- Otrzymane podziękowania: 258
- /
- /
- /
- /
- /
- Grudnióweczki 2013 :)
Grudnióweczki 2013 :)
- moofka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

przy okazji witam nowe mamusie, nasza tabelka się rozrasta chociaż niektóre dziewczyny chyba się wcale nie odzywają

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Winka_
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 0
A zamierzamy wylecieć na stałe do Polski jak już cóorusia będzie mieć ok. 4-5 miesięcy. Więc się zastanawiam czy lepiej łóżeczko czy kołyskę bo w Polsce będziemy musieli kupić i tak i tak nowe.
Koniecznie pochwal się kołyską. Ja to lubię takie rzeczy z dzieciństwa mam sentyment do tej pory trzymam poszewkę z pajacykami pod którą spałam jako niemowlę

Moofka najważniejsze że wszystkie wyniki w normie są i dzidzia się tam zdrowo chowa

Chociaż jak pytałam mojego gina czy jak robie badania w 20 tyg to czy jest szansa żeby coś jeszcze wyrosło to powiedział że już nie ma opcji no to chyba na 100% mogę uznać że dziewczynka hehe
- Marta82
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-

Przegladalam nasza tabelke i widze ze chlopcy poki co przewazaja ale dziewczynek tez jest juz coraz wiecej. Ciekawa jestem jaki bedzie wynik na koncu. W moim otoczeniu rodza sie sami chlopcy wiec juz zaczelam sie zastanawiac co z tymi dziewczynkami

Jesli chodzi o lozeczko dla dziecka to ja na poczatek bede miala taki kosz mojzeszowy ktory mam nadzieje zmiesci mojego szkraba do 3-4 miesiecy. Kosz zakupilam od znajomych i bedzie idealnie posowal do naszej sypialni bo lozeczka raczej tam nie zmiescimy.
Jak juz maly wyrosnie z kosza to przeniesiemy go do lozeczka.
Zdjecie wysle na maila i przy okazji dorzuce zdjecia rzeczy ktore udalo mi sie zakupic w sobote.
- Marta82
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Gosica
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Otrzymane podziękowania: 2

moni31 w ksiazce o ciazy która nabylam pisze ze jazda rowerem jest dozwolona, byle nie po mokrej powierzchni no i dołach. A jakies spokojne trasy jak najbardziej,oczywsice jesli nie ma ku temu jakich przeciwskazan. Ja na szczecie czułam sie i czuję swietnie(tfu tfu co by nie zapeszyc

Nutka ja nawet nie chce bardzo wchodzic na allegro bo wpadam w trans

moofka to super ze wszystko w porzadku

Bylismy nad woda z znajomymi, my kobiety ciezarne sie nie kapalysmy, nie mamy zaufania do takiej wody, ale nasi faceci mieli radoche jak dzieci

Aaaaaa i w tym tygodniu bede miec wózek

Maluszek dzis dawal o sobie znac i rozkosznie sie wiercil w brzuszku

Nie wiem jak u Was ale u mnie mimo wieczorowej pory w dalszym ciagu sauna. A w tv mowili ze w nastepnym tyg dla mjego regionu przewiduja temperature uwaga uwaga.. 41'C ! Chyba zaszyje sie pod ziemie

Buziaki

- motylek270
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 3

WhiteB świetny ten komplecik dla maleństwa. Czadowa ta czapeczka:) No i zdjęcia urocze. Brzuszek ślicznie rośnie.
Anitka90 mam tak samo. Oglądam te cudne rzeczy i chce mi się zakupów, ale poczekam do ujawnienia się płci maleństwa. Póki co skarpetki chłopięce mam- czy intuicja mnie nie zawiedzie, okaże się niebawem.
W Lublinie też dziś gorrąco było, ale na szczęście mogłam siedzieć w domu a tu chłodek przyjemniasty. Oczywiście spacer też zaliczyłam, ale dopiero ok. 19- było już znośnie.
Nutka, ale fajne i jakie tanie znalazłaś łóżeczka. Patrząc na nie przypomina mi się moje dzieciństwo- miałam bardzo podobny tyle że w kolorze drewna naturalnego. Wspomnienia...
Winka , Asiula315 ja mam zupełnie odwrotnie. Słodycze sporadycznie zupełnie inaczej niż przed ciążą, ale za to pizza, chrupki smakowe kukurydziane koniecznie przynajmniej raz w tygodniu... Winka mi tez dziś znajoma powiedziała, ze ładnie widać brzuszek i faktycznie widzę na mieście, że ludzie patrzą poniżej mojej twarzy - bardzo mnie to cieszy

Moofka to figlarny maluszek jest, ale bardzo dobrze ze wszystko w normie!!!
Marta82 też to zauważyłaś, ze dookoła sami chłopcy w planach? Mam 4 koleżanki w stanie błogosławionym i sytuacja przedstawia się tak, ze każda ma urodzić chłopaka...
- WhiteBlackberry
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Właśnie wróciliśmy z wizyty (przy okazji zaliczyliśmy małe zakupki), mamy filmik z naszą... córcią!
Także jesteśmy już po USG połówkowym, 3D też nam pani doktor zrobiła

U nas czarne niebo... błyska się, ale będzie pompa!

A ja tak sie burzy boję...
No nic, uciekam!
Dobranoc

- moni31
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-

White Blackberry gratuluję córeczki:)
- mefiana
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Właśnie się delektuje dzwiękami burzy jaka jest za oknem

WhiteB- śliczna ta żyrafka

Moofka- brzuszek pieknie sobie rośnie

Marta- śliczny brzusio w świetnym miejscu- zazdraszczam

Nutka- oj leci ten czas, leci

Gosica- ale eleganckie ciuszki

Motylek- takimi historyjkami można dzień zaczynać zawsze

Asiula- z tym rozumowaniem to na pewno hormony. Ja bez bicia się przyznaje, że z rozumowaniem u mnie nie jest najlepiej, ale jakimś cudem udaje mi się nie wypływać z większymi bzurami na powierzchnie i tylko jakieś drobnostki się zdarzają

Kamcia- witam serdecznie

Pyśkaaa- też słyszałam,że z lovi są dobre butle i z tomme tak samo. Laktator miałam też z aventu i tak w ogóle to ma go chyba moja siostra i wiem, że go nie używała i dobrze, że mi przypomniałaś, bo czas poprosić o zwrot by miała też sama czas na znalezienie

Anitka- to pstrykamy fotke i wrzucamy

Monia19109- dziękuje za pozdrowienia

Milady- ja byłam bardzo stęskniona za takimi upałami, ale jednak już podziękuje. Nie mam blisko akwenu by się wrzucić (na pewno by syczało) i ochłodzić a żeby się tak gdzieś wybrać to trzeba zaplanować niestety. Mieliśmy u nas w mieście taki odkryty basen i się chodziło codziennie (super sprawa dla małych i dużych) ale od jakiś 3lat jest zamknięty i teraz robią przetargi na remont i projekty ogólnie, więc pewnie z rok conajmniej zanim na nowo będzie otwarte. Kpina i tyle jak na 40tyś miasto

Winka- to musiało być na pewno miłe jak tak podeszła ta dziewczyna do Ciebie. Po mnie widać, że brzuszek jest, ale coś nikt nie kwapi się "zagadać"

No nic chyba ide zrobić sobie herbatki z lodem i coś poczytam. Burza trwa, wiaterek zawiewa nic tylko leżeć i się rozkoszować

- Kaś_O
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- jestem bogatym człowiekiem bo posiadam diamenty :)
- Otrzymane podziękowania: 1
Jeta ja przy pierwszej ciazy zaraz po porodzie kupiłam sobie zestaw butelek avent, teraz nie rozstaje sie z ta firma.. Tez ma system antykolkowy. Chociaz w pierwszych miesiącach korzystalam jedynie z butelek do podawania wody maluszkowi.. Ale warto miec bo jak zostawiasz dziecko to mozna zostawic mleczko wczesniej ściągnąć..
Co do listy to ja w sumie nie pamietam, bardzo podstawowa dostaliśmy na szkole rodzenia, wiec jak któraś sie wybiera to napewno bedzie miała.. Z tych rzeczy co kojarze to; takie i do szpitala tez..
- tetry ok 5szt
- podklady higieniczne
- majtki przewiewne (specjalne po porodzie)
- podpaski poporodowe
- ochraniacze na rączki, niedrapki
- pampy baby new born
- body 2szt na długi rękaw i 2 szt na krótki
- spioszki 2szt
- skarpetki
- spodenki
- bawelniane bluzeczki
- kombinezon + czapeczka + rękawiczki
- czapeczka naprawde na sam początek nie trzeba za duzo ciuszkow w malym rozmiarze bo dziecko szybko rosnie.
- linomag ( masc bardziej polecane bo nie wysusza pupy u mnie w szpitalu ganili za sudocrem i wszelkie maści z rtecia bo wysusza ale zawsze warto miec jedno i 2 ) linomag mozna stosować jako krem do buzi przed wyjściem na dwór.
- płyn do kąpieli od pierwszych dni, nie polecam oliwek bo dziecko robi sie bardzo śliskie
- krem dla dzieci
- sól fizjologiczna
- sól morska
- frida albo gruszke jak kto woli
- waciki do uszu z ograniczeniem
- waciki takie większe dobre do przemywania.
- witaminy K i D
- warto miec w domu paracetamol i ibuprofen w płynie i czopkach
- takim malym dziecia nie podaje sie poduszki wiec kocyk i ewentualnie spiworek. Mam zimowe dziecko i od zawsze spalo pod kocykiem.
Ok jakos teraz reszty nie pamietam ale mozna to jakos spisać i modyfikować..
- Kaś_O
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Pyska ja wlasnie np wszystko miałam aventu dopiero pozniej 2 niekapki lovi. Smok, butelki, smoczki, laktator, wyparzacz avent ale tak jak jedna z was napisala najlepiej sprawdzic samemu. Nam polecili znajomi którzy maja córkę pol roku starsza i ona w sumie bardzo krótko karmiłam piersią.. I tak mi podpasowala ta firma. Lubie kształt i system tych butelek i smokow. Kiedys tez oglądałam na TVN pleyer mamo to ja i tak polecali np smoczki tylu plaskiego zeby dziecku nie było łatwo go ssac dzieki temu łatwiej odzwyczaic i takie wlasnie ma avent.. Wiec z czystym sumieniem moge powiedziec ze akurat u nas sie sprawdził..
- Winka_
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Kaś_O wielkie dzieki za liste bede sobie odhaczać a w razie co dopisywać. Fajnie że mamy mamusie doświadczone to na prawde duża pomoc
Mefiana zobaczymy czy Ci jutro usg potwierdzi dziewczynkę

A mnie już tak wieczorami mała kopie że czuję że ma więcej siły w nóżkach i rączkach i większa z dnia na dzień się robi. Hehe jak się budzę w nocy to też harcuje

- WhiteBlackberry
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

U mnie dziś kropi

Ja już w pracy siedze, właśnie uzupełniałam Dzienniczek Ciąży

Zdjęć niestety z USG nie mam, bo pani dr. nagrała nam film, także może coś z filmu uda mi się uchwycić to wrzuce, bo wiercipięta z tej naszej Amelki

Wszystkie pomiary ok, pani dr. powiedziała, że ma długie, zgrabne nóżki

mefiana Czekamy na relacje z wizyty

Kaś_O Ooo prosze jaka lista

Czyli u Ciebie też Avent zdał egzamin... No każdemu dzieciątku co innego podpasuje

Winka_ Ja zaś sporadycznie czuje ruchy... tak raz na dzień to maximum... chyba muszę jeszcze troszku poczekać

Wczoraj jak na USG się wierciła, kopała to nic nie czułam

- Pyśkaaaa
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

matko jaki skwar ja chce deszczu...
WhiteB gratulujemy coruni

KasO masz rację co do butelek
a teraz ja dodam cos od siebie z tej listy

- tetry ok 5szt
- podklady higieniczne( zalezyod szpitala u nas nie trzeba było)
- majtki przewiewne (specjalne po porodzie)
- podpaski poporodowe
- ochraniacze na rączki, niedrapki
- pampy baby new born
- body 2szt na długi rękaw i 2 szt na krótki( u nas trzeba było mieć po 3 komplety)
- spioszki 2szt(3szt)
- skarpetki
- spodenki
- bawelniane bluzeczki
- kombinezon + czapeczka + rękawiczki
- czapeczka naprawde na sam początek nie trzeba za duzo ciuszkow w malym rozmiarze bo dziecko szybko rosnie.(mój Franek tak ulewał że musiałam co chwile go przebierać i przydało sie wiecej
- linomag ( masc bardziej polecane bo nie wysusza pupy u mnie w szpitalu ganili za sudocrem i wszelkie maści z rtecia bo wysusza ale zawsze warto miec jedno i 2 ) linomag mozna stosować jako krem do buzi przed wyjściem na dwór.
- płyn do kąpieli od pierwszych dni, nie polecam oliwek bo dziecko robi sie bardzo śliskie
- krem dla dzieci
- sól fizjologiczna
- sól morska
- frida albo gruszke jak kto woli
- waciki do uszu z ograniczeniem
- waciki takie większe dobre do przemywania.
- witaminy K i D
- warto miec w domu paracetamol i ibuprofen w płynie i czopkach
- takim malym dziecia nie podaje sie poduszki wiec kocyk i ewentualnie spiworek. Mam zimowe dziecko i od zawsze spalo pod kocykiem. Ja mam wrześniowe i dalej śpi pod kocykiem

mi sie jeszcze przydał:
-krem do popekanych brodawek ( mustella uzywałam inncyh i żadne tak nie pogoiły a piersi miałam w fatalnym stanie)
-laktator Bez niego bym chyba nie przeżyła

-ocenisept albo cos innego do przemywania pępuszka
- termometr

-staniki do karmienia
-3 koszule
-obcinaczki, nozyczki
ale naprawdę jak tu Kaś pisze że każdej przyda się coś innego i z czegoś innego będzie zadowolona
-
- Kaś_O
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Ja np usłyszałam wiele przykrych rzeczy na temat karmienia piersią ze mój pokarm jest pewnie nie dobry bo mały ma wzdecia i ze złe go ubieramy bo jest zima i napewno go przewieje i bedzie miał zapalenie ucha bo widac uszy spod czapki.. Szczerze nigdy młody nam nie chorował.. A teraz dzieki braku przegrzewania go lubi zimne klimaty i dobrze sie czuje w zimę.. Wiec złota rada słuchajcie swojego serca..
Maksio kopie jak szalony juz spokojnie mozna poczuć kopniaczki w trakcie jego baraszkowania.. Wczoraj miałam mężowi pokazac ale był tak zmeczony on to zasypia po 5 minutach od położenia