BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2011

13 lata 6 miesiąc temu #153185 przez pati-m
Obyś Gosia miała rację. Ja się wcale nie obrażę, jeśli moja księgowa się myli :) Będę tydzień dłużej z maluszkiem w domu :lol:
Temat został zablokowany.
13 lata 6 miesiąc temu #153186 przez madziaska
dziewczynki jesli konczy WAM sie macierzynski w 2012 roku to nalezy sie wg nowej ustawy kolejne 4 tyg. jesli 7 dni przed zakonczeniem tego urlopu zlozycie w zakladzie pracy stosowny wniosek... Jesli to drugie dziecko to jeszcze wiecej... Tu mozna sobie dokladnie obliczyc i dodac do tego jeszcze te 4 tyg :)
www.ciazowy.pl/kalkulator,urlop-macierzynski.html
13 lata 6 miesiąc temu #153190 przez madziaska
mYSZA napisał:

mi też sie wyświetliły dodatkowe 4 tygodnie... a słuchajcie jak to jest- bo ja mam umowę w jednej firmie na czas określony do 1 sierpnia. Czy mi ją powinni przedłużyć? i do kiedy? na te 20 tygodni po porodzie czy 24? A jak nie przedłużą to co? ZUS płaci i do niego też mam pisać o te dodatkowe 4 tygodnie? no i jak to jest z macierzyńskim- tj. czy ja muszę dać jakieś zaświadczenie że urodziłam danego dnia??

co do mojej mamy- to ona była sama ze mną miesiąc u swojej teściowej z którą się wówczas nie lubiła i przeżyła... ale ja czuję, że macie rację.. tylko się boję, że ja nie dam rady- mój mąż nie ma umowy stałej tylko zlecenie więc mu nie przysługuje nawet dzień tacierzynskiego- tj. pewnie dogada się z szefem na bezpłatny tydzień, ale to strasznie mało w sytuacji gdy on pracuje CAŁY DZIEŃ

Mysza ja mam podobna sytuacje. Umowa skonczyla mi sie 30 czerwca, ale ze bylam juz wtedy w ciazy wiecej niz trzy miesiace to ona automatycznie mi sie przedluza do dnia porodu. trzeba tylko od lekarza prezdstawic zaswiadzcenie o ciazy i najlepiej jeszcze dyrektorowi o tym wsponiec... Potem normalnie idziesz na maciezynski... 20 tyg + 4 na zyczenie. Do zusu nic nie piszesz. jak urodzisz idziesz do zakladu pracy i zglaszasz.
13 lata 6 miesiąc temu #153191 przez mYSZA
ale to na jak długo Tobie umowę przedłuzyli? z jakś konkretna datą obliżoną, czy poprostu do wykorzystania urlopu? bo ja tam nie chcę potem rpacować dlatego sie pytAM;p

Janek z nami!
13 lata 6 miesiąc temu #153198 przez madziaska
Mialam umowe o prace od 22 wrzesnia do 30 czerwca... od 16 maja jestem na zwolnieniu...Urlop wykorzystalam juz jak nie bylam w ciazy... 16 maja poszlam na zwolnienie... Przed zakonczeniem umowy zlozylam zaswiadczenie od gina, ze jestem w ciazy i poszlam do dyr i powiedzialam, ze slyszalam, ze umowa moja przedluza sie do dnia porodu automatycznie z racji tego, ze w momencie jej zakonczenia jestem wiecej niz 3 miesiace w ciazy, ona na to ze jest takie cos. Tak naprawde gdybym nie poszla to by mi tego nie powiedziala, a pracodawca musi Ci ja przedluzyc, a raczej ona sama sie przedluza z mocy prawa... Nic z dyr nie podpisujesz, jesli juz teraz jestes na zwolnieniu to i tak ZUS CI bedzie placil do dnia porodu wiec oni nic nie traca. Umowa wygasa z dniem narodzin Twojego maluszka. jak urodzisz to zanosisz im zaswiadczenie ze szpitala, umowa wtedy wygasa... Plus z tego wszytskiego jest taki, ze do dnia porodu masz wyplate no i macierzynski jest wyzszy, poniewaz jest liczona srednia z ostatnich 12 miesiecy.... Nie wiem czy jasno wyjasnilam... ;)
13 lata 6 miesiąc temu #153201 przez mYSZA
a kto mi wypłaca macieżyński wtedy?

Janek z nami!
13 lata 6 miesiąc temu #153202 przez madziaska
ZUS
13 lata 6 miesiąc temu #153203 przez mYSZA
a czy wtedy tez mogę przedłużyć o te 4 tygodnie? do Zusu wtedy piszę to pismo?

Janek z nami!
13 lata 6 miesiąc temu #153205 przez madziaska
Wiesz, tego to nie wiem, bo ja pracuje jeszcze w innej placowce, gdzie mam umowe na czas nieokreslony i wiem ze tam musze zlozyc o przedluzenie... Trzeba byloby dowiedziec sie w zusie.
13 lata 6 miesiąc temu #153206 przez mYSZA
heh, ja właśnie też pracuję jeszcze w innej firmie gdzie mam umowe na czas nieokreślony;) zorientuje się więc w ZUSie dzieki bardzo za wyjaśnienia!

Janek z nami!
13 lata 6 miesiąc temu #153211 przez madziaska
To w takim razie w zakladzie skladasz napewno, oni powinni miec gotowe driki. Ale zapytaj w zusie dla pewnosci :)
13 lata 6 miesiąc temu #153213 przez mYSZA
no niby tak zakłądam, ale wolałabym mieć macieżyński z dwóch fimr a nie z jednej;P

Janek z nami!
13 lata 6 miesiąc temu #153217 przez madziaska
Bedziesz miala, bo zus Ci bedzie pieniazki wyplacal. Oni sabie oblicza srednia z 12 ostatnich miesiecy ;)
13 lata 6 miesiąc temu #153218 przez mYSZA
aha, no to to przeoczyłam;) no to supcio;P

Janek z nami!
13 lata 6 miesiąc temu #153224 przez madziaska
I znalazlam cos takiego???
Matka zajmująca się wychowaniem dziecka, za czas przebywania na urlopie macierzyńskim dostaje zasiłek w wysokości 100 proc. wynagrodzenia lub przychodu stanowiącego podstawę jego wymiaru.

Pracownica może wystąpić z wnioskiem o urlop i zasiłek macierzyński już na dwa tygodnie przed przewidywaną datą porodu. W przypadku wystąpienia z wnioskiem o urlop i zasiłek macierzyński przed porodem pracownica powinna dostarczyć swojemu pracodawcy:

– wniosek o udzielenie urlopu macierzyńskiego (jest zalecane aby był on na piśmie);

– zaświadczenie lekarza o przewidywanej dacie porodu.

Tak jest, gdy to pracodawca wypłaca zasiłek macierzyński. Kiedy tak będzie? Odpowiedź daje ustawa z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa. Zgodnie z jej art. 61, o tym czy zasiłki w zakładzie pracy będą wypłacane przez pracodawcę czy ZUS, decyduje liczba osób zgłoszonych do ubezpieczenia chorobowego na dzień 30 listopada poprzedniego roku.

Obowiązek ustalania prawa i wypłacania zasiłków z ubezpieczenia chorobowego w 2009 r. mają ci pracodawcy, którzy 30 listopada 2008 r. zgłaszali do ubezpieczenia co najmniej 21 osób podlegających ubezpieczeniu chorobowemu.

Przykładowo 30 listopada 2008 r. firma zatrudniała 14 pracowników i siedmiu zleceniobiorców, którzy nie zostali zgłoszeniu do ubezpieczenia chorobowego. Taki pracodawca nie jest uprawniony do wypłacania zasiłków w 2009 r.

Opracowanie: Grzegorz Rodziewicz

Więcej w Rzeczpospolitej z 15 maja 2009 r.
Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia