BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 4 miesiąc temu #719727 przez villcia
Marta27 GRATULUJĘ SERDECZNIE!!! No, no spory mężczyzna z Twego Hubcia :) :) :)
Pozdrawiam Was i życzę dużo zdrówka!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 4 miesiąc temu #719734 przez dziubasek
A wczoraj koledze mexusia urodził się synek i u jednej raczki ma 6 paluszków... Głupio się pytać o szczegóły ale ciekawi mnie czy będzie miał wszystkie paluszki sprawne...

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #719740 przez emi87
Natalka rewelacyjne wieści!!!! nawet nie wiesz jak sie ciesze i jak mocno ci kibucujemy!
a dla męza wielkie brawa :) pozdrów go od nas koniecznie!

patrysia może go cos innego męczy? a odbijasz mu? może jakis bąbel mu stanął?

madziu ale juz duzy kawaler!

dorkiszon ja daje K+D ale karmie tylko cycem. a wiyte na pewno po 6 tyg bo wtedy pierwsze szczepienia.

słoneczko rośnie kruszyna jak na drożdżach :)

kasiak no to rewelacja!

jorgus witamy :) i gratulujemy slicznego synusia :)

Qltoorka kochana styrasznie ci współczuje - lećcie na to ip bo jezeli to ten ropień to im szybciej tym lepiej...wiem ze matczyne serce ci pęka ale musisz być twarda dla małego! jestem z tobąś :* trzymaj sie :)

uniuni to gratuluje cycowania pełna para!!! musi chłopak wyrobić sobie mleczarnie hehe

agusia mozesz spróbować z bananem,arbuzem...sróbuj jakis owoc odczekaj 3 dni i jak bedzie ok to znaczy ze nie szkodzi maleństwu :)

Marta gratuluje!! zazdroszcze tak szybkiego porodu :cheer: u nas mała spi z nami od połowy nocy czyli tak ok 3 a czasami cała noc jak jest niespokojna.

moja tez niespokojna taka ostatnio ale to pewnie przez te upały.... wczoraj było w cieniu 31 st my mielismy akurat w domku bobaskowa sesje :D nie moge sie doczekać efektów achhhh
a rozstepy tez mnie nie ominely...no cóż, trzeba próbować zminimalizowac a jak nie to nauczyc sie z nimi życ...

11 lata 4 miesiąc temu #719747 przez magdalenagal
Villcia mój Pączek to kawaler. Gdybyś zobaczyła jego dzwony to nie miałabyś wątpliwości :D i od razu mówię że się nie gniewam ;)

11 lata 4 miesiąc temu #719752 przez villcia
Oj, magdalenagal przepraszam. Faktycznie bez jajec, trudno rozpoznać :laugh:
Dzięki za wyrozumiałość! :)

11 lata 4 miesiąc temu #719767 przez emi87
jupi wreszcie odpadł nam pępuszek! :lol: był z nami 3 tyg i 2 dni hehe

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #719770 przez Qltoorka
Ja pierdziuuu, alescie naskrobały przez tą chwilę.... My za godzinę idziemy do lekarza, zobaczymy co powie... Ale pojawiła się nadzieja-wygląda teraz na mniejszy :) Ja smaruję za każdym razem go tym antybiotykiem, ale mój mąż nie, bo się bał nadużywania silnych lekarstw. Może jednak trzeba za każdym razem, by w końcu zaczęło się to goić?

dziubasek
, no i co teraz z tym 6 palcem? Jak się czegoś dowiesz daj znać-ciekawe jest czy coś robią w takim przypadku?

villcia, nam odpadł szybciutko, pewnie przez klamrę, którą nam zostawili na kikucie. Raz mały tak wierzgał nogami przy przewijaniu, że zahaczył o nią i odpadł..

Marta27, ale ekspresowy poród :) Gdyby nie wizyta to byś chyba urodziła w domu.... ;)

dorkiszon, ja podaję wit K+D w jednej ampułce. A co do wizyty to nie wiem kiedy druga kontrolna, bo ja też nie wiedziałam. Poszłam za potrzebą ;)

A ja teraz przy przewijaniu zauważyłam, że znowu pośladki trochę zaczerwienione... :angry: Noż kur... przeciez teraz wietrzymy częściej, używamy wody i wacików, mały robi kup trochę mniej, bo jak śpi to nie kupczy potem nadrabia, więc i my po każdym bombardowaniu zmieniamy... Zastanawiam się nad pieluchami... Może po prostu nam jednak te Dady nie pasują??? Też widziałam negatywne opinie o nich, że nie wchłaniają wilgoci, może warto spróbować inne? Bo już nie mam pomysłów czy coś robię źle... Wy nie skarżycie się na odparzenia, a my już mamy drugi raz czerwone pośladki w ciągu miesiąca?
Tylko nie wiem czy jeszcze próbować jakichś innych z tańszych czy od razu Pampersy...?

11 lata 4 miesiąc temu #719780 przez dziubasek
Qltoorka mojemu głupio tak wypytywać ale po jakimś czasie sam pewnie zacznie opowiadać... Dzidzia juz jest w domu wiec chyba pomimo 6palcow wszystko ok... Ja bym odrazu przeszła na Pampersy( miałam to samo z Miss i jej pupcia tolerowała tylko ta firmę, z Julcia jedziemy na pampkach tescowych i jak na razie wszystko gra...

11 lata 4 miesiąc temu #719786 przez Qltoorka
No, te tescowe (wczesniej o nich nie słyszałam- to te, prawda?: ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/Pro...Detail/2003010973867 ) też mają dobre opinie...
A Pampersy akurat w Tesco są w promocji :) Więc, rozumiem, że też uważasz, doświadczona mamo dziubaskowa, że to jednak może być wina pieluszek?

11 lata 4 miesiąc temu #719816 przez emi87
Qltoorka bardzo prawdopodobne ze to moga byc pieluszki :) spróbuj pampersów i jak sie poprawi to znaczy ze wiadomo o co kaman. w razie co na pewno sie nie zmarnują ;)

11 lata 4 miesiąc temu #719838 przez dziubasek
Ja myślę ze to wina pampersow( pamiętam ze byłam w PL i siostra używała dady wiec i ja kupiłam dla Majki, po paru dniach miała rany z krwia- pomógł nam alantan plus z antybiotykiem)

11 lata 4 miesiąc temu #719853 przez moonia154
Witam, Mamusie :laugh:
Qltoorka mojemu też zaczerwieniła się pupa kilka dni temu, ale doszliśmy do wniosku, że to nie wina pieluszek Dada, a... chusteczek Dada. Od początku używaliśmy tych pieluszek, tylko, że do podcierania chusteczki Pampers i wszystko było git. Chusteczki się skończyły i kazałam mężowi kupić Dady i jeszcze tego samego dnia (a właściwie nocy) Patryk mało szału nie dostał :ohmy: Otworzyłam pieluchę i zdębiałam :huh: Dobrze, że przy wyjściu ze szpitala dostaliśmy "Niebieskie pudełko" z różnymi próbkami i tam był Sudocrem. Po paru smarowaniach ogień z pupy zszedł :huh: Położna powiedziała, że jakby nie pomógł, to poleca Clotrimazol, ale to już "w wyjątkowych sytuacjach, bo jest silny". Prewencyjnie kupiliśmy, ale nie było potrzeby używać, za to przy każdej zmianie pieluszki smarujemy Sudocremem :)
Kobietki, mam pytanie: Otóż, był dziś u nas pediatra i rozmawialiśmy o szczepionkach... I tu mam problem, bo nie wiem, czy zwykłe, czy skojarzone, czy szczepić przeciw pneumokokom i rotawirusom....? Mamy jeszcze troszkę czasu na podjęcie decyzji, ale najpierw wolałabym poradzić się Was niż słuchać konowałów :cheer:
Co do witaminek, to nam przepisał dziś doktor, tak więc zaczniemy podawać maluszkowi, jak tylko mąż z zakupów wróci :)
Jeśli zaś chodzi o tą moją ranę po cesarce, to spieszę donieść, że pokazałam ją położnej i ona kazała lekarzowi wypisać receptę dla mnie- jakiś antybiotyk z gentamicyną :S Powiedziała, że na gronkowca jej to nie wygląda- po prostu czasem rany gorzej się goją... No cóż... Pożyjemy- zobaczymy :blush: Pozdrawiam Was bardzo serdecznie (Cycuś się obudził i matka musi lecieć otworzyć stołówkę :laugh: )

11 lata 4 miesiąc temu #719854 przez dorkiszon
Qltoorka ja używam dady i za każdym razem sypie go pudrem zero odparzeń nawet nie używalam ani razu sudocremu. Pampersy kupiłam dziś w tesco wychodzi 56 groszy za jedną tyle samo co dada.
Kupiliśmy tez hurtowo na allegro, bo też wyszły cenowow tak samo jak dada.
Ogólnie teraz sprawdze , które lepsze pewnie pampesy, bo są bardziej chłonne, ale z dady jestem zadowolona.
Co z herbatka z kopru włoskiego , bo pisze na niej od 4 roku życia mimo wszystko mogę podac malemu ? Narazie sama pije , bo od porodu mam mega zaparcia i rumianek mi nie pomaga gazy mi się zatrzymują i boli mnie brzuch.

11 lata 4 miesiąc temu #719856 przez dorkiszon
Monia ja uważam osobiście, ze skojarzone szczepionki to nic innego jak zwykły biznes i bazowanie na tym, że każdej mamie żal żeby dziecko było więcej kłute i dają się nabijać w butelke. Strasznie wszyscy chcą wciskać te szczepionki, a ładnie są drogie. Każdy z nas był szczepiony w dzieciństwie normalnymi szczepionkami i jakos było dobrze. Ja dostałam książeczke z tymi skojarzonymi i ceny, każda firma ma inne ceny.
Na pneumokoki planuje jednak zaszczepić, bo wole żeby dziecko nie chorowało milion razy na jakieś zapalenia gardła itp. też potem wydajesz na lekarstwa i na jedno wychodzi więc ja prawdopodobnie zaszczepie na rotawirusy i pneumokoki.

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #719857 przez emi87
moonia dobrze ze dostałaś maść.
my szczepimy skojarzonymi a to dlatego ze lekarz i połozna wytłumaczyli mi ze sa one bezpieczniejsze neurologicznie - i to dla mnie najwazniejszy argument. na rotawirusa nie szczepie bo 1. to tylko w razie cos 3 dni biegunki i wymiotów i ewentualnie kroplówka w ostateczności 2. kosztuje ok 700 zł a na to mnie nie stać. na pneumokoki chce zaszczepic ale dopiero po 6 miesiącu życia. narazie skupiam sie na pierwszych szczepionkach. dodatkowo powiedzieli mi ze teraz raczej starych szczepionek sie nie używa. ale najwazniejsze dla mnie to to ze te skojarzone sa bezpieczniejsze - znawca nie jestem, wiem że są dwie szkoły ale ja sie tam słucham mojego pediatry :) kiedys szczepili nas takimi jak były i wyboru nie było, teraz jezeli wybór jest wybieram to co mój pediatra uwaza za lepsze dla dziecka (a ile tak na prawde w tym prawdy to nie wiemy, ale komuś zaufać w tej kwestii trzeba-a komu innemu jak nie osobie której powierzamy opieke nad zdrowiem naszych pociech?).

dorkiszon ja małej bezpośrednio podaje hippa od 1 tygodnia a sama popijam napar :) chybaz e rozcieńczony moze? lepiej zapytrac lekarza (ja bede w tym tyg i o to samo chce spytac bo w tym hipp jest cukier i wole podawać bardziej naturalna wersje).

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka