc kobieta nie ma sily i czucia przec) co do cc to ja mialam 2 lata temu(czucie w nogach odzyskalam po ok 6 godz, wstac pozwolili mi po 12... bylam w szpitalu tylko 2 dni-blizne mam mniejsza niz ta po wyrostku-z opieki ogolnie jestem bardzo zadowolona...ale mniej wiecej rok po cc okropnie bolalo mnie miejsce po zzo(niby to normalne ale tym razem chcialabym rodzic naturalnie- w srode podejma decyzje czy bede mogla rodzic naturalnie)) dziekuje skonczylam :laugh:

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka