BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 4 miesiąc temu #791653 przez uniuni
Qltoorka ja też wyczytałam, to co yuki (Witaj Yuki:)), żeby za wcześnie z tym glutenem nie wskakiwać, bo grozi wystąpieniem celikaii.
www.rossnet.pl/Artykul/Wprowadzamy-glute...ty-niemowlaka,198432
Narzeczona przyjaciela ma tą przypadłość i jest milion rzeczy (wszelkie mączne wyroby), których jeść nie może włączając np. wafelek z loda. (to akurat mi się przypomniało, bo jadłam z nim lody i mi powiedział).
Ja znowu jestem trochę zdezorientowana, bo wszędzie jest, że albo cyc albo mm. A ja przecież od 2 miesięcy i na tym i na tym jadę i np. nie wiem kiedy mam wprowadzać warzywka. I też mi przeczucie mówi, żeby poczekać co najmniej do 5mieś.
Nils czasami dostaje zimny kawałek jabłka do ssania i ciumka sobie. Podoba mu się to, ale nie wiem czy dlatego, że dobre czy daje ulgę dziąsłom.
Emi dla sprostowania, impreza do 7 ale na dole, a ja przy dziecku oka zmrużyć nie dałam rady, bo było głośno. Zazwyczaj budzę się od byle pierdnięcia Nilsa więc jak było tyle dzwięków na około, to nie byłam w stanie zasnąć ;)
Jorgus szpinak mówisz :) A ostatnio znalazłam przepis na ciasto truskawkowo szpinakowe, wyglądało pycha i taką miałam ochotę je spróbować zrobić. Może w weekend się uda :)
Bea my przy pierwszej podróży wzięliśmy pościel małego tą w której spał, żeby za dużo nowych zapachów nie było, szczególnie jeśli chodzi o spanie. Sprawdziło się jak ta lala :) I mój pierworodny też się nie obraca. Zdarzyło się kilka razy, ale dupy nie urywa ;) Ciągnie się za kolana (wtedy przewraca się na boczek), czasami uda mu się za stopę chwycić i tak jak Twoja córa rwie się do siadania. Ale obracanie się myślę, że jeszcze co najmniej ze dwa tygodnie ;)
Pasal ja myślę, że Ty i tak sobie świetnie radzisz, bo przecież były jeszcze dwie mamy blizniaków w lipcówkach jeśli dobrze pamiętam, a one się od porodu na forum nie pojawiają ;) Szkoda trochę, bo może one byłyby bardziej pomocne. My możemy jedynie gdybać, bo wiemy jak jedno dziecko uspokoić, a Ty masz dwójeczkę. I obie mają swój niepowtarzalny charakter :)
Yuki serca jak dzwon córci życzę :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #791684 przez MlecznaMama
Witam Was!!!!

Agniesia!!! łosz kurde! Wspaniała wiadomość! Gratuluję! Kibicuję Ci bardzo i czekam na informacje! Pisz nam wszystko! Oj bedzie kolejny Lipcowy dzieciaczek! kiedy wizyta?

Dorkiszonku! Byłaś popatrzeć na ten rynek? Ja dzisiaj kupiłam mojemu Maluchowi słoiczek :) ale podam gdzieś w grudniu dopiero.Jak skończy 4 miesiące.

Uni ciasto szpinakowo-marchewkowe? koniecznie daj znać czy dobre. To mamy kolejną parkę na forum. Pan Nils i panna Mila :) wspaniałe dzieciątka!

My niebawem w końcu kupujemy piekarnik więc rozpoczynam wielkie pieczenie ciast i innych... zaglądnę sobie chyba na bloga bea2a :)
Karolinkanice super się Ksawcio bawił na macie. Mój mały już na szczęście coraz bardziej zainteresowany zabawkami :) tez już ręce wyciąga

Właśnie Jamajka? Gdzie Cię wywiało

Agusia26 super chłopaki!!!

11 lata 4 miesiąc temu #791688 przez karolinkanice16
My po szczepieniu jejciu co ja tam przeżyłam ... :(

Zmienili nam pielęgniarkę na taką sikse że nie zdzierżę ... Najpierw zrobiła mi wywód jak ja dziecko ubieram na dworze może z 1 stopień małemu ubrałam rajtuzki spodnie dresowe i kurteczkę a tam do mnie że to stanowczo za grubo, więc jej powiedziałam że to moje dziecko i wara. Poprzednia pielęgniarka zdążyła wbić mu igły w dwie nóżki zanim się rozpłakał a ta cuda na kiju kazała mi go najpierw posadzić na jedno kolano potem na drugie i za drugim razem tak się rozpłakał że serce to myślałam że mi zaraz pęknie aż cały zesztywniał, potem mój A. go uspokił i zasnął. A ta znowu zaczęła jakieś biadolenie, ja do niej żeby mi dała receptę na te krążki antykoncepcyjne to znowu wykład że może coś innego i w ogóle i opowiada mi jak te krążki działają :unsure: :unsure: Używam ich 3 miesiące to przecież wiem ..., to ta do mnie żebym się pod prysznicem masowała po piersiach i patrzyła czy nie mam raka ubrałam małego i poszłam stamtąd ... :dry: żałuję bardzo że nie ma tamtej pielęgniarki.

11 lata 4 miesiąc temu #791712 przez jorgus_krk
karolinkanice16 no to miałaś przeżycia nie dość że człowiek stresuje się samym szczepieniem malucha to jeszcze taka baba potrafi dołożyć swoje, współczuje

nasz też mało co obraca się czasami mu sie zdarzy ale nie chętnie a do siadania rwie się chętniej ale wydaję mi się że tak 2 tyg temu bardziej chchiał a teraz zrobił się leniuszek :laugh:

właśnie się wykąpaliśmy a tatuś daje mu flachę i potem lulanko

11 lata 4 miesiąc temu #791740 przez nala
Karolinka, współczuje nerwówki. Olej babę i rób swoje!

Yuki, zdrowia dla córci życzę.

Karolinap, przeanalizowałam Twój opis zrobienia albumu. Nie jest to jakieś mega trudne zajęcie :) a powiedz jaki najgrubszy album można kupić? Bo mam chęć zrobić ale nie wiem co i tak pomyślałam, że zrobię taki album z Alusią dla siebie ale chciałabym żeby miał duuużo stron :D a na allegro to widziałam chyba są takie średniej wielkości.

Pasal, świetnie sobie radzisz. Wiem, że opadasz z sił ale będzie lepiej. Trzymam kciuki non stop.

Moja Alutka też się do przekręcania nie kwapi. Dzisiaj jadłam jabłko i tak na mnie patrzyła jakbym jej krzywdę jakąś zrobiła, dałam jej polizać i jak zabrałam to takie niezadowolenie było, że nie wiem :) musiałam jej dać ciutkę :)

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #791789 przez Qltoorka
bea2a, mój synuś też nie obraca się z plecków na brzuszek, dopiero kilka dni temu zacząl obracać się na boki leząc na plecach.

Co do glutenu to podsyłam Ci kilka fajnych linków do zapoznania się:
www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79410,4558796.html
www.mamazone.pl/artykuly/male-dziecko/ka...adzanie-glutenu.aspx
www.sosrodzice.pl/rozszerzanie-diety-dziecka-gluten/
mamyporady.pl/2012/09/jak-wprowadzic-gluten.html

Zazdroszczę weekendu :) Bawcie się dobrze i przyjemnego odpoczynku :) Należy Ci się :)

My dziś w końcu po pierwszym razie z glutem. Chociaż i tak podawanie go muszę jeszcze poćwiczyć, bo kaszka miała grudki i dodałam ją do 40 ml mojego mleka i było to wszystko wodniste... Normalnie jakbym mleko łyżeczką podawała... Ale zjadł mimo wszystko, więc pierwsze pół łyzeczki glutenu wszamane.
Jutro może tą mannę Nestle spróbuję? Albo poćwiczę z tą zwykłą manną a mojego mleka dam mniej?

pasal, yuki, dziękuję Wam bardzo za rady :) pasal, widziałam te kaszki w słoiczkach "Na dobranoc", ale na razie chcę dawać kaszkę bezsmakową., dlatego tak się produkuję z tą zwykłą manną :P Z innymi smakami poczekam do ukończenia 5 miesięcy :)
A próbowałaś już tego sposobu z rozdzielaniem swoich księżniczek?

uniuni, yuki dobrze pisze, jak najbardziej. I nie neguję tego co jest w artykule, który podesłałaś. Przecież ja tak robię :P Nie zapominaj, że Mikuś jest z początku lipca :) My nie wyskakujemy z nim za wcześnie, bo jesteśmy własnie juz w połowie 5 miesiąca, więc to jest nasz czas na rozpoczęcie ekspozycji na gluten. My za dwa tyg zaczniemy już 6 miesiąc.... :lol: WHO zaleca, by właśnie gluten podawać między 5 a 6 miesiącem (tj. rozpoczęciem 5 miesiąca a ukończeniem 6) by zapobiec celiakii-organizm ma nauczyc się dzięki tej małej dawce -2-3g przyswajać go. Celiakia to właśnie nietolerancja glutenu. Jeśli się nie poda go w tym zalecanym czasie to powinno się go zacząć dawać potem dopiero po 9 miesiącu...

Co do tego, że karmisz i mlekiem swoim i mm to chyba w tym przypadku bierze się pod uwagę co przeważa w diecie dziecka.

Patrizia, czekam z niecierpliwością na Twoje dwie kreseczki :) I cieszę się, że Twoja walka o zdrowie dobiega końca... :)

11 lata 4 miesiąc temu #791803 przez Nikaa
Marta27 ja widziałam fotki z chrzcin na fb - bardzo fajne :)
Patrizia co tam u Ciebie słychać ? tak jak pisała Uni czekamy na Twoje dwie kreseczki :)
agusiaa26 wiesz co do dziewczyn, które udzielają się tylko na FB -jest mi smutno ale cóż nic na to nie poradzimy :/
bea2a super pomysł z tym wyjazdem :) sama też się zastanawiam nad takim rodzinnym wyjazdem :)powiedz proszę jak ogarniasz kwestie noclegu? łóżeczko turystyczne? a tak z innej beczki powiedz proszę znasz jakiś fajny przepis na pierniczki?
pasal chyba ja wrzucałam coś co działa na mojego synka :)jeśli to to choć trochę pomogło to super ciesze się

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #791821 przez NataliaK
Heloł :) chaos trochę w moim wpisie będzie ale wymeczona jestem. Zabrałam się w weekend za malowanie kuchni (tak mnie natchnęło :D) a, że mam słabośc do robienia zmian w mieszkaniu to skończyłam dzić malowanie...ale jak zaczęłam w kuchni to zakończyłam w korytarzu. Dodam, że robiłam wszytsko sama bo mąż nie był zachwycony tym pomysłem i stwierdził, że to nie potrzebne i on nie pomaga a, ze ja takie rzeczy lubię robic to się zabrałam sama wieć teraz padam na pyszczek. Stąd moja nieobecnośc... dziecko i malowanie to niezbyt dobry pomysł ale Janek był grzeczniutki i dał mamie wczoraj i dziś pracować a w niedzielę zajmował się tatuch :)jemy co drugi dzień po troszku(2-3 małe łyżeczki), na razie ziemniaczek i marchewka ale Janek nie bardzo wie o co chodzi choć wczoraj zacząl otwierać buźkę myślę, że pomwoli zakuma :) z kaszka też nie wiem jak ją podać, czy gęsta czy z mlekiem, jedyne co to na pewno ja podam manne zwykła do mleka bo instant to zwykła skrobia modyfikowana a do jedzienia kaszkę jaglaną. Jutro zapytam lekarza czy moge podawać bo mamy szczepienie. Poza tym Janej niechętnie zasypia sam w dzień - od kilku dni bo wczesniej zapypiał a teraz trzeba bo bujać koszu, zacznie się problem jak przełoże go do łózeczka które kółek nie bedzie miało...na noc zasypia sam jak do tej pory uff

Też zaczęłąm czytac czasem bajki ale Janek jest zainteresowany na chwile :D sanki super pomysł ale nie wiem czy w tym roku już by byłą z tego frajda dla malucha więc raczejodłożymy ten zakup na następne święta :)

Qltoorka ja ostatnio miałam Janka w spacerówce bo byłam u siostry i nie miałam wózka a chciałyśmy wyjści wzięłam od jej córki i Janek nie narzekał. Dla mnie ta przesiadka z gądoli to taki skok w rozwoju dziecka mi się wydaje i chyba dlatego nie chce jeszcze zmieniać bo nie chcę, żeby on tak szybko rósł hehe tak samo mam z przeniesieniem go dołóżeczka z kosza, nie chće tego bo wiem, że muszę go przenieśc bo będzie powoli za duży i chcę go jak najdłużej zatrzymac takie malutkiego :D kochan też się bałam podać jedzonko sama chciałamz mężem ale sie przełamałam. Ja na razie daje w godzinach popołudniwych ale chciałaby m dać kaszkę na noc i nie wiem czy zaczac najpierw dawać w ciągu dnia...

Nikaa też lubię patrzeć na mojego śpiszka ;)

Piękne zdjęcia dzieciaczków takie słodziaki z tych naszych bobasów :)

Z rozszerzeniem diety jeżeli chodzi o gluten to też nie iwem co i jak bo wszędzie piszą co innego...jutro idziemy na szczepienie to zapytam czy podawać.

Agusia mój też się w nocy budzi ale bardzo różnie, wydaje mi się, że on co przebudzenie nie jest głodny bo nieraz dam mu smoka i śpi dalej. Dzieci poprostu mają potrzebę ssania i się przebudzają nie koniecznie na mleko ale my lecimy z mlekiem bo myślimy, że głodny. Za zastępuje smokiem ale jak ktoś nie używa to może herbatka albo woda? warzywka też gotuje i traktuje blenderm albu widelcem jak mam mało.

Agniesia cudowna wiadomość :* maż zachwycony a Ty? pewnie tez?

bea wypad nad morze super pomysł:) my wybieramy się w styczniu bo mążu mój wygrał weekend w SPA i uwaga :D jedziemy sami nie wiem jak to będzie bo bede pewnie myślami cały czas przy Janku...ale cieszę się, że spędzimy ten weenekd razem myslę, że nam się to przyda. Janej czasm się przekula z brzuszka na plecki ale nie zawsze. Przyjdzie i czas na Martynke :)

11 lata 4 miesiąc temu #791823 przez karolinkanice16
Agniesia i ja zapomniałam :D Gratulację kochana :) :*

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #791831 przez bea2a
Nikaa a propos wyjazdu to w Hotelu dają nam łóżeczko dla dziecka w cenie pokoju. Jakby jednak nie było to wtedy turystyczne jak najbardziej. Już testowałam jak mała miała miesiąc bo byłam tydzień u rodziców.

Co do przepisu przesyłam link do mojego pierwszego bloga, którego prowadziłam. Tam jest przepis na pierniczki: radosnatworczosckulinarna.blox.pl/2011/12/Pierniczki.html

Agniesia
gratulacje z powodu ciąży. Podziwiam bo ja na razie nie dałabym rady.

Qltoorko dziękuje za linki - już zaczynam się dokształcać :)

11 lata 4 miesiąc temu #791853 przez Qltoorka
Natalia, wariatko, podziwiam :cheer: Już Cię widzę jak latasz z pędzlem po kuchni i przedpokoju w stroju malarza a z oddali synuś z bujaczka Cię dopinguje :P Ja nie mam czasu zjeść śniadania a ta remonty w domu sama robi ;)

11 lata 4 miesiąc temu #791871 przez Nikaa
bea2a dzięki właśnie przeglądam linka - zdolna bestia z Ciebie :D tak patrząc po fotkach mam jeszcze jedno pytanko czy używasz naturalnych barwników do lukru czy kupujesz ?

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

11 lata 4 miesiąc temu #791876 przez uniuni
Qltoorka a no taaaaakk! Sorki, głupek ze mnie :S Przecież 4mieś i 14 dni to już 5 miesiąc leci :) Już zapomniałam jak w ciąży się liczyło :)
Kupiłam dzisiaj tą siateczkę do której wrzuca się jakieś warzywka czy owoce żeby maluch mógł sobie possać trochę :)
Natalia pokarz jak to teraz wygląda! Chętnie zobaczę, bo masz bardzo fajne pomysły i świetne wyczucie. Pamiętam ten piękny pokoik Jasia :)

11 lata 4 miesiąc temu #791898 przez Dave
Uwaga będę spamować :silly: :silly:

A tak poważnie, mamy świetny konkurs z super nagrodami, a coś się rozkręcić nie chce.
Zerknijcie, napiszcie dwa słowa i wygrajcie zestaw 15!!! olejków do masażu i pielęgnacji Sahera :lol: :lol: :lol:

wrolimamy.pl/konkurs-podroz-do-kraju-faraona/

Aniołek - tak maleńki i tak ważny!

11 lata 4 miesiąc temu #791915 przez karolinkanice16
Zapomniałam napisać wcześniej Ksawi dzisiaj z pozycji pół leżącej podniósł się sam do siedzenia i usiedział tak kilka sekund ... Szalony :D

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka