- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie wrzesień 2011
Mamusie wrzesień 2011
- pati-m
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- madziaska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- SZCZĘŚLIWA MAMA :)
- Otrzymane podziękowania: 34
www.ciazowy.pl/kalkulator,urlop-macierzynski.html
- madziaska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mysza ja mam podobna sytuacje. Umowa skonczyla mi sie 30 czerwca, ale ze bylam juz wtedy w ciazy wiecej niz trzy miesiace to ona automatycznie mi sie przedluza do dnia porodu. trzeba tylko od lekarza prezdstawic zaswiadzcenie o ciazy i najlepiej jeszcze dyrektorowi o tym wsponiec... Potem normalnie idziesz na maciezynski... 20 tyg + 4 na zyczenie. Do zusu nic nie piszesz. jak urodzisz idziesz do zakladu pracy i zglaszasz.mi też sie wyświetliły dodatkowe 4 tygodnie... a słuchajcie jak to jest- bo ja mam umowę w jednej firmie na czas określony do 1 sierpnia. Czy mi ją powinni przedłużyć? i do kiedy? na te 20 tygodni po porodzie czy 24? A jak nie przedłużą to co? ZUS płaci i do niego też mam pisać o te dodatkowe 4 tygodnie? no i jak to jest z macierzyńskim- tj. czy ja muszę dać jakieś zaświadczenie że urodziłam danego dnia??
co do mojej mamy- to ona była sama ze mną miesiąc u swojej teściowej z którą się wówczas nie lubiła i przeżyła... ale ja czuję, że macie rację.. tylko się boję, że ja nie dam rady- mój mąż nie ma umowy stałej tylko zlecenie więc mu nie przysługuje nawet dzień tacierzynskiego- tj. pewnie dogada się z szefem na bezpłatny tydzień, ale to strasznie mało w sytuacji gdy on pracuje CAŁY DZIEŃ
- mYSZA
- Wylogowany
- gadatliwa
- madziaska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- mYSZA
- Wylogowany
- gadatliwa
- madziaska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- mYSZA
- Wylogowany
- gadatliwa
- madziaska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- mYSZA
- Wylogowany
- gadatliwa
- madziaska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- mYSZA
- Wylogowany
- gadatliwa
- madziaska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- mYSZA
- Wylogowany
- gadatliwa
- madziaska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Matka zajmująca się wychowaniem dziecka, za czas przebywania na urlopie macierzyńskim dostaje zasiłek w wysokości 100 proc. wynagrodzenia lub przychodu stanowiącego podstawę jego wymiaru.
Pracownica może wystąpić z wnioskiem o urlop i zasiłek macierzyński już na dwa tygodnie przed przewidywaną datą porodu. W przypadku wystąpienia z wnioskiem o urlop i zasiłek macierzyński przed porodem pracownica powinna dostarczyć swojemu pracodawcy:
– wniosek o udzielenie urlopu macierzyńskiego (jest zalecane aby był on na piśmie);
– zaświadczenie lekarza o przewidywanej dacie porodu.
Tak jest, gdy to pracodawca wypłaca zasiłek macierzyński. Kiedy tak będzie? Odpowiedź daje ustawa z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa. Zgodnie z jej art. 61, o tym czy zasiłki w zakładzie pracy będą wypłacane przez pracodawcę czy ZUS, decyduje liczba osób zgłoszonych do ubezpieczenia chorobowego na dzień 30 listopada poprzedniego roku.
Obowiązek ustalania prawa i wypłacania zasiłków z ubezpieczenia chorobowego w 2009 r. mają ci pracodawcy, którzy 30 listopada 2008 r. zgłaszali do ubezpieczenia co najmniej 21 osób podlegających ubezpieczeniu chorobowemu.
Przykładowo 30 listopada 2008 r. firma zatrudniała 14 pracowników i siedmiu zleceniobiorców, którzy nie zostali zgłoszeniu do ubezpieczenia chorobowego. Taki pracodawca nie jest uprawniony do wypłacania zasiłków w 2009 r.
Opracowanie: Grzegorz Rodziewicz
Więcej w Rzeczpospolitej z 15 maja 2009 r.