- Otrzymane podziękowania: 5
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie wrzesień 2011
Mamusie wrzesień 2011
- monika1984lodz
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Matka wariatka :P
Mniej Więcej
13 lata 5 miesiąc temu #170551 przez monika1984lodz
www.facebook.com/feelsowe1?ref=hl
[*]5.08.2009[*]
[*]9.06.2010[*]
Gosia to masz rycerza w domu Kubus obronca to moze teraz w prezencir od siostrzyczki powinnien dostac jakis stroj rycerza i powiedzieli bysci mu, ze Jagodka mianuje go swoim rycerzem i obronca
[*]5.08.2009[*]
[*]9.06.2010[*]
Temat został zablokowany.
- slowiczek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
13 lata 5 miesiąc temu #170553 przez slowiczek
Ej ja tez mam milion cellulitu, i caly tylek w rozstepach ale ludze sie ze znikna
Gosia - sliczny synek, ma piekne zabki
A moje dziecie ma najwiekszy brzuszek, a glowka i nozki od poczatku byly mniejsze
Marta - zdjecia super ale rzeczywiscie ksztalt brzucha nietypowy
Mala - bedzie dobrze, dasz rade wytrzymac
Gosia - sliczny synek, ma piekne zabki
A moje dziecie ma najwiekszy brzuszek, a glowka i nozki od poczatku byly mniejsze
Marta - zdjecia super ale rzeczywiscie ksztalt brzucha nietypowy
Mala - bedzie dobrze, dasz rade wytrzymac
- Marta M
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 11
13 lata 5 miesiąc temu - 13 lata 5 miesiąc temu #170558 przez Marta M
Mowilam ze brzuch nietypowy... Wogole w ubraniu to wygladam smiesznie, jakbym miala dwie szyje i dwie glowy, miedzy piersiami a brzuchem szyja a potem wielka glowa na nogach ze szpiczastym nosem, haha
Ostatnio zmieniany: 13 lata 5 miesiąc temu przez Marta M.
- fanka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Dawid- małe wielkie szczęście!!!
Mniej Więcej
- mYSZA
- Wylogowany
- gadatliwa
Mniej Więcej
13 lata 5 miesiąc temu #170573 przez mYSZA
dziewczyny wczoraj już nie pisałam bo się na maxa zdołowałam. Pogrzebałam w necie i sprawdzałam co to jest dokłądnia ta hpotrofia i wyszło, że są dwie- symetryczna- którą często podejrzewali bo Janek ogólnie mniejszy o 2,5 tygodnia, ale to można wytłumaczyć długimi cyklami, oraz ASYMETRYCZNa która pojawia się po 20 tygodniu ciąży i właśnie polega na dużej różnicy między główką a brzuszkiem- Janek wczoraj miałm aż 3 tygodnie różnicy!!!!przyczyny? albo mama paląca ( ja nie palę) albo wada genetyczna mamuśki- i ileś tam wymienionych m.in przepływy z którymi ja miałam problem! teraz mi ostatnio sprawdzali i niby przepływy ok, ale ta różnica w brzuszku pojawilą sie dopiero teraz! tj. zawsze jakaś była, ale max tydzień na usg z końcem czerwca robionym! 5 tygodni i aż tak sie zrobiło! najgorsze powikładnie to duża możliwość przy porodzie niedotelenienia wewnatrzmacicznego! poważnie zaczynam zastanawiać się nad cesarka! w czw. mam wizytę jeszcze to ją do ściany przysuszę zeby mi wszystko powiedziała, a nie żebym szukając w necie się przerażała...
i tak sie wczoraj zdołowałam, że masakra. Mąż mi na pocieszenie zrobił banany z miodem...a teraz wcinam śledzie
Martuś, śliczne zdjecia;) ja w czw. będę miała już te ze swojej sesji to też wstawie;)
i tak sie wczoraj zdołowałam, że masakra. Mąż mi na pocieszenie zrobił banany z miodem...a teraz wcinam śledzie
Martuś, śliczne zdjecia;) ja w czw. będę miała już te ze swojej sesji to też wstawie;)
- monika1984lodz
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Matka wariatka :P
Mniej Więcej
13 lata 5 miesiąc temu #170577 przez monika1984lodz
[*]5.08.2009[*]
[*]9.06.2010[*]
Myszka Ty sie nie denerwuj bo to Jankowi tez szkodzi, nie wolno Ci i juz a w necie nie szuka sie takich rzeczy , bo nawet zdrowy czlowiek jest w stanie sobie jakas chorobe wynalesc.
Jak bedziesz u lekarza to sie go zapytaj co i jak z tymi roznicami jest.Moze Janek poprostu ma taka urode i juz, nie ma co sie denerwowc na zapas.
Jak bedziesz u lekarza to sie go zapytaj co i jak z tymi roznicami jest.Moze Janek poprostu ma taka urode i juz, nie ma co sie denerwowc na zapas.
[*]5.08.2009[*]
[*]9.06.2010[*]
- fanka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Dawid- małe wielkie szczęście!!!
Mniej Więcej
13 lata 5 miesiąc temu #170591 przez fanka
Mysza- nie czytaj w necie bo tylko się można zdołować, jakoś podświadomie zawsze wybieramy te czarne scenariusze, i później się zamartwiamy. Jeśli byłoby jakieś zagrożenie dla zdrowia Janka to na pewno nie wypuścili by Cię ze szpitala, myśl pozytywnie , będzie dobrze, bo musi być!!1
- gosia2324
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Mama ...
Mniej Więcej
13 lata 5 miesiąc temu #170601 przez gosia2324
Mysz te roznice nie musza swiadczyc o czyms zlym, spokojnie.
Kuba tez mial roznice miedzy brzuszkiem a glowka, a jest 100 % zdrowy.
porostu byl króciutki 52cm a wazyl 3650
te pomiary juz takie sa.
Kiedy masz wizyte u swojej ginki ?
Kuba tez mial roznice miedzy brzuszkiem a glowka, a jest 100 % zdrowy.
porostu byl króciutki 52cm a wazyl 3650
te pomiary juz takie sa.
Kiedy masz wizyte u swojej ginki ?
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 17IX2011-4000g,58cm; 22VI2013-4010g,57cm:)Cuda:)
Mniej Więcej
13 lata 5 miesiąc temu - 13 lata 5 miesiąc temu #170603 przez Agusia83
Hej dziewczyny....ja mam dzis mega totalnie-zasranego lenia.....nic mi sie nie chce, no moze oprocz spania maz poszedl do pracy, a ja dalej przytulilam lepek do poduszki i jakies 45minut temu dopiero sie obudzilam...a raczej obudzil mnie pecherz Musze isc na zakupy, by wymyslec cos do ziemniakow a nie chce mi sie, ze hej....
Mysza, Ty nie czytaj takich glupot,Fanka ma racje, gdyby cos podejrzewali, ze jest nie tak z Jankiem to pewnie by Was nie wypuscili tak szybko...daj na wstrzymanie(wiem, ze sie latwo mowi, w naszym przypadku pisze...)poczekaj na wizyte u ginki i powaznie z nia porozmawiaj, musi Ci wsio wytlumaczyc....a jesli bedziesz szperala po necie, to nagle wszystkie chorobska beda do Was pasowac....
Gosia, sliczny synek moze i ma kilka cech fizycznych mamy, ale jak dla mnie to caly tata jedyna sie wybijam hahah
Ja tam po waszych fotkach zadnego celulitu nie widze i rozstepow...wiem, ze nie moge sie nad soba uzalac, w koncu do kilku miesiecy po porodzie zrzuce na pewno sporo kg...marzy mi sie tak z 10kg wiecej niz przytyje zobaczymy, bede musiala sie wziasc ostro do roboty...
gratuluje wszystkim dziewczynom rozpoczecia kolejnych tygodni ciazy
Mysza, Ty nie czytaj takich glupot,Fanka ma racje, gdyby cos podejrzewali, ze jest nie tak z Jankiem to pewnie by Was nie wypuscili tak szybko...daj na wstrzymanie(wiem, ze sie latwo mowi, w naszym przypadku pisze...)poczekaj na wizyte u ginki i powaznie z nia porozmawiaj, musi Ci wsio wytlumaczyc....a jesli bedziesz szperala po necie, to nagle wszystkie chorobska beda do Was pasowac....
Gosia, sliczny synek moze i ma kilka cech fizycznych mamy, ale jak dla mnie to caly tata jedyna sie wybijam hahah
Ja tam po waszych fotkach zadnego celulitu nie widze i rozstepow...wiem, ze nie moge sie nad soba uzalac, w koncu do kilku miesiecy po porodzie zrzuce na pewno sporo kg...marzy mi sie tak z 10kg wiecej niz przytyje zobaczymy, bede musiala sie wziasc ostro do roboty...
gratuluje wszystkim dziewczynom rozpoczecia kolejnych tygodni ciazy
Ostatnio zmieniany: 13 lata 5 miesiąc temu przez Agusia83.
- mYSZA
- Wylogowany
- gadatliwa
Mniej Więcej
13 lata 5 miesiąc temu #170607 przez mYSZA
tyle, że oni w wypisie wpisali tą hipotrofię. ale ja myślałam, że chodzi poprostu o to, ze mały jest. Oni mówili coś o tym brzuszku, ale ten lekarz tak burczał, że musiałam go i tak kilka razy prosić o to żeby powtórzył to co mówił bo go zrozumień nie mogłam... i dopiero wczoraj odkryłam, że różnica z brzuszkiem to jest ta asymetryczna...
do Gina idę w czwartek...
do Gina idę w czwartek...
- gosia2324
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Mama ...
Mniej Więcej
- Marta M
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
13 lata 5 miesiąc temu - 13 lata 5 miesiąc temu #170611 przez Marta M
Mysza tez poczytalam o tej hipotrofii i widze ze u mnie to samo podejrzewano..(mala przed 20tc miala roznice 5 dni jesli chodzi o wymiary, teraz ma az 2,5 tygodnia)..i widze ze wymienione sa wlasnie takie przyczyny hipotrofii jak mi lekarka sugerowala: cukrzyca, infekcja, zle przeplywy...ale podala jeszcze ten czwarty: TAKA URODA, takze musimy wierzyc w to, ze nasze dzidzie sa wlasnie takie..a wspomoc we wzroscie mozemy wlasnie lezac na lewym boku, jesc duzo magnezu, kwasu foliowego i witaminy c..tak przynajmniej wyczytalam:
www.ciazowy.pl/artykul,hipotrofia-plodu,1007,1.html
Jest tam tez napisane:
Trzeba wspomnieć, że hipotrofia jest czasami po prostu uwarunkowana genetycznie. Pocieszającym jest jednak fakt, że dzieci z czasem nadrabiają zaległości i „gonią” wzrost i masę swoich rówieśników, choć czasami na zawsze pozostają już trochę lżejsze i mniejsze, nieco pod tym względem odstając od średniej.
Ja w czwartek ide mierzyc mala..ciekawe ile jej przybylo..
www.ciazowy.pl/artykul,hipotrofia-plodu,1007,1.html
Jest tam tez napisane:
Trzeba wspomnieć, że hipotrofia jest czasami po prostu uwarunkowana genetycznie. Pocieszającym jest jednak fakt, że dzieci z czasem nadrabiają zaległości i „gonią” wzrost i masę swoich rówieśników, choć czasami na zawsze pozostają już trochę lżejsze i mniejsze, nieco pod tym względem odstając od średniej.
Ja w czwartek ide mierzyc mala..ciekawe ile jej przybylo..
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 17IX2011-4000g,58cm; 22VI2013-4010g,57cm:)Cuda:)
Mniej Więcej
13 lata 5 miesiąc temu - 13 lata 5 miesiąc temu #170615 przez Agusia83
Mysza, zmusilas mnie bym cosik o tym poczytala...
i doczytalam, ze jesli dzidzia ma cosik takiego, to mama powinna lezec czesto na lewym boku(wlasnie po to by maluch byl dobrze dotleniony), zjadac mnostwo witaminy c, kwasu foliowego i magnezu....i ze w pozniejszych miesiacach dogania rowiesnikow(po narodzinach)
Marta, widze, ze czytalysmy to samo:)
i doczytalam, ze jesli dzidzia ma cosik takiego, to mama powinna lezec czesto na lewym boku(wlasnie po to by maluch byl dobrze dotleniony), zjadac mnostwo witaminy c, kwasu foliowego i magnezu....i ze w pozniejszych miesiacach dogania rowiesnikow(po narodzinach)
Marta, widze, ze czytalysmy to samo:)
Ostatnio zmieniany: 13 lata 5 miesiąc temu przez Agusia83.
- Marta M
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
13 lata 5 miesiąc temu - 13 lata 5 miesiąc temu #170619 przez Marta M
Haha, chyba tak
W wikipedii sa jeszcze wymienione inne przyczyny:
Czynniki ryzyka hipotrofii wewnątrzmacicznej można podzielić na[1][2][3]:
* matczyne
o niski wzrost (szczególnie <146 cm)
o nikotynizm, alkoholizm, narkomania
o niski status społeczno-ekonomiczny
o rasa czarna
o pierwsza ciąża
o dotychczasowa ilość ciąż >=4
o zbyt częste (<2 lat) lub zbyt rzadkie (>6 lat) porody
o choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze w ciąży, stan przedrzucawkowy, sinicze wady serca, koarktacja aorty)
o choroby nerek
o zaawansowana cukrzyca
o niedożywienie, zespół złego wchłaniania, awitaminozy
o wcześniejsze urodzenie dziecka z niską urodzeniową masą ciała
o przewlekłe choroby układu oddechowego (gruźlica, sarkoidoza, astma oskrzelowa)
o wady macicy (macica dwurożna, przegrody macicy)
o przeszkody we wzroście macicy
o zatrucia w trakcie ciąży
o niedokrwistość
o toczeń rumieniowaty układowy
o choroby pasożytnicze
o przebywanie na dużych wysokościach
o złe przystosowanie układu krążenia do ciąży (mała frakcja wyrzutowa, nieprawidłowa adaptacja naczyń macicy)
* płodowe
o płeć żeńska
o ciąża mnoga
o wady wrodzone (np. serca, układu nerwowego)
o wrodzona niedokrwistość
o zespół Fanconiego)
o wady chromosomowe (np. zespół Turnera, trisomie, triploidie, delecje)
o choroby genetyczne z pierwotnym uszkodzeniem procesu wzrastania
o choroby genetyczne układu kostnego lub tkanki łącznej
o zakażenia wewnątrzmaciczne (np. wirus różyczki, wirus cytomegalii)
o ekspozycja na promieniowanie rentgenowskie (zwłaszcza dla dawki >10 rad)
* łożyskowe
o niewydolność łożyska
o łożysko przodujące
o przedwczesne oddzielenie łożyska
o pojedyncza tętnica pępowinowa
o nieprawidłowy przebieg naczyń pępowinowych
o rozległe zawały łożyska
o nieprawidłowy przyczep pępowiny
o anastomozy naczyniowe
o duże guzy łożyska (np. hamartoma)
I napisane ze hipotrofia dotyka nawet 10% ciaz, tazke Mysza nie dolujemy sie juz Ja mam ten sam problem i stawiam raczej na ta 1 grupe, czyli niski wzrost, pierwsza ciaza, itd..no i ja mam problemy z sercem..
W wikipedii sa jeszcze wymienione inne przyczyny:
Czynniki ryzyka hipotrofii wewnątrzmacicznej można podzielić na[1][2][3]:
* matczyne
o niski wzrost (szczególnie <146 cm)
o nikotynizm, alkoholizm, narkomania
o niski status społeczno-ekonomiczny
o rasa czarna
o pierwsza ciąża
o dotychczasowa ilość ciąż >=4
o zbyt częste (<2 lat) lub zbyt rzadkie (>6 lat) porody
o choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze w ciąży, stan przedrzucawkowy, sinicze wady serca, koarktacja aorty)
o choroby nerek
o zaawansowana cukrzyca
o niedożywienie, zespół złego wchłaniania, awitaminozy
o wcześniejsze urodzenie dziecka z niską urodzeniową masą ciała
o przewlekłe choroby układu oddechowego (gruźlica, sarkoidoza, astma oskrzelowa)
o wady macicy (macica dwurożna, przegrody macicy)
o przeszkody we wzroście macicy
o zatrucia w trakcie ciąży
o niedokrwistość
o toczeń rumieniowaty układowy
o choroby pasożytnicze
o przebywanie na dużych wysokościach
o złe przystosowanie układu krążenia do ciąży (mała frakcja wyrzutowa, nieprawidłowa adaptacja naczyń macicy)
* płodowe
o płeć żeńska
o ciąża mnoga
o wady wrodzone (np. serca, układu nerwowego)
o wrodzona niedokrwistość
o zespół Fanconiego)
o wady chromosomowe (np. zespół Turnera, trisomie, triploidie, delecje)
o choroby genetyczne z pierwotnym uszkodzeniem procesu wzrastania
o choroby genetyczne układu kostnego lub tkanki łącznej
o zakażenia wewnątrzmaciczne (np. wirus różyczki, wirus cytomegalii)
o ekspozycja na promieniowanie rentgenowskie (zwłaszcza dla dawki >10 rad)
* łożyskowe
o niewydolność łożyska
o łożysko przodujące
o przedwczesne oddzielenie łożyska
o pojedyncza tętnica pępowinowa
o nieprawidłowy przebieg naczyń pępowinowych
o rozległe zawały łożyska
o nieprawidłowy przyczep pępowiny
o anastomozy naczyniowe
o duże guzy łożyska (np. hamartoma)
I napisane ze hipotrofia dotyka nawet 10% ciaz, tazke Mysza nie dolujemy sie juz Ja mam ten sam problem i stawiam raczej na ta 1 grupe, czyli niski wzrost, pierwsza ciaza, itd..no i ja mam problemy z sercem..
- Marta M
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
Moderatorzy: ilona