BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

11 lata 9 miesiąc temu #573858 przez PolaL
Jak mi się mała w nocy budzi to ja nie zagaduję do niej wcale. Mamy zgaszone światło wiec popatrzy sobie widzi że nie ma mojej reakcji i idzie spać dalej. Specjalnie przymykam oczy żeby nie widziała że ją obserwuję. Nawet jak narobi w pieluchę to szybko przebieram ją bez słowa w jej stronę, gaszę lampkę i udaję że śpię. Ona zaraz robi to samo.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=51996

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #573862 przez patys
Madziu ten link który podałaś to jakoś nie wchodzi strona....współczuje tej nocki, nad ranem najgorzej mi sie zebrać do karmienia...nam Matek ostatnio tylko w wózku zasypia nie chce smoczka przy którym kiedys zasypiał i inaczej sam leząc nie usnie bo tylko sie płaczem nakreca...

Kasia
już jestem ciekawa jak mój urwis bedzie wygladał jak w koncu zaczne wprowadzac te słoiczkowe produkty:)

a ja własnie wróciłam z pizzeri z koleżankami z pracy byłam:) zjadłam pizze z kurczakiem i ananasem pierwszą od 6 miesięcy:)mam nadzieję że małemu nie zaszkodzi:)poplotkowałyśmy troszke i szczerze sobie pogadałyśmy a teraz z mężem oglądamy meczyk Barcelona-Real...Mati juz spi prawie 3 godz ale to dlatego ze zasnął w wózku i jak sie przebudza to wystarczy bujnac dwa razy i spi dalej a w łózeczku by od razu sie obudził a tak do pierwszego karmienia jest troszke spokoju...pewnie za niedlugo sie obudzi i go przeniesiemy do łóżeczka...na szczescie w nocy po karmieniu od razu go odkładam i nie ma problemu z zasypianiem...

a jutro wielki dzien poznam moja chrześnice i zobaczę się z moją bliźniaczka:)wiem ze ciągle wam o tym pisze ale to dlatego że się doczekać nie mogę...

11 lata 9 miesiąc temu #573880 przez chasiami
Hey dziewczyny :) Cięzko mi nadrobic wszystko, jakoś ostatnio nie potrafię się ogarnąc :(
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Polal z tym spaniem to właśnie tak mi doradziła moja mama, żeby nie mówic nic do dziecka, a jak nam się budziła czasem w nocy i dałam smoka to zasypiała, i tak nauczyła się spac od 19-20 wieczora do 7 rana chociaż ostatnio wstaje ze mną jak ja ubieram się do pracy 6.30 :)
Polal ja też jestem przeciwna chodzikom.

Madzia i co z tą pracą? Rozumiem cię bardzo dobrze, sama bym chciała pracowac na pół etatu.

haniasWszystkiego najlepszego! :) Dla mamusi i córeczki, a i prześliczna jest! Pamiątkę będziecie miec na całe życie :)

kasia ślicznie wygląda Oliwierek :) buzinka cała w jedzonku, podobnie jest u nas :)

Dziewczyny chciałam się pochwalic, bo Alusia coraz ładniej nabywa nowe umiejętności :) Już siedzi sama, tylko nie pozwalam jej jeszcze długo siedziec bo wydaje mi się, że krzyżyk cierpi, ale ona walczy i znów siada.

Chciałabym każdej coś napisac, ale ciężko tym bardziej, że urodziny mam w czwartek, a powiem wam szczerze, że strasznie nie lubie odprawiac urodzin :( Tak naprawde cały czas latam, temu kawa, temu herbata, temu ciastko, a jeszcze kolacje trzeba podac i tak naprawde nie mam nic z urodzin.

Przepraszam ze tak się rozpisałam ale staram się nadrobic zaległości ale ciężko :blush:

11 lata 9 miesiąc temu #574027 przez Ania14.09
My po wczorajszej wizycie u ortopedy i jestem zaskoczona. Byłam u dość znanego leakrza w szczecinie prywatnie, bo z nfz to pól roku się czeka do niego. Powiedział, że jak filip siada sam w leżaczku z pozycji półleżącej, to można spokojnie go sadzać. Oczywiścei nic mu nie jest,a te żebra to norma i nic ponad normę mu nie wystaje. :) Z Magdą byłam u innego oropedy i ona jest obciążona dziedzicznie po swoim ojcu wadą kręgosłupa, którą i tak ma. A bardzo ją pilnowałam żeby nie posadzić,nic nie dało.
co do chodzików, to są bardzo praktyczne, bo nie trzeba latać za dzeckiem po całym mieszkaniu i pilnować, a uwierzcie, że jest to bardzo uciążliwe, bo nic nie można zrobić i oczy naokoło głowy ;) Jednak jeśli dziecko miało problem z bioderkami, to nie zalecają chodzika.
Oczywiście chodzik dopiero jak samo stanie na nóżki,bo inaczej deformujemy stopy dziecka.
tyle co się namądrzyłam. ;)

z tym sapaniem, to robię jak Polal. Trzeba od początku uczyć, ze noc jest od spania

Madzia- trzymam kciuki

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png

11 lata 9 miesiąc temu #574041 przez Ptysiulek

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

11 lata 9 miesiąc temu #574077 przez Ania14.09
Ja bym poszła Ptysiulek Lekarz decyduje o szczepieniu, jeśli by coś było jasiowi to lekarz zauważy.

11 lata 9 miesiąc temu #574092 przez PolaL
Ptysiulek ja bym poszła na to szczepienie. Zresztą ja chodzę z małą nawet gdy ona ma katarek. Jakby nie mogła być szczepiona to mi powiedzą bo przecież osłuchują ją.

Patys pewnie już skacze z radości w związku ze spotkaniem z siostrą :kiss: pozdrów kochana siostrę :woohoo: i się nie zagadajcie na całego - żebyś i do nas zaglądnęła :D

Co do chrzcin to raczej ja będę na końcu. Bo moja siostra ma bilety zamówione na 28.06 -12.07 więc w tym czasie na pewno będziemy małą chrzcić. No o ile mój braciszek też się tak zabukuje :silly:

11 lata 9 miesiąc temu #574094 przez patys
Ania no ja tez od poczatku ucze że noc jest od spania tzn nigdy w nocy z Matim nie gadam i podobnie jak dziewczyny jak przebieram to bez zadnych emocji usmiechania sie itp:)odkładam do łózeczka i tyle...ale co z tego jak Mati i tak sie budzi co 2,5 godz albo co godzina:)i jak tu mu przetłumaczyc że noc jest od spania:)

Ptysiulek mój mąż był po antybiotyku kilka dni i też sie zastanawialismy czy Matiego zaszczepią, ale pediatra pozwoliła...ale on wtedy nie był już taki chory...

po 13 lece zobaczyc się wreszcie z siostrą, przyleciała o 3 w nocy:)miłego dnia:)

11 lata 9 miesiąc temu #574177 przez Ummi
Hanias – zdjecie coreczki przesliczne ! napatrzec sie nie moge :)

U nas tez w ostatnim tygodniu w nocy pobudki byly co 1-2,5 godzinki, ale chwilowo jest lepiej – no i znamy przyczyne – pod dziaselkiem juz widac powoli przebijajaca sie druga dolna jedynke, czyli juz drugi zabek bedzie :D
Z wlosami Was pociesze – strasznie mi wypaduja,a tak sie cieszylam, ze w ciazy udalo mi sie zapuscic dlugie wlosy :(

Kasia7775 Oliwier slodki – jak sie delektuje :D
Patys udanego spotkania- w koncu sie doczekalas ! Ja tez sie z siostrami ponad rok nie widzialam, ale w tym roku nadrobimy – strarsza ma nas odwiedzic z siostrzencem za 2 tygodnie i tez sie doczekac nie moge:)

Ja znowu mam pytanie do doswiadczonych mamusiek… Yasinek od paru dni ma taka szorstka skore w okolicach lokci i kolan i wokol szyi - takie jakby rozowe (lub bezbarwne – nie widac ich a tylko czuc jak sie reka dotknie) krosteczki … i teraz nie wiem – czy to potowki czy co? Alergia? (ale ja od poczatku jem wszystko a ostatnio nic nowego nie jadlam). Podpytam lekarza, ale szczepienie mamy dopiero we wtorek a nie chce go wczesniej ciagnac po lekarzach, gdzie tyle chorych dzieci i zarazkow… i teraz nie wiem – oliwkowac to czy suszyc ? stosowalam oliwke ale poprawy nie widac, wczoraj wykapalam w rumianku… no i nie wiem – wykapac moze w krochmalu albo stosowac krem z cynkiem ? Nie mam pojecia :(

11 lata 9 miesiąc temu #574197 przez Ania14.09
Patys mój Filip budzi się podobnie,ale jak nie gadam śpi dalej, a nad ranem kończy się spanie w moim łożku, bo nie mam siły go już odkładać.
Zresztą nie mam już takiej kondycji jak byłam młodsza
Polal no ja chyba będę z chrzcianami ostatnia, bo mój brat przylatuje w lipcu

umi nie powiem ci nic, na ten temat. Zapytaj lekarza.

Zapomniałam, dodać, że zdjęcie Hanias przeurocze i mała też i Kasi Oliwierek jak zwykle słodki jak jego desrek :laugh:

11 lata 9 miesiąc temu #574232 przez patys
ummi u nas matek miał czasami takie szorstkie na ramionach na bokach ud u nas to było alergiczne pomagał krem emolium jest na prawde dobry...do codziennej pielegnacji..

11 lata 9 miesiąc temu #574760 przez hanias
Dziękuj dziewczyny za miłe słowa :ohmy:

11 lata 9 miesiąc temu #574899 przez PolaL
Ummi jak szorstka skórka to natłuszczałabym , a jak się obawiasz że może to uczulenie to podaj małemu calcium w syropku. Nie zaszkodzi a może pomoże. Moja dwójka do tej pory nie miała czegoś takiego, a bynajmniej nie kojarzę z opisu ;)

11 lata 9 miesiąc temu #574909 przez Ptysiulek
Dzięki za podpowiedzi. Zobaczymy jutro jak wyjdzie.

Patys,
super, że u Was z bioderkami wszystko ok.

Aganio,
my też jeszcze nie ochrzciliśmy Małego. Zbieramy się do tego jak muchy w smole. Wrrrr.....

U nas też Maly łapie się za siusiaka, jak nie może złapać stópki :). zabawnie to wygląda.

Chyba dlatego, że kiepsko się czuję, Mały daje mi fory w nocy. Już drugą noc budzi się dwa razy, zjada i odrazu zasypia. Kochane dziecko :). Ciekawe ile to potrwa?

PolaL,
ja dokładnie mam taki sposób na Małego!

Ummi,
u nas był podobny problem. Małemu zrobiły się na łokciach, takie czerwone suche plamy. Bałam się, że to może jakaś alergia, radziliśmy się lekarza, przy okazji na wizycie i powiedział, żeby to natłuszczać i nie panikować :). Dotychczas do kąpili używaliśmy Oilatum, odstawiliśmy go i zaczęlismy kąpać w Emolium. Nie wiem, czy to od tego, ale odstawienie pomogło. A Ty w czym kąpiesz Małego? Łokcie wyglądają zdecydowanie lepiej. Zaczęliśmy używać do natłuszczania krem specjalny z Emolium. Polecam!

11 lata 9 miesiąc temu #575020 przez MADZIA7
Ania ja też tak zazwyczaj robiłam w nocy, cichutko karmię, czasem przewijam, ale jak już o tej 5 zupełnie się rozbudza, piszczy, krzyczy i baraszkuje po łóżeczku, to pozostaje mi albo czekać jak się rozpłacze albo wziąć na ręce i próbować uspać, a jak nie to czymś zająć, żeby choć jedno z nas się wyspało - mąż lub ja. Świetnie, że z żeberkami i siedzeniem u Filipka w porządku, odkąd pisałaś o swoich rozterkach, udzieliło mi się i codziennie sprawdzam czy Natalce żebra nie wystają;)

Patys super że już siostra przyjechała, myślałam o Tobie przy kramieniu o 13:) Chyba musi być ciężko tak mieć bliską rodzinkę za granicą i rzdako się z nimi widzieć, ja mam siostrę w tym samym mieście i widzimy się trochę częściej, a już słyszymy prawie codziennie. Więc nacieszcie się sobą Bliźniaczki na zapas:)

Ptysiluek myślę, że tak jak dziewczyny pisały pomogą jakieś emolienty, ponoć lepsze od oliwek bo nawilżają, a oliwki tylko natłuszczają. Choć ja juą przeszłam z tych emolientów na zwykłe płyny do kąpieli nivea, są ok, ale już skórka nie taka fajna jak wcześniej, muszę smarować balsamikiem, bo ja nie oliwkowałam od początku.

Czy Wasze Maleńśtwa robią lub robiły stale samolot? Tzn. leżą na brzuszku, ręce na Małysza w tył i nogi do góry+pisk? I czy krzyczą lub piszczą? Bo mój chrześniak jakiś taki spokojny był, a Natka zrobiła się bardzo ruchliwa i głośna:) chyba po Tatusiu:) bo ja spokojna raczej jestem:)

dobrej nocki:)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka