BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 9 miesiąc temu #336960 przez agnesssa
Andra nie denerwuj się, tak jak dziewczyny piszą, to nie jest powiedziane, że Twóje maleństwo ma jakąś wadę, to są tylko jakieś statystyki :huh: Będzie dobrze :kiss: :kiss:

Joanna fajna taka fototapeta :woohoo: Też oglądałam różne takie wymyślne pomysły, na prawdę teraz można cuda wyczyniać :lol:

Kasia no właśnie najważniejsze, jak będziesz się czuła, bo nie ma co się pchać w daleką podróż z brzuszkiem :woohoo: Sama będziesz wiedziała najlepiej co robić ;)

A ja dzisiaj w końcu byłam zrobić badania na toksoplazmozę, ale mnie wbiło w ziemię jak musiałam zapłacić 134zł :ohmy: :ohmy: :ohmy: :huh: :huh: :angry: :angry:
Ginka mi kazała zrobić jakieś anty HBs (to jeszcze taniocha 19zł), anty HCV i tu już szok 43zł, Toxo IgG i Toxo IgM po 36zł. Masakra jakaś jak bym wiedziała, że to jest aż taki koszt to bym się starała na NFZ to zrobić, albo poszukać gdzie taniej bym zrobiła :angry: :angry:
Mam tylko nadzieję, że wyniki będą ok bo zaczęłam się denerwować :dry:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 9 miesiąc temu #337001 przez patys
kasia ale masz super z tym morzem..tylko 2 godzinki :lol: ja mam wszędzie po tyle samo drogi...mówiłaś że masz blisko jeziora..a znasz może takie jezioro koło puszczy noteckiej w miejscowości Gościm?ja tam całe dzieciństwo jeździłam na wakacje przez jakieś 16 lat:)

agnesssa rzeczywiście ta toksoplazmoza droga, ale ja mimo że bez skierowania płaciłam chyba taniej niż ty...

ja już po misce płatków z mleczkiem i chyba niedługo zacznę coś sprzątać w domu na święta, bo teraz mimo, że mam duzo energii to wolę to robić powoli żeby się nie nadwyrężać...

12 lata 9 miesiąc temu #337013 przez agnesssa
No właśnie dlatego ja też jak już nad morze się wybiorę, bo mam jakieś 60km :woohoo: A jak nie to do Sobieszewa pojadę, zatoka to nie morze, ale doznania podobne :woohoo: :woohoo:

Patys bardzo dobry plan, z tym robieniem powoli :woohoo: :kiss:

12 lata 9 miesiąc temu #337020 przez mala2809
agnesssa te badania są rzeczywiście strasznie drogie, ja też nie dostaje skierowania na badania więc NFZ na który tyle lat płace składki nic mi nie zrefunduje... :( mi lekarz w ponidziałek powie jakie teraz badania mam zrobić, nie dość, że płacimy tyle za prywatne wizyty to jeszcze takie drogie badania, a ja jak bede chciała rodzić ze swoim lekarzem prowadzącym to też będę musiała mu zpłacić :angry: jak pytałam ile to powiedzał, że powie mi dopiero koło 7 miesiąća :angry:

patys ja też robie sobie na śniadanko płatki z mleczkiem, to jedyne na co przez oststni miesiąc mam ochotę :)

12 lata 9 miesiąc temu #337114 przez 26joanna
Cześć :)
Widze ze już nie które z Was skończyły 17 tydzień a coś mało brzuszków się u nas znajduje :lol: Czujecie już ruchy dziecka? Ja chyba będę spokojna jak w końcu będę je czuć :blink:
Ja tez powolutku sobie sprzątam , mimo iż nawet brzuch mnie nie boli od jakiegoś czasu :) nawet nie zauważyłam kiedy przestał nawet wieczorem bolec :P Moj mąż robi mi szklarnie na zioła i truskawki , nie będę sadzić warzyw ani innych owoców bo nie wiem czy będę mogla zająć się nimi z brzuchem :P

12 lata 9 miesiąc temu #337122 przez madeleine
Ja za toxo ig i im płaciłam po 25 zl, resztę nie wiem bo dostałam skierowanie na te badania wiec nie płaciłam.
Agnessa HBs robi się tylko wtedy jeżeli u rodziców występuje konflikt serologiczny. ja dostałam tez na skierowaniu id prywatnego na to ale babka w kasie się zapytała czy z ojcem dziecka mamy konflikt, jeżeli nie ma to nie ma sensu robić tego testu...

Wiktorek już jest z nami!

12 lata 9 miesiąc temu #337129 przez kasia7775
Dzień dobry :)

Patys nie znam tej miejscowości, sprawdziłam na mapie to koło Gorzowa Wlk., jakieś 200 km ode mnie. Ja mieszkam z Człuchowie :)

Joanna ja już czasami czuje, ale nie zawsze. Najczęściej jak siedzę to czuje jakby coś mi w brzuchu pływało :lol: kopniaczki to jeszcze nie są, ale już spokojniejsza jestem :blink:
Mnie tez już przestał brzuch boleć na szczęście. Czasami tylko jak za dużo się narobię, to mnie "dziura" boli, jedynie się boję, zeby szyjka się nie skracała. Na szczęście przechodzi, jak poleżę.

Agnessa naprawdę przesada z tymi cenami. Ja na szczęście mam super lekarza na NFZ, nie mam po co prywatnie chodzić. Ostatnio miałam robioną morfologię, cukier, mocz, TSH i grupe krwi.

Idę jakieś śniadanko zjeść, bo już czas najwyższy :silly:

12 lata 9 miesiąc temu #337153 przez agnesssa
Madeleine no a ja nie mam konfliktu.... Teraz to już w ogóle się wqrzyłam, po co mi ginka kazała robić, skoro w karcie ciąży mam wypisane i swoja i męża grupę krwi :angry: :angry: A ja się nie znam na tych badaniach, i nawet do głowy mi nie przyszło pytać czy muszę je zrobić, zapytałam przy ostatniej wizycie czy mam zrobić na toxoplazmoze, a ona mi kazała jeszcze to Hsb i Hcv :angry: :angry:

Kasia a ja nie znalazłam lekarza na NFZ który by mnie zainteresował, już nie mówiąc o tym, że na wizytę jak się zapisałam musiałam czekać ponad miesiąć :huh: :huh: A ona juz zna mój przypadek bo leczę się u niej od 2 lat (miałam problemy z zajściem w ciążę i dwa lata się staraliśmy). No z tymi bólami brzuszka i małej lepiej nie ryzykować i leżeć jak tylko można :woohoo:

12 lata 9 miesiąc temu #337173 przez mala2809
Ja z mężem nie mam konfliktu a musiałam robi to badanie :angry:
Ale jak mój lekarz każe to zawsze robie bo on uważa, że jak wybrałam jego jako prowadzącego to mam się go słuchać... :(

12 lata 9 miesiąc temu #337190 przez agnesssa
Mała czyli nie tylko mi ginka kazała to zrobić, to może jednak trzeba :huh: Pogubić się można :blush:

Ależ mnie głowa rozbolała, normalnie takie jakieś uderzenie i boom :dry: :dry:

12 lata 9 miesiąc temu - 12 lata 9 miesiąc temu #337198 przez chłopek
agnessa Przeciwciała anty-D Jeśli kobieta ma ujemny czynnik Rh, należy również oznaczyć grupę krwi i czynnik Rh ojca dziecka. W razie niezgodności serologicznej (matka Rh -, ojciec Rh +) dziecko może odziedziczyć dodatnie Rh ojca. Gdy do krwiobiegu matki dostają się krwinki dziecka (przenikające przez barierę łożyskową), jej system immunologiczny potraktuje je jak ciała obce, które trzeba zniszczyć. Dlatego w przypadku niezgodności serologicznej trzeba kilkakrotnie oznaczać poziom przeciwciał anty-D w surowicy krwi matki (po raz pierwszy około 12. tygodnia, potem co sześć-osiem tygodni i zawsze, gdyby doszło do krwawienia lub urazu). Poziom przeciwciał anty-D bada się także tuż po porodzie. Jeśli jest zbyt wysoki i mógłby zagrozić następnemu dziecku, matce podaje się neutralizującą je immunoglobulinę.

ja miałam robione ale ja mam konflikt

agnessa jeszcze na żółtaczkę robiłaś ale nie wiem czemu tak wcześnie bo to sie w koncowch miesiacach ciazy robi

12 lata 9 miesiąc temu #337200 przez mala2809
Ja i mąż mamy identyczną grupę krwi o czym lekarz wiedzial a mimo to kazał mi zrobic ten Hbs. Jak masz możliwość to zapytaj swoja lekarke czy na prawdę to badanie jest koniecne, bo po co masz płacic jak badanie wcale nie musi być potrzebne :)

12 lata 9 miesiąc temu #337206 przez chłopek
mala Hbs to na żółtaczkę

12 lata 9 miesiąc temu #337213 przez mala2809
Tak pomyliłam sie :) ostatnio robiłam wszystkie badania na raz i nawy mi się juz mylą, ale ten konflikt też miałam robiony, ale ja mam troche dziwnego lekarza on załozył mi kartę ciąży dopiero na 4 wizycie... w 3 miesiącu, najlepiej jest pytać lekarza o wszystko, jak nie zapytam mojego to nie dowiem się niczego :(

12 lata 9 miesiąc temu #337216 przez chłopek
ja miałam kartę juz na pierwszej wizycie założoną w 7 tyg
właśnie nie wiem czemu Hbs macie juz robiony to na koniec ciazy jest a hcv na poczatku

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka