BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Wrzesień 2015

9 lata 1 miesiąc temu #1014695 przez me.ch
Dzień dobry!

Jurada, jak słodko Lenka z Danielem wyglądają razem:) slodziaki :) no i jak elegancko :)

Magda, co do palca i smoczka - wiem ze jest milion opinii i każda się nawzajem wyklucza. Moja teściowa (logopeda dla przypomnienia) mówiła właśnie wczoraj ze smoczek jest lepszy od kciuka dlatego że jest miękki a palec ma kostki więc większe ryzyko jest przy palcu jeśli chodzi o wady zgryzu (może powodować odkształcenia na podniebieniu). Jednak z tego co rozumiem, tak naprawdę to wszystko dopiero tam zaczyna twardniec (podniebienie) dopiero około 2 go roku życia. Także nam powiedziała jak jej mówiłam że Kornel odnalazł kciuki, żeby lepiej się nie przyzwyczail, bo smoczek można łatwiej później wyeliminować niż palce (w końcu palców się nie schowa czy wyrzuci). Ile w tym wszystkim racji jeszcze nie wiem, ale ja jestem za smoczkiem :)

A u nas dziewczyny szok. Kornel, owszem już od jakiegoś czasu śpi ładnie (odpukac! Pewnie Jak go pochwalę publicznie to nam zrobi rabat w nocy..) i regularnie w miarę chodzi spać (późno, bo mąż późno z pracy wraca, ale zawsze między 22-23 Kornel jest już na noc w łóżku). Ale dziś to już przeszedł samego siebie i spał od 22:30 do 8:00! A co najlepsze, jak on tak się wyspi to z rana nie ma nawet ryku tylko się do nas uśmiecha z tego przewijaka:) w dzień owszem, jak tylko zglodnieje to taki alarm włącza że sąsiedzi trzy domy dalej wiedzą że jest głodny, ale z rana sobie trochę zamarza żeby nas obudzić a potem sobie leży i patrzy na sloniki na karuzelce i się śmieje, HAH:)

Teraz jak Kubuś, patrzy i się cieszy z zabawek;) cały chodzi normalnie rękami i nogami biegnie aż ;)

Miłej niedzieli kochane!!:)
Podziękowania: jurada

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 1 miesiąc temu #1014703 przez pesq
Hej hej :)

Juradko jestem, tylko (pewnie jak każda) miewam takie dni że czytam a nie mam weny/siły odpisywać. Lenka ma mega bujna czupryne! Nie przeciera jej sie? Agat też taką miała na początku ale wypadły a teraz odrastają :)

Zaz Bartuś śmieszny na tym zdjęciu :D :D Ciekawe jakby Agaton na takim wyszła :silly: :silly: :blink:

Magda 7 kilo woooo :woohoo: Konkretna babka ! Z dwa kilo większa od tej mojej cwaniary :)

Meszka ja myślę że to jest ewidentny wielki plus mleka modyfikowanego - dzieci zaczynają konkretnie spać. Moja niestety nadal pobudka 1 i 5 ale odkąd śpi z nami (heh.. po kupnie materaca 180x200 skapitulowaliśmy - nie chce mi się wstawać, przynosić na karmienie, odkładać i co chwile wstawać do łóżeczka bo jęczy sama :/ więc łóżeczko służy za podstawę do przewijaka + śpi w nim w dzień i czasami odkładamy na pierwszą faze snu np. 21-1 :whistle: )

A u nas już po tej imprezie pracowej - było ok, ale wcale za pracą nie tęsknie.. Narobiłam się jak dzika a wiadomo i tak mnóstwo jedzenia zostało na które nie możemy patrzeć. Wczoraj byliśmy natomiast u znajomych którzy mają półroczną Zuzkę i jak na nią patrze myśle jak fajnie niedługo będzie z Agatką. Na razie skupiamy się na tym żeby kłaść na brzuszek bo nadal martwie się tą głową, ale (Asia to info też dla Ciebie) mama tej Zuzi mówiła że Zuzka też nie podnosila zbytnio w 2 miesiacu główki a później ruszyła z kopyta, że przegoniła większość dzieci :) Także spokojnie. No i nasza znów w nocy troszke katarku ma, nie dobrze bo szczepienie (mam nadzieję..) w tym tygodniu. W ogóle to mnie wkurza, bo Agata jeszcze nie miała szczepienia - w tym tyg. jak dzwoniłam do ośrodka to mówili że pewnie w następnym. A teraz katar, chociaż ewidentnie przechodzi. No zobaczymy.

Pozdrawiam dziewczynki bo łeeeeeeeeeeeeeeeeeee. Miłego dnia.

9 lata 1 miesiąc temu #1014710 przez Magdalena9t
Meszku dziękuję za odpowiedź,czyli w sumie obojętnie jakiego smoka dam,to będzie okej. Nie musi być jakiś specjalistyczny, bo do tych 2 lat podniebienie nie jest ukształtowane i nie ma znaczenia.Dobrze zrozumiałam.?
Fakt smoczka można zabrać a palucha już nie..

Mam jeszcze jeden problem,bo planuję rok półtora karmić piersią,ale też chcę wychodzić sama,i nie wiem co byłoby najlepsze dla Laury aby nie polubiła butelki i odrzuciła cycka bo wiadomo,że z butli szybciej i łatwiej poleci mleczko,ale też chcę żeby mój mąż mógł łatwo ją nakarmić.
co myślicie?

Pesq tylko,że Laura też z większej wagi startowała. Chyba mam w cyckach śmietane :laugh: :laugh:

9 lata 1 miesiąc temu #1014714 przez pesq
Magda ja chce karmić troche ponad pól roku a wychodzę juz teraz często, no powiedzmy raz na dwa dni i wtedy mala pije butle, ale nie przepada za tym i wiem ze woli piers yakze moze próbuj początkowo raz na kilka dni na jeden albo pól posilku dawać np. Pierś, kilka minut butli, pierś na początek :)

9 lata 1 miesiąc temu #1014715 przez pesq
A tak właśnie odrosly gwieździe włosy z przodu. :silly:
Załączniki:

9 lata 1 miesiąc temu #1014717 przez asiekasiek
ggffGT

9 lata 1 miesiąc temu - 9 lata 1 miesiąc temu #1014718 przez asiekasiek
cześć dziewczynki :) dzieciaczki super :D Jurada jaka Lenka czupryne ma :)

Pesq no mam nadzieje ze moja zbierze się z tą głową...

9 lata 1 miesiąc temu #1014726 przez pesq
Asia dawaj fotę Laury :)

9 lata 1 miesiąc temu #1014738 przez glooria
Witam i ja
Kurcze bylam na zakupach z trzema gwiazdami po prezent dla męża i stwierdzam ze od dzis tylko zakupy online!
A tym bardziej dlatego ze w tu juz sie zaczela swiateczna gorączka .... zwariowac można wszedzie pełno ludzi
A jakby co to będę jezdzic w godzinach wieczornych bo wtedy lepiej przebrnąć miedzy półkami
Na szczescie dziewczyny grzeczne ale i tak zgrzana byłam :pinch:

9 lata 1 miesiąc temu #1014744 przez me.ch
Pesq, racja, gdyby nie mm to pewnie tak dobrze by nam nie było z tym spaniem... No, wygląda na to że są i plusy mm:) choć nadal mi szkoda ze KP nie wypaliło na dłuższą metę.

Magda, ja właśnie tak to zrozumiałam też, co do tego czy specjalne smoczki czy nie, ja osobiście nie rozwazalam innych niż NUK, ale na ten temat to nie mam opinii, mnie się one po prostu podobały:)

Pesq, jaką Agatka słodka j te włoski, łaska się robi jeszcze większa ta moja synowa:)

Asiek, pokaz Laure:)))

Gloria, no to jest dość ciekawe jak są trzy gwiazdy :)

A ja się z rana nachwalilam i Kornel postanowił że w takim wypadku on będzie mail dziś kryzys wieku niemowlecego HAH. No nic, idę okiełznać kornelozauruska:)

9 lata 1 miesiąc temu #1014749 przez pesq
Kochane polećcie jakas książkę wciagajaca po uszy :)i taka miedzy cycem a pielucha bo mam dość telewizji.

9 lata 1 miesiąc temu #1014750 przez asiekasiek
obiecuje jutro wrzucę ;)

Pesq ja lubię kryminały ;) ale z serii alex kava o agentce meggie o dell są super w jeden dzień czytałam :) właśnie ja mam jeszcze z biblioteki jakieś horrory i jutro wyciagam c półki i czytam przy cycu ;)

we czwartek i w piątek jak zostawiłam L. z mama to musiała podać mm bo laktator miałam nie czynny ci czekałam na uszczelkę do niej. i w piątek zrobiła kupę a teraz cisza :( sobota nic niedziela jak na razie nic beczki są to dobrze. czekam dalej na...

Pesq powiedz mi jak używasz smoczka z mam to widzisz poprawę w czystości Buzki tzn nie na krostek ?? jejku twoja Agacia ma hipnotajzing oczy. nie mogę za każdym razem oderwać oczy!!!

9 lata 1 miesiąc temu #1014752 przez me.ch
Pesq, ja Cortazara "grę w klasy" bardzo dobrze wspominam i można ją czytać dwa razy - raz normalnie a drugi wg klucza w innej kolejności rozdziałów i dwie różne historie z tego :)

9 lata 1 miesiąc temu #1014768 przez agatagama
mech bardzo zachęcająco brzmi Twoja recenzja książki :) chyba się skuszę :) ja ogólnie kocham Kinga, ale już niestety wszystko jego przeczytałam, a nie lubię czytać 2 razy tego samego, tak samo mam z filmami. Chyba tylko seksmisję widziałam kilka razy ;)
u nas odpukać 2 dzień Jasiu jest bardzo grzeczny :) bez wieczornych płaczów :) i je teraz co 3-4 h a nie jak wcześniej co 2 nawet. Poza tym mam do was pytanie, tzn do karmiących cycem ;) ile Wasze dzieciaczki jedzą? Bo Jaś w sumie od początku je bardzo szybko ale krótko, tzn max 15 min i po wszystkim, ale z reguły jest to 10 minut. Tak mi się nasunęło, bo Asiek pisze,że czyta przy cycu, a ja bym może 2 strony zdążyła tylko przeczytać !
nooo jak dzieciaczek ma włoski i do tego ciemne to wygląda przesłodko :) Jaś ma tak średnio ;) nie wytarły mu się, ale też nie rosną nowe ;)
Zaz zdjęcie Malutka rzeczywiście typowo paszportowe :D ale będzie też fajna pamiątka :)
Ja się chyba zaraz biorę za robienie zaproszeń na chrzciny :) myślę, żeby też jakąś fotkę Jasia tam wkleić :)
miłego wieczorku i spokojnej nocy !

9 lata 1 miesiąc temu - 9 lata 1 miesiąc temu #1014785 przez pesq
Kochane dzieki za książki. Mech przypomniałaś mi te grę w klasy miałam ja przeczytać.

Asia tak-Agatka ma oczy bardzo wyjątkowe co przyznam nieskromnie. Troche jak mala owieczka i tym nas kupuje ;)

Agatka oj moja czasem i w 5 min potrafi sprawe załatwić ;) a czasem 15-20.. Tylko soe cieszyć ze tak szybko.

Wiem ze większość dzieciaków jiz super podnosi główkę, nam to troszkę wolniej idzie wiec pochwale się takim sukcesem

:) :) to duży postęp bo niedawno wcale nie trzymala.

Dobranoc kochane
Załączniki:

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia