BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 9 miesiąc temu #589495 przez MyMelange
paulinka.k22 a jak sie objawiaja Twoje dusznosci? Mnie juz 2 razy dopadl jakby skurcz oskrzeli w nocy, ktory utrudnial oddychanie. Oczywiscie przy tym mocno swiszczacy oddech byl. Przytrzymalo mnie z pol godzinki i nagl oskrzela si rozluznily i wszystko wrocilo do normy.

SLiczny maluszek :) Moje malenstwo w poniedzialek dopiero do "fotografa" - wtedy bedzie w takim wieku, jak Twoje obecnie :)

Prawdziwa milosc zaczela sie 4.10.2013 :-)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #589501 przez paulinka.k22
MyMelange napisał:

paulinka.k22 a jak sie objawiaja Twoje dusznosci? Mnie juz 2 razy dopadl jakby skurcz oskrzeli w nocy, ktory utrudnial oddychanie. Oczywiscie przy tym mocno swiszczacy oddech byl. Przytrzymalo mnie z pol godzinki i nagl oskrzela si rozluznily i wszystko wrocilo do normy.

SLiczny maluszek :) Moje malenstwo w poniedzialek dopiero do "fotografa" - wtedy bedzie w takim wieku, jak Twoje obecnie :)

Po prostu jak oddycham to czuje jakieś szmery, jakby mi się coś pod żebrami przelewało. Powiedziałam o wszystkim lekarzowi i stwierdził, że lepiej się położyć, porobią badania, wezwą innego lekarza na konsultację... No zobaczymy co będzie... jeszcze do tego od miesiąca pogorszył mi się wzrok, zwłaszcza w prawym oku. Lekarz mi powiedział, że mam jakieś nietypowe objawy...mam nadzieję, że to tylko chwilowe i że szybko przejdzie!

Trzymajcie kciuki! Jak wyjdę to się odezwę!pa

11 lata 9 miesiąc temu #589502 przez iwonta_kg
Villemo napisał:

Mnie od kilku dni dobija pogoda. Zawsze źle reaguję na niskie ciśnienie, boli mnie głowa i gdyby nie młody to pewnie nawet nie wstałabym z łożka. Brakuje mi słońca i ciepła na polu. Ja chce już wiosnę :(

Ja też chcę. Może jakieś zbiorowe podanie trzeba napisać do Pana Boga o tą pogodę ładną ;) Mam straszne bóle głowy, właśnie chyba przez ciśnienie :/ No i pewnie hormony też robią swoje... :dry:

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

11 lata 9 miesiąc temu #589510 przez MyMelange
paulinka.k22 to trzymam mocno kciuki za szybki powrot do zdrowia! Badz dzielna :)

11 lata 9 miesiąc temu #589520 przez niagara
Paulinka trzymam kciuki, żebyście szybko do nas wrócili :) trzymaj się Kochana :)

11 lata 9 miesiąc temu #589521 przez iwonta_kg
Paulinka trzymaj się tam w tym szpitalu! Nie daj się i wracaj do nas szybko :side: :kiss:

MyMelange jak brzmi Twoje imię? Melania? Fajny masz awatarek :laugh:

11 lata 9 miesiąc temu #589546 przez MyMelange
Moj nick zupelnie nie jest zwiazany z moim imieniem :) Mam na imie Kinga :)

Sluchajci Kochane, nie wiem, czy ktoras z Was juz sie orientowala, co do macierzynskiego i nowelizacji ustawy z tym zwiazanej. Moze ktoras prowadzi dzialalnosc gospodarcza i tez ma taka zagwozdke jak ja? Mam obawy, czy zalapie sie na te piekne 6000zl przez pol roku .....

11 lata 9 miesiąc temu #589558 przez niagara
Z tego, co ja się orientuję, to macierzyńskie przysługuje nam przez rok, a co do wysokości, to brane są pod uwagę dochody z całego poprzedniego roku i dostajesz średnie miesięczne wynagrodzenie, czyli jeśli teraz miesięcznie zarabiasz 6tys to na macierzyńskim też co miesiąc będziesz dostawać 6000zł

11 lata 9 miesiąc temu #589590 przez agilla.r
ja SŁYSZAŁAM że macierzyńskie dla kobiet które urodzą po miesiącu marcu będzie przysługiwać do roku czasu po porodzie. Tylko należy chyba zgłosić 2 tyg. przed rozwiązanie że decyduje sie na ten wariant. Wtedy przez rok wypłacane jest 80% średniego, rocznego wynagrodzenia. Ale powiem szczerze że nie interesowanym sie tym jeszcze więc nie wiem na ile potwierdzone są te informacje.

11 lata 9 miesiąc temu #589592 przez MyMelange
niagara - to sie zgadza, jesli jestes na etacie. Kobiety prowadzace firme, jak do tej pory, mogly przez jeden miesiac przed porodem zwiekszyc skladke na okolo 3000zl, co pozwalo na uzyskanie od ZUSu 6000zl miesiecznie przez pol roku. teraz przepisy sie zmieniaja, ale nigdzie nie mozna sie dowiedziec, co bedzie wlasnie z tymi skladkami przy dzialalnosci gosp. Na roczny urlop macierzynski lapia sie juz dziewczyny rodzace po 17 marca - jesli nie zglosisz checi uzyskania 80% pensji przez rok, przysluguje Ci 100% pensji przez pol roku i 60% przez kolejne 6 miesiecy.

11 lata 9 miesiąc temu #589595 przez iwonta_kg
Ja wam powiem mniej więcej jak to jest żeby człowiek mógł to zrozumieć. Mi to tłumaczyła moja siostra która jest księgową i mówiła najpierw w jej języku a potem po polskiemu :blush:

Podam przykład: Jeśli zarabiasz 2 tysiące miesięcznie to tyle powinno się też dostawać z ZUS kiedy jest się na zwolnieniu.
Gdy urodzisz dziecko wybierasz urlop który będzie trwał albo 6 miesięcy albo 12 miesięcy. Z tym że przy 6 miesiącach dostajesz 100% pensji a przy 12 miesiącach 80% pensji. Ale gdy wybierzesz 6 miesięcy (100%) możesz jeszcze wziąć później kolejne pół roku gdzie będziesz dostawać 60% pensji.

Da się to zrozumieć?

11 lata 9 miesiąc temu #589603 przez niagara
Jeśli chodzi o ZUS, jeśli teraz zarabiasz 6tys i odprowadzasz od tego składki to nie masz problemu, bo na macierzyńskim też to dostaniesz. A jeśli teraz zarabiasz mniej i chcesz sobie składkę podnieść, to musisz to zrobić najpóźniej na 1 pełen miesiąc, przed terminem rozwiązania. też jestem w podobnej sytuacji.

11 lata 9 miesiąc temu #589616 przez iwonta_kg
To chyba chodzi nam o to samo :blush:

11 lata 9 miesiąc temu #589651 przez MyMelange
Niagara, przy dzial.gosp. zarobki nie maja nic do rzeczy - tu licza si skladki, jakie odprowadzasz do ZUS. Ja np. jestem poki co na preferencyjnej skladce i place niecale 500zl, wiec jesli na miesiac przed nie podniose jej do 2800zl (to jest skladka wyliczona na podstawie 250% sredniej pensji, czyli okolo 9000zl brutto), to nie uzyskam tych 6000zl (netto od 9000zl). Dodam, ze trzeba zrezygnowac z choroboweg na min 30 dni przed podniesiem skladki! To wszystko wiem, ALE nic ni wiadomo, czy po 1 wrzesnia nadal bedziemy mialy taka mozliwosc (my z dzial.gosp.).

11 lata 9 miesiąc temu #589679 przez niagara
Dokładnie tak jak mówisz, na miesiąc przed musisz podnieść składkę. Napisałam to samo, tylko może innymi słowami :P A dlaczego po 1 września ma nie być takiej możliwości?

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka