- Otrzymane podziękowania: 7
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE WRZESIEŃ 2012
MAMUSIE WRZESIEŃ 2012
- makrelcia
- Wylogowany
- gadatliwa
- Jurek 25.08.2012
Wszystkoiego naj naj kobietki
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Anulka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Wszystkiego Naj Naj najlepszego z Okazji NASZEGO DNIA
Aby w oczach naszych mężczyzn nie tylko w tym dniu, lecz na co dzień
Widziałyśmy swoje piękne odbicie i zachwycony nami ich wzrok.
Szczęścia, radości,uśmiechu, dużo słońca i najważniejsze
Zdrowych maluszków we wrześniu
( lub pod koniec sierpnia, no bo i tak się niektórym może trafić )
DOŁĄCZ i TESTUJ :
testmetoo.com/dolacz-do-nas/?token=f961f...39834dc9de0600db11eb
- chłopek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka
- Otrzymane podziękowania: 1
aguska no powienien ci zrobic usg w 13 tygodniu ja tak miałam, chodzilam prywatnie i tez 3 razy miałam usg i to zalezy od lekarza, niektórzy lekarze uwazaja ze nie ma potrzeby robic usg co wizytę, ja mam nastepne w 31 tygodniu, wiadomo chciala bym zobaczyc maluszka ale skoro nic mi sie nie dzieje, na wizytach jest ok badania dobre to dzidzia zdrowa, ja najbardziej płci jestem ciekawa bo sie nie dowiedziałam w 21 tygodniu
- kiemliczka
- Wylogowany
- gaworzenie
- Otrzymane podziękowania: 0
26joanna współczuję, ja raz miałam trzy- cztero dniowe zaparcie (zero załatwiania) i myślałam, że peknę. Przestałam jeść, jedynie piłam. Niestety nic mi nie pomogło, już płakałam z bólu, musiałam wziąć tabletkę przeczyszczającą chociaż bałam się, że jeśli to niedrożność jelit to może być gorzej, ale zaryzykowałam...i po godzinie, dwóch jak reką odjął. Skonsultuj to z byle jakim lekarzem, jeśli nie masz dostępu do gina. Wierzę że są jakieś lekkie tabletki dla kobiet w ciąży. Czytałam o czopkach glicerynowych (bezpiecznych dla ciężarnych) i laktulozie, ale skonsultuj to ze specjalistą. No i z Nospy bym zrezygnowała na jakiś czas, nie wiem czy dobrze rozumuję, ale ona działa rozluźniająco, a w przypadku jelit to mimo iż rozluźni, to może również spowolnić perystaltykę...ale tego już nie jestem pewna.
Kto tam miał problem z żelazem?? wcinać po posiłkach (zwłaszcza mięsnych i zawierających żelazo) owoce cytrusowe, takie jaki pomarańcze, mandarynki, kiwi (kiwi samo w sobie ma też żelazo). Tylko kontrolować trzeba troszkę mocz, jak będzie metny jak niepasteryzowane piwko to na dzień, dwa ograniczyć cytrusy. Po prostu moga sie wytrącać krzysztalki szczawianu wapnia (taka trwała kilkumiesięczna dieta może sprzyjać kamnicy nerkowej), ale bez strachu . Ja raz przeholowałam ale tylko dlatego, że cały dzień wcinałam mega duuuużo żelaza, wapna i cytrusów hehe a to wystarczy jeden owoc na dzień, tylko do obiadku.
Ja robię tak: na śniadanko dużo wapna (sery żółte, melko itp) bez owoców żeby wapno się wchłaniało i nie wytrącało. Na obiadek żelazo i cytrusy. Ale wiadomo, że wapna czy żelaza zupełnie nie da się wyeliminować z każdego posiłku .
Patys wydaje mi się, że nia masz alergii wydaje mi się, że nadmierna wydzielina z noska i kichanie to często spotykany objaw silniejszego ukrwienia śluzówki , który w Twoim przypadku ( i moim )jest spowodowany ciążą . Przez lepsze ukrwienie śluzówek kobiety w ciąży mają też wieksza przyjemność z przytulanek z mężem lub innym osobnikiem Ja też kicham 5 x na dzień i troszkę krwawię z noska przy wydmuchiwaniu.
- PolaL
- Wylogowany
- gadatliwa
- Otrzymane podziękowania: 2
Wiecie chyba jakieś wirusy krążą w powietrzu bo jak mnie wczoraj zmogło to od 17 leżałam do rano tak mi było niedobrze i w brzuchu mi wirowało.
A zapomniałam wam napisać z mądrych książeczek dla przyszłych mamuś na zaparcia: między innymi jogurt naturalny i musli na śniadanie. Ja jem i jak na razie tfu, tfu ...nie mam zaparć.
- chasiami
- Wylogowany
- gadatliwa
- 21.08.2012 - Alicja i czekamy na Paulinkę :)
- Otrzymane podziękowania: 19
Ja znow nie mam zaparc, ale męczy mnie cos o wiele gorszego Po czopkach które dostałam zeby nie wymiotowac, dopadły mnie (aż wstyd sie przyznac) hemoroidy Ale rozumiecie poprostu jest to krępujące (moja mama mówi ze czesto sie to zdarza w ciazy i mam sie nie przejmowac )
- kiemliczka
- Wylogowany
- gaworzenie
- kasia7775
- Wylogowany
- gadatliwa
- nasz skarb Oliwier
- Otrzymane podziękowania: 5
Dziś Dzień Kobiet więc cycki w górę i odrzuć z twarzy gradową chmurę
Niech żyje cellulit i kurze łapki i tak jesteśmy fajowe babki!!!
Miłego dnia
chasiami nie przejmuj się, jak któraś z nas jeszcze nie ma teraz, to raczej na pewno dostanie później
Nie wiem jak u was no-spa działa, ale u mnie rozluźnia kupkę
- patys
- Wylogowany
- rozmowna
Agnessa nie wiem czy 3 kg to nie za dużo, bo jak tak kiedyś pisałyście to prawie wszystkie dziewczyny albo schudły albo przybrały kg:) ale nie martwię się tym, najważniejsze, żeby dzidziuś był zdrowy a ja mam czyste sumienie, że się zdrowo odżywiam, więc jeśli mam przy tym tyć to trudno:)
Kiemliczkachyba masz rację:)nie wiedziałam, że w ciąży się katarek taki nasila i też przy porannym dmuchaniu nosa trochę krew mi leci ale malutko....
Ja jakiś zaparć dużych nie mam, mnie tylko od miesiąca męczy ból głowy tak co kilka dni się pojawia...
SłONECZNEGO DNIA DZIEWCZYNY!!!!!!
- aganio87
- Wylogowany
- rozmowna
- Ksawery i Kajetan rosną zdrowo sialalalala :)
Patys najważniejsze że dzdziolek zdrowo rośnie...
a ja znów chba chora bo katar i krew z nosa toi już sie przyzwyczaiłam że codzień mam, ale gardło mnie tak boli że nie moge czasem nawet przełykać śliny, pije cały czas wode z cytryną ( lek na wszystko) może pomoże a jak nie to do lkarza...
- Stokrotka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Ja też Wam życzę Wszystkim byście zawsze kochały i akceptowały Siebie
Aganio ja też miałam okropny ból gardła i gorączkę ja wyleczyłam się płucząc gardło na przemian woda z solą /1 niecała łyżeczka na szklankę/ , wodą z wodą utlenioną /1 łyżka na szklankę/ i jedząc czosnek. Kanapka z masłem z czosnkiem i solą. Czosnek ma naturalny antybiotyk. Odkryłam, że można sobie uprzyjemnić smarując go z wierzchu pesto. Dodatkowo brałam ACC/ kobiety w ciąży mogą/, bo miałam ropną wydzielinę, prenalen - syrop dla kobiet i tantum verde w spreyu. Kolejność była ACC, prenalen, płukanie, czosnek, tantum verde. Po czosnku to normalnie czułam jak mi wypala bakterie w gardle i przestaje boleć.
Monia dzięki w ogóle, że podzieliłaś się swoją trudną historią. Mnie to nie napawa strachem, ale mobilizuje do dbania o siebie.
Chasiami moja znajoma też dostała tą dolegliwość w ciąży i szybko przestała pracować, bo nie mogła usiedzieć w pracy przy biurku. Nie była nieszczęśliwa z tego powodu Są plusy Trzeba zapobiegać zaparciom, bo to przede wszystkim one powodują hemoroidy.
Ja unikam zaparć jedząc jabłka i kiwi. Po czterech kiwi to szybko potem lecę do toalety Z popijaniem owoców i surowych warzyw wodą i płynami innymi trzeba uważać, bo błonnik pęcznieje i powoduje wzdęcia i gazy. A popicie mineralką może skończyć się biegunką.
Andra Kiemliczka dobrze pisze. Najwięcej żelaza jest w czerwonym mięsie: wołowina, polędwiczki wieprzowe a w ciąży najlepiej cielęcina. Wchłanianie żelaza zwiększa się pod wpływem obecności witaminy C. Czyli należy je spożywać w towarzystwie warzyw i owoców bogatych w tą witaminę : czarne porzeczki, truskawki, kiwi, owoce dzikiej róży, natka pietruszki, warzywa kapustne w tym kalafior i brokuł, zielone warzywa, w polskiej diecie ziemniaki - szczególnie młode. Z mięsa żelazo jest przyswajalne w 13 % a z warzyw i owoców kilku. Żółtko jaja zawiera sporo żelaza i natka. Oczywiście,żeby z natki zjeść dużo z witaminy C i żelaza trzeba jej zjeść dużo a to trudne. Piłam kiedyś pyszny sok robiony z natki pietruszki w termomixsie /takie drogie urządzenie/. Myślę,że można spróbować to zrobić blenderem. Natkę zmiksować z wodą, cytryną i doprawić cukrem i solą. Dodatkowo jest to bardzo orzeźwiający napój. W pracy miałam panią, która miała anemię w ciąży i wcinała codziennie pęczek natki. Miała potem super wyniki
- chasiami
- Wylogowany
- gadatliwa
A zaparc nie mam na szczęście, chodze nawet częściej niz przed ciążą ale podejrzewam ze mam to po tych czopkach na wymioty, które mi oczywiscie pomagaly i dlatego je uparcie stosowałam.
A na szczęscie choroba mnie omija z daleka, ale zaraz na początku ciąży byłam chora a mi pomagały:
- herbatka z duza iloscią cytryny
-"wodzionka" z duzą ilością czosnku
- mleko z miodem
Na szczęście mam 2 aptekarki w rodzinie i powiedziały ze moge stosowac pare preparatów, ale ja uparcie nic nie brałam tylko naturalnie wszystko wyleczyłam.
Ja z kolei mam jeszcze jeden problem...chyba mam kłopoty z trawieniem...i często wypiłam puł szklanki coca-coli i mi to mijało, ale teraz jakby jestem "uzależniona" codziennie mam ogromną ochotę pic. A słysze tyle niedobrego, ze mi to szkodzi i dziecku też co mam zrobic?
- Stokrotka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
A jakie masz te dolegliwości zaburzenia trawienia ? Może pomogę coś jako dietetyk z wykształcenia, Może wybiłaś sobie dobre własne bakterie colą. Może pobierz sobie probiotyki coś w rodzaju trillac, żeby wspomóc swoje bakterie przewodu pokarmowego.
- chasiami
- Wylogowany
- gadatliwa
- Stokrotka
- Wylogowany
- pierwsze słowa