BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 10 miesiąc temu #376405 przez Lui
Witam Wszystkie Mamusie :)

Ja ostatnio miałam problem z dostępem do internetu (zrywało mi połączenia) co parę minut - brak zasięgu bezprzewodowego. Na weekend pojechałam z Mężem na targi samochodowe AMI w Leipzig (w Niemczech 320 km od nas) - . Jeśli córcia będzie miała takiego "hopla" jak my we dwoje z autami - to nie wiem co z niej wyrośnie po tych kopniakach :)) ponieważ ja od 20 roku życia to jak nie quady, motocykle, ... Mąż to samo..

Mąż na moje pytanie, czy pozwoli jej prowadzić swoje "zabytkowe" GTI kiedy skończy 18 lat?- stwierdził, że nigdy w życiu :) hehe

Ja teraz prócz tego, że czuje się jak Wieloryb (chodzi o wielki brzuch plus duże piersi od czasu do czasu zadyszka ) to czuje się o wiele lepiej niż jakieś 2/3 tygodnie temu. Chodzę pełna życia, przestała mnie boleć wątroba, jelita, kręgosłup (!).

Pępek - mam równy z brzuszkiem, czasem niekiedy jeszcze troszkę schowany, nie mam też tej kreski ciemnej, brak zachcianek. Nie mam siary. Waga od początku 7,5 kg (ale wygląda na więcej! - tak jak napisałam wyżej wielki brzuch + wielkie piersi - to jest pierwsze co się rzuca w oczy). Od dzisiaj jakieś "równo" prawie, że 3 miesiące do końca :) czasem mam wrażenie, że szybciej się rozpakuje

Czekam na przelew z ZUSu aby zaszaleć eeeh.. potrzebuje kupić jeszcze trochę rzeczy.. :/

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 10 miesiąc temu #376430 przez moniab26
Dziewczyny wpadła mi w ręce nowa gazetka z Lidla i od czwartku - 14 będą fajne ubranka dla maluszków - body, koszulki, śliniaczki, piżamki, będzie też termometr, taki do ucha i do czoła chyba się skuszę na niego

[*] 30.05.2005 aniołek
[*]06.01- 04.02.2010 Dominik
[*] 08.02-20.02.2011 Igorek

12 lata 10 miesiąc temu #376454 przez PolaL
Ale się rodzinnie zrobiło :)

Ja chyba nie mam źle bo mam moich rodziców na miejscu, a na nich zawsze mogę liczyć. Przy pierwszym dziecku to babcia jest nie zastąpiona. Bynajmniej z mojej strony bo teściowa ... co tu dużo mówić. Niby cieszy sie że jest wnuk ale przyjść, pomóc, zainteresować się. Przez 2,5 roku to widzieliśmy się od święta do święta - a mieszkamy w tej samej miejscowości.
No ale mogę zawsze liczyc na swoją rodzinę.
Poza rodzicami to moja rodzinka za granicą : to siostrę i brata widzę tylko przez Skypa.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=51996

12 lata 10 miesiąc temu #376458 przez PolaL
moniab26 - gazetkę przeglądnęłam może być fajny ten termometr tyle że do Lidla mam daleko :angry:

12 lata 10 miesiąc temu #376477 przez magdalenamksiazek
a tak zupełnie z innej beczki :) Robią się wam rozstępy? Stosujecie jakieś kremy i ile razy dziennie? Możecie coś polecić? :) Mnie potwornie swędzi brzuch i muszę rano i wieczorem sie kremować..w ogóle skórę mam jakąś bardziej przesuszoną :( Przed ciążą nie stosowałam żadnych balsamów. Preferuje eko-produkty więc stosuje olej kokosowy i olej ze słodkich migdałów...

12 lata 10 miesiąc temu #376482 przez MADZIA7
Cześć Mamusie :lol:
od niedawna tu jestem i Was z miłą chęcią czytam. A propo tych pępków, to mój pewnie największy, bo zrobiła mi się na nim przepuklina, jestem w 24 tyg., brzuch mam taki normalny jak na ten tydzień, za to ten pępek mam wrażenie że lada chwila eksploduje, noszę zazwyczaj 2 warstwy, 2 podkoszulki czy coś innego, bo inaczej rzuca się w oczy. Czy któras z Was tak ma? Podobno po urodzeniu mam mieć zabieg na przepuklinę (wczesniej nie miałam, to mi dopiero wyszło w ciązy). Na szczęście maleńkiej mój wielki pępoch nie przeszkadza, i nie zawadza:)
Mam też do Was pytanie o wagę. Położna powiedziała mi, że powinno się tyć nie więcej niż 2,5-3 kg/m-c, ja już przytyłam 10 kg, a byłam w miarę szczupła i dalej tyję, choć już tak strasznie dużo nie jem jak w poprzednich miesiącach.

pozdrawiam Was ciepło
Madzia :lol:

12 lata 10 miesiąc temu #376494 przez Sandra85
Witaj Madziu!!Pierwszy raz slysze o przepuklinie w ciazy,to pewnie nie przyjemna sprawa :( A co do wagi to ja tez juz 10kg. przytylam,ale przed ciaza nie nalezalam do najszczuplejszych :silly:
Agnessa milego weekendu, zazdroszcze spotkania z rodzicami :)
Magdalenamksiazek ja uzywam oliwki dla dzieci,albo normalnego balsamu po kapieli,na brzuchu jak na razie nic,na piersiach tez nie :) Na udach mam troche,ale to juz wczesniej mialam,tylko nie wiem,czy az tyle :unsure:

12 lata 10 miesiąc temu #376502 przez patys
hej madziu:) ja mam taki sam pępek jak ty, wystający:)...ale chyba nie mam jeszcze przepukliny....przynajmniej tak mi się wydaje...

jeśli chodzi o poród rodzinny to mój mąż pewnie będzie przy mnie ale jak będzie chciał wyjść w drugiej fazie porodu to to zrozumiem i nie będę nalegać żeby został....

a ja teraz żyję już powoli Euro:)wywiesiliśmy z mężem flagę na balkonie i kupiłam sobie koszulki euro w lidlu:)już nie mogę się doczekać, tylko jak moje maleństwo to przeżyje bo pewnie będę się stresować :dry:

12 lata 10 miesiąc temu #376514 przez moniab26
patys ja mam już na samochodzie flagę, na domek jutro wywieszę bo musiałam ją dzisiaj uprać, choć nie jestem jakąś fanatyczką piłki nożnej to takie wydarzenie jak euro trzeba jakoś uczcić , no i oczywiście kibicuję naszym

[*] 30.05.2005 aniołek
[*]06.01- 04.02.2010 Dominik
[*] 08.02-20.02.2011 Igorek

12 lata 10 miesiąc temu #376610 przez Jussstyś
magdalenamksiazek ja uzywam oliwki dla dzieci ale od poczatku smarowalam tylko brzuszek i rozstepy pokazaly sie pod pupa, na udach z przodu i na piersiach takie delikatne :-(teraz to smaruje oliwka i nie powiekszają się na razie :-)

No i mamy nową mamusię :-)
Madzia7 witaj :-) co do pępka ja mam minimalnie wystający,pod ubraniem nawet nie widac :-)a przed ciążą miałam tylko
kreseczkę :-) opowiedz nam cos o sobie, znasz juz płeć? Bo u nas jak na razie przewaga chłopców na wrzesień :-)

Ja pewnie się skuszę na ten termometr w Lidlu, pewnie parę ciuszków tez kupię :-)

12 lata 10 miesiąc temu #376626 przez angel20232
cześć dziewczynki ;)

no dzisiaj siłą woli zmusiłam się żeby otworzyć oko przed 11 no i zobaczymy, może nie zanudzę się na śmierć :) czekam na wspólnika, a że wczoraj ugotowaliśmy ogromy gar zupy, to do końca tygodnia nie bede musiała nic robić ;)

co do termometru to akurat będę w polsce więc pewnie kupie :)

śniło mi się dzisiaj, że po pierwsze wpadam do wody po uderzeniu kawałkiem muru, a później bije rozwydrzonego chłopca, który drażnił psa... normalnie masakra, ciekawe co to znaczy :unsure:

wczoraj dla odmiany ja musiałam wymasować plecki wspólnikowi, bo strasznego łupnia dostał w pracy i biadolił okrutnie na plecy... chyba nie bardzo pomogło, mam nadzieję że nie zaszkodziło :P

co do rozstęów to jeszcze mi się żadne nie objawiły, nie smaruje się niczym, no chyba że zwykłym balsamem do ciała po kąpieli, ale wczoraj mnie przyjaciółka nastraszyła, że one wychodzą w 35 tc... więc chyba zacznę na poważnie się smarować :)

miłego dnia wrześnióweczki :)

12 lata 10 miesiąc temu #376657 przez karolak25
hejka :)
cos nie moglam w nocy spac, budzilam sie i wogole

co do rozstepow to ich narazie nie mam, smaruje codziennie duzo iloscia olejku arganowego i kremem FISSAN. olejek naprawde polecam jest troche drogi, siostra moja tez go stosuje. jest w 36tc i narazie nic nie wyskoczylo :laugh: olejek ja kupowalam w polsce w sklepie zielarskim kosztuje ok 50zl ale tu w londynie znalazlam ten olejek za 25zl, takze spoko...

ja dzis chyba fasolke po bretonsku zrobie, wczoraj maz kupil mi 7kg arbuza :P :P

milego dzionka

12 lata 10 miesiąc temu #376687 przez MADZIA7
Hej Mamusie :lol:
Patys i Sandra:) pocieszyłyście mnie tym pępkiem i wagą:)
Moje maleństwo jest córeczką - będzie miała na imię Natalka (więc próbuję wyrównać normę na naszym forum:) i powiem Wam, że już mocno daje o sobie znać, dzisiaj rano tak kopała, że aż mój mąż się zdziwił, że to takie silne, zwłaszcza jak ja się mało ruszam, tylko leżę, bo jak chodzę, to chyba ją kołyszę i usypiam:). Obiecałam sobie do 24 tyg. za wiele nie kupować, ale skoro już jest 24, a nawet prawie 25, to zrobiłam wczoraj listę na podstawie tej z forum, intenetu i porad rodziny i znajomych, zwłaszcza siostry i szwagierki (jedna rodziła w zeszłym roku, a druga w marcu), stąd mam już trochę ciuszków i na chłopca i na dziewczynkę:).
Co do tego termometra z Lidla, to sie zastanawiam, bo moja siostra kupiła w zeszłym roku i nie była zadowolona, raz wskazał temp. 46stp, więc w końcu kupiła zwykły elektroniczny i jest zadowolona. Ale może na jakiś feralny model trafiła. Ja też poluję na taki do czoła i ucha, ale może w aptece popytam.
Jutro idę zbadać tą glukozę, nastraszyłyście mnie trochę, ale mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze, bo my z Natalką trochę łakome jesteśmy na słodycze :silly:
miłego dzionka :kiss:

12 lata 10 miesiąc temu #376716 przez makrelcia
co do rozstępów to mi wyszły na piersiach. Cały czas były tylko na górze ale dzisiaj zauważyłam pod spodem całą siateczke :( No ale jak piersi o 3 rozmiary urosną to musi to wszystko wyjść. No trudno i tak je chowam w staniku więc da się przeżyć. Zobaczymy jak to będzie wyglądało za jakiś czas. Może w ten sposób oszczędzi mój brzuch i nie będzie żadnych rozstępów :) Póki co smaruję się balsamem z ziajki na rozstępy :)

A z jakiej firmy kupujecie kosmetyki dla Malucha??

A moja glukoza taka sobie... Norma jest do 106 a ja mam 104 :( Chyba koniec ze słodkościami :/ Pewnie jakaś dietka przede mną :/ Zobaczymy co lekarz powie :)

12 lata 10 miesiąc temu #376723 przez PolaL
ja smaruję się oliwką nivea baby i jak na razie nic nie mam. Zresztą przy synu też mi nic nie wyszło.

Makrelcia - czyli mieścisz się w normie. Wydaje mi sie że nie będziesz musiała mieć diety. No ale glukoza jeszcze przede mną :P

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka