BezpiecznaCiaza112023

Grudnióweczki 2013 :)

11 lata 8 miesiąc temu #715608 przez moofka
hej, ja już po wizycie. wszystkie wyniki i pomiary w normie :) płci nie udało nam się poznać bo nasze dziecie uznało, że najlepiej wygląda z profilu i nijak nie chciało się przekręcić! ale i tak się cieszę :) na płeć mogę jeszcze poczekać.

przy okazji witam nowe mamusie, nasza tabelka się rozrasta chociaż niektóre dziewczyny chyba się wcale nie odzywają :huh:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #715630 przez Winka_
Nutka no to czeka was sporo roboty przy przeprowadzce. A jakoś niedługo zamierzacie się przenieść? Nam to zajęło ze 3 dni żeby wszystko ogarnąć tak jak chciemy, a myśleliśmy że mamy mało rzeczy i szybko sie uwiniemy bo w sumie nie chcemy składować gratów bo i tak przy wylocie pozostawiamy rzeczy nieużyteczne.Ale wyszło nam z 6 walizek gdzie mieliśmy dwie z początku heh.
A zamierzamy wylecieć na stałe do Polski jak już cóorusia będzie mieć ok. 4-5 miesięcy. Więc się zastanawiam czy lepiej łóżeczko czy kołyskę bo w Polsce będziemy musieli kupić i tak i tak nowe.
Koniecznie pochwal się kołyską. Ja to lubię takie rzeczy z dzieciństwa mam sentyment do tej pory trzymam poszewkę z pajacykami pod którą spałam jako niemowlę :silly: bardzo fajna pamiątka szkoda że większość rzeczy poprzepadała :(

Moofka najważniejsze że wszystkie wyniki w normie są i dzidzia się tam zdrowo chowa :) Na pewno następnym razem jak się odwróci to już nie będzie wątpliwości czy chłopczyk czy dziewczynka :)
Chociaż jak pytałam mojego gina czy jak robie badania w 20 tyg to czy jest szansa żeby coś jeszcze wyrosło to powiedział że już nie ma opcji no to chyba na 100% mogę uznać że dziewczynka hehe

11 lata 8 miesiąc temu #715650 przez Marta82
Witam Mamusie :)

Przegladalam nasza tabelke i widze ze chlopcy poki co przewazaja ale dziewczynek tez jest juz coraz wiecej. Ciekawa jestem jaki bedzie wynik na koncu. W moim otoczeniu rodza sie sami chlopcy wiec juz zaczelam sie zastanawiac co z tymi dziewczynkami :) Ciesze sie tez ze coraz wiecej z nas poznaje plec swojego maluszka.

Jesli chodzi o lozeczko dla dziecka to ja na poczatek bede miala taki kosz mojzeszowy ktory mam nadzieje zmiesci mojego szkraba do 3-4 miesiecy. Kosz zakupilam od znajomych i bedzie idealnie posowal do naszej sypialni bo lozeczka raczej tam nie zmiescimy.
Jak juz maly wyrosnie z kosza to przeniesiemy go do lozeczka.

Zdjecie wysle na maila i przy okazji dorzuce zdjecia rzeczy ktore udalo mi sie zakupic w sobote.

11 lata 8 miesiąc temu #715652 przez Marta82
Pozdrawiam nowe mamusie :)

11 lata 8 miesiąc temu #715675 przez Gosica
Hej hej :)

moni31 w ksiazce o ciazy która nabylam pisze ze jazda rowerem jest dozwolona, byle nie po mokrej powierzchni no i dołach. A jakies spokojne trasy jak najbardziej,oczywsice jesli nie ma ku temu jakich przeciwskazan. Ja na szczecie czułam sie i czuję swietnie(tfu tfu co by nie zapeszyc :P), wiec sobie pozwolilam :)

Nutka ja nawet nie chce bardzo wchodzic na allegro bo wpadam w trans :P wszystko bym chciala, najlepiej od razu :P Kurcze fajne te łożeczka no i taniocha. Ale ja oczywiscie umyslalam sobie zeby kupic od razu cały zestaw z posciela moskitiera itd. Zobaczymy co wyjdzie z tego

moofka to super ze wszystko w porzadku :) Dzidzia w koncu sie ujawni :)

Bylismy nad woda z znajomymi, my kobiety ciezarne sie nie kapalysmy, nie mamy zaufania do takiej wody, ale nasi faceci mieli radoche jak dzieci :P Jak to chłopu niewiele do szczescia trzeba. Podesle jutro fotke z nad wody bo brzuszek widac na niej :)
Aaaaaa i w tym tygodniu bede miec wózek :) od jutra czekam na kuriera :)
Maluszek dzis dawal o sobie znac i rozkosznie sie wiercil w brzuszku :blush:
Nie wiem jak u Was ale u mnie mimo wieczorowej pory w dalszym ciagu sauna. A w tv mowili ze w nastepnym tyg dla mjego regionu przewiduja temperature uwaga uwaga.. 41'C ! Chyba zaszyje sie pod ziemie :P

Buziaki :kiss:

[/url]

11 lata 8 miesiąc temu #715686 przez motylek270
kamcia 287 monia19109 witajcie wśród nas :)

WhiteB świetny ten komplecik dla maleństwa. Czadowa ta czapeczka:) No i zdjęcia urocze. Brzuszek ślicznie rośnie.

Anitka90 mam tak samo. Oglądam te cudne rzeczy i chce mi się zakupów, ale poczekam do ujawnienia się płci maleństwa. Póki co skarpetki chłopięce mam- czy intuicja mnie nie zawiedzie, okaże się niebawem.

W Lublinie też dziś gorrąco było, ale na szczęście mogłam siedzieć w domu a tu chłodek przyjemniasty. Oczywiście spacer też zaliczyłam, ale dopiero ok. 19- było już znośnie.

Nutka, ale fajne i jakie tanie znalazłaś łóżeczka. Patrząc na nie przypomina mi się moje dzieciństwo- miałam bardzo podobny tyle że w kolorze drewna naturalnego. Wspomnienia...

Winka , Asiula315 ja mam zupełnie odwrotnie. Słodycze sporadycznie zupełnie inaczej niż przed ciążą, ale za to pizza, chrupki smakowe kukurydziane koniecznie przynajmniej raz w tygodniu... Winka mi tez dziś znajoma powiedziała, ze ładnie widać brzuszek i faktycznie widzę na mieście, że ludzie patrzą poniżej mojej twarzy - bardzo mnie to cieszy :)

Moofka to figlarny maluszek jest, ale bardzo dobrze ze wszystko w normie!!!

Marta82 też to zauważyłaś, ze dookoła sami chłopcy w planach? Mam 4 koleżanki w stanie błogosławionym i sytuacja przedstawia się tak, ze każda ma urodzić chłopaka...

11 lata 8 miesiąc temu #715698 przez WhiteBlackberry
Hej mamusie :D
Właśnie wróciliśmy z wizyty (przy okazji zaliczyliśmy małe zakupki), mamy filmik z naszą... córcią!
Także jesteśmy już po USG połówkowym, 3D też nam pani doktor zrobiła :D

U nas czarne niebo... błyska się, ale będzie pompa! :(
A ja tak sie burzy boję...
No nic, uciekam!
Dobranoc :kiss:

11 lata 8 miesiąc temu #715716 przez moni31
Moofka super, ze z dzieciątkiem ok, jak jest takie wstydliwe to musicie jeszcze poczekać:)

White Blackberry gratuluję córeczki:)

25.12.2008 40 tc (*)(*)(*)

11 lata 8 miesiąc temu #715773 przez mefiana
Witam wieczorową porą:)
Właśnie się delektuje dzwiękami burzy jaka jest za oknem :lol: Strasznie duszno było cały dzień i już myślałam, że nie znajdzie ta pogoda ujścia, bo aż mnie głowa rozbolała, na szczęscie poleżałam z godzine i przeszło. Jutro ma być właśnie lekkie ochłodzenie i bardzo się ciesze, bo mam usg na 12:30 a nie chce się upocić zanim dotre na miejsce. W naszej tabeleczce siurki rządzą :laugh: Gdzieś czytałam artykuł, że natura wie, że ciężkie czasy mamy i temu silnych chłopców na te owe czasy "posyła"- to tak na "chłopski" rozum :silly:

WhiteB- śliczna ta żyrafka :lol: Brzusio niemniej :) Gratuluje córeczki :lol: Noo to już wiadomo kto będzie komplecik nosił :woohoo:

Moofka- brzuszek pieknie sobie rośnie :) Maleństwo ma się bardzo dobrze i to najważniejsze :) Na razie postanowiło się rodzicom nie ujawniać a co! :laugh: Co do tabelki to faktycznie niektóre mamcie coś cichutko...szkoda

Marta- śliczny brzusio w świetnym miejscu- zazdraszczam :laugh: Ciuszki śliczne, kołyska tak samo :)

Nutka- oj leci ten czas, leci :silly: Dla mnie ta ciąża przybrała jakieś ekspresowe tempo wręcz B) A no faktycznie nie pokazałaś nam swojego "inkubatorka". W sumie to można prawie rzec, że szewc boso chodzi czy jak to tam szło :silly: Buziak za tabelke :kiss: Link do analiz na pewno się przyda, więc wrzucam w zakładki :)

Gosica- ale eleganckie ciuszki :woohoo: Z tym rowerem to chyba jest wiele zdań chyba, jednak ja uważam, że jak kobieta jeżdziła przed ciążą to nie powinna nagle rezygnować z takich aktywności, chyba że jeżdziła wyczynowo. Moja koleżanka calutką ciąże jeżdziła na rowerze i to codziennie. No chyba, że się nie jeżdziło a nagle w 5mscu wpadło się na pomysł by jechać kawał drogi to tu już bym się zastanowiła :) Tak czy siak Gosiu piekna trasa :kiss: Kurde przy 41 stopniach schodze do piwnicy z prowiantem :ohmy:

Motylek- takimi historyjkami można dzień zaczynać zawsze :lol: Takie magiczne chwile wręcz :)

Asiula- z tym rozumowaniem to na pewno hormony. Ja bez bicia się przyznaje, że z rozumowaniem u mnie nie jest najlepiej, ale jakimś cudem udaje mi się nie wypływać z większymi bzurami na powierzchnie i tylko jakieś drobnostki się zdarzają :huh: Kurde tak starałam się wyobrazić jak jade tą windą i chyba jednak wysoko bym nie ujechała zbyt strachliwa jestem jednak :blush:

Kamcia- witam serdecznie :) Piękna data na rozwiązanie tak jak i u Gosicy :lol: Dzidzia na pewno ma się dobrze :) A brzusio wyskoczy na bank po 20 tygodniu :)

Pyśkaaa- też słyszałam,że z lovi są dobre butle i z tomme tak samo. Laktator miałam też z aventu i tak w ogóle to ma go chyba moja siostra i wiem, że go nie używała i dobrze, że mi przypomniałaś, bo czas poprosić o zwrot by miała też sama czas na znalezienie :blink: Dużo zdrówka dla synka :kiss:

Anitka- to pstrykamy fotke i wrzucamy :laugh: Sweetfocie sweetbrzusiów tolerowane u nas aż nadto :side: Plan sylwestrowy wstępny masz i to nie byle jaki :) A do wtorku czas szybko czmychnie póżniej tylko wspominamy te ciepłe dni :)

Monia19109- dziękuje za pozdrowienia :) Spokojnej ciąży życze :)

Milady- ja byłam bardzo stęskniona za takimi upałami, ale jednak już podziękuje. Nie mam blisko akwenu by się wrzucić (na pewno by syczało) i ochłodzić a żeby się tak gdzieś wybrać to trzeba zaplanować niestety. Mieliśmy u nas w mieście taki odkryty basen i się chodziło codziennie (super sprawa dla małych i dużych) ale od jakiś 3lat jest zamknięty i teraz robią przetargi na remont i projekty ogólnie, więc pewnie z rok conajmniej zanim na nowo będzie otwarte. Kpina i tyle jak na 40tyś miasto :dry: A dr ten sam? Wpisał ci to połówkowe do karty ciąży?

Winka- to musiało być na pewno miłe jak tak podeszła ta dziewczyna do Ciebie. Po mnie widać, że brzuszek jest, ale coś nikt nie kwapi się "zagadać" B) Troche mnie uspokoiłaś z tym "wyrośnieciem", bo też płeć w 20tyg poznałam :)

No nic chyba ide zrobić sobie herbatki z lodem i coś poczytam. Burza trwa, wiaterek zawiewa nic tylko leżeć i się rozkoszować :) Śpijcie dobrze mamcie :)

11 lata 8 miesiąc temu #715781 przez Kaś_O
Postaram się systematycznie czytać i odpisywać..

Jeta ja przy pierwszej ciazy zaraz po porodzie kupiłam sobie zestaw butelek avent, teraz nie rozstaje sie z ta firma.. Tez ma system antykolkowy. Chociaz w pierwszych miesiącach korzystalam jedynie z butelek do podawania wody maluszkowi.. Ale warto miec bo jak zostawiasz dziecko to mozna zostawic mleczko wczesniej ściągnąć..

Co do listy to ja w sumie nie pamietam, bardzo podstawowa dostaliśmy na szkole rodzenia, wiec jak któraś sie wybiera to napewno bedzie miała.. Z tych rzeczy co kojarze to; takie i do szpitala tez..

- tetry ok 5szt
- podklady higieniczne
- majtki przewiewne (specjalne po porodzie)
- podpaski poporodowe
- ochraniacze na rączki, niedrapki
- pampy baby new born
- body 2szt na długi rękaw i 2 szt na krótki
- spioszki 2szt
- skarpetki
- spodenki
- bawelniane bluzeczki
- kombinezon + czapeczka + rękawiczki
- czapeczka naprawde na sam początek nie trzeba za duzo ciuszkow w malym rozmiarze bo dziecko szybko rosnie.
- linomag ( masc bardziej polecane bo nie wysusza pupy u mnie w szpitalu ganili za sudocrem i wszelkie maści z rtecia bo wysusza ale zawsze warto miec jedno i 2 ) linomag mozna stosować jako krem do buzi przed wyjściem na dwór.
- płyn do kąpieli od pierwszych dni, nie polecam oliwek bo dziecko robi sie bardzo śliskie
- krem dla dzieci
- sól fizjologiczna
- sól morska
- frida albo gruszke jak kto woli
- waciki do uszu z ograniczeniem
- waciki takie większe dobre do przemywania.
- witaminy K i D
- warto miec w domu paracetamol i ibuprofen w płynie i czopkach
- takim malym dziecia nie podaje sie poduszki wiec kocyk i ewentualnie spiworek. Mam zimowe dziecko i od zawsze spalo pod kocykiem.

Ok jakos teraz reszty nie pamietam ale mozna to jakos spisać i modyfikować..

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=64867http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=54914

11 lata 8 miesiąc temu #715783 przez Kaś_O
Kamcia Monia Witajcie :)

Pyska ja wlasnie np wszystko miałam aventu dopiero pozniej 2 niekapki lovi. Smok, butelki, smoczki, laktator, wyparzacz avent ale tak jak jedna z was napisala najlepiej sprawdzic samemu. Nam polecili znajomi którzy maja córkę pol roku starsza i ona w sumie bardzo krótko karmiłam piersią.. I tak mi podpasowala ta firma. Lubie kształt i system tych butelek i smokow. Kiedys tez oglądałam na TVN pleyer mamo to ja i tak polecali np smoczki tylu plaskiego zeby dziecku nie było łatwo go ssac dzieki temu łatwiej odzwyczaic i takie wlasnie ma avent.. Wiec z czystym sumieniem moge powiedziec ze akurat u nas sie sprawdził..

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=64867http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=54914

11 lata 8 miesiąc temu #715786 przez Winka_
WhiteBlackberry witamy w gronie córuś :kiss: może będzie mniej więcej po równo chłopców i dziewczynek bo chłopcy wcześniej się poujawniali hehe
Kaś_O wielkie dzieki za liste bede sobie odhaczać a w razie co dopisywać. Fajnie że mamy mamusie doświadczone to na prawde duża pomoc
Mefiana zobaczymy czy Ci jutro usg potwierdzi dziewczynkę :) ja już mam nadzieje nic sie nie zmieni bo planuje za 2 tygodnie zakupy zacząć robić :)

A mnie już tak wieczorami mała kopie że czuję że ma więcej siły w nóżkach i rączkach i większa z dnia na dzień się robi. Hehe jak się budzę w nocy to też harcuje :) mam nadzieje że jak wyjdzie to bedzie jednak przesypiać noc :P

11 lata 8 miesiąc temu #715822 przez WhiteBlackberry
Cześć ! :)

U mnie dziś kropi :) Tak się ciesze...jeszcze nigdy tak bardzo nie pragnęłam deszczu :D Zawsze uwielbiałam lato, ale teraz daje mi nieźle w kość. Wczoraj u nas przeszła taka burza, że karetki i straż jeździła co chwila. Prądu nawet nie mieliśmy.
Ja już w pracy siedze, właśnie uzupełniałam Dzienniczek Ciąży :)
Zdjęć niestety z USG nie mam, bo pani dr. nagrała nam film, także może coś z filmu uda mi się uchwycić to wrzuce, bo wiercipięta z tej naszej Amelki :D
Wszystkie pomiary ok, pani dr. powiedziała, że ma długie, zgrabne nóżki :D Podczas badania zaczęła się drapać po główce, wypieła się pupcią, kopała mnie, ziewała, hahaha uśmialiśmy się z tej naszej agentki :D

mefiana Czekamy na relacje z wizyty :D

Kaś_O Ooo prosze jaka lista :D Przydatna, na pewno skorzystam :)
Czyli u Ciebie też Avent zdał egzamin... No każdemu dzieciątku co innego podpasuje :) Ponoć z Aventa smoczki do butelek mają najbardziej zbliżony kształt do kobiecego sutka.

Winka_ Ja zaś sporadycznie czuje ruchy... tak raz na dzień to maximum... chyba muszę jeszcze troszku poczekać :D
Wczoraj jak na USG się wierciła, kopała to nic nie czułam :(

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #715839 przez Pyśkaaaa
hej :)
matko jaki skwar ja chce deszczu...
WhiteB gratulujemy coruni :)
KasO masz rację co do butelek
a teraz ja dodam cos od siebie z tej listy :P

- tetry ok 5szt
- podklady higieniczne( zalezyod szpitala u nas nie trzeba było)
- majtki przewiewne (specjalne po porodzie)
- podpaski poporodowe
- ochraniacze na rączki, niedrapki
- pampy baby new born
- body 2szt na długi rękaw i 2 szt na krótki( u nas trzeba było mieć po 3 komplety)
- spioszki 2szt(3szt)
- skarpetki
- spodenki
- bawelniane bluzeczki
- kombinezon + czapeczka + rękawiczki
- czapeczka naprawde na sam początek nie trzeba za duzo ciuszkow w malym rozmiarze bo dziecko szybko rosnie.(mój Franek tak ulewał że musiałam co chwile go przebierać i przydało sie wiecej
- linomag ( masc bardziej polecane bo nie wysusza pupy u mnie w szpitalu ganili za sudocrem i wszelkie maści z rtecia bo wysusza ale zawsze warto miec jedno i 2 ) linomag mozna stosować jako krem do buzi przed wyjściem na dwór.
- płyn do kąpieli od pierwszych dni, nie polecam oliwek bo dziecko robi sie bardzo śliskie
- krem dla dzieci
- sól fizjologiczna
- sól morska
- frida albo gruszke jak kto woli
- waciki do uszu z ograniczeniem
- waciki takie większe dobre do przemywania.
- witaminy K i D
- warto miec w domu paracetamol i ibuprofen w płynie i czopkach
- takim malym dziecia nie podaje sie poduszki wiec kocyk i ewentualnie spiworek. Mam zimowe dziecko i od zawsze spalo pod kocykiem. Ja mam wrześniowe i dalej śpi pod kocykiem :P
mi sie jeszcze przydał:
-krem do popekanych brodawek ( mustella uzywałam inncyh i żadne tak nie pogoiły a piersi miałam w fatalnym stanie)
-laktator Bez niego bym chyba nie przeżyła :P
-ocenisept albo cos innego do przemywania pępuszka
- termometr :)
-staniki do karmienia
-3 koszule
-obcinaczki, nozyczki

ale naprawdę jak tu Kaś pisze że każdej przyda się coś innego i z czegoś innego będzie zadowolona
-

11 lata 8 miesiąc temu #715848 przez Kaś_O
Tak wszystko zweryfikuje zycie, ile ciuszkow na start bedzie wam potrzebne, jakie butelki i smoczki beda wygodne i czy w ogole bedziecie stosować, kiedy co wprowadzicie.. A i taka rada na przyszłość, kiedy jesteście w ciazy i jak urodzicie to pojawi sie w waszym otoczeniu mnóstwo osob z dobra rada.. Takich co maja dzieci albo i nie maja ale słyszały albo znajomi maja.. Rady te sa o tyle niewygodne ze przeważnie ludzie nie mowia tego zeby radzić a powiedziec wam jak powinniście ze swoim dzieckiem postępować.. A pamiętajcie nie wazne co kto mowi to wasze dziecko i matka zawsze wie jednak co dobre dla niego jesli jest opiekuńcza i kochająca.

Ja np usłyszałam wiele przykrych rzeczy na temat karmienia piersią ze mój pokarm jest pewnie nie dobry bo mały ma wzdecia i ze złe go ubieramy bo jest zima i napewno go przewieje i bedzie miał zapalenie ucha bo widac uszy spod czapki.. Szczerze nigdy młody nam nie chorował.. A teraz dzieki braku przegrzewania go lubi zimne klimaty i dobrze sie czuje w zimę.. Wiec złota rada słuchajcie swojego serca..

Maksio kopie jak szalony juz spokojnie mozna poczuć kopniaczki w trakcie jego baraszkowania.. Wczoraj miałam mężowi pokazac ale był tak zmeczony on to zasypia po 5 minutach od położenia :p

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka