BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 9 miesiąc temu #327789 przez patys
Stokrotko ja też zaczęłam studiowanie dwa lata temu...studiowałam podyplomowo teologię, ale możliwe, że gdzieś się widziałyśmy:)

Siteczko super zobaczyć swojego maluszka...ja już się nie mogę doczekać następnego usg ale to dopiero za jakieś półtora miesiąca....

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 9 miesiąc temu #327830 przez aganio87
ja swoje dzieci zobacze dopiero za 3 tygodnie... jak to długo......

wczoraj myślałam że bede wzywać karatke bo z bólu brzucha ( jakby skręt jelit) aż płakałam ale po 30 min przestało i położyłam sie spać i mąż trzymał głowe przy brzuchu albo kładł ręce na brzuchu (to zawsze momagało przy bólach) i jakoś ustąpiło i jest ok :)

a co do czucia dzieci to od jakiś 3-4 dni z mężem zastanawiamy sie czy to dzieci czy jakieś zjawiska w brzuchu, takie delikatne muśniecie jak by jakiś robaczek chodził albo rybka ogonem machnęła w brzuch, takie dziwne ale fajne uczucie :) zawsze rano i wieczorem to czuje jak ręce przykłądam do brzuchola :)

[*] 6.11.2011

12 lata 9 miesiąc temu #327838 przez PolaL
My mamy dziś badania prenatalne a przy okazji możliwość podglądnięcia maluszka.

Co do "czucia" maluszka to powiem że jakieś 2 tyg. temu miałam takie łaskotanie i co jakiś czas też. Ale w sumie nie pamiętam czy tak było przy pierwszym dziecku. Niby za wcześnie ale ...

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=51996

12 lata 9 miesiąc temu #327916 przez aganio87
Trzymamy kciuki za badania :) przygotuj sie na wywias środowiskowy :) hehehehe

może my z mężem już sobie wmawiamy że te nasze dzieci już sie ruszają :)

[*] 6.11.2011

12 lata 9 miesiąc temu #327919 przez agnesssa
Aganio ruszać się na bank ruszają, sama widziałaś :woohoo: A mi się wydaje, że skoro coś czujecie to coś w tym musi być :woohoo: Ja jeszcze się nie doszukałam żadnych ruchów, ale na pewno też się doczekam :lol:

Siteczko śliczne maleństwo, no i po ciuchu gratuluję synka :silly: :kiss:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

12 lata 9 miesiąc temu #327922 przez PolaL
Ja muszę powiedzieć że jestem zdrowa i nic mnie o dziwo nie łapie. Odkąd mam syna to zawsze mnie czymś zarazi a jak ma katar to koszmar. On ma tydzień a ja miesiąc. A teraz (ftu,tfu.. ) nic.

Według miesiączki to mam dziś ostatni dzień I wszego trymestru - mija mi 3-ci miesiąc. Kurde zeszło.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=51996

12 lata 9 miesiąc temu #327961 przez aganio87
leci szybciutko ten czas niedawno zaczynałyśmy pisać i każda zaczynała 6/7 tydzień a teraz jak z bicza strzelił... :)

Agnesssa sie śmiejemy i mówimy zamiast nasze dzieci nasze ADHD-owce :P :) hehehe niech teraz sie wyszaleja a jak sie urodzą mogą być grzeczniutkie jak aniołki też tak gdzieś czytałam... :) oby ak było :) :) :)

[*] 6.11.2011

12 lata 9 miesiąc temu - 12 lata 9 miesiąc temu #328034 przez kiemliczka
Stokrotka a Ty pracujesz w katolickiej czy świeckiej szkole?? Kto Ci płaci?? Państwo czy Kościół?? Jeśli w państwowej to wybacz, ale moim zdaniem Twoim obowiązkiem jako obywatela Rzeczpospolitej Polskiej jest nauczanie zgodnie z wiedzą naukową. Polska to państwo świeckie. Jak szkoła zatrudni muzułmankę, a ta będzie mówić, że antykoncepcja jest w porządku bo tak jej wiara mówi to zgodzisz się na to aby tego uczyła Twoje dziecko?? bo tak jej wiara mówi?? Wybacz, ale pleciesz głupoty.

Właśnie takich reakcji ja Twoja (osoby dorosłej) ze strony dzieci na temat ateizmu innych obawiam się najbardziej. Myslałam, że mądrzejsza od dzieciaków jesteś. Ale dziękuję za Twoje cenne rady i sugestie, i że ochrzszczone to lepsze, bo tak wynika z Twoich obserwacji. Może je opublikujesz??

Nigdy nie powiem, ze katolicy są gorsi albo ateiści są gorsi. Kiedyś wszystkie dzieci były chrzszczone a agresorów nie brakowało, a było ich nawet więcej bo było to winą wychowania, ewentualnie nauczyciel wykazywał się agresją (linijka, ciągnięcie za włosy) i zastraszali dzieciaki. Więc Twoje obserwacje między bajki włóż Stokrotka.

Jeszcze chciałam dodać, że gdy brałam ślub byłam osobą wierzącą. Wczoraj nie ślubowałam. Ale przeszło mi, bo dla mnie nie ma wystarczających dowodów, nawet istnienia Jezusa nie da się udowodnić, a co dopiero mowa o Bogu. Wiem, że dla was sa wystarczające ale nie dla mnie. Ale nie o tym mowa :).

Dziękuje Anulka za miłe słowa i za to, że mnie nie oceniałaś.

Mnie ostatnio coś brzuch pobolewa :( zwłaszcza jak siadam albo go kremuję.

12 lata 9 miesiąc temu #328179 przez 26joanna
kiemliczka a gdzie boli cie ten brzuch? W dole? Moze no spe weź. Mnie zawsze wieczorem boli , ale w dzień nie oszczędzam się :)
A żyjemy w czasach kiedy trudno wierzyć w Boga , a na pewno w kościół . Wystarczy popatrzeć wokoło , przeczytać pierwszy lepszy artykuł czy książkę lub oglądnąć jakieś wiadomości aby dużo dowiedzieć się na temat kościoła i księży.
U nas zaczyna się dluuugi weekend od jutra bo w sobotę jest St. Patrick's Day i wolne mamy do poniedziałku :lol: Wiec zaczynam już dzisiaj zacząć cokolwiek pomału sprzątać na święta :side: A od przyszłego tygodnia ma być od nowa zimno :(

12 lata 9 miesiąc temu #328226 przez Stokrotka
Kiemliczka niestety źle mnie zrozumiałaś. :( Czuję agresję z Twojej strony i niestety nie mam już ochoty na dyskusje we wrogiej atmosferze. Ja nie uważam, że dzieci nieochrzczone są gorsze. Wylałaś na mnie mnóstwo żalu, a na dodatek jakiejś pretensji do nauczycieli. Czasy bicia dzieci minęły, a jeśli jakiś nauczyciel tak robi to należy to zgłosić do odpowiednich władz. Teraz jest czas zakładania koszy nauczycielom na głowę. Sama mam zranienia z liceum po pani od polskiego. Koszmary śnią mi się do tej pory. To była trauma psychiczna, nie tylko moja. Czas lęku i ogromnego stresu.
Ja wiem i doświadczam, że Jezus istnieje. :) Doświadczam jak bardzo mnie kocha i prowadzi. Zaprosiłam Go do swojego życia i powierzyłam Mu je ponad osiemnaście lat temu. Jest moim Najlepszym Przyjacielem. Bez Niego życie było bez sensu, szare i smutne. W Nim mam największe wsparcie. Nie raz poskładał mnie po trudnych przejściach. Dzięki Niemu pracuję w szkole. To niesamowite. Ja byłam nieśmiałą i skrytą osobą. Dzięki Niemu mam wspaniałego męża. Też możesz doświadczyć Jego obecności w swoim życiu. On przychodzi na zaproszenie. Nie chce być nieproszonym gościem. Klamka do otworzenia drzwi Jezusowi jest tylko z naszej strony. On puka, ale z Jego strony nie ma klamki. Pokój z Tobą :) Ja nie chcę Ciebie przekonywać o istnieniu Jezusa, Boga. Przekonać można się tylko samemu, jeśli da mu się szansę na wejście do naszego życia.

12 lata 9 miesiąc temu - 12 lata 9 miesiąc temu #328274 przez kiemliczka
Stokrotka nieładnie się tak wycofywać. Już oznajmiłaś jakie masz obserwacje i mi też nie byo miło tego czytać. Wszyscy moga zobaczyć co napisałaś. Żalu nie mam, na nauczycieli nie wylewam nic, napisałam jak kiedyś było a nie teraz.
Jeśli nie chcesz mnie sprowadzać na dobra drogę to nie pisz tego co powyzej, bo przeczysz sama sobie ;). Ja Cię na dobra stronę tez sprowadzać nie bedę ;)

Nie mam żalu, nie gniewam się i Ty się na mnie nie gniewaj, przedstawiłam swój punkt widzenia i wierzę że poszerzyłam Twoją perspektywę. :) Lepiej nie poruszajmy tych tematów i będzie git :). Ja osobiście cenię sobie Twoje wskazówki w pozostałych kwestiach.

Joanna nie wiem gdzie, poniżej pepka raczej, podbrzusze. Wczoraj mi mąż robił masaż plecków, później kremował brzuszek i jak tak masował masował i trochę mocniej ręką przejechał to mnie pobolewało :unsure:

12 lata 9 miesiąc temu - 12 lata 9 miesiąc temu #328299 przez Stokrotka
Kiemliczka proszę, to obiecane materiały.

www.pro-life.pl/_ow/read.php?y=Sluzba_Zyciu&n=Aids&a=04

w podtytulePrezerwatywa nie jest zalecana jako stuprocentowo skuteczna, fragment

Dla osób, które nie stosują się do tych zaleceń, amerykańskie organizacje zajmujące się problemem prewencji AIDS: CDC (Centers for Disease Control and Prevention) i FDA (Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków), polecają stosowanie prezerwatyw w celu zmniejszenia ryzyka zakażenia, przyznając jednocześnie, że nie gwarantują one pełnego bezpieczeństwa [1,7]. Organizacje te twierdzą, że prawidłowe stosowanie lateksowej prezerwatywy podczas każdego kontaktu seksualnego może redukować (jednak nie eliminuje) ryzyko zakażenia HIV i innymi STD [10,13,23].

w podtytule Prezerwatywa a zapobieganie zarażeniu HIV, fragment

Przeprowadzono wiele badań epidemiologicznych mających wykazać skuteczność prezerwatyw w prewencji AIDS. Dane otrzymane na ich podstawie są jednak często niejednoznaczne, a nawet sprzeczne. Jednocześnie badania te potwierdzają, że stosowanie prezerwatyw redukuje, ale nie eliminuje ryzyka zakażenia HIV drogą seksualną.

Negatywne efekty promowania prezerwatyw jako środka zapobiegającego zarażeniu HIV

"zachęcanie do stosowania prezerwatyw może w niektórych okolicznościach okazać się nawet szkodliwe, szczególnie gdy daje fałszywe poczucie bezpieczeństwa w sytuacjach dużego ryzyka zakażenia, takich jak w przypadku par, w których jeden z partnerów jest zakażony HIV (...)".

Dyskusje wokół porowatej struktury prezerwatywy

Istotne jest też, że standardy kontroli jakości ustanowione przez amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) dopuszczają przeciek wody w 4 z 1 tys. (0,4 proc.) badanych prezerwatyw (dopiero przeciek wody w powyżej 0,4 proc. badanych prezerwatyw dyskwalifikuje je z handlu) [1,7,11]. (...)

autor dr Stuart Brody z Uniwersytetu w Tűbingen pisze " W świetle ostatnich badań użycie prezerwatyw nie jest tak skuteczne, jak dotąd uważano. Zgadza się to z innymi badaniami dotyczącymi przenoszenia wirusa HIV w związkach heteroseksualnych, gdzie w połowie przypadków użycie prezerwatyw było nieskorelowane lub pozytywnie skorelowane z przypadkami zarażenia. Badanie nie potwierdziły więc skuteczności używania prezerwatyw, których polecanie jest elementem poprawności politycznej.(...)

rząd USA wycofał dofinansowanie wysokości 2,6 mln dolarów na badanie prezerwatyw, ponieważ "prawdopodobnie zbyt wiele osób mogłoby ulec zakażeniu w trakcie takich badań" [11]. (...)

Wyniki badań laboratoryjnych (in vitro) dotyczących skuteczności prezerwatyw w prewencji zakażeń HIV są niejednoznaczne, a niekiedy nawet sprzeczne. Niektóre z nich donoszą, że prezerwatywa lateksowa stanowi skuteczną barierę dla cząstek wielkości HIV (Centres for Disease Control and Prevention, 1988), podczas gdy w innych opisywano przeciek cząstek wirusa w przypadku niektórych gatunków prezerwatyw lateksowych (Carey i in., 1992; Voeller i in., 1994) [26]. Na V Międzynarodowym Kongresie dotyczącym AIDS w czerwcu 1989 r. w Montrealu wykazano, że niektóre gatunki prezerwatyw lateksowych w warunkach fizjologicznych są przepuszczalne dla cząstek wielkości HIV (6 z 69 prezerwatyw) [1]. Fakt, że prezerwatywy lateksowe posiadają pory (otworki) został wykazany przez badanie przeprowadzone in vitro dla amerykańskiego Urzędu ds. Żywności i Leków (FDA) w 1992. Starano się naśladować warunki fizyczne (ciśnienie, pH, temperatura, właściwości powierzchniowe i warunki anatomiczne) stosunku seksualnego. Spektrofluorometrycznie wykryto przeciek drobin wielkości HIV przez 29 spośród 89 (czyli w 33 proc.) testowanych prezerwatywach lateksowych (p<0,03) [4].

C. Michael Roland, kierownik Polymer Properties Section przy Naval Research laboratory w Washington, D. C. oraz redaktor Rubber Chemistry and Technology, w liście opublikowanym w Washington Times (CM Roland Letter to the Editor, The Washington Times, Wednesday April 22,1992) twierdzi, że nawet nienaruszone prezerwatywy posiadają defekty (drobne otworki) wielkości ok. 5 mikrometrów" (...)

Badania przeprowadzone przez Georgetown Medical University i National Institutes of Health in Bethesda, opublikowane w Nature Sept. 1, 1988, wykazały, że lateks, z którego produkowane są rękawiczki (oraz prezerwatywy) posiada pory 50 razy większe (5 mikrometrów) niż wirus HIV (wielkości 0,1 mikrometra) [11].

Niezależnie od tego czy w lateksie istnieją defekty (otworki), zawodność prezerwatyw związana z ich pęknięciami i ześlizgnięciami "jest na tyle wysoka, że czyni prezerwatywy nieskutecznymi dla ochrony przed HIV" - twierdzi biochemik, biolog molekularny Dr David G. Collart ze Stone Mountain, Ga. [11].

Naukowcy nie podjęliby kontaktu seksualnego z osobą seropozytywną nawet z użyciem prezerwatywy

Autor artykułu zapytuje dlaczego, jeśli prezerwatywa jest skuteczna, ludzie zawodowo zajmujący się edukacją seksualną nie są gotowi zaryzykować? Odpowiedź brzmi: prezerwatywa redukuje ryzyko zakażenia, ale go nie eliminuje.

"Nierozważne jest udzielanie takich rad studentom, klientom czy pacjentom, za którymi sami nie podążalibyśmy, gdyż mogą one prowadzić do czyjeś śmierci"

ksiegarnia.izajasz.pl/ksiazka,408,skad_sie_biora_dzieci.html

Tu jest fragment książki mówiący o prezerwatywach.
Fragment fragmentu :)

Założyciel Monaru, nieżyjący już Marek Kotański, który wiele lat rozdawał prezerwatywy, potem wycofał się z tego. Publicznie wygłosił oświadczenie, które czytaliśmy w gazetach. Zobaczcie – już nie mówiło się o nim tak często w prasie ani w telewizji. Po tym oświadczeniu stracił popularność medialną, choć nadal robił dla narkomanów i bezdomnych wcale nie mniej niż kiedyś.
Żałował natomiast, że rozdawał prezerwatywy:
– Jak mogłem wprowadzać ludzi w błąd! – mówił.
Określił to, co robił wtedy, jako rozdawanie gumowych kół ratunkowych, aby ludzie przepłynęli na nich ocean.

A Ty poleciłabyś stosowanie prezerwatyw swojemu dziecku w kontakcie z osobą zakażoną HIV ?
To nie jest kwestia bycia wierzącym, niewierzącym to kwestia czystego zdrowego rozsądku i ludzkiej uczciwości. Nie można okłamywać ludzi. Prawda należy się każdemu. I każdy ma obowiązek mówić prawdę a nie okłamywać, tym bardziej nauczyciel.
Ja miałam uczciwą historyczkę w liceum. W czasach gdy zakłamywano historię, ona mówiła nam prawdę.

A to kontakt do świetnej ginekolog, która może jeszcze dostarczyć Tobie jeszcze więcej wiedzy, ogromnej :)

medpass.pl/natalia.suszczewicz

Pozdrawiam :)

P.S. Trochę mi czasu to zajęło. :)

12 lata 9 miesiąc temu - 12 lata 9 miesiąc temu #328317 przez Stokrotka
Kiemliczka obserwacja jest obserwacją. Ja nie oceniam. Nie wiem co nie miłego napisałam. Ja pisze to co zauważyłam. Nie twierdzę, że wśród ochrzczonych nie ma agresji. Ochrzczony jest mniej narażony na ataki zła. W Sakramencie Chrztu zostaje uwolniony z grzechu pierworodnego i mocy szatana, włączony we wspólnotę Świętych. Jest święty.

1216 "Obmycie to nazywane jest oświeceniem, ponieważ ci, którzy otrzymują pouczenie (katechetyczne), zostają oświeceni w duchu..." 7 Ochrzczony, otrzymawszy w chrzcie Słowo, "światłość prawdziwą, która oświeca każdego człowieka" (J 1, 9), "po oświeceniu" (Hbr 10, 32) staje się "synem światłości" (1 Tes 5, 5) i samą "światłością" (Ef 5, 8):

Chrzest jest najpiękniejszym i najwspanialszym darem Boga... Nazywamy go darem, łaską, namaszczeniem, oświeceniem, szatą niezniszczalności, obmyciem odradzającym, pieczęcią i wszystkim, co może być najcenniejsze. Darem - ponieważ jest udzielany tym, którzy nic nie przynoszą; łaską - ponieważ jest dawany nawet tym, którzy zawinili; chrztem - ponieważ grzech zostaje pogrzebany w wodzie; namaszczeniem - ponieważ jest święty i królewski (a królów się namaszcza); oświeceniem - ponieważ jest jaśniejącym światłem; szatą - ponieważ zakrywa nasz wstyd; obmyciem - ponieważ oczyszcza; pieczęcią - ponieważ strzeże nas i jest znakiem panowania Boga 8 .

www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkII-2-1.htm

Jak nie skorzystać z tak ogromnego daru dla naszych skarbów? :ohmy: :)

Słyszałam kiedyś takie świadectwo. Dziecko strasznie notorycznie płakało. Po chrzcie natychmiast uspokoiło się :)
Ktoś kiedyś święcił samochód. Przy poświęceniu samochód dostał szału, wył jak oszalały. Od wody ? Dlaczego ?

Potem człowiek w swojej wolnej woli przez grzech wpuszcza Zło do swojego życia. Stąd tyle zła nawet wśród ochrzczonych.

12 lata 9 miesiąc temu #328360 przez 26joanna
Stokrotka to ja Cie prosiłam o źródło na ten temat i dziękuje za nie :lol:
Mam nadzieje ze temat się zakończy równie szybko jak się zaczął bo nie wierze w to co przeczytałam i w to co zacytowałaś. Naprawdę nie chce nikogo urazić i pewnie jak nie skończą się tematy na temat religii ( mimo iż jestem katoliczka) to nie widzę sensu się tu pojawiać :( Chciałam podzielić się i czytać o dzieciach w naszych brzuszkach a czytam "nawracanie Klimeczki". Ale nie w tym rzecz nie rozumie ludzi którzy uważają ze lepiej niech młodzi ludzie uprawiają seks bez prezerwatyw bo jakaś tam setna milimetra może przepuścić plemniki i Hiv , lepiej iść na żywioł? Ok wg KK antykoncepcja jest grzechem , ale czy w dzisiejszych czasach ( gdzie tyle nastolatek zachodzi w ciąże ) gdzie coraz łatwiej zachorować na hiv lub na inna chorobę weneryczna lepiej młodzieży powiedzieć "nic wam to nie da bo i tak złapiecie hiva , wiec albo wstrzemięźliwość albo hiv".

12 lata 9 miesiąc temu #328404 przez patys
a ja własnie spędziłam miły wieczór z koleżankami z pracy... objadłyśmy się deserem lodowym z truskawkami, bananami, pomarańczami i bitą śmietaną:) coś wspaniałego!!!!! :laugh: :laugh: :laugh:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka