- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE WRZESIEŃ 2012
MAMUSIE WRZESIEŃ 2012
- Anulka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
DOŁĄCZ i TESTUJ :
testmetoo.com/dolacz-do-nas/?token=f961f...39834dc9de0600db11eb
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- wiola1111
- Wylogowany
- gaworzenie
- Otrzymane podziękowania: 0
- Anulka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ja bym zrobiła jeszcze raz USG dla porównania u innego lekarza.
DOŁĄCZ i TESTUJ :
- Stokrotka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Patys możesz zrobić inne postanowienie, nieczekoladowe, bardziej duchowe. Ja np. robię czasami z cierpliwości szczególnie w stosunku do uczniów Księża różnie wypowiadają się na temat jedzeniowych /słodyczowych/ postanowień szczególnie pań, bo zwykle kryje się za tym intencja schudnięcia. Wiem po sobie i moich siostrach
Aganio niezły brzucholek masz
Nie ma przeciwskazań kościelnych co do bycia chrzestną w ciąży. Natomiast ja bym zastanowiła się nad byciem chrzestną czwartego dziecka. Podejmuje się zobowiązanie do pomagania w wychowaniu w wierze chrześniaka a będziemy z tego rozliczeni. Ja przy jednym mam problem. Do komuni poszedł a do bierzmowania już nie i generalnie uważa,że Boga nie ma. Wpływ duży mieli rodzice i dziadkowie. Kwestia prezentów jest najmniej istotna.
Byłam dziś na badaniu krwi. Wczoraj moja mama opowiedziała mi zabawną historię, jak usłyszała,że słuchałam dzidziusia. Leżała ze mną na porodówce a obok niej kobieta, która cały czas miała pod kontrolą serce dzidziusia w brzusiu, bo miała ciążę zagrożoną. Na sali porodowej, kiedy urodziła, mówi, że coś jej się rusza jeszcze w brzuchu. Na co położna : "Nie możliwe. To tylko takie wrażenie " Lekarza włożył rękę, atam jeszcze jeden dzidziolek Schował się wygodnie pod samymi żebrami. No to lekarz bach i przekręcił go głowką w odpowiednią stronę Dobrze,że nie wyszła z jednym maleństwem w brzuchu A na aparacie do serduszka było słychać tylko jedno serduszko. No uważajcie, bo nigdy nie wiadomo co tam czyhca w brzuchu A na USG dzidziuś też potrafi się schować. A moja mama sama potem miała niespodziankę przy ostatnim porodzie:)
Dziś już mi trochę lepiej. Spałam w końcu w nocy
- Anulka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Co do roli chrzestnej, masz rację, zgadzam się z Tobą w 100% Tylko prawda jest taka, że rola ta w większości przypadków sprowadza się głownie do dawania prezentów na I komunię i pieniędzy na ślub. Wpływ na wychowanie, kształtowanie światopoglądowe mają rodzice. Chrzęsną/y często mieszkają daleko i mają swoje dzieci.
DOŁĄCZ i TESTUJ :
- wiola1111
- Wylogowany
- gaworzenie
Ostatnio brak pomysłów na obiad, tylko cały czas jakieś owoce bym szamała ;p a do konkretnego jedzenia zero apetytu
- agnesssa
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 30.09.2012 Jestem mamą :D
- Otrzymane podziękowania: 42
Stokrotko ciężko odmówić, bycia chrzestnym rodzicem jak Cię o to rodzina prosi, nie ważne ile się już chrześniaków ma I wiadomo, że chodzi o pomoc w wychowaniu w wierze, ale ja dobrym przykładem mogę wspomóc dwoje troje a nawet czworo dzieci, a co do prezentów to każdy mówi, że to się nie liczy, ale to nie prawda wg mnie bo ja jako rodzić chrzestny mam poczucie obowiązku obdarowywania moich dzieciaczków prezentami, i zawsze jest to wydatek.
- Stokrotka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Wiolu ja zuważyłam, że muszę jeść obiad z czymś kwaśnym, musi być dobrze doprawiony, bo inczej zjadam go tylko trochę. Nie stosuje, żadnych przypraw z glutaminianem sodu. Sam kombinuje smaki a też są gotowe mieszanki przypraw bez tego świństwa. Np. ostatnio popularnością jako dodatek cieszy się surówka z pomidorów lub pomidorków cherry, z oliwkami, sałatą lodową i do tego sos vinegrette z oliwy, cytryny, pieprzu, soli, cukru, koperku suszonego. Mniam Można dodać musztardy. Cytryna świetnie zastępuje ocet / niekoniecznie zdrowy i wskazany w ciąży/. Zajadamy się obydwoje. Na sobotę i niedzielę wymyśliłam "Kurczak słodko - kwaśny po meksykańsku" Tak go nazwałam. Przygotować sos z cebuli, przecieru pomidorowego /tzw. pomidoriny/ i przyprawy meksykańskiej. Cebulę pokroić w piórka tzn. od ogonka do korzonków /wtedy nie rozpadają się , tak jak krążki/, podsmażyć delikatnie, dodać przecier, pogotować trochę, doprawić przyprawą meksykańską. Piersi z kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki, ale nie koniecznie kostkę, oprószyć pieprzem i solą i obtoczyć w mące, podsmażyć. Najpierw z jednej strony a potem z drugiej. Nie przewracać cały czas, bo właśnie wtedy mięso staje się suche. Wrzucić do sosu, pogotować trochę. Mąka na mięsie wtedy trochę się rozklei i jest jeszcze lepsze. Mniam pycha i kwaśne Na drugi dzień jak mięso wtym sosie poleży, to jeszcze lepsze. Mężowi też bardzo smakowało A potrafi mi czasami szczerze udzielić uwag. Smacznego
- wiola1111
- Wylogowany
- gaworzenie
- Anulka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
300 g mąki, 1 łyżeczka cukru pudru,4 jajka, 450 ml mleka, szczypta soli, 3 łyżki roztopionego masła lub oleju, olej roślinny do smażenia, 500g pieczarek, 100g żółtego sera,
1 cebula, 2 jajka, bułka tarta do panierki
Składniki ciasta zmiksować robotem kuchennym lub wymieszać rózgą. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażyć cienkie placki.
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić drobno. Cebulę posiekać, wrzucić na patelnie i zeszklić. Dodać pieczarki, smażyć, aż odparuje woda. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić, dodać tarty żółty ser. Wszystko razem wymieszać.
Farsz nakładać na naleśniki i zwijać w krokiety, tak aby nie wypadał. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym oleju.
DOŁĄCZ i TESTUJ :
- chasiami
- Wylogowany
- gadatliwa
- 21.08.2012 - Alicja i czekamy na Paulinkę :)
- Otrzymane podziękowania: 19
Mąż aktualnie pojechał do pracy, a ja zrobiłam mu Gofry
Jaki zadowolony był Bo boroczek byl na diecie razem ze mna ;p jak mi mięso śmierdziało długo to go poprostu omijałam
- kiemliczka
- Wylogowany
- gaworzenie
Ja z chrzcinami mam problem taki, że sama bym nie chciała, ale mąż naciska bo " co powiedzą rodzice/rodzina/sąsiedzi ?", "jak maleństwo będzie w szkole traktowane?" no i będą chrzciny choć wierząca nie jestem . Najbardziej boję się, że mi dziecku w szkole będą wkładać rzeczy, o których moim zdaniem powinien uczyć się gdy będzie dorosły i z własnego wyboru...a małe dzieci tak wszystko bezkrytycznie chłoną. Ale liczę na to, że do tego czasu coś się już zmieni . Ja mieszkam w małym miasteczku i tutaj przez głupi błąd łatwo skazać dziecko na wytykanie palcem przez rówieśników, a dzieciaki są brutalne.
- Anulka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
DOŁĄCZ i TESTUJ :
- kiemliczka
- Wylogowany
- gaworzenie
- Anulka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
DOŁĄCZ i TESTUJ :