- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie wrzesień 2013 =)
Mamusie wrzesień 2013 =)
- agilla.r
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Papi w pelni cie rozumiem tak wlasnie wygladala moja pierwsza ciaza,wychodzilam tylko do lekarza a i ztym bylo ciezko,bo ciagle bylo mi slabo no i mdlosci 24h na dobe.Teraz mam inny strach jeszcze musze czekac na usgie i wszystko jest takie niepewne a ja ze stresu zupelnie nie spie ,dzis udalo mi sie 2 godziny w nocy przespac i obawiam sie czy to dziecku nie zaszkodzi A co do badan o ktorych piszesz to ja mialam takie badania robione w 21 tc tzn usgie takie specjalne,a z krwi na wady to chyba w 4 miesiacu,teraz tez robie tokso i wszystkie inne dzis pobrano mi krew.strasznie sie martwie ze nie spie i nikomu tego nie zycze!
ja też chyba dziś z 2 h spałam, to jest okropne:(
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- papi88
- Wylogowany
- gadatliwa
- nefeli
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- nefeli
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Villemo
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Bóle brzucha miałaś ale to chyba w okolicach jak powinna wystąpić @? Jeśli tak to miały prawo już ustąpić ja w pierwszej ciąży miałam dość bolesne właśnie w okolicy daty @ później już różnie bywało. Czasami jak się przeforsowałam to bardziej ciągnęło generalnie nie było tak, że ten brzuch bolał ciągle. Odpoczywaj jak najwięcej, nie stresuj się. Przede wszystkim musisz myśleć pozytywnie. Masz za sobą przejścia więc to utrudnia sprawę, ale zamartwianie się nic nie da... i tak mamy mizerny wpływ na to co będzie. Uwierz, że tym razem będzie wszystko dobrze!
Ja tak jak Papi korzystam i tyle ile mogę tyle śpię. Nawet w większości nie zdajemy sobie sprawy jak nasze emocjonalne nastroje w ciąży odbijają się na małych fasolkach. Mamy często się dziwią skąd się biorą płaczliwe, rozdrażnione dzieci nie sypiające po nocach... niestety wszystko ma swoje przyczyny.
- agamo
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 8
Nefeli ja nie mam prawie zadnych objawow Nie mam mdlosci ani zmiany nastrojow ani smakow ani nic z takich rzeczy Zreszta objawy wcale nie sa obowiazkowe i ich brak o niczym nie swiadczy Jedyne co od samego poczatku to bola mnie piersi i brzuch tez mnie pobolewa czasami Ale tak jak mowie posiadanie objawow wcale nie swiadczy o tym ze ciaza jest bezpieczniejsza czy pewniejsza Najwazniejsze to wyniki badan i usg a nie czy masz mdlosci i czy boli cie brzuch!glowa do gory i ciesz sie ze jestes w ciazy a nie zamartwiaj dlaczego inne dziewczyny maja jakies tam objawy a ty nie! takze spokojnie bez paniki!
- nefeli
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Co do boli podbrzusza to calkiem ustaly,biust tez raczej mnie jakos szczegolnie nie boli,moze brodawki sa bardziej wrazliwe na dotyk.Najgorszy jest brak snu,wykancza mnie totalnie i dla maluszka napewno nie jest dobry,stad moj stres,a jak sie wyspie to jest wszystko zupelnie inaczej,mam chec do dzialania i wszystko jest wtedy bardziej pozytywne.Dzieki Ci Kochana za wsparcie,marze zebysmy za kilka miesiecy dzielily sie fotkami naszych Maluszkow
- kociaczek1610
- Wylogowany
- budujemy zdania
- 08.02.2013 [*] Aniołek
Toxo IgG <0,130 IU/ml niereaktywne (0,0-1,0) niejednoznaczne (1,0-3,0) reaktywne >3,0 prosze mi powiedziec czy wszystko jest ok. z gory dziekuje
- nefeli
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- nefeli
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- agamo
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 8
Nefeli wiesz ja na poczatku spac tez nie moglam Budzilam sie non stop nie moglam sie ulorzyc wygodnie i bardzo lekki sen Gdzie przed ciaza spalam bardzo twardo nie wiele rzeczy potrafilo mnie obudzic. w ciagu dnia wogole mi sie nie chce spac Ale powiem ci ze samo przeszlo Choc kompletnie nie zastanawialam sie jaki to ma wplyw na malenstwo bo szczerze mysle ze myslenie o tym bardziej nie daje zasnac!Teraz i tak spie mniej niz dawniej ale w nocy spie lepiej Wiesz tak sobie mysle ze jesli organizm by potrzebowal to bys spala wiecej a skoro nie spisz to nie sadze zeby to mialo zly wplyw Zreszta malenstwo spi bez znaczenia czy ty spisz czy nie Czytalam ze malenstwa predzej spia gdy mama spaceruje bo wtedy lozysko sie kolysze. rozumiem ze mialas zle doswiadczenie ale mysle ze warto sie skupiac na tym co masz teraz a nie tym co utracilas wczesniej!
- kociaczek1610
- Wylogowany
- budujemy zdania
- 08.02.2013 [*] Aniołek
- nefeli
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- ferritka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- tam gdzie nie ma dzieci -brakuje nieba
- Otrzymane podziękowania: 120
Nefeli, kochana... wegetarianie jedzą jajka i piją mleko, weganie tego nie czynią. Eko -kurka to takie samo mięsko jak nie eko -kurka więc spokojnie, jak zjesz raz na tydzień cycka eko- kurki to będzie ok. Przy normalnej diecie mięsnej nie jest powiedziane że należy mięso jeść codziennie. Pamiętaj o rybach. Dlatego mleko i jajka z powodzeniem zastępują mięsko i dostarczają pełnowartościowego białka. Jeżeli jednak jako weganka nie pijesz mleka i nie jesz nabiału, może ci grozić niedobór białka, żelaza, witamin i wapnia. Wapń musisz wtedy uzupełniać spożywając wzbogacone wapniem produkty (płatki śniadaniowe, soki owocowe i mleko sojowe) oraz suplementy farmaceutyczne.Tak ogolnie chcialam zapytac czy jest tutaj miedzy nami jakas mamusia ktora jest wegetarianka?
i najważniejsze, koniecznie powiedz o tym Twojemu lekarzowi prowadzącemu.
- Villemo
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Villemo dzieki za wsparcie,wiem ze kazda ciaza jest zupelnie inna nawet u tej samej kobiety ale wiesz jak to jest,w obecnych czasach mamy tyle informacji,ze az czasami za duzo i pewnie niepotrzebnie sie zamartwiamy.U mnie to z powodu przykrych doswiadczen
Co do boli podbrzusza to calkiem ustaly,biust tez raczej mnie jakos szczegolnie nie boli,moze brodawki sa bardziej wrazliwe na dotyk.Najgorszy jest brak snu,wykancza mnie totalnie i dla maluszka napewno nie jest dobry,stad moj stres,a jak sie wyspie to jest wszystko zupelnie inaczej,mam chec do dzialania i wszystko jest wtedy bardziej pozytywne.Dzieki Ci Kochana za wsparcie,marze zebysmy za kilka miesiecy dzielily sie fotkami naszych Maluszkow
Nie masz za co dziękować. Obawy ma każda z nas a myślę, że tym które miały kiepskie doświadczenia jeszcze trudniej się z nimi uporać. Mi też nie jest łatwo... jestem pedagogiem specjalnym, swoje się napatrzyłam ale staram się zachować zdrowy rozsądek. Będzie dobrze... musi być i tego się trzymajmy. Nie śpisz bo się stresujesz, stresujesz się bo nie śpisz trochę błędne koło. Pójdziesz do lekarza, upewnisz się, że wszystko ok i myślę, że zaczniesz normalnie funkcjonować
Wegetarianizmem się nie martw. Nie wiem co jest takiego w ciąży ale jeśli Twój organizm będzie potrzebował akurat mięsa to wierzę, że po nie sięgniesz bez względu na jakieś swoje przekonania. Ja zawsze uwielbiałam mięso a stroniłam od warzyw, wszelkich sałatek, surówek nie znosiłam. A jak byłam w pierwszej ciąży to odrzuciło mnie właśnie od mięsa i mogłam całymi dniami objadać się sałatkami, surówkami, warzywami. Jeszcze nie dawno przez gardło by mi nie przeszły...