BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 4 miesiąc temu #790316 przez agusiaa26
Qltoorko a ja z checia podyskutuje na temat rozszerzania diety maluszkow bo sama jestem w kropce i do konca nie wem co i jak. Moj tez w nocy szaleje, zasypia ok 20 i pierwszy cyc jest przed polnoca ale wtedy napewno jest glodny bo po kaieli jest zmeczony, malo zje i szybko nam.zasypia ale pozniej to prechodzi sam siebie, nie wiem po co budzi sie co godzine tym bardziej ze juz na 3cim karmieniu ja wysiadam a Julek lyka powietrze i po 5min zasypia...

Dzis sprobuje dac mu kaszki takiej na wodzie ktora ma juz w sobie mm ale tez nie jestem do konca przekonana czy synek w nocy nie spi bo jest glodny. Ostatnio dopadl nas katarek wiec moze To nie daje mu spokojnie spac albo moze jest mu za duszno lub za zimno w nocy, a moze cisnie.go w jelitach bo ostatnio placze przy baczkowaniu wiec sama juz nie wiem co mam myslec.

Mamuski ktore juz dokarmiaja prosze wypowiedzcie sie np o ktorej podajecie kaszke bo nie wiem czy podawac w dzien przed drzemka czy tylko na wieczor a moze dwa razy w ciagu dnia? A co z marcheweczka, w poludnie?

Za oknami paskudna pogoda ale i tak zyczymy milego dnia;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #790337 przez karolinap
Ja też chętnie poczytam na temat rozszerzania diety. Co prawda Polcia narazie na samym cycusiu jest i mysle o wprowadzaniu pokarmów dopiero od 5-6 miesiąca ale warto juz mieć jakas wiedzę na ten temat :)

Nikaa - oczywiście! Ja uwielbiam patrzeć na spiaca Polcie :) to takie słodkie :)

Agusiaa26 - super masz chłopaków w domku :)

Nala - co do albumu:
- kupiłam bazę do albumu (są różne rozmiary, ja dla tej koleżanki do albumu Hani wybrałam 20cm x 20cm, teraz robię album dla rodziców na 25 rocznice ślubu, zdjęć sporo wiec teraz robię 30cm x 30cm - wiadomo rozmiar w zależności od tego jaki potrzeba) Takie bazy można znaleźć np. na allegro.
- na okładkę kupiłam kolorowy papier ozdobny
- w środku użyłam blok techniczny kolorowy
- zamówiłam kilka drewnianych dodatków jak body i literki drewniane na okładkę (można zamówić w internecie bądź kupić w empiku)
- te literki i body pomalowalam farbkami plakatowymi (polecane są też farby w spray'u zeby równo pomalować)
- body i girlandy "zawiesilam" w albumie na sznurku lnianym
- inne ozdoby robilam i wycinalam sama
- by niektóre dodatki były wypukłe, takie "odstające" czyli z efektem 3D wystarczy podkleic ozdobę taką piankowa taśmą dwustronna
- na okładce też brzegi okleilam tasiemką by były sztywniejsze i zeby się szybko nie zniszczyły
- do całego albumu używałam kleju Magic który jest klejem do papieru, materiału, folii i różnego innego tworzywa wiec idealnie nadaje się do przyklejania papierów i zdjęć w albumie
To chyba na tyle :)
Jak masz jeszcze jakieś pytania - pisz :)

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #790385 przez Qltoorka
kasiak, właśnie o to chodzi, żeby podawać teraz te glutenowe. Wg zaleceń to dzieci karmione piersią powinny zacząć dostawać gluten (pół łyżeczki kaszki bądź kleiku) nie wcześniej niż przed rozpoczęciem piątego i nie później niż przed ukończeniem szóstego miesiąca. Dzieci karmione mm później. A te bezglutenowe dopiero w 7 miesiącu.
Dzieci karmione mm odwrotnie-najpierw bezglutenowe-od 5 miesiąca, a glutenowe od 6.
Wiem, że każda z Was robi trochę inaczej, ale ja wolę trzymać się "przepisów", bo nie znam się i nie chcę przedobrzyć.
karolinap, agusiaa26, z tego co wyczytałam to taką kaszkę z glutenem bądź kleik ryżowy powinno się ponoć podawać codziennie przez dwa miesiące w takiej ilości-na różne sposoby można-same, z mlekiem do warzywka... Ważne, by codziennie te pół łyżeczki dziecko zjadło. To ma związek z chorobą o nazwie celiakia...
Ponoć kiedyś zalecane podawać dzieciom gluten po 9 miesiącu, zalecenia zmieniły się od 2007 roku.

Bardzo fajny artykuł na ten temat-jeden z ciekawszych jakie udało mi się wczoraj przeczytać, bo ładnie wiele wyjaśnia, czego nie ma w innych materiałach... Warto też przeczytać komentarze pod artykułem. Może którejś się przyda ta wiedza ;)
www.sosrodzice.pl/rozszerzanie-diety-dziecka-gluten/

agusiaa26, u mnie jest podobnie z tym budzeniem się co chwilę na cyc, ale wcześniej. Od 20tej do 22giej. Potem budzi się co 2 czasem 3 godziny. A już ładnie zaczął przesypiać 6 a nawet 7 godzin. Ale podobno to też może być sygnał, że dziecko jest gotowe na rozszerzanie diety-kiedy najpierw śpi coraz więcej w nocy, a potem zaczyna się budzić co chwilę na jedzenie... Dlatego ja będę podawać pierwsze posiłki (te z kaszką) wieczorem... Tylko nie wiem czy zdecydować się na samą kaszkę glutenową czy dodawać ją do pierwszych warzywek...
Jak przyjdzie czas na kaszki bezglutenowe może będę je podawać właśnie rano? Na śniadanko?
To takie moje pierwsze plany-nie wiem czy ich jeszcze nie zmienię jak skonsultuję to z lekarzem na najbliższym szczepieniu (za tydzień) i jak tow praktyce wyjdzie...

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #790419 przez nala
Heloł Mamuśki

Ja się również dokształcę w kwestii rozszerzania diety. Moja Alutka jak od długiego czasu budziła się w nocy na cyca w sumie raz koło 3, tak teraz o 12, o 3 i jeszcze o 5. Więc chyba ewidentnie jej mało. Tylko póki co boję się na noc dawać kaszkę, bo nie wiem jak zareaguje. Wiecie co, dawałam je polizać i jabłko i marchewkę, ale przed takim prawdziwym wprowadzaniem nowości mam opory. Boję się chyba, że dziecko mi dorasta :( chciałabym żeby zawsze było takie maleńkie na cycu. Też tak macie czy ja fiksuję?

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #790426 przez Qltoorka
nala, haha też tak mam...chyba ciężko mi pojąć, że przychodzi czas na nowe rzeczy... poza tym bardzo boję się, by nie przedobrzyć... Stresuję się tym na tyle, że bardzo dużo teraz o tym czytam. Ale dopiero teraz, wczesniej nie miałam absolutnie żadnej wiedzy na ten temat. bo myślałam, że jeszcze daleeeeko.... :P Wujek Google teraz pewnie ma mnie już dość :laugh:

agusiaa, z tymi porami podawania nowych pokarmów tez nie wiem... Chciałam wieczorem, ale podobno dobrze w godzinach przedpołudniowych, bo jeśli będzie miała wystąpić jakaś niepożądana reakcja to do wieczora może przejdzie... Sama nie wiem-chciałam, by przy karmieniu był też tatuś... :dry: Mowiłam, że ja juz tego wszystkiego jestem GŁUPIA??? :angry:

11 lata 4 miesiąc temu #790462 przez Qltoorka
agusia, co do tych pór karmienia znalazłam taką ciekawą rzecz, że można zacząć od godzin własnie przedpołudniowych, np. 11.00. Obserwować przez kilka dni czy nic się nie dzieje i potem ten sprawdzony składnik przesunąć na godzinę wieczorną a w godzinie przedpołudniowej podać coś nowego-wtedy więc będziemy karmić dwa razy dziennie...
Czekam aż inne mamy, które karmią już się wypowiedzą....

11 lata 4 miesiąc temu #790499 przez agusiaa26
Nala, Qltoorko mam tak samo jak Wy:) kocham Julcia miec przy cycku, to takie cudne chwile a jak pomysle ze zaraz to sie skonczy to smutno troszke sie robi ale glowa do gory, dzieci nam rosna i jeszcze wiele wspanialych chwil przed nami:)

Malutki spi wiec zbieramy sie na spacerek. Czy wasze pociechy tez marudza i placza jak jest pora spania? Zawsze staram sie Julka wyciszyc jak wybija godzina spania tzn klade do lozeczka, puszczam karuzelke i co zaraz gaworzy, czas
m placze, daje cyca i o wlasnie mi padl;)

Karolinap sliczny tez album Hani, jak zrobisz znowu cos takiego to koniecznie sie pochwal! Piekne rzeczy tworzysz:)

11 lata 4 miesiąc temu #790530 przez emi87
Nika też to uwielbiam :) te śpiące pyzolki Mili nigdy mi sie nie znudzą :D

Qltoorka no moja Milcia właśnie budziła się wcześniej w nocy tylko raz na cyca a teraz co 2-3h...odstawilismy 2 dni temu nutriton jak pediatra zalecala zeby sprawdzic czy sie poprawilo. i podejrzewam ze niedojada... musze jej chyba dawac kaszke codziennie i zobacze jak bedzie ze spaniem.
ja daje kaszke popołudniu/wieczorem ale jeszcze niecodziennie...chyba pora zaczac. Qltoorka odruchowo wlazłam w dział dziecięcy...Wczoraj mama mi powiedziała, że jak skończyłam 3 miesiace to dostawałam kaszke. zwykla manne dobrze rozgotowana. tez mysle o zwyklej mannie. A co do twoich obaw-zrób jak ci serce podpowiada. jezeli cos małemu niepodpasuje to zawsze mozna przestac :) ja nie namawiam do niczego, ja polecam słuchac siebie i dziecka i nie patrzec na rady nas "madrych ciotek" bo jak sama pisalas kazda ma inne zdanie :P nie mozna robic nic wbrew sobie-to najwazniejsze! ja tez sie balam cos Mili podac ale czułam, ze chyba ona tego potrzebuje u jest gotowa i sie przełamałam :) kazda z nas chyba patrzy jeszcze na swoje pociechy jak na te maleńkie noworodki a to juz spore bobasy są :) podobno w oczach kazdej matki jej dziecko do konca pozostaje dzieckiem :cheer:

agusia chyba tak...jak przychodzi pora drzemki w dzien to marudzi i płacze. przed nocnym spaniem nie ma problemów.

karolinkap dzieki za info!

11 lata 4 miesiąc temu #790635 przez osobka85
qltoorka- ja daję synkowi nowe produkty ok 17. Wtedy mąż wraca z pracy i razem jemy obiad we trójkę. Chciałabym aby Jaś w przyszłości jadł posiłki razem z nami, więc staram się to już teraz wprowadzać :) póki co nie ma żadnych reakcji niepożądanych, a dostał kilka razy dynię, marchewkę, ziemniaczka i banana. Marchewka i banan mu o dziwo nie smakowały, za to dynia jak najbardziej :)

co do glutenu to już pisałam na fb. Kupiłam zwykłą kaszę mannę Lubella i mam zamiar ją podawać razem z jarzynami. Póki co nie będę jeszcze podawać synkowi kaszek jako posiłku.

agusiaa- mój Jasiek też płacze i marudzi jak jest senny :)

ohooo młody właśnie wstał :) miłego dnia mamuśki :)

synek- Jaś <3

11 lata 4 miesiąc temu #790739 przez agusiaa26
Napiszcie prosze jak samej zrobic marchewke ziemniaczka czy jabluszko? Jesli dania robicie same to prosze podzielcie sie przepisami bo chcialabym zaczac robic Julkowi dania a nie wiem jak sie do tego mam zabrac :\

11 lata 4 miesiąc temu #790749 przez karolinkanice16
Ja wszystkie warzywa robie na parze a potem je blenderem miksujemy i papka jest :)

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #790776 przez emi87
agusia ja tak samo jak karolinkanice albo para albo gotuje i miksuje :) można tez dodać odrobine masełka lub oliwy z oliwek :) możesz pasteryzować w słoiczkach albo mrozić :)
jabłuszko tez kroje w wieksze kawałki, gotuje z mała ilościa wody i miksuje :)

Milunia dzis SAMA usneła w łóżeczku i spiochała sobie tak 25 min :) jestem z niej dumna :) oczywiście serce miałam w gardle i pomimo niani co chwile zaglądałam :P

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #790782 przez kasiorek001
nalawszystkiego naj dla alicji!!:)
Tez chcialam zeby ania miala przynajmniej z rok, a teraz jak widze ze "dorasta' to chcialabym zeby znow byla takim "malutkim,mamusi cycusiem";)od dwoch tyg daje jej na wieczor mm bebilon ha i spi minimum 4-5godz czasami nawet 7 godz, przy wprowadzaniu to wiem ze bedziemy dawac bezglutenowa kaszke bo na pewno jest alergikiem:/poki co nie rozszerzam poki widzd ze cyc jej wystarcza..
Aha tez slyszalam zeby dawac nowosci przed poludniem, zeby dziecko moglo strawic i zeby sie ewewentualnie nie meczylo noca..

11 lata 4 miesiąc temu #790788 przez dorkiszon
www.przepisy-dla-dzieci.pl/Receipe/Detai...61-9bb1-bebdf3a3f565
agusia tu masz strone , którą ja lubię może ci się przyda. Proste przepisy i dla mam karmiących piersią i dla mam karmiących mm.

11 lata 4 miesiąc temu #790792 przez jorgus_krk
agusia nasz też zaczął marudzić przy usypianiu w dzień a na noc ładnie sam zasypia w łóżeczku jesli chodzi o jedzonka to ja też gotuję na parze np. ziemniaka i dynię potem to blenduję z dodatkiem oliwy z oliwek i jak jest za gęste to dodaje trochę tego wywaru z gotowania

my zaczelismy jak juz kiedyś pisałam od ziemniaka z marchewką co spowodowało zaparcia więc teraz dajemy w jeden dzień jabłuszko tarte (po nim sa super kupy :P ) a w drugi jakieś warzywa np. dziś jadł jabłuszko tak koło południa a jutro dostanie ziemniaczka z dynią bardzo mu smakowało i jak sie żołądeczek przyzwyczai to będziemy próbować owoce przed połedniem a warzywka popołudniu.

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka