BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 9 miesiąc temu #589684 przez izula
Cześć,

Paulinka, śliczny maluszek :)))
Trzymaj się i nie martw się, na pewno będzie dobrze. I wracaj do nas szybko.

A ja się dopisuję pod petycją o ładną pogodę :)))

[/url]
[/url]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #589687 przez MyMelange
Od 1 wrzesnie wchodzi nowelizacja ustawy o macierzynskim i wszyscy pisza, ze bedzie przedluzone do roku (macierzynskie+rodzicielskie), tylko wszystko to dotyczy etatow. Nic nie mozna sie dowiedziec na temat prowadzacych dg. Idac tym tokiem myslenia, nam wlascicielom firm w takim razie tez przysluguje rok platnego urlopu, ale tego nigdzie nie mozna wyczytac. Jest wiele afer zwiazanych z wyciaganim pieniedzy od ZUS. Kobiety na chwile przed porodem zakladaja firmy, zeby wyciagnac kase i ZUS sie buntuje. Wlasnie dlatego nie mam 100% pewnosci, ze to prawo sie utrzyma - bo jak nie, to dostaniemy grosiki.

Prawdziwa milosc zaczela sie 4.10.2013 :-)

11 lata 9 miesiąc temu #589699 przez niagara
Tak, ale z tego co wiem, to nie mogą wprowadzać zmian w ciągu roku podatkowego. Skoro teraz nie zmienili warunków przyznawania macierzyńskiego, to najwcześniej mogą to zrobić od stycznia 2014

11 lata 9 miesiąc temu #589717 przez MyMelange
Niagara mam wieeeelka nadzieje, ze tak bedzie :)

11 lata 9 miesiąc temu #589810 przez Villemo
Dziewczyny z tym podniesieniem składki to owszem można tak zrobić... ale niejednokrotnie naraża się tym na szczegółową kontrolę Zus, a ten niejednokrotnie w takich przypadkach odmawia wypłacenia zwiększonego zasiłku zarzucając próbę wyłudzenia także wiąże się to ze sporym ryzykiem.

Pytanie z innej beczki czy którąś z was bolą pachwiny i krocze jak po długiej jeździe na rowerze?

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #589817 przez MyMelange
Villemo, ja mam firme od 2011 roku, wiec moga sobie mnie kontrolowac - wszystko zawsze oplacane w terminie :)

Krocze mnie nie boli :) Ogolnie nie odczuwam bolesnosci, z wyjatkiem glowy czasami.

11 lata 9 miesiąc temu #589862 przez Kasia :]
Paulinko, trzymam kciuki za Wasz szybki powrót do domku :kiss: Nie poddawaj się i myśl, że to dla Twojego Maleństwa.

Jeśli chodzi o pogodę, to ja również podpisuję petycję :laugh: Już nie mogę się doczekać wiosennych spacerków.

11 lata 9 miesiąc temu #589981 przez iwonta_kg
Villemo napisał:

Pytanie z innej beczki czy którąś z was bolą pachwiny i krocze jak po długiej jeździe na rowerze?

Mnie bolą. Czasem po seksie wystepuje taki ból... Albo od długich spacerów... Ale dobrze jest sobie to pomasować i zaraz przechodzi.

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

11 lata 9 miesiąc temu #590095 przez papi88
większość z was jest w dobrej sytuacji bo macie umowy o prace,działalnosci gospodarcze, ja pracuje na umowe zlecenie ale ponieważ zgłosiłam sie do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego przez cała ciaze zwolnienie normalnie mam pełnopłatne.byłam troche przerazona bo umowa zlecenie to pracodawca moze mnie zwolnic ale jakos sie nie zapowiada w koncu jak bedzie za moje zwolnienie placil zus to nie ponosi duzych kosztów pracodawca.ostatnio tez przeczytałam artykuł z gazety praca ze skoro mam opłacane chorobowe to równoczesnie przysługuje mi pozniej maciezynski platny nie wiem ile w tym prawdy moze wy sie cos orientujecie?chyba najlepiej jakbym zadzwoniła do zusu

PAULINA

11 lata 9 miesiąc temu #590118 przez Villemo
iwonta_kg napisał:

Villemo napisał:

Mnie bolą. Czasem po seksie wystepuje taki ból... Albo od długich spacerów... Ale dobrze jest sobie to pomasować i zaraz przechodzi.

Ja myślałam już, że się spojenie łonowe rozchodzi bo miałam ten problem przy Klaudiuszu. No ale chyba to nie to bo mam teraz dreszcze zaczyna mnie boleć gardło chyba po prostu się przeziębiłam i dlatego wszystko mnie boli ;/

11 lata 9 miesiąc temu #590119 przez niagara
Jeśli opłacasz składkę chorobową, to macierzyński płatny musi Ci przysługiwać więc nic się nie przejmuj :)

11 lata 9 miesiąc temu #590132 przez Martusqa88
MyMelange Powiem Ci, że dużo interesowałam się tym tematem i rozmawiałam z niejednym księgowym i tak na 100% nikt mi nie udzielił pewnej odpowiedzi. Ale na 99.9% będzie tak jak samo jak dla ludzi zatrudnionych na umowę o pracę tj. przez rok będą wypłacać 80% świadczenia od maksymalnej składki. Jednak z tego co wiem lepiej nie ryzykować płaceniem 1 składki maksymalnej tylko np 3. Tak jak piszesz - skoro masz firmę od dłuższego czasu nie masz się czym zbytnio przejmować jakąkolwiek kontrolą. Jedyne co masz do stracenia to to, że Ci zwrócą Twoje zawyżone składki i zaczną wypłacać przysługujące Ci do tej chwili macierzyńskie, które swoją drogą przy preferencyjnej składce jest jawną kpiną. Oczywiście później trzeba się sądzić i taką sprawę na pewno byś wygrała - oczywiście trwa to latami.

Papi88 powiem Ci, że jak ja się dowiedziałam, że jestem w ciąży to w ogóle nie pracowałam, bo akurat byłam kilka dni po obronie pracy magisterskiej. Także dużo się interesowałam alternatywami jak tu zrobić, żeby nie umrzeć z głodu po narodzinach dziecka i powiem szczerze, że z mojego research wynika, że umowa zlecenie nie daje Ci kompletnie nic. Ja zaczęłam szukać pracy na umowę o pracę (a wystarczy umowa na okres próbny dłuższy niż jeden miesiąc) - byle jakiej byle umowę dawali - nawet do lepienia pierogów wysyłałam CV! No i udało się i teraz pracuję na kasie w markecie. Zarabiam co prawda 1200 zł na rękę, ale przysługuje mi normalni macierzyński. Także popracuje tam maksymalnie 3 miesiące a następne 15 będę dostawać pieniądze, także myślę, że naprawdę warto. Mój narzeczony na pocieszenie powtarza mi, że 1000 zł to o 1000 zł więcej od 0 zł więc to nie mało :)

Kończę bo muszę się zdrzemnąć ;)

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #590139 przez Martusqa88
Iwona kg Dziękuję :) W życiu bym nie wpadła, żeby tego tam szukać :P
Jeszcze mi powiedz jak dodać suwaczek i będę już całkowicie rozpoznawalna :)

11 lata 9 miesiąc temu #590141 przez Kasia :]
Papi88, ja też jestem nie nieciekawej sytuacji. W styczniu kończyła mi się umowa o pracę. I pracodawca wiedział, że jestem w ciąży i tej umowy mi nie przedłużył. Na szczęście zdążyłam na L4 przejść, żeby cokolwiek dostawać. Pani w ZUS-ie powiedziała mi, że mógł tak zrobić, ponieważ nie byłam wtedy przynajmniej w 12 tygodniu ciąży. Po 12 tygodniu musiałby mi umowę przedłużyć. Więc to też nie jest tak, że kobietę ciężarną chroni prawo pracy od początku. Dodatkowo, nie przysługuje mi macierzyński! I to już jest kpina :( Pani w ZUS-ie starała się coś pokombinować z moimi papierkami (naprawdę miłe zaskoczenie), ale nic się nie dało zrobić :( Mój mąż się jeszcze próbował czegoś dowiedzieć i wychodzi na to, że jedyne na co mogę liczyć, to zasiłek macierzyński...ale nawet nie wiem dokładnie na jak długo będzie mi on przysługiwał. Jeśli chodzi o urlop wychowawczy, to mogę o nim jedynie pomarzyć :(

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #590145 przez Kasia :]
Martusqa88 przewiń sobie stronę na górę i tam masz takie różne zakładki
STRONA GŁÓWNA FORUM ..... i SUWACZKI.
Wejdź w to, a później wybierz sobie ten który Cię interesuje :)
Z resztą opcji nie powinnaś mieć problemu :laugh: miłej zabawy ! :)

P.S. Jak już wygenerujesz swój suwaczek, to ten adres skopiuj do swojego podpisu w ustawieniach porofilu.

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka