BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 7 miesiąc temu #739336 przez agamo
Bry

Asiek moj Kacperek sie nie pogniewa jak ktoś go wyprzedzi :p takze mamcia macie zielone światło :p i tak juz został w tyle :p leniuszek moj mały.

Karola no narazie nigdzie sie nie wybiera W poniedziałek mam do szpitala na wywołanie jak mnie do tego czasu nie ruszy. Ciekawa jestem tylko czy po tym masażu ostatnio mam większe rozawrcie czy nic nie ruszyło! No a mamuski śpią dzisiaj jak nigdy!
Miłego dzionka wszystkim życzę!

Aga

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 7 miesiąc temu #739338 przez agamo
Aaa Iwonka miałam ci pisać Może małemu skóra sie luszczy od jakiegoś środka mającego Czym go myjesz albo dolewasz coś do kąpieli? Może jakiś kosmetyk mu nie odpowiada! Tak strzelam bo doświadczenia to ja nie mam na tyle ale podpytaj położna i daj znać co powiedziała!

Aga

11 lata 7 miesiąc temu #739344 przez ninka333
witam,
mamuśki których maluszkom łuszczy się skóra - trzeba kupić preparat do kompania albo smarowania natłuszczający a nie tak jak większość kosmetyków nawilżający i używać kilka dni aż do poprawy a póżniej dorażnie co jakiś czas. Polecam dermokosmetyk MEDIDERM (polskiej firmy i w sensownej cenie ok 25 zł za emulsje do smarowania 500 ml i tyle samo za tą do kompania)ja mam emullsje do kompania i emulsje do smarowania. Uzywałam kilka dni obu naraz a teraz już tylko do kompania i miejscowo smaruje tam gdzie się wysusza. Bardzo dobre jest jeszcze EMOLIUM, natomiast nie polecam oilatum ani oilan bo to sama parafina.

córeczka ALICJA

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #739354 przez akina_zet
Dzień dobry dziewczyneczki ;)

Dzięki za wsparcie odnośnie moich platfusów,bolą mnie te giry jak łażę a nawet leżę :( Ja wiem,że Wy w większości tygodniami dalej i macie większe prawo do narzekań,ale ja już jestem umęczona :(
Mąż ciągle tyle pracuje,wraca późnym wieczorem do domu,ciągle daleko poza Łodzią,w pon. ma jakieś firmowe spotkanie w W-wie,jedzie rano i wróci w nocy,co ja zrobię jak zacznę rodzić,jak ja pewnie w panikę wpadnę?! A on urlop weźmie dopiero jak mała się urodzi...

Mam pytanie odnośnie pajacyków,pod nie coś powinno się zakładać,czy na gołe ciałko? Bo ja mam same pajace do szpitala :huh:

Martuś Nike możesz mi jeszcze raz podesłać linka do swojego termometru dla małego?

Dziewczyny,które urodziły,jakich kosmetyków głównie teraz używacie dla maluszków? Co się sprawdza a co jest zbędne?

Monika Z.

11 lata 7 miesiąc temu #739364 przez Alivva
Monis pod pajacyki najlepiej bodziaku :-) ja wzielam jeszcze skarpetki bo tak zakladalam filipowi :-) tez pod pajaca bo poczatkowo te girki podkurczal i wiecznie mial zumne :-)
Ja jeszcze nie mam termometru.... ale bratowa wspominala ze kupia wiec czekam :P

11 lata 7 miesiąc temu #739365 przez MyMelange
Monia, ja z racji tego, ze pod koniec wrzesnia moze byc roznie z pogoda zapakowalam malemu: body z krotkim rekawem do zalozenia pod pajacyk (z polecenia jednej z mam, bo faktycznie sam pajacyk to ciutu za chlodny), pajacyki, w razie czego kombinezon ( img12.tablica.pl/images_tablicapl/815261...iar-56-62-krakow.jpg ), skarpetki, czapeczki, bodziak z dlugim rekawem i spodenki do tego.

Kosmetyki mam naturalne z firmy Pat&Rub plus Bepanthen. Sudocrem nie jest polecany, bo samo usuwanie go ze skory malucha powoduje podraznienie.

Prawdziwa milosc zaczela sie 4.10.2013 :-)

11 lata 7 miesiąc temu #739379 przez akina_zet
Cholerka to ja ciuchów muszę dokupić :huh: A w szpitalu samym pajacyk wystarczy czy nie? :huh:

Ja też Kinia sudocremu nie kupuje,bo aż trzeszczy jak się tym smaruje :P

Ivka no ja też jak widać z termometrem do tyłu jestem ;)

Muszę jeszcze do fryzjera iść przed tym porodem,by jak człowiek wyglądać :D

Monika Z.

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #739385 przez asiek89
Hej :)

My też dzisiaj pospaliśmy sobie zdrowo :)

Karolciu, dobrze, że Maleństwo już nie daje Ci powodów do niepokoju :) Czekajcie sobie spokojnie na wielki dzień :)

Aga, to może nam przyjdzie w jednym dniu rodzić hehe ;)

Ninka, ja słyszałam, że niektóre mamusie bardzo sobie chwalą oilan (oilatum też, ale ten chyba droższy jest), więc to pewnie jak zwykle zależy od konkretnego dzieciaczka :) Jednym się sprawdza, innym mniej.
W ogóle w szoku byłam jak przeglądałam sobie w necie tematy na różnych forach typu "polecamy-odradzamy" i jak odmienne są poglądy co do konkretnych firm pieluszek np. Nie wiem jak to jest, że jedne mamusie wychwalają daną firmę pod niebo, a inne mówią, że to tragedia, że przecieka, cerata i w ogóle ble.

A tymczasem bierzemy się za śniadanko :) No i dzisiaj ma przyjść mój bluzo-płaszczyk :D Mała radocha na koniec tygodnia.

I och, ach, wybaczcie, ale muszę... 4 dni nam zostały :cheer:

A Kasia znowu nam zamilkła, może w końcu u niej coś się ruszyło?

Kinia, o właśnie, z sudocremem to jest ciekawa sprawa, bo sporo mam używa go notorycznie, a coraz częściej się słyszy, że jego powinno się używać tylko w sytuacji pojawienia się odparzenia, doraźnie i o ile dobrze pamiętam nie zaleca się dla dziewczynek, ale to już trzeba byłoby dokładnie sprawdzić.
Ja na razie mam krem przeciw odparzeniom z babydream a w razie czego planuję jeszcze linomag dokupić. Ale ogólnie jak najmniej kosmetyków.

Asia&Patryś

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #739400 przez Alivva
Asiek,Ty zajebistacjestes z tym odliczaniem :D odliczaj,odliczaj ja tez nic innego nie robie :-)
Jak odpale kompa to Ci wysle linka do strony naszej Sroki,ktora zajebiscie opisuje testy produktow. My w wiekszosci sugerujemy sie wlasnie jej opiniami :-)
Monia,nie wiem czy wystarczy,ale warto,zebys miala bodziaki tez... u mnie w szpitalu zakladaja body na to kaftanik i spioszki a tez jest cieplo wiec nie wiem.

11 lata 7 miesiąc temu #739452 przez iwonta_kg
akina_zet napisał:

Mam pytanie odnośnie pajacyków,pod nie coś powinno się zakładać,czy na gołe ciałko? Bo ja mam same pajace do szpitala :huh:

weź bodziaki, jakieś pięć myślę ... ja nie umiałam za bardzo od początku zmieniać pieluch i często brudziłam bodziaki od kupy i musieli mi dowozić body. skarpetki jest też dobrze mieć na zmianę jak dziecko wsadzi nóżkę do okupanej pieluchy.

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

11 lata 7 miesiąc temu #739455 przez iwonta_kg
kolezanka doradzila mi zeby nie smarowac dziecka oliwką bo to tylko natłuszcza sztucznie skórę. lepiej smarować po kąpieli parafiną. skóra tak nie bedzie schodzić. ja chyba to wypróbuję bo stosuję oliwkę. a kosmetykow uzywam z firmy NIVEA

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

11 lata 7 miesiąc temu #739460 przez karolcia1919

11 lata 7 miesiąc temu #739466 przez paulinka.k22
Dzień dobry!

U nas w szpitalu ciuszków nie trzeba mieć, jedynie na wyjście! Wczoraj więc naszykowałam body z krótkim i z długim rękawem, bo nie wiadomo jaka będzie pogoda, do tego pajacyk, a jak będzie bardzo zimno to pod pajacyk założę jeszcze półśpiochy ;) no i czapeczka i jakiś kocyk i myslę, że to wystarczy... a pieluch to właściwie mam tylko jedną paczkę DAD 1 do szpitala. Nie chcę kupować więcej bo nie wiem jak się będą sprawować ;)

Iwonka ja też słyszałam, żeby nie używać oliwki ;) nawet jej nie kupowałam... :silly:

Akina-Monia ja póki co żadnej opuchlizny nie mam,ale Ty się tym nie martw, bo przecież to normalne, że woda się zbiera przed porodem...

A mnie się też dziś dobrze spało. Chociaż zanim zasnęłam brały mnie znowu skurcze, tak z cztery co 8 min, ale że tak mi się chciało spać że w końcu zasnęłam, a rano obudziłam się jakby nic się nie działo :)

Ciekawe co słychać u Zuzuzanty? Czy już urodziła? Bo dawno się nie odzywała...

No i ciekawe która z nas będzie następna :laugh:

11 lata 7 miesiąc temu #739475 przez asiek89
Iva, wieeem, staram się nie być upierdliwa, ale nie mogę myśleć o niczym innym :D
Ooo czekam na tego linka zatem, ja sobie na różne strony zaglądam, podczytuję, porównuję, a i tak w praniu wyjdzie co innego zapewne ;)

Iwonko, właśnie z tego co wiem jak się stosuje do kąpieli jakieś emolient to wtedy już się nie smaruje niczym. Przy czym to też nie jest tak, że codziennie tym emolientem się kąpie maluszka, tylko chyba 1-2 razy w tygodniu.

Jejku, to tylko u nas w szpitalu trzeba mieć wszystko swoje? Dla maluszków trzeba mieć swoje ubranka, więc moja torba jest dość wypchana, a i tak pewnie Mama będzie nam dowozić świeże ;).

Może jeszcze w weekend jakieś Maleństwo przyjdzie na świat? :D

Asia&Patryś

11 lata 7 miesiąc temu #739510 przez donata
asiek89 napisał:

Iva, wieeem, staram się nie być upierdliwa, ale nie mogę myśleć o niczym innym :D
Ooo czekam na tego linka zatem, ja sobie na różne strony zaglądam, podczytuję, porównuję, a i tak w praniu wyjdzie co innego zapewne ;)

Iwonko, właśnie z tego co wiem jak się stosuje do kąpieli jakieś emolient to wtedy już się nie smaruje niczym. Przy czym to też nie jest tak, że codziennie tym emolientem się kąpie maluszka, tylko chyba 1-2 razy w tygodniu.

Jejku, to tylko u nas w szpitalu trzeba mieć wszystko swoje? Dla maluszków trzeba mieć swoje ubranka, więc moja torba jest dość wypchana, a i tak pewnie Mama będzie nam dowozić świeże ;).

Może jeszcze w weekend jakieś Maleństwo przyjdzie na świat? :D

W szpitalu smarowali Szymusia sudocremem, bo stwierdzili, że nasz Penaten na odparzenia chyba uczula. I ja teraz cały czas smaruję sudocremem i nie narzekam jak na razie. My ubranka musieliśmy mieć swoje. Od razu jak się urodził, to założyli nasze ubranka i owinęli w kocyk nasz. Oczywiście mały nie był myty. Więc wszystko do prania. Ogólnie codziennie przebierali małego i przychodzili tylko po ubranka. Najlepsze jak dla mnie były body z długim rękawem i do tego ciepłe śpioszki albo body na krótki rękaw i pajacyk. Jak body były na krótki rękaw, to trzeba było kaftanik. Więcej bawienia. Mąż codziennie prał i przywoził ubranka. Czasami i 2 razy dziennie go przebierałam. Ale ja leżałam tydzień, więc miałam baaardzo dużo ubranek. Wydaje mi się, że te pampersy 1 są wygodniejsze niż 2. My jeszcze długo będziemy używać 1. Już nam poszły 4 opakowania chusteczek nawilżających :O I pampersów od groma. Dobrze, że nie ma uczulenia na te pampersy Dada, bo bym zbankrutowała :)

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka