BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Wrzesień 2015

9 lata 6 miesiąc temu #989790 przez basiek149
Zaz ale dobrze, że poruszyłaś ten temat bo ja też się nad tym zastanawiałam. pierwsze pranie przed narodzinami ok, bo tych rzeczy na raz trochę będzie. a później? a ja też mam dużą pralkę bo uparłam się na taką z wsadem 8kg :whistle: bo nie chciałam mieć problemu jak będę chciała jakiś grubszy koc czy coś wyprać. i teraz mam problem jeśli chodzi o rzeczy Kubusia :D

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 6 miesiąc temu #989791 przez pesq
Hahahahha Zaz <3 od razu pomyslalam ze tez bym odlozyla :P :P Ale Basiek ma racje, prawda wyjdzie na jaw :evil: :evil:

Juradka - gratulacje wagi! Ja nadal -1kg i w piatek czeka mnie od gina pochwała, natomiast w przyszlym tygodniu od diabetologa zjebka :P JA się boje tego momentu jak zacznie spadac hemo (moze juz teraz?) bo ja tak zle reagowalam na witaminy ojeju.. a na zelazo pewnie jeszcze gorzej. Kasanderka chyba tak miala tez :/.

Zaz dorzuć tam jakieś prześcieradło czy coś. Ja prałam normalnie w pralce, nie popadajmy w paranoję :).

9 lata 6 miesiąc temu #989794 przez me.ch
Hmmm dobre pytanie Zazanna...
Ja myślałam że może można prac nasze razem z rzeczami malucha? Byle żeby w tym dzieciowym proszku?

9 lata 6 miesiąc temu #989795 przez me.ch
A w ogóle to na jakich ustawieniach prac te dziecięce rzeczy?

9 lata 6 miesiąc temu #989796 przez basiek149
przyszła ostatnia paczuszka dzisiaj :) a butelką Lovi :) ale nie robię zdjęć póki co z wiadomych powodów :D

9 lata 6 miesiąc temu #989797 przez me.ch
Znalazłam taki artykuł: B) Jak prać? Odpowiedź na to pytanie jest prosta: w sposób zalecany przez producenta. Zwykle ciuszki niemowlęce są delikatne, często uszyte z bawełny, dlatego pierze się je w temperaturze 30, maksymalnie 40ºC. Wbrew temu, co możesz przeczytać w internecie, nie nastawiaj pralki na 60ºC i więcej. Pranie w zbyt gorącej wodzie może sprawić, że ciuszki nie będą nadawały się do użytku: skurczą się albo rozciągną. Pamiętaj, by ubranka prać kolorami: osobno rzeczy jasne, osobno kolorowe – dzięki temu nie będą szarzały. Pralkę nastawiaj na opcję dodatkowego płukania, bo tylko wtedy masz pewność, że między włókienkami tkaniny nie zostaną cząsteczki proszku. Jeśli musisz coś wyprać w ręku, zamiast proszku używaj delikatniejszych od niego płatków mydlanych. Potem wypłucz ubranko dokładnie pod bieżącą wodą. Uwaga: nie pierz w ten sposób ciuszków, które bezpośrednio stykają się ze skórą dziecka (np. body albo rajstop), gdyż nawet długie płukanie pod kranem nie daje pewności, że woda usunęła z ubranka resztki preparatu. Gdy ubranka wyschną, powinnaś je wyprasować – dotyczy to również takich, które na oko prasowania nie wymagają. Wysoka temperatura działa bowiem jak sterylizator, eliminując z tkaniny wszelkie pozostałe w niej drobnoustroje.

9 lata 6 miesiąc temu #989799 przez jurada
Ki Zaz pozniej ci napisze bo teraz jestem na kocyku z synkiem. On kopie piłę a ja leze w cieniu i opycham sid malinami:D
Jeszcze laktovaginal przepisał dla utrzymania prawidłowe flory.
A na kaszel syrop z cebuli :/

Kurde wy tu się nowiuśkimi rzeczami chwalicie a ja z drugiej ręki :|

Az mi głupio.... ;-)

9 lata 6 miesiąc temu #989801 przez jurada
A i torbe taka szmacianke :) ale to juz dla mnie

9 lata 6 miesiąc temu #989805 przez kropka 889
Zaz ja zamawiałam te flanelowe
allegro.pl/kolorowe-pieluchy-flanelowe-7...zki-i5492499257.html
i w sumie wzorki w serduszka i krowy takie same jak me.ch:)

9 lata 6 miesiąc temu #989806 przez jurada
Tez mam serduszka i krowy z flanelowych..:)

9 lata 6 miesiąc temu - 9 lata 6 miesiąc temu #989808 przez kasandra9
Piękne rzeczy, uwielbiam oglądać :D Mój kocyk też przyszedł i podusia i kosteczka, jestem zachwycona!!!!!!:)
No i po zakupach, jeszcze po męża podjechałam, przed chwilą zjadłam porządną kanapkę, jeszcze pranie powiesić, ogarnąć się i do lekarza!:)
Zaraz pokazuję kocyś:)

9 lata 6 miesiąc temu #989811 przez Zazanna
Juradka Twoje łupy są piękne ! Dlaczego ja nie mam żadnego sh obok dooomuuu??? Nie chce mi się jechać na wiatrak :P Za gorąco :P
Piękny ten kombinezonik w kwiatki <3

Kasnadra kocyś rządzi :D

To będę prała z prześcieradłem. I nie kolorami bo to już w ogóle bez sensu :P Na szczęście wszystko mam jasne :P

9 lata 6 miesiąc temu #989813 przez pesq
Mech - ja prałam wszystkie ciuszki w 60 stopniach - to nie tak, że chce Wam polecać bo co prawda u mnie nic się nie zdeformowało, ale ja ryzykowałam - wszystko miałam uzywane i chcialam porzadnie "odbakternić:P" ... Pierzcie raczej tak jak na metkach. I kolorami nie segregowalam - raczej biale + jasne rozowe + beze razem - ciemny roz + niebieskie i inne intensywne razem. Ale ja mam wsad 5 kg tylko :/ I w dodatku nie mam dodatkowego płukania - drugi raz po prostu nastawilam na płukanie po skończeniu prania. I nie dawalam plynu żadnego do płukania

Jurada - ja mam 95% używanych..

Kasandra - kocham te kosteczke!!!

9 lata 6 miesiąc temu - 9 lata 6 miesiąc temu #989814 przez kasandra9
Sama bym się nim narzuciła i zdrzemnęła:P Aż mi żal go chować;))))) No to moje przesyłki chwilowo przyszły wszystkie:)
Ja jeszcze nowych rzeczy nie piorę, dopiero myślę w sierpniu albo w jakiś inny upalny dzień w lipcu, żeby wszystko szybko wyschło, itp. Kupiłam kiedyś tam mleczka czy płyny do prania z Loveli do białego i kolorów, nie mam jeszcze żadnego płynu do płukania tylko....no i te pieluchy tetrowe, flanelowe, ręczniki - wszystko pierzecie?? Swoje rzeczy do szpitala też? W sensie koszule czy piżamy, ręczniki, itp.??

edit: a używane prałam wszystkie na razie normalnie, tzn. w swoim proszku, płynie, prasowałam wszystko, ale będę też j jeszcze raz prać już w dzieciowych chemikaliach, ale też później;) Tylko nie wszystkie...te 68 i jakieś ew. większe (mam kilka 74), to dopiero jak będzie potrzeba.
No i ogólnie to pranie już po malowaniu chcę zrobić. I nie będę prać w 60 póki co...wydaje mi się, że w 60 to już jakieś zaplamione czy coś; może jakoś tam mam, bo naszych rzeczy też na 60 nie nastawiam, najczęściej piorę "szybie 30", bo przecież raz czy dwa założone i sru do kosza, bez sensu to tak męczyć temperaturą;)

Pesq, ja kostka super - nie dość, że ładna i naprawdę spora, to ja te różne wstążeczki, różne kolory, poza tym szeleści z jednej strony gdzieś:)
No i czuję, że poducha też spełni swoją rolę, dla mnie co prawda za mała, no ale faktycznie fajnie przytrzymuje główkę, żeby na boki nie uciekała :)

jeszcze jeden edit:)
Było już pytanie ostatnio, no ale ...myśliscie, że z 10 tetrowych i 2 flanelowe pieluszki na razie wystarczą na początek? Bo tak sobie myślę, że one "do wszystkiego", ale dokładnie nie wiem, kiedy będą mi potrzebne i w jakiej ilości...na pewno będzie trzeba dokupić, jak się poplamią czy coś, no ale chyba nie domawiać n razie?

9 lata 6 miesiąc temu #989816 przez Sylwia-89
Hej.
Świetne te Wasze kocyki i ubranka ;)
Ja też muszę zamówić kocyk z minky. Moze dzisiaj zabiorę sie za skladanie zamówień. Ostatnio z mężem umówiłam sie na kwotę, jaka wydajemy w danym miesiącu na ubranka itd. Oczywiscie nie dotrzymalam słowa, bo musialam kupic ubranka, które wczoraj wrzucalam :D Na szczęście nie musialam sie tłumaczyć, bo to przeciez dla jego ukochanej córci ;) No a dzisiaj mamy nowy miesiąc, wiec mozna dalej tworzyć zamówienia :woohoo:

Ja od rana na nogach. Robię ciasta na jutro do pracy dla męża, a na obiad mam dzis leczo. Kurczę, czuje ze ostatnio coraz mniej sily mam na wszystko. Trochę postoje w kuchni i juz nogi i plecy mnie bolą :( Czuje sie jak "stara dupa" za przeproszeniem, a tyle chciałabym zrobic...

Me.ch, Kornelek na pewno posiedzi jeszcze w brzuszku, bo jest grzecznym chłopcem ;)

Basiek, ale z Ciebie agentka :D Ja sie nie dotykam do sprzętu fotograficznego mojego męża, bo to troche za drogi interes i jakbym popsuła, to wesoło by nie bylo ;)

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia