BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Wrzesień 2015

9 lata 6 miesiąc temu #989597 przez Zazanna
www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79409,5122252.html -jak ubierać dzidzię :D W ogólemają tam sporo przydatnych artykułów na początek :)
Meszku to naszykuj aby było gotowe do spakowania 9w jednym miesjcu), ale nie pakuj do torby :D
Mozzarelle też bym zjdła mmmm :) Ale jem truskawki :)
Na szzęście pazurki jeszcze schną więc mogę z czystym sumieniem leżeć :P

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 6 miesiąc temu #989598 przez me.ch
Zaz, mozesz lezec z czystym sumieniem no matter what :D w koncu produkujesz czlowieka :)
Podziękowania: Magdalena9t

9 lata 6 miesiąc temu #989599 przez Zazanna
Hahah ja tak chłopakom argumentuję zawsze :D Że jestem zmęczona, bo cały dzień produkuję milirady komórek i mam prawo nie gotować obiadu :D
I że jak będą w ciąży to pogadamy ;)

9 lata 6 miesiąc temu #989601 przez me.ch
Ja też zawsze tak mówię;) w końcu to jest bardzo pracochłonne :)

9 lata 6 miesiąc temu #989602 przez pesq
Dziewczynki - czy Wy liczycie ile macie bodziaków/pajacy na dany rozmiar? Dajcie znać bo ja w sumie te ciuszki dostałam i tak prasuje i tu od sasa do lasa - w sumie niby wszystkie do 3 msc ale patrze, że dziewczynki po których to mam były wczesniakami bo i 50 sie zdarzają i 67 sie zdarzają i tak w sumie myślę żeby jakoś logistycznie to podzielić, bo popakuję i okaże się że brakuje mi jakichś rozmiarów czyy coś :P

9 lata 6 miesiąc temu #989603 przez me.ch
Pesq, ja uzywam tej listy/tabelki i w miare jak dodaje ubranek to uzupelniam liste zeby wiedziec czego ile mam i ile na koniec trzeba czego dokupic:

docs.google.com/spreadsheets/d/1GkUuM3tr...iKF-sxxwQ/edit#gid=0

9 lata 6 miesiąc temu #989604 przez me.ch
na 0-3mc ustalilam sobie minimum ile czego chce miec i potem wlasnie jak juz dodam wszystko co rzyjedzie w paczce bede wiedziala, bo tak to wsyzstkiego sie wydaje duzo, ale kto wie, czy to np jest duuuuuzo czegos np koszulek ale tylko 3 spodenki albo cos.. :)
Podziękowania: pesq

9 lata 6 miesiąc temu - 9 lata 6 miesiąc temu #989606 przez asiulek_dolls
Hej

Sorrki dziewczyny ale nie odniosę się do wszystkich tematów, nie ma szans żebym tym razem to ogarnęła, w weekend byli u mnie rodzice więc zdążyłam tylko podczytać forum, wczoraj najpierw moje dziecko pół dnia zmuszało mnie do czytania i układania puzzli, później trzeba było trochę dom ogarnąć i wyjść na podwórko a wieczorkiem zaglądnęłam tu ale siły na odpisywanie brakło…

Kasandra gratuluję obrony!! No i całkiem fajne nagrody za tą obronę sobie zafundowałaś

Zazanka warto było tyle czekać z zakupami bo same piękne rzeczy wynalazłaś, i jak pojadę do smyka to musze koniecznie poszukać tej szarej flanelki z żółtym, chyba w słoniki to było bo strasznie mnie urzekła

Asiek super sukienka! W bonarce w happymum byłaś? Bo nie kojarzę czy jest jeszcze gdzieś w Krakowie? Duży był wybór w przecenionych sukienkach? bo ja mam wesele koleżanki 25.07 i kurcze nie wiem sama co robić, czy iść czy nie… a jeśli tak to oczywiście problem co na siebie ubrać,
mam jedną ciążówkę z happymum właśnie ale kupowałam ją na chrzciny i komunię jak byłam w ciąży z Kacperkiem ale te imprezy były jak byłam w ok.14 i 26-27 tygodniu a teraz to będzie coś ok. 33 t.c. i niby na razie nie mam jakoś większego brzucha niż z Kacprem ale to jeszcze prawie 4 tygodnie do wesela i nie wiem czy się zmieszczę tym bardziej że to jednak dwójka dzieci no a na jeden raz nie chciałabym kupować sukienki zwłasza jakiejś droższej (za tamtą dałam wtedy 280) no nic musze później przymierzyć i zobaczyć jak leży… bo jeszcze w takiej cenie jak twoja to mogłabym kupić ale droższej nie ma sensu bo więcej dzieci nie planuję więc się nie przyda

Dziewczyny wózki śliczne!! Wszystkie! W sumie to powinnam napisać że wszystkie kolorki super bo widzę że sporo wrześniowych dzieciaczków będzie miało takie same pojazdy hahaha, no ale fajne te wózki więc nie ma się co dziwić…

I kocyki minky też piękne i potworkowy i ten w zoo i w ogóle wszystkie! Ja na razie nie kupuję bo mam na tyle kocyków ale jak chłopaki podrosną a raczej wyrosną z tych co mam to kupię im po jednym ale takim już całkiem dużym żeby na dłużej starczyły i może będą już na tyle kumaci że sami sobie wzór wybiorą (oczywiście po wcześniejszej selekcji przez mamusię) bo ja to najchętniej kupiłabym wszystkie bo takie są śliczne i urocze hahahaha

Co do chustonoszenia dzieciaczków to teraz odpada w moim przypadku bo jak omotać tym dwójkę?? Hahaha nawet jakby się dało (ppffffff chyba jeden z przodu drugi z tyłu buhahahaha) to po tygodniu miałabym garba i plecy by mi wysiadły, w razie czego mam nosidło więc w nagłych przypadkach wystarczy….
Kacpra też w chuście nie nosiłam, może gdyby urodził się wczesną wiosną to przez te ciepłe miesiące bym się skusiła ale wtedy termin miałam na połowę sierpnia i stwierdziłam że na dwa miesiące się nie opłaca, wiem że są mamuśki które przez cały rok noszą ale dla mnie to problematyczne przy ubieraniu kiedy jest zimno, w nosidle co innego, w zimie jak wychodziliśmy na podwórko to przygotowywałam sobie kombinezon dla młodego sama ubierałam buty kurtkę i zakładałam nosidło i dopiero ubierałam synka i od razu na polko żeby się nie zgrzał a i tak jak go już ubrałam to otwierałam okno i dopiero wkładałam do nosidła, wolałam od razu w domu go pozapinać bo w lustrze zawsze kontrolowałam czy jest ok. czy mi się gdzieś nie przekrzywia itp.

Basiek ten ochraniacz na materacyk wygląda na ok. ja też mam coś w tym stylu, z jednej strony od spodu jest taka powłoka jakby ceratka przepuszcza powietrze ale nie przepuszcza wilgoci na materacyk, warto pomyśleć też na początku o zabezpieczeniu waszego łóżka bo na pewno maluszki będą często lądowały w łóżkach rodziców, ja pod nasze prześcieradło podkładałam takie zwykłe podkłady do przewijania w miejscu gdzie najczęściej Kacperek leżał

Sylwia hahaha zgadzam się z Tobą Kubuś tym kopniakiem dla taty na pewno stanął w obronie Basi

Me.ch ale to śmiesznie wygląda hahaha siusiak w czapce hahaha padłam, ale spoko dziewczyny nie martwcie się że was chłopaczki będą obsikiwać jak będziecie obserwować siusiaka w czasie przewijania to zawsze zdążycie z pieluszką albo chusteczką to jest właśnie fajne w chłopcach że widać kiedy będą siusiać… jak tylko zacznie się delikatnie podnosić to zasłaniajcie szybko albo uciekajcie, najwyżej podłogę będziecie musiały umyć hahaha

Basiek (mój Kacper alergiczny) ja od początku prałam w Loveli mleczko do prania do kolorów, i nie kupowałam osobno do białego tylko wszystko w tym do kolorów piorę, w biedronce polujcie na promocje bo normalnie w regularnej sprzedaży nie ma ale pojawia się od czasu do czasu i kosztuje 16zł, a w innych sklepach od 24-30zł, ja zawsze robie w biedronce większy zapas, acha i nie kupujcie odplamiacza z Loveli bo ma identyczny skład jak to mleczko, ja na plamy używam odplamiacza ariela, zamaczam wcześniej i później piorę już tylko w Loveli, spoko jest też jeelp proszek ja miałam kiedyś ten w pomarańczowym opakowaniu tylko on jest taki zupełnie bez zapachu, a Lovela ma taki bardzo delikatny zapach… i nie używam już żadnych płynów do płukania przy tym
Acha i jeszcze jedno ja do tej pory nie zmieniłam Kacprowi na inny proszek do prania bo mam trochę ciuchów od bratowej po jej synku i ona prała też w innych dzieciowych i teraz w zwykłym i ja widzę róźnicę między moimi ciuchami a tymi od niej… jak planujecie jeszcze dzieciaczki i chcecie żeby wam ciuszki zostały dla kolejnego bobasa w dobrym stanie to polecam jednak dziecięce mleczka i proszki

Zazanna hahaha no te podpaski/podkłady poporodowe są mega wielkie haha tez się z nich śmiałam ale zobaczysz że później będziesz z nich zadowolona, ja nie lubię podpasek ale jak byłam młodsza i używałam to tylko z ta siateczką allways, później przeżuciłam się na tampony i o podpaskach nie chciałam słyszeć, no ale po porodzie na jakiś czas trzeba było odstawić tampony i raz założyłam taka jak dawniej i myślałam że się wścieknę od razu poleciałam do sklepu po inne (naturella) a tamte wywaliłam, a te mega wielkie są spoko szczególnie jeśli cie nacinają choćby troszeczkę bo nic cię tam nie podrażnia

Me.ch mam nadzieję że na kontroli wszystko będzie ok., trzymam kciuki!!

Agatagama super że po wizycie wszysko ok.

Jurada kuruj się, dużo zdrówka

Zazanka ja mam na razie 4 opakowania tych podkładów i jestem przekonana że będę później dokupywać, bo często bardzo zmieniałam, więc nie martw się zużyjesz to spokojnie, dobrze zmieniać jak najczęściej bo wtedy jest czyściutko i wiadomo że szybciej się wszysko goi i wraca do siebie

Sylwia pare pierwszych dni jest najgorzej 3-4 no co ja nie będę w bawełnę owijać – jak z kranu prawie ale później już ok. po troszeczkę u mnie tak do dwóch tygodni… no ale różnie to bywa i nikt nie przewidzi jak będzie, zresztą tak będziemy zapatrzone w nasze maleństwa że nie będziemy do tego większej uwagi przywiązywać i szybko minie

Asiek ten sklep to mothercare mam sporo ciuchów po Kacprze z tego sklepu i rzeczywiście są spoko ale szczerze, jakościowo dobre są też z c&a, h&m czy reserved kids, więc nie ma co przepłacać, ja akurat mam dość dużo z tego sklepu rzeczy bo jak byłam w ciąży z Kacperkiem to ten sklep był też w g.kazimierz i wtedy go tam likwidowali i były bardzo duże przeceny, ja wtedy na początku ciąży miałam plamienia i trochę w domu leżałam a moja bratowa była już na końcówce ciąży ale moja mamuśka latała tam codziennie przez prawie dwa tygodnie po pracy i szalała i zaopatrzyła tam wnuki konkretnie hahahha jednego dnia brat z bratówką pojechali po nią autem bo tyle nakupowała (ciuchów, akcesoriów i zabawek) że mało brakowało a musiałaby wracać tramwajem bo ledwo się z tym pomieścili hahaha

Kasandra buhahahaha ja też mam zwykłe podróby za 15zł już od 3 albo i 4 lat do śmigania po podwórku i się trzymaja więc nie rozumiem tego szału i tak bym w tym nie wyszła nawet do sklepu choćby miało milion znaczków, a może to sami lekarze hahaha bo w tamtym roku w szpitalu zauważyłam że prawie cały personel w tym śmigał i tak sobie nawet pomyślałam że pewnie napadli na promocję w lidlu

Zazanka ja mam dużo więcej tych flanelek i tetrowych, mi Kacperek ulewał po jedzeniu więc sporo tego szło do podkładania i wycierania
Zerknę później do szafy i policzę

Me.ch przygotuj wszystko co potrzebne do spakowania na jednej półce lub w szufladzie i w razie potrzeby tylko wrzucisz do torby – może Kornelek się nie skapnie w ten sposób że mama przygotowana na nagłe wyjście

9 lata 6 miesiąc temu #989607 przez me.ch
to jest minimum ktore chcialam na wiek 0-3 mcy (rozmiar 62cm)

body długi rękaw 5
body krótki rękaw 5 5
pajacyk długi rękaw 5
pajacyk krótki rękaw 5
śpioszki 5
koszulki długi rękaw 5
koszulki krótki rękaw 5
czapeczka lekka 1
czapeczka ciepla 1
kombinezon (od razu na 68 biore)
kurtka (tez od razu troszke wieksza)
skarpetki cienkie 5
skarpetki grube 5
sweterek 2
polarek 1
spodenki 2
śliniaczki 5
koszula elegancka;) 1
buciki 1
łapki niedrapki 2

9 lata 6 miesiąc temu #989608 przez me.ch
Zaz, wlasnie mi sie przypomnialo ze pytalas o pieluchy - ja kupilam 10 zwyklych bialych tetrowych, 3 dodatkowe ze wzorkiem i jeszcze zamowilam 5cio pak takich malych 30x30 bardziej jako szmateczek, bo akurat wynalazlam tania aukcje:)

9 lata 6 miesiąc temu #989610 przez basiek149
hej.
mnie dziś znowu podbrzusze boli, i znowu nospa od rana poszła. aj niech ten czas szybciej leci a Kubuś niech tam jeszcze trochę posiedzi...
fakt, że gin mnie uspokajał, że u mnie się nie da pozbyć tego rodzaju bólu ale wolę jak nie boli :P

Zaz mi też nadal nic nie pisali o tym kocyku... :angry: najpóźniej za 2dni ten kocyk ma się u mnie pojawić bo inaczej marny ich los. w piątek przyjeżdża moja mama i ma go widzieć :D

me.ch u mnie taka mała torba w razie "w" czeka na szpital gdyby naprawdę trzeba było na gwałt tam jechać. ale to dosłownie mam tam tylko koszulę, ręcznik, kosmetyki, klapeczki. a jak co to resztę zawsze ktoś mi może dowieźć. to jest tylko taki mini zestaw żeby czuć się pewniej bo wolę mieć coś swojego niż nie mieć zupełnie nic.

ale za to przyszła dzisiaj paczuszka z tym ochraniaczem na materacyk i jest taki jak asiulek_dolls pisze. ma taka ceratkę od spodu, też czytałam, że właśnie przepuszcza powietrze a nie przepuszcza wilgoci więc jestem z niego zadowolona. przyszły też czapeczki dla Kubusia <3 a w takich malutkich woreczkach strunowych, że przez chwilę zastanawiałam się co to jest... wariatka...zamawia coś, czeka na przesyłkę i nie wie czego się spodziewać :D więc czapeczki mi się baaaardzo podobają :) wzięłam też od nich gruszkę no noska bo jest mniejsza a nie wiem czy zawsze tej nosefridy będę używać. no i majty poporodowe też przyszły. w sumie myślałam, że gorzej będą wyglądać ale jakoś zniosę ich noszenie w szpitalu :) czekam jeszcze bo zamówiłam butelkę Lovi i też ma dziś przyjść. więc jak przyjdzie to wtedy porobię zdjęcia i wam wszystko pokażę :)

9 lata 6 miesiąc temu #989611 przez asiulek_dolls
Zazanka policzyłam pieluchy :) po Kacperku mam 22 tetrowe i 11 flanelek
narazie dokupiłam 5 tetrowych na pewno jeszcze dokupię i flanelki też będę dokupywać ale jeszcze nie wiem ile - no ale ja dla dwójki potrzebuję więc to co innego
ja tych flanelowych używałam m.in. do wózka zamiast prześcieradełka, podkładałam w łóżeczku pod główkę, bo jak Kacperkowi sie ulewało to lepiej mi było zmienić pieluszkę niz całe prześcieradełko, no i jak do lekarza jechałam to zawsze zabierałam żeby podłożyć kiedy rozbieraliśmy synka do badania, mimo że teraz wszędzie sie te jednorazowe podkłady medyczne bo jakoś tak przyjemniej było go na czymś swoim położyć

9 lata 6 miesiąc temu #989612 przez asiulek_dolls
a i jeszcze w temacie pieluszek kupiłam dla Kacperka jedną taką bambusową i teraz też na pewno chłopakom kupię co prawda 30zł za szt. (w smyku wtedy kupiłam) ale to taka mięciusia i milusia nie do wycierania itp. tylko taka do tulenia, właściwie wygląda jak nowiutka więc może wystarczy jak tylko jedną dokupię :)

9 lata 6 miesiąc temu #989615 przez asiekasiek
Pesq no jakie chamstwo jest, no ale cóż lepiej odpuść sobie jak pisałaś i tak już te wyniki nic dają... A Agatka będzie na pewno zdrową dziewczynką:D ja jeszcze nie liczę bodziaków, zacznę pewne pod koniec tygodnia :D jak już będę mogła włożyć je do szafy :D

Asiulek tak w Bonarce kupiłam :) ta moja sukienka kosztowała w sklepie 149zł ale wylosowałam los -15% na ceny od wyprzedaży i zapłaciłam 126zł, a widzę że na stronie internetowej są tańsze one, no ale trzeba zapłacić za przesyłkę... BYły jeszcze sukienki w kształcie litery A za 119zł. Też bardzo fajne, ale że w tej tak seksownie i kobieco poczułam się jak przed ciąży prawie, a nie jak balon to decyzja była natychmiastowa:) a przymierzałam 15 sukienek!!!! Ha ha baba chyba miała mnie dość ;) właśnie ja nie chciałam przesadzać z ceną przy takiej sukience bo wiem, że prawdopobnie raz ją założę, no może dwa...

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

9 lata 6 miesiąc temu #989616 przez asiulek_dolls
no a teraz pora na fotki,
jako że trochę wam zazdroszczę tych zakupów, sama prawie nic nie kupiłam dla bliźniaków tylko 4czapeczki, dwie pary półśpiochów i dwie pary spodenek takich piżamkowych a no i paczkę pieluszek tetrowych i rożki i to by było na tyle, bo resztę mam no i mamuśka sporo pokupowała nowych rzeczy więc narazie wystarczy bedę na bieżąco dokupywać jak uznam że mam jakiś rzeczy mało :) to wstawiam obiecane foto szafy :laugh:

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia