BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 10 miesiąc temu #324852 przez 26joanna
Cześć mamuśki :)
U mnie już wszystko w porządku i brzuch tez już nie jest twardy :lol:
Lusia u nas choruje , cały tydzień siedzi w domu , ja mam lekki katar , ale już przechodzi ( na szczęście ) :blink:
chasiami ja wbrew temu co mówią tu dziewczyny jak mnie mdliło ( a na szczęście już przeszło ) wypijałam pol szklanki coli bo tylko ona pomagała. Zdrowe , nie zdrowe , dziecku nie zaszkodzi a musiałam zająć się domem i dzieckiem , nie wspominając o odprowadzeniu jej do przedszkola :blink: Nie wypijasz przecież 2 litrów coli dziennie :ohmy: , ale jak nic się nie dzieje to można przystopować :blink:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 10 miesiąc temu #324874 przez makrelcia
26joanna jak Twoja córka ma na imię ? Lusia to zdrobnienie od Łucji, Lucji ?
Mi cola też pomagała na mdłości. Teraz działa na mnie wręcz odwrotnie :D po 10 min mam taki dziwny posmak i wrażenie, że zaraz trzeba będzie biec do toalety :D

12 lata 10 miesiąc temu #324890 przez agnesssa
Hej dziewczynki :lol:

Ja znowu jestem wielka przeciwniczką, coli pepsi i tych wszystkich... ale ja tego generalnie nie lubię i wyzywam na męża, że za dużo pije :ohmy: Ale pół szklanki pewnie nie jest takie groźne, tym nie mniej nie polecam tego pić w ciąży :silly:

Chsiami a ja tak właśnie mam od początku ciąży i jak dla mnie to są regularne mdłości ;) I na to mi nic nie pomaga, ciągle się łudzę, że powinny już mijać, ale jak na razie końca nie widać :huh:
Mam dzisiaj super humor, bo mój mąż wczoraj wieczorem wrócił ze szkolenia i pierwszy raz po dłuuuugim czasie mogliśmy się poprzytulać :blink: bo ginka zabroniła nam do 13 tygodnia, a ja dzisiaj wchodzę w drugi trymestr i z tej radości nawet rano nam się chciało :silly:
Tak się cieszę, że wchodzę w drugą fazę ciąży :lol: :lol: Mam nadzieję, że nadal będzie wszystko dobrze z moim maleństwem :woohoo:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

12 lata 10 miesiąc temu #324938 przez makrelcia
ale ten czas leci. Za nami już I trymestr zaraz będzie połowa ciąży :) Wczoraj moje dziecko dostało prezent bo mi z apteki przysłali gryzak i grzechotkę :) Ciekawe czy to znak, że moje dziecko jest kobietką i dostało też prezent na Dzień kobiet ? Tylko, że gryzak niebieski i tu mam wątpliwości czy to nie aby chłopiec :D Już bym chciała wiedzieć :)

12 lata 10 miesiąc temu #324945 przez Stokrotka
Cześć :) to ja przeciwniczka coli i tym podobnych :) Lepiej zastanowić się i poobserwować skąd biorą się dolegliwości, zweryfikować swój sposób żywienia a nie od razu załatwiać sprawę colą. Chasiami, mi np. przy tej ciąży i poprzedniej od razu poszedł do góry prze macicę żołądek i przez to też szybciej mam uczucie sytości i przepełnienia. Może, żeby przed większy posiłkiem pobudzić działanie soków trawiennych przekąś coś niewielkiego na apetyt np. jakiś owoc. Zresztą taką funkcję mają zakąski /przystawki, przekąski/ przed daniem głównym. Może poproś tez w aptece o jakąś herbatkę na trawienie, powiedz o swoich dolegliwościach. Na pewno coś się znajdzie. Przyprawy, które pobudzają pracę układu trawiennego:
- wzmagając wydzielanie śliny /ona zaczyna nadtrawianie pokarmu/ - chili, imbir, papryka, ziele angielskie, gorczyca pieprz/
- wzmagając wydzielanie soków żołądkowych - kurkuma, pieprz, gorczyca, kminek, koper, kolendra
- pobudzają czynności wątroby - kurkuma, mięta, tymianek, kminek, goździki
- łagodzą skurcze i wzdęcia - cząber, koper włoski, majeranek, kminek, kolendra

Teraz mi przyszło... A może spróbuj kompotu wigilijnego z suszonych owoców goździkami. Mi to na świąteczną ciężkość żołądka zawsze super pomaga i całej rodzinie. Popijać go sobie np. po posiłkach.

12 lata 10 miesiąc temu #325008 przez patys
hej:) ja dzisiaj od rana pracowity dzień miałam...byłam w ZUSie, na zakupach i posprzatałam całe mieszkanie :laugh: na szczescie obiadu nie muszę robić bo mąż kupi dzisiaj pyszne pierożki z pierogarni, które uwielbiam:)

agnessa ja też mam dzisiaj super humor :lol: ale w przeciwieństwie do ciebie moja gin nie kazała mi czekać do 13 tygodnia, ale w II trymestrze chyba rzeczywiście ma się większą ochotę :laugh: :laugh: :laugh:
jak piszecie o tych mdłościach to, aż się boje, że mnie to w II trymestrze dopadnie, bo do tej pory miałam jeden dzień mdłości jakiś miesiąc temu...ale może już nie będę miała do końca ciąży:)

12 lata 10 miesiąc temu #325032 przez Ania14.09
Witajcie mamusie!
Dawno nie pisałam, bo co jakiś czas mam problem z wejściem na forum, poza tym miałam wstręt do kompa. Trochę w pracy, a wieczorami już nie miałam na nic siły. Obecnie mi przechodzi ta straszna senność i mdłości też mijają, a co najważniejsze USG genetyczne mam idealne, czekam tylko na wynik krwi,ale jestem już spokojniejsza. Bardzo wzruszyło mnie ssanie paluszka przez dzidzię :)
Mam niestety za wysokie ciśnienie i muszę brać dopegyt. Jedyny chyba lek dla ciężarnej z ciśnieniem,ale na 100% ???? Nie kosztuje majątek, ale chodzi o fakt.

Przeczytałam, że przeziębiacie się? Nie wiem już czy któraś z Was napisała,ale ja może sie powtórzę, że fajnie zrobić sobie cebulę z miodem, do słoika i za kilka dni pić, jest też jakaś nalewka z czosnku,ale przepisu dokładnie nie znam. Warto też dawać dużo czosnku do potraw, na pewno uodparnia. Na katar fajnie nawilżać pomieszczenie, też czasami wieczorami mam problem z katarem, może od pościeli?

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #325077 przez kiemliczka
Ania14 z tym katarkiem to fakt, zwłaszcza z rana przy porannym oczyszczaniu noska. chyba dziś na noc rzucę sobie mokry ręcznik na grzejnik ;). Ale kichawa od tego pewnie nie przejdzie :(

Stokrotka dzięki za cenne wskazówki. :) Pamiętam jeszcze ze szkoły średniej te trawiące beta i alfa amylazy :)

12 lata 9 miesiąc temu - 12 lata 9 miesiąc temu #325429 przez patys
dzień dobry:) ale wy śpiochy jesteście:)ja już od 7:30 nie śpię:)popijam kakao z rana bo znowu dopadły mnie skurcze łydek nie aż takie bolesne, ale uciążliwe :( słyszałam, że jeszcze czekolada gorzka pomaga...
o własnie przeczytałam , żeby więcej wody mineralnej niegazowanej pić a ja rzeczywiście ostanio to zaniedbałam...

12 lata 9 miesiąc temu - 12 lata 9 miesiąc temu #325442 przez kiemliczka
Jakie spiochy ?? :) 7.30 prysznic, a później oddelegowanie męża do pracy :) i w końcu czas na forum wrześniówek 2012 :). Jeśli masz skurcze to nie tylko niedobór wapna może być tego przyczyną (najwiecej w żółtym serze, nie produkcie seropodobnym heh :) ). Niedobór magnezu daje podobne i chyba częstsze objawy (chyba właśnie w gorzkiej czekoladzie, albo kakale ale takim gorzkim np: wedel). Ja wcinam suplementy magnezu bo skurcze są właśnie bolesne i nie chce mi sie czekać na efekty :)
Jesli woda to polecam Muszyniankę (krypto reklama :D ), ma mało sodu i duzo magnezu i potasu.

12 lata 9 miesiąc temu #325473 przez Anulka
No ja to jestem budzona codziennie ok. 7.30 przez męża bardzo przyjemnie :). Więc śpioszkiem jestem tylko w niedzielę, śpimy z Piotrusiem co-najmniej do 9 :lol: .

Ja dziś mam zamiar upichcić coś dla mojego mężusia z okazji dzisiejszego Dnia Mężczyzny. :) Właśnie szukam pomysłu na jakiś deser :) .

Dziś rano coś dziwnego poczułam. Pod prawym żeberkiem uczucie jak by woda gotowała się. Pomyślałam, może to dziecko nóżkami mi w wątrobę uderza :), a może to tylko ruch w jelicie ?? Nie wiem... :dry:

12 lata 9 miesiąc temu #325496 przez Stokrotka
Hej!:) Ja nie śpię od ok.8 - smej. Pewnie od poniedziałku będę mniej aktywna na forum, bo wracam do pracy. Zobaczymy jak długo pochodzę.Nie wiem czy jednak nie wezmę antybiotyku. Generalnie czuję się dobrze. Temperaturę mam normalną. Tylko jak wstaje to muszę długo odkasływać, żeby mi zeszło to co zalega w okolicach, nie wiem, krtani lub oskrzeli. Tak jest od ok. 2-3 dni. dziś zauważyłam, że jak odkrztuszam to to coś nieładnie wygląda - ropnie
(żółto) :( Pewnie też, dlatego wstaję zmęczona. Potem w ciągu dnia jest OK i do wieczora. Tylko po nocy tak mi się robi :(
Fajnie Anulka może to rzeczywiście dzidziuś :)
Mój mąż dwa dni temu położył rękę na moim brzuchu i stwierdził z zaskoczeniem, że chyba wyczuł coś twardszego po lewej stronie, niż normalnie mój brzuch :) Może to była główka :)
Dobrze, że przypomniałaś o dniu mężczyzny :) Ja nigdy nie pamiętam, kiedy jest.
Kiemliczka no własnie może porządnie nadtrawiaj tymi amylazami w jamie ustnej:) długo gryząc :)
Patys Skurcze powstają przede wszystkim z niedoboru magnezu. Ja z mężem zjadamy co drugi dzień czekoladę, więc pewnie dlatego ich nie mam :) Jesteśmy straszne łakomczuch na czekoladę. Rzeczywiście najwięcej magnezu jest w czekoladzie gorzkiej i kakao, a także w kaszy gryczanej/gotowanej tradycyjnie a nie w woreczku, gdzie wszystko przechodzi do wody/, orzechach, produktach zbożowych pełnoziarnistych, nasionach roślin strączkowych i warzywach zielonych.

12 lata 9 miesiąc temu #325500 przez patys
dziś dzień mężczyzny??:) to dobrze, że dałam mojemu pospać do 10 :laugh: zrobiłam mu tościki na śniadanko a zaraz idziemy na ryneczek na zakupy na niedzielny obiadek po zdrowe warzywka:)

Stokrotko co do tej czekolady to ja też jestem ogromnym łakomczuchem i uwielbiam czekoladę i właśnie dlatego zrobiłam sobie postne postanowienie, że do świąt zero czekolady i efekty widać:) skurcze łydek:) ale postaram się to innymi produktami zastąpić:)

Anulka widzę, że ty na prawdę odczujesz radość drugiego trymestru :lol: ja wczoraj miło obudziłam męża ale dziś dałam mu pospać bo wiem jak to uwielbia:)

12 lata 9 miesiąc temu #325506 przez Ania14.09
Ale tą czekoladą zrobiłyście mi smaka. Już właśnie popijam.................... :woohoo:

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png

12 lata 9 miesiąc temu #325526 przez Anulka
Tak mnie zaciekawiły poranne odczucia, że zajrzałam do internetu i przeczytałam:
14 Tydzień
Zwykłe burczenie czy...

Niektóre kobiety mogą już na tym etapie ciąży odczuwać ruchy płodu, inne muszą jeszcze poczekać kilka tygodni. Z reguły szybciej potrafią je rozpoznać mamy, które już rodziły oraz osoby szczupłe. Już wkrótce te delikatne muśnięcia zmienią się w dzikie harce skutecznie wyrywające nawet z najgłębszego snu.

Czyli to rzeczywiście mógł być maluszek :laugh: .

Co do Dnia mężczyzn to znalazłam kilka przepisów na szybki i łatwy deser. ja któryś z nich swojemu Mężczyźnie przyrządzę i zaskoczę go gdy wróci wieczorem :).
Może któraś z Was też będzie chciała zrobić coś to podrzucam przepisy :):

chocoholiczka.blogspot.com/2012/02/delik...y-z-truskawkami.html

www.gotujmy.pl/szybki-deserek-z-bita-smi...przepisy,140960.html

gruszkazfartuszka.blox.pl/2011/09/malinowe-tiramisu.html

www.doradcasmaku.pl/przepis/116307/deser...dzien-mezczyzny.html

www.gotujmy.pl/bita-smietana-z-wisniami,przepisy,141118.html

gruszkazfartuszka.blox.pl/2012/02/torcik-hiszpanski.html

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka