BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 11 miesiąc temu #548114 przez dorkiszon
Ja wam polecam tą kaszkę, bo dobra z biedronki :)
Załączniki:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 11 miesiąc temu #548141 przez Jamajka
Nikaa ja na samiuteńkim początku pierwszej ciąży kupowałam olej migdałowy na allegro, dokładnie taki allegro.pl/olej-migdalowy-ktc-300ml-super-cena-i2981357097.html

Później pojechałam do mamy do Niemiec na 2 tygodnie i wypatrzyłam w hinduskim sklepie dokładnie taki sam, ale o połowę tańszy... ok. 2,5 roku temu na allegro za 500 ml płaciłam ponad 50 zł. Teraz widzę, że oprzytomnieli z ceną.. w każdym razie nakupiłam kilka butelek tego oleju i ostatnią mam właśnie do teraz. Ale niestety muszę Cię zmartwić, że ten olej nie pachnie migdałami :P On jest bezwonny, polecany nawet dla noworodków, jest bardzo mało alergizujący i do stosowania nawet na bardzo wrażliwą skórę.. Polecam poczytać sobie o jego właściwościach w necie :) W pierwszej ciąży, ani po niej nie miałam ani jednego rozstępu... serio polecam :)

Dorkiszon nie uwierzysz, ale jest bardzo dużo kobiet, które rodzą w domu :) Np. kilka dni temu moja koleżanka rodziła trzecie dziecko w domu.. i mówi, że było cudownie.. :) Ale kiedyś wiadomo jak było.. tak jak Dziubasek napisała, po prostu kobiety umierały przy takich porodach i tyle. :( Smutne to.. dlatego powinnyśmy się cieszyć, że rodzimy w czasach gdzie tak się dba o ciężarne :)

11 lata 11 miesiąc temu #548148 przez Jamajka
Emi cieszę się z udanej wizyty. Najważniejsze, że Dzidziuś ma się dobrze. Ja w ogóle nie mam wrażenia, żeby mi lekarz powiedział za 2 tygodnie o płci. Wydaje mi się, że albo Dzidzi nie pokaże, albo jeszcze nie będzie dokładnie widać.

A mówią, że chłopców szybciej można rozpoznać, bo jak sterczy między nogami to wiadomo co sterczy :)

11 lata 11 miesiąc temu #548151 przez Jamajka
dorkiszon napisał:

Wiem ja jeszcze tak nie mysle, ale jak już to ja tam się chyba posram panikara ze mnie to fakt.
Nawet w szpitalu nigdy nie leżałam :P

Dorkiszon nie posrasz się, bo Ci lewatywę zrobią wcześniej i tyle :D Bez obaw :P :D

11 lata 11 miesiąc temu #548157 przez bisbas
Jamajka napisał:

Dorkiszon nie posrasz się, bo Ci lewatywę zrobią wcześniej i tyle :D Bez obaw :P :D[/quote] właśnie dziewczyny jak to jest z tą lewatywą teraz w polskich szpitalach bo słyszałam ze nie jest obowiązkowa a mamay same kupuja taka lewatywę i robia ja przed pojsciem do szpitala pytam bo nie miałam w Anglii nie praktykują czegoś takiego po za tym ja myśle że to nie jest potrzebne

11 lata 11 miesiąc temu #548162 przez Kamilka22
kurde a ja wole miec ta lewatywe :D przy takim parciu to różnie bywa :)

11 lata 11 miesiąc temu #548169 przez dorkiszon
No w Anglii nie praktykują i właśnie jak oglądałam ostatnio poródwkę na TLC to się dziewczyna posrała :)
O porodzie w domu wiem, ale podobno ciężko znaleźć taką położną pozatym jakby jakies komplikacje nagle przy porodzie to tez dziękuję.

11 lata 11 miesiąc temu #548170 przez patrysia305
Gratuluje nowym mamuśką chłopaczków.
Tak piszecie o jedzeniu, to ja też się pochwalę że dziś jadłam kebaba :) i do tego teraz boróweczki mmmm.
Trzymajcie jutro za mnie kciukasy bo ostatni egzamin w sesji przede mną :)

Ale dziś się rozpisałyście - ogarnąć wszystko to szok.

A jeżeli chodzi o poród to też ja się obawiam- bo co usłyszę od koleżanek, znajomych jak było to lekarze czekają nie wiem na co tak długo, kobieta próbuje rodzić naturalnie męczy się a i tak na koniec robią cesarkę i to już w ostatniej chwili. Aż strach się bać.

11 lata 11 miesiąc temu #548172 przez dorkiszon
Tutaj się pytałam listopadówek na forum to pisały, że albo lewatywe albo nic jak powiesz, że się wypróżniłaś, albo czopek przeczyszczający to ja juz wole czopek niz lewatywę.

11 lata 11 miesiąc temu #548175 przez karolinkanice16
ja tez wole czopek i tu w Irlandii tez tego ponoc nie praktykują

11 lata 11 miesiąc temu #548176 przez Jamajka
Bisbas owszem, lewatywa nie jest obowiązkowa.. można odmówić, ale moim zdaniem dla komfortu rodzenia dla mamy i dziecka powinno się ją robić. W szpitalu też ją raczej zalecali. To nie jest nic strasznego, trwa może 5 minut i robią to naprawdę dyskretnie. Być może można samemu zrobić sobie w domu, ale kto by o tym myślał i tracił czas, kiedy tu skurcze, tu wody płodowe i jeszcze inne naglące do wyjścia 'przygody' (podejrzewam, że wykonanie jej samemu to by był niezły stres, bo raczej wątpię, żeby któraś to sobie fundowała i miała wprawę :P).

Moim zdaniem lepsza lewatywa i kłopot z głowy, niż stres związany, brzydko mówiąc z tym, żeby się przy porodzie nie posrać. Dziecko rodzi się twarzą w kierunku odbytu, ja bym tam nie chciała mu zafundować takiego pierwszego posiłku ;/

11 lata 11 miesiąc temu #548177 przez patrysia305
czasem lewatywa nie wystarcza :)

oliwka z johnsona- dziecko mojej siostry i szwagierki miało uczulenie od niej,no i ja po paru dniach stosowania takiej kwiatowej w żelu to samo, także wiem że u mnie nie zawita.

11 lata 11 miesiąc temu #548182 przez Jamajka
A parcie na odbyt jest naprawdę przeogromne.. takie samo jak na to ujście pochwy. Bo skąd się biorą później hemoroidy. Samo wypróżnienie się przed wyjściem na pewno nie wystarcza. Ja miałam lewatywę i uważam, że mi pomogła. Nawet nie mam pojęcia z jakich powodów to jest takie niby wstydliwe :P Po prostu normalny proces czy zabieg przygotowujący do porodu :)

11 lata 11 miesiąc temu #548188 przez Kasik88
Tez miałam lewatywe w szpitalu robioną szybko, i bezbolesnie ;) i przynajmniej niespodzianek nie było podczas rozwiązania.

11 lata 11 miesiąc temu #548196 przez dorkiszon
jak oni to wogóle robia ??

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka