- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Grudnióweczki 2013 :)
Grudnióweczki 2013 :)
- Asiula315
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Lili tez tak trze te dziąsła ze masakra....silni sie

Moofka co do zdjeć....to lepiej późno niż wcale...hehe ja tez dopiero dzisiaj powkladalam zdjecia do albumu ktore wywołałam w maju takze spoko noi okazało sie ze trzeba nowy album kupic bo w tym juz miejsca brak

Anitka....udanego urlopu...

Gosica...moja Lili to tez taki leniuszek na brzuszek sie przewróci ale zeby tam z powrotem to ani myśli.....mysle ze to moze byc spowodowane tym ze wazy ponad 9 kilo....a zreszta ma jeszcze czas na akrobacje....wszystko w swoim czasie

Piranetka....gratulujemy ząbka

A mam jeszcze pytanie do ilu kg macie nosidełka...tzn foteliki samochodowe....bo ja zauważyłam ze nasz jest do 10 kg a moja Lili ma juz prawie 10 hehe noi w sumie kupiliśmy juz ten drugi od 9-18 kg ale tam zalecają ze niby dziecko od 9 miesiecy powinno jeździć... No a ja sie tak zastanawiam kiedy powinnam przesadzić Lili do tego większego fotelika, w ktorym jej bedzie wygodniej....no bo za 4 tygodnie jedziemy na urlop i sie zastanawiam w ktorym foteliku powinna jechać który bedzie bezpieczniejszy.... Co myślicie ?
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- monisia100100
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Co do stania to pewnie jest tak jak na siłę stawia się dzieci. Też się martwiłam że moja Lili tak się rwie aby ciągle stać, tylko u niej wyszło wszystko naturalnie nie wymuszone. Sama łapie się za szafki, szczebelki, ogólnie wszystko i staje tyle ile wytrzyma to stoi jak nie to na kolana i zasuwa do przodu. Pytałam rehabilitantki z którą się kontaktowaliśmy jak Lili była mała i nie chciałą na brzuszku leżeć i też mówiła że jeżeli dziecko samo wykazuje taką potrzebę i ma to tego siłę to jest ok, gorzej jak jest posadzone w chodzikui i postawianiem na siłę przez dorosłych.
motylek współczuje tego co musieliście znieść. Życzę dużo zdrówka dla Jana

anitka Kamilek dzielny chłopak tyle godzin podróży. Oby pogoda Wam dopisała, bo tak jak motylek pisała w Kielcach też leje strasznie. Udanego wypoczynku.
Gosica można szału dostać jak jedziesz do sklepu po upatrzoną rzecz a jej już nie ma, wiem coś o tym bo ja to tez muszę na spokojnie pomyśleć rozważyć za i przeciw a jak wracam to już tego nie ma. Ale pewnie coś na pocieszenie sobie zakupiłaś.
Pirenetka gratuluję pierwszego zębuszka. Cudny awatarek
Asiula pierwszy wypad na basen czy już chodziliście z Lilką wcześniej. Ja się wybieram i wybrać nie mogę. Terz tak szczeże to się troche wstydzę , jednak nie wyglądam tak jak przed ciążą

Agacior to tez miałąś niefajna przygodę z Igusią. Powiem Ci że po tym jak Lilka mi spadła to miałam jakieś poczucie że co za mnie za matka która własnegodziecka nie potrafi przypilnować i zapewnić mu bezpieczeństwa. Ale takie przypadki niestety się zdażają. Nauczyło mnie to że trzeba jeszcze bardziej uważac choć zdałam sobie sprawę że i tak jej nie upilnuje i nie raz kolana czy czoło będzie poodzierane.
co do ssania kciuka to Lika notorycznie ssałą. Ustało wszystko samoczynnie nic w tym kierunku nie robiłam, lecz jak nie cierpiała smoczków tak teraz bez smoka ani rusz, do zasypiania, na spacerze smok być musi. Ciekawe jak później oduczanie pójdzie.
Dziewczyny pisałam na fb ale tak w skrócie jeszcze przypomnę jeszcze tutaj. Niedawno pisałam że Lilka budzi mi się kilka razy w nocy. Zaczęłam podawać jej zamiast piersi po przebudzeniu wodę, i jak na razie jest duża poprawa. Pierwsze noce wstawała dwa razy, teraz tylko raz około 1 to właśnie dostaje wodę do napicia, i później 5. Jak dla mnie duża poprawa, bo było mniej więcej tak 1/2,30./3,30./4/./6,30
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
- monisia100100
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Dziecko powinno jeździć jak najdłużej tyłem do kierunku jazdy, w razie wypadku/kolizji jest dużo większe ryzyko że mięśnie tego nie wytrzymają. Dopiero gdy główka wychodzi poza górną krawędź należy się przesiąść w kolejny, Niby nóżki moga wystawać, u nas to już nóżki zaczynają wystawać
Teraz napewno jes zdecydowanie za wcześnie aby przesiadac się w kolejny fotelik
Nie podaje narazie żadnego pieczywa, ale jestem ciekawa czy dajecie coś poza słoiczkami i mlekiem. Kristi o ile dobrze pamiętam już chyba wprowadziła chrupki.
- Asiula315
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Co do fotelika to mysle ze nie bede sie sugerowała ze tam stoi 10 kg tylko tak jak piszesz zeby głowa nie wystawała.... Ona sie tam jeszcze mieści takze mysle ze jeszcze troche pojeździ....
A co do chleba pytam bo mama mi tak doradza ze jak ja swedza dziąsła to daj jej kawałek chleba niech sobie pomymla...tylko nie wiem czy jej słuchać hehe ale zaszkodzić chyba nie zaszkodzi.....kiedys dawałam jej juz chrupki te kukurydziane tylko teraz mam mały problem bo nie moge takich chrupek tu w Niemczech znaleźć w żadnym sklepie....musze sie udać do jakiegoś polskiego moze tam maja...
- Gosica
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Otrzymane podziękowania: 2

Dziś kończymy pół roczku !

Anitka90 udanego wyjazdu i duuużo odpoczynku

Moofka a moje zdjęcia trafił szlag bo komputer jak się zbuntował to wszystko poszło w pizduuu.Dobrze że na mailu naszym są

Asiula315 szybkiego powrotu do formy bidulko

Monisia100100 właśnie że nic nie kupiłam i tu mnie boli

Baby Wy jedne nie chce słyszeć o żadnych kompleksach bo wszystkie jesteśmy piękne,cudowne itd i jak to mówi mój mąż że nie jest psem co by się na kościach kłaść

Ja się wczoraj podłamałam bo jak zobaczyłam wyrownania do rachunków to mnie przeraziło.Zapowiada się cięzki miesiąc tak nas urządzili,jak by nie mogli wysyłać częsciej po mniej tylko od razu jebut wszystko na raz .A Ty żryj trawe ale zapłac.Masakra.
Do tego Ł. znów ma przedłużone godz pracy od 8 do 18 do tego sobota a w nast. miesiącu debil szef ma wprowadzić niedziele pracujące.Dodam że nie przenosi się to na wypłatę bo daje wolne ciul zamiast kasy.Dziecko zapomni jak ojciec wygląda.Wolnego mu się nazbiera,tym bardziej że ma grupę bo palców nie pilnował swego czasu i wkładal nie tam gdzie trzeba,to inaczej liczone a potem tego wolnego nie wykorzysta bo coś tam i wszystko o dupę rozbić za przeproszeniem
Szymek w nocy dał popalić,co chwilę trzeba było wstawać do niego.Teraz śpi więc i ja skorzystam i się walnę,a co mi tam
A i pasteryzowałam wczoraj zupki dla Małego,mam spokój na caaały tydzień

Miłego dnia

- Kristi
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 3
No i niestety prawdopodobnie będzie potrzebny jeszcze jeden zabieg na oczko... (ja się chyba powieszę

Byliśmy dziś na szczepienieu Martynka już prawie 9kg waży

Aaaaa i najważniejsze Pani dr potwierdziła że jest to ząbek a obok jest już prawie drugi

Agacior Not o faktycznie Igusia Ci psikusa zrobiła też chyba bym zawały dostała... A MArtynka też zaliczyła lądowanie tylko że z narożnika ale na szczęście pod spodem były poduchy więc pewnie więcej strachu niż bólu w tym było...
motylek270 Super że z Jasiem już wszystko w porządku wiem co przeżyłaś ja na tym zabiegu to tak się trzęsłam że wystać nie szło... Ehhh... biedne te nasze dzieciaczki..
piranetka Gratulujemy ząbka:)
anitka90 Miłego wypoczynku:)
moofka Widzę że masz kontakt z Kas_O To popros ją zeby tez do nas się odezwała;) Ja nie mam ani jednego zdjęcia w ciąży teraz mi strasznie żal tego...
Asiula315 Nasz fotelik jest do 9 kg więc już się rozglądamy na kolejnym upatrzyliśmy coś takiego allegro.pl/fotelik-recaro-young-sport-vi...zja-i4342484139.html lub allegro.pl/fotelik-recaro-monza-nova-is-...tis-i4305703329.html jeszcze nie zdecydowaliśmy... Podobno jak pasy też wychodzą już tak jakby z tyłu to czas zmienić...
monisia100100Mój mąż był uparty na X-landera dobrze że udało mi się mu przemówić do rozumu.. Co do basenu też miałąm opory tym bardziej że mój brzuch wygląda jak po spotkaniu z żyletkami... Ale zakupiłam jednoczęściowy strój i jakoś chodzimy... Co do kg to u mnie tez o 5 mniej niż przed ciążżą z czego bardzo się cieszę

Gosica Masz rację trzeba sobie orzypomnieć jak wyglądałyśmy jak byłyśmy w ciązy teraz już tylko lepiej może być

A i jeszcze sprawdzałam słoiczki te z bobovity i zasysają się więc śmiało można z nich korzystać

Uciekam bo moja kruszynka wstała i domaga się mojej uwagi:)
Pozdrawiam

Załączam najświeższe zdjęcie:) I jedno z placu zabaw:)
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
- motylek270
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
U nas oprócz tego że Jan po operacji na antybiotykach to znów sie pochorował. Masakra! W nocy tak płakał, ze sama myślałam że zeświruję. Musiały go boleć szwy...Oj, ciężko. Do tego zrobił się mocno rozpieszczony.
monisia ja Jaśkowi też już od dłuższego czasu podaję chrupki. Tyle że pamiętaj wszystko będziesz miała pociapane

moofka u nas Pani Doktor powiedziała, że jakby Jan chciał wstawać to żeby patrzeć na nóżki i ewentualnie zwiększać porcję wit. D.
Gosica fajnie że macie pół roczku. My jutro kończymy już 7 miesięcy

- Kristi
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Właśnie przed chwilą zjadła pierwszy raz pełną porcję kaszki bardzo jej smakowała ale gryzła łyżeczkę a ona taka silikonowa jest i haczyło o ząbka to się troche denerwowała ale jak nie dotykało ząbka to wcinaa:) Czyli kolejna porcja mojego mleka odpada dzięki temu mniej ściągania i będę mogła wymienić trochę zamrożonego mleka:)
- moofka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 258

monisia a co z tym x-landerem nie halo? pamiętam że też rozważaliśmy ale ostatecznie wybraliśmy jedo i jest super i polecam każdemu kto ma dziecko w drodze i mnie pyta o zdanie

ja skórki od chleba Zośce nie daję, chrupki już dawno zaczęłam dawać ale tak jak napisała motylek - to jest chrupkowa masakra

Kristi niedobrze z tym zabiegiem

Gosica najlepszego na pół roczku

motylek zdrówka Wam życzę!
- monisia100100
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Kristi dlaczego kolejny zabieg, to już pewne? Może jeszcze samo się wszystko naprostuje. Ja trzymam mocno kciuki aby już nie było potrzeby nic robić.
ja na śniadanie podaję kaszkę zamiast mleka wypija około 150 ml., tylko dodaję proszek wg instrukcji na opakowaniu, a ona taka rzadka że z butelki mała pije. A u Was jak z konsystencją?
A Martynka spora , nie wygląda na zdj na 9 kg, widziałam już to zdj na huśtawce na fb super jest.
Gosica no to inna sprawa jak nic sobie nie kupiłaś , jednak zawsze coś "małego" nastrój poprawia. A tak z innej beczki to muszę Ci powiedzieć że jak czytam twoje posty to jakoś tak działa to na mnie pozytywnie że mam lepszy humor. Jesteś jak ten uzdrowiciel z polsatu nie pamiętam nazwiska co uleczał i magnetyzował wodę przez tv. W pozytywnym znaczeniu:") Pamiętacie dziewczyny takiego

Asiula/ kristi Co robiłaś po porodzie że tak dużo schudłaś, aż nadprogramowo

Motylek dużo zdrowia dla Jasia, i siły dla Ciebie.
Jak ten czas leci już chyba wszystkie nasze grudnióweczkowe dzieciaczki mają pierwsze pół roku za sobą, moja niedługo już kończy 7 miesiąc.
Zakupiłam dziś chrupki i też będziemy się zajadać,
- monisia100100
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Gosica
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-

Dziewczyny powiem Wam jedno-bez wody ciężko żyć

Wczoraj bratowa zostawiła nam swoje córeczki.Jedna spokojna,ale druga ma charakterek po naszej rodzince-diablica wcielona

Kristi widziasz każdy organizm reaguje inaczej,ja mam tendencję do tycia więc i tabletki i słodkości swoje zrobiły.Ale tydz nie jadłam słodkiego i było prawie 2kg mniej.Na pewno super sobie poradzisz z gotowaniem

Monisia100100 hehehe to bylo "ręce które leczą "

Zostaliśmy sami z Szymkiem.mamuśka pojechała chwilowo do siebie,Ł w pracy.Szymek teraz zasnął to mam chwilę dla siebie(oby jak najdłuższą

O i jeszcze Wam powiem że jeździ u nas pielęgniarka środowiskowa sprawdza jak dzieci warunki mieszkaniowe itd.U mnie była już z 5 razy ale mnie nie zastała hehehe w końcu mnie spotkała u koleżanki i mówi że chyba jej specjalnie drzwi nie otwieram.Wyszłam na jakąś patologię

A oto moje dziecko wpychające sobie do pysiolka co popadnie
Miłego dnia

- Gosica
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Nefri
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 71
co do stania, to ja jak miałam 6 miesięcy to też stałam a jak 9 to już chodziłam a nóg na pewno nie mam krzywych i nigdy nie miałam:) więc też myślę, że jak dziecko samo ma na to siłę, bez zmuszania, to ok.
Gosica jak się udała pasteryzacja? robiłaś w piekarniku?
ja uwielbiam gotować i sprawia mi ogromną radochę gotowanie małemu różnych smaków. właśnie zrobiłam menu na piątek, bo sloiki się kończą i czeka mnie kolejną pasteryzacja. Korci mnie podać małemu awokado, dawała już może któraś z Was?
- anitka90
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Pogoda w Kołobrzegu bardzo ładna, ale niestety dziś troszkę zaczęło kropić i trzeba było zabierać się z plaży do hotelu, bo tak okropnie wiało.
Czyli rozumiem, że podajecie dzieciom już całe porcje kaszek z glutenem?
Co do fotelików to ja już zmieniłam małemu i tymczasowo ma z caretero 9-25 kg ale przymierzam się właśnie do recaro.
Asiula i Gosica ani nawet się nie obejrzycie a Wam się bobasy zaczną turlać. Ja to przeżywałam, że mój się nie przekręca a teraz ciężko go zostawić na chwileczkę samego, bo zaraz gdzieś wpadnie

monisia a ja jestem wściekła na siebie, że nie zdecydowałam się na x-landera.
Kristi trzymaj się !Co do słoiczków to do 2-3 razy złapią, ale później niestety nie dają rade ;/ jogurty ? kurcze, ale jogurty to chyba wszystkie są na mleku krowim a czytałam, że takie mleko to dopiero w wieku 2 lat można podać...
motylek po takim zabiegu to trzeba Jasia porozpieszczać

co do skórki od chleba to ja małemu daję, albo też dostaje marchewkę - tak mi polecił lekarz
monisia i kristi córeczki przepiękne! taaakie duże...
Gosica jakbym widziała swojego Kamilka

Nefri awokado podawałam małemu ze słoiczków rossmanowskich

a tutaj kilka zdjęć Kamilkowych