BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Wrzesień 2015

9 lata 11 miesiąc temu #977176 przez Lidziun

mysia5 napisał: Cześć kochane :)
Kurcze ile miałam czytania ... o rany :silly: i z tego wszystkiego zapomniałam co miałam napisać haha.
śliczne brzuszki macie :) U mnie Zazanka masz suwaczek 16 i 6 dni i na telefonie i na komputerze :)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

no niestety ale tak jest jak sie dluuuugo karmi to potem zmniejszaja sie o rozmiar, przynajmniej tak bylo w moim przypadku, zrobily sie takie flakowate obwisle i stracily jedrnosc

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 11 miesiąc temu #977178 przez Zazanna
Jurada a Ty musisz chodzić na morfologię na konkretną godzinę? Ja mogę chodzić między 7 a 12 -oczywiście chodzę rano, bo do 12 bym z głodu umarła :P
A smarowałaś oliwką? Jaki balsamik uzywałaś? I jaki krem ochronny na buzię na zimne dni? I czy w jesień/zimę trzeba używać kremu z filtrem?

9 lata 11 miesiąc temu #977179 przez me.ch
Ach, wybacz Zazanna musiałam z jednym okiem otwartym tylko czytać i nie doczytałam:)

9 lata 11 miesiąc temu #977181 przez Lidziun

me.ch napisał: Darkdream, ja biore pregnacare 2, wczesniej mialam co innego ale ginka polecila mi na genetycznym kupic cos z omega3 wiec wybor padl na te.

Doswiadczone mamusie, a jaka firme polecacie jesli chodzi o kosmetyki dla dziecka? slyszalam ze im mniej kosmetykow tym lepiej, ale w czyms trzeba to dziecie wykapac np ;) macie jakies ulubione, sprawdzone czy raczej uzywalyscie roznych?

wszystko zalezy od dziecko np Amelka moze uzywaz wszystkiego (do 3 r.ż uzywalam dla niej nievea dla dzieci, Olek juz tylko specjalne produkty z drozszej polki) kupowalam mu w aptece po kolei wszystkie produkty dla dzieci oilan itd ale jedyny dobry okazal sie allerco, ale niestety tylko przez internet moge go kupic
Podziękowania: me.ch

9 lata 11 miesiąc temu #977182 przez me.ch
A w ogóle to smacznego:) Zazdroszczę śniadania Zazanna, brzmi chrupko i smakowicie :)

9 lata 11 miesiąc temu #977183 przez darkdream89
Dzień dobry :) u nas "zakręcony poranek zombie" :D -Mamusiu, nie idę do przedszkola, czy ktoś mnie ściągnie z łóżka itd. I właśnie czekam aż śniadanko się zrobi i do mnie przyjdzie ;) Sprawca Ciąży wziął sobie do serca mój rygor łóżkowy i czasem czuje się jak inwalida :/ Wczoraj się bawiłam z Kubusiem w potwora i mam całe czoło pogryzione :P
kurcze, ja cały czas mam mdłości rano wiec jak wstaje tylko łyk wody i dopiero jak wracam z przedszkola to jem śniadanie. Lekarz mi mówił, że jak tak ma być to niech będzie dopóki mi nie przejdzie....
a co do kosmetyków to przy Kubie (AZS) świetnie mi się sprawdził z AA mama i ja-zostane chyba przy tym :) płyn i szampon w jednym na początku i ewentualnie jakiś balsam-z reszta jak jedno tego nie wykorzysta to drugie- wiec nic się nie zmarnuje :) chusteczki nawilzane i tak sa na stanie caly czas jako niezbedne wyposazenie kazeej torebki i w domu :P
Kurcze, ale Wam zazdroszczę zakupów, gotowania, spacerow, gości.... :(
Podziękowania: me.ch

9 lata 11 miesiąc temu - 9 lata 11 miesiąc temu #977186 przez Lidziun

me.ch napisał: Hello dziewczęta,

My juz tez od jakiegoś czasu nie śpimy, narazie przekazałem banana i pomijam sokiem z pomarańczy, jakoś nie mam weny na śniadanie jeszcze :)

Zazanna, a propos tych kosmetyków - a nie będziesz używać żadnego płynu do kąpieli?
Ja się zgadzam ze im mniej kosmetyków tym lepiej i tez planuje ograniczenie tak jak Ty: waciki i wodę do przemywania pułki i tylko cos na odparzenia, oraz oliwka i to z grubsza wystarczy ale jeszcze do kąpieli coś planuje :)

czytalam gdzies artukul by nie przesadzac z kosmetykami, albo plyn do kapieli albo zel do mycia nie oba naraz bo wysusza skore dziecka, podobno j&j ma jakies skladnik w sobie ktory jest szkodliwy dla dziecka, jak znajde ten artukul to wam pokaze, jest wiecej takich kosmetykow ktore zawieraja szkodliwa dla dziecka substancje no, nivea 2w1, j&j, chusteczki chyba linteo sie nazywaja czy jakos tak, przeszukam internet to moze to znajde, a co do oliwki to tez pisali by nie uzywac caaaaaaly czas tzn wystarczy okolo 1-2 m-cy

9 lata 11 miesiąc temu - 9 lata 11 miesiąc temu #977188 przez me.ch
Lidziun, dzięki:)
właśnie wiem,bo synowie szwagierki i szwagra np wszyscy alergicy wiec muszą tych bardziej specjalnych używać, ale na początek musze kupić coś, a nie chce zaczynać od razu z górnej półki, mam nadzieje ze dla nas wystarczy coś "zwykłego" (u tamtych to zdecydowanie po rodzicach te problemy, my z mężem nie mamy więc oby się udało uniknąć zamieszania alergicznego). Dlatego szukam jakiejś polecanej marki na początek. Myślałam o Nivea, Johnson&Johnson (wiem ze mama na mnie i siostrze używała tego) albo Ziaja, ale wiadomo ze może się zdarzyć ze nie będzie pasować maluszkowi...

Edit: bardzo chętnie przeczytam ten artykuł Lidziun! Będę wdzięczna :)

9 lata 11 miesiąc temu #977190 przez Zazanna
ooo ja jeszcze o konkretnych firmach nie myślałam, póki co obczajam co i jak ilościowo :)

Moja piesa padła :woohoo: Przeciągnę ją za jakieś pół godzinki na następny spacer i może da mi się zdrzemnąć ze dwie godzinki :D

9 lata 11 miesiąc temu #977191 przez Lidziun
j&j ja nie polecam, ale zrobisz jak zechcesz ale ziaja i nivea jak najbardziej ja przy Amelce uzywalam i bylo super nic jej nie wychodzilo a do pupy mialam sudokrem tez sie swietnie sprawdzil, szczegolnie jak Amelka miala roz poltora to wysmarowala nic siebie i pol lozka :laugh:

9 lata 11 miesiąc temu #977193 przez me.ch
Samodzielna ta Amelka, chciała mamie trochę pomoc ;)

Im więcej szukam w necie tym bardziej zaczynam myślec o zastąpienie kremów olejem kokosowym :)

9 lata 11 miesiąc temu #977195 przez Lidziun
nie moge znalezc tego artukulu w necie ale przypomnialo mi sie ze do siostry go wyslalam w mailu wiec kopiuje

Wielu młodych rodziców nie zastanawia się nawet nad składem kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji niemowląt i małych dzieci. Za dobrą monetę biorą zapewnienia marketingowe, że wybrany przez nich produkt zapobiegnie odparzeniom i uśmierzy wysypkę nie zdając sobie sprawy, iż może on mieć bardzo negatywne skutki dla zdrowia.

Niestety, najnowsze badania wykazują, że wiele kremów, przede wszystkim tych przeciw odparzeniom zawiera konserwant zwany fenoksyetanolem (phenoxyethanol), który toksycznie wpływa na rozwój i późniejsze rozmnażanie dziecka. Zwłaszcza maści i olejki przeznaczone do stosowania w miejscach intymnych dzieci powinny być używane rozważnie i po bliższym zapoznaniu się ze składem kosmetyku.

W listopadzie 2013 roku Francuska Agencja Bezpieczeństwa Lekarstw i Produktów Higieny (ANSM)zaleciła, aby nie używać fenoksyetanolu w produktach aplikowanych bezpośrednio na pupę dzieci (chodzi tu o maści na odparzenia i chusteczki perfumowane do przecierania pośladków) oraz ograniczyć prawnie dozwolone stężenie w innych kosmetykach z 1% do 0,4%.

Fenoksyetanol to konserwant szeroko stosowany w kosmetykach, choć od dłuższego czasu podejrzewano, że może on mieć toksyczny wpływ na rozwój i rozmnażanie.

Obecne zalecenia ANSM, by nie używać tego składnika w kosmetykach dla dzieci poniżej 3 roku życia sprawiły, że wiele europejskich instytucji postanowiło przeprowadzić niezależne badania.
W międzyczasie, czekając na wyniki i analizę ryzyka związanego ze stosowaniem tego konserwantu, przez ostrożność lepiej unikać produktów i marek, które go zawierają.

Przejrzeliśmy skład kilku popularnych produktów dla niemowląt i poniżej podajemy listęniebezpiecznych kosmetyków. W rzeczywistości jest ona o wiele dłuższa, dlatego zachęcamy do świadomego kupowania produktów pielęgnacyjnych oraz dokładnego sprawdzania ich składu:

AVENE Pediatril – nawilżający krem do twarzy i ciała niemowląt

e Fissan Stria Massaage Salb– krem przeciw rozstępom dla kobiet w ciąży

Mustela 9 miesięcy Vergetures Double Action – krem przeciw rozstępom dla kobiet w ciąży

Chicco – maść na odparzenia

Octenisept - środek do przemywania

Nivea SensitiveBaby - chusteczki dla dzieci

Nivea Baby - delikatny żel do mycia ciała i włosów (2w1)

Avone Babe – olejek kojący dla dzieci

Johnson’s Baby – wszystkie produkty

Linteo Baby - chusteczki nawilżające Soft&Cream

Schlecker – chusteczki do pielęgnacji dzieci i niemowląt

oraz wiele innych.

I na sam koniec - możliwe nazwy tego konserwantu w kosmetykach. Fenoksyetanol w składach kosmetyków INCI możecie znaleźć pod nazwami:

Fenoksyetanol;
Ethylenglykolmonophenylether
Phenoxethol
Phenoxyethanolum
2-phenoxyethanol
2-hydroxyethyl phenyl ether
2-phenoxy- ethanol
2-phenoxyethanol
2-phenoxyethyl alcoholethanol
2-phenoxy-ethanol
2phenoxy
ethylene glycol monophenyl ether;
phenoxytol
1-hydroxy-2-phenoxyethane
2-fenoxyethanol (czech)
2-phenoxyethanol

9 lata 11 miesiąc temu #977199 przez jurada

Zazanna napisał: Jurada a Ty musisz chodzić na morfologię na konkretną godzinę? Ja mogę chodzić między 7 a 12 -oczywiście chodzę rano, bo do 12 bym z głodu umarła :P
A smarowałaś oliwką? Jaki balsamik uzywałaś? I jaki krem ochronny na buzię na zimne dni? I czy w jesień/zimę trzeba używać kremu z filtrem?

U mnie niestety na godziny zapisują.
Miałam oliwkę w szpitalu ale pielęgniarki które przychodziły myc dzieci odradzały smarowanie dzieci, jedynie wtedy jak pokaze sie ciemieniucha wiec miałam ja na tę przypadłość. Balsamu używałam takiego co można od pierwszych dni, nie pamiętam juz nazwy. Do pupy po każdym przewijaniu smarowałam pupkę i pachwiny, jajeczka żeby nie odparzyć linomagiem w maści taka bialo zielona tubka.
Krem to bambino albo nivea dla dzieci.
Ja na lato uzywalam z filtrem i to najmocniejszym.

9 lata 11 miesiąc temu #977200 przez jurada
Tak samo do sutków uzywalam bodajże bephanten... Mój zbawca:P

9 lata 11 miesiąc temu - 9 lata 11 miesiąc temu #977208 przez Kasia888
Hej dziewczyny,
Asiek czeka Cię fajny zakupowy dzień, albo przynajmniej dzień oglądania :P .
Czekam cały czas na pościel w sówki i ochraniacz do łóżeczka jak przyjdzie to prześlę zdjęcia.
Kasandra fajny kostium taki kobiecy :)
My zastanawiamy się nad kupnem łóżeczka, myślę, że niedługo weźmiemy się za poważniejsze zakupy.
Tymczasem kosmetyki dla dziecka można już zacząć kompletować. I takie różne drobiazgi.

Za wózkiem warto się rozejrzeć,biorę uwagę wasze linki, u nas chyba wózek zostanie kupiony po narodzinach dziecka. Ponoć jest taki przesąd wiem, że to głupie, ale co poradzę usłyszałam od mamy i teraz mi chodzi po głowie ;)

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia