BezpiecznaCiaza112023

Grudnióweczki 2013 :)

9 lata 11 miesiąc temu #953321 przez motylek270
Gosica wszystkiego najlepszego dla Szymona! Nasze ostatnie grudniowe dziecko niech rośnie zdrowo duży będzie!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 11 miesiąc temu - 9 lata 11 miesiąc temu #953425 przez Brukselka
To skandal, zbieram się do napisania od tak daaawna!
U nas najważniejsza wiadomość jest taka, że udało nam się bezproblemowo rozdzielić wargi sromowe - wyłącznie za pomocą olejku ze słodkich migdałów. Zajęło nam to właściwie tyle samo czasu co mieliśmy ustalone na maść estrogenową. No więc sukces!!
Drugim sukcesem jest to, że Ola wreszcie zaczęła stawać, na razie z podparciem, ale z każdym dniem jest lepiej i myślę, że teraz już ruszymy.
Oprócz tego naprawdę dużo mówi, np. kółko - kółka widzi wszędzie. Wie, że koń to i ten na obrazku, i koń na biegunach. Ostatnie noce mamy masakryczne. Od jakiegoś tygodnia budzi się o 2-3 i nie może zasnąć. Strasznie się męczy, rosną jej wszystkie dwójki.
Wigilię i sylwestra spędziliśmy bardzo spokojnie. W Wigilię wprawdzie Ola nie spała do północy, ale miała tyle wrażeń, że jej się nie dziwię. W sylwestra nawet nie drgnęła o północy, a strzelali u nas bardzo mocno (w ostatniej chwili zrezygnowaliśmy z wyjazdu na wieś - spędzamy tam sylwestra od paru lat).

marti1234 - ja nie wiem, co bym zrobiła z babcią, u nas też będzie trudno przetłumaczyć, że czegoś nie dajemy, np słodyczy. Moja mama znalazła sobie argument: Ty jesz, a dziecku to nie dasz. I jak tu z taką gadać?
Nefri - popytam znajomych w sprawie mieszkania. My naszego na Żoliborzu na żadne inne byśmy nie zamienili, no, może na jedno, przy Lasku Bielańskim, ale trzeba by chyba dopłacić z półtora miliona :P
moofka Nie wszystkie ważą 11, Ola waży 12 :laugh:

Widzę, że przepis na muffiny szczęśliwie dotarł, wybaczcie, nie miałam głowy.

Natala Gratulujemy pierwszego ząbka!
Gosica Uściski dla Szymonka!!

I jeszcze Ola urodzinowo (cheddar rządzi ;) ):

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

9 lata 11 miesiąc temu #953510 przez moofka
dobry :)

Natala gratulacje ząbka! w końcu się doczekałaś :woohoo: nianie niby mam już wybraną ale jutro jeszcze jedna babka przychodzi i zobaczymy jak będzie. ja to stwierdzam, że im mam mniej czasu tym lepiej jestem zorganizowana i więcej robię :blink: jak mam wolne to nic mi się nie chce a jak cały dzień zawalony to jeszcze mycie łazienki wcisnę i takie tam :whistle:

Gosica powiem Ci że Szymonek to śliczny jest :) czekamy na relację z urodzin :)

Brukselka Zośka też kuma coraz więcej i jak coś jej mówię to pokazuje paluszkiem albo wykonuje proste polecenia :) niestety od pewnego czasu ulubioną zabawą mojego dziecka jest zabawa w ganianego i muszę zapitalać na kolanach pod stołem :side: ale radochy jest przy tym i pisku co niemiara :woohoo: 12 kilo Ola waży?! ciekawe kiedy Zośka dojdzie do takiego wyniku :blink:

pisałam Wam niedawno że Zośka w ogóle nie chce pić wody z żadnego kubka i pytałam jak jest u Was a teraz melduję że problem się rozwiązał - Zośka pije wodę z butelki z dziubkiem w której sprzedają wodę w sklepie (takiej wiecie dla sportowców itd.). co za ulga :)

i wzywam na koniec do odzewu bo cisza tu straszna!!!!

9 lata 11 miesiąc temu #953587 przez motylek270
U nas Jan waży 11,5 kg. Z osiągnięć? Uwielbia podawać różne rzeczy. Nawet jak mu się coś podoba to na komendę: Daj, podaje zabawkę i ma z tego ogromną radość. Poza tym uwielbia wszelkiego rodzaju dziwne dxwięki: kichnięcie, dźwięk otwieranej puszki- to wszystko wywołuje u niego śmiech. No i cały teraz czas jestem z nim w domu. Mam wolne do 7 stycznia i wiecie co? Mamy do czynienia na pewno z lękiem separacyjnym. Nie opuszcza mnie syn na krok, a jak znikam z pola widzenia jest płacz, albo szybko Janek gna za mną.

Jak u Was z ubieraniem an spacery? U nas masakra! Płacz, krzyk, ale do momentu gdy umieszczę go w wózku lub na sankach.

9 lata 11 miesiąc temu #953603 przez Nefri
Witam wszystkie poświętecznie. U nas święta bardzo fajnie, mały codziennie w gościach przez 3 dni, więc miał problem z zaśnięciem, jakoś nie mógł wylądować, ale i tak najpóżniej o 21 spał, teraz wróciło do normy, śpi od 19:30 do 7 z hakiem rano.
Chodzi już super, teraz kombinuje z bieganiem, wspinaniem się na kanapę ( mamy wysoką, na niższą już włazi), ogolnie jest zajebisty :) w ogole odkąd zaczął chodzić, to się stał bardzo samodzielny, dorosły, nie wiek kiedy to się stało zupełnie.
Motylek my z ubieraniem nie mamy problemu, mlody wie, że idziemy na spacer i jakoś za bardzo nie marudzi. Fajnie, że macie śnieg, ja ciągle czekam, bo też mamy sanki i jeszcze mlody nigdy nie był. Tymonek też uwielbia coś mi dawać i jak ja od niego biorę i mówię "dziękuję" to jest mega szczęśliwy/

oprócz tego to za 3 tygodnie lecimy z małym do Budapesztu na weekend, mam nadzieję, że tym razem będzie zdrowy. Mamy zamiar tam szaleć z węgierską kuchnią i mam nadzieję, że Tymonek też w niej posmakuje:)

Gosica Szymonek śliczniutki

9 lata 11 miesiąc temu #953670 przez Gosica
Hej :)
I my się meldujemy.
Impreza urodzinowa się udało,wszystko wyszło fajnie.już się chwalę fotami,choć nie bardzo jest czym bo u nas dobrych fotografów brak i zdjęcia szału nie robią ;)
Dziękujemy za życzenia dla Szymonka :) Teraz już mam w domu nie niemowlaka a małego mężczyznę :)
Brukselka Ola śliczna,a jak super zajada :) Super że problem macie z głowy.No to faktycznie dużo mówi u nas to te podstawowe słowa,jakieś brumbrum na samochód a tak to po swojemu
Moofka mówisz i masz ;)
Motylek270 u nas ubieranie to też tragedia,wielkie darcie,no chyba że bardzo czymś się zainteresuje to wtedy w miarę idzie
Nefri a u nas spanie nie wcześniej niż o 21,ale rano śpimy dłużej do jakiejś 8 a czasem i dłużej.Budapeszt,piękne miasto sama bym się znów tam wybrała ;) Udanego wyjazdu :)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

[/url]

9 lata 11 miesiąc temu #953908 przez motylek270
Gosica piękna galeria zdjęć. Szymnek przystojniak. Blueczka świetna, mieliśmy kiedyś ją dawno bo w rozmiarze 74, ale była bardzo praktyczna i wygodna. Ten krawat- cudny!!!!

Cisza tutaj straszna! Jak Wasze pocieszki w Nowym Roku się sprawują?

Mam też takie pytanie? Dajecie oglądać dzieciom telewizor? Ja mam wyrzuty sumienia, ze chyba za dużo pozwalam Jaśkowi oglądać telewizję, szczególnie reklamy.

9 lata 11 miesiąc temu #953923 przez Iwona23
Witajcie dawno nie byłam od kiedy Maciej jest bardziej mobilny nie mam kiedy usiąść do komputera wiele z was oglądam na fb na bieżąco napisze trochę co u nas
Maciej waży 10.200 i ma 82 cm ma 12 zębów i pomału zaczyna chodzić jest wszędzie gdzie tylko to możliwe. Święta i przed spędzone na antybiotyku bo złapał zapalenie oskrzeli ale juz wszystko dobrze. Ogólnie jest alergikiem tylko nie wiadomo na co pojawiają się mu na plecach w okolicy pieluchy czerwone szorstkie plamy z tego względu dwa razy dziennie dostaje leki antyhistaminowe w syropie ponieważ strasznie się drapal. Z teściowa sytuacja napięta cały czas faworyzuje dzieci szwagierka wiec radzimy sobie bez jej pomocy jedyne co to mądrzy się w kwestii ubierania mojego dziecka twierdząc że za lekko i ze powinien mieć koc na nogach i w nocy powinien być nakrywac a on nie lubi no to tak trochę o nas. Roczek już za nami różnie było ale przetrwalismy teraz już będzie tylko lepiej pozdrawiamy
Załączniki:

9 lata 11 miesiąc temu #954001 przez moofka
Motylek u nas tez było marudzenie przy ubieraniu ale potem Zośka zakumała że to oznacza wyjście na dwór i już jest spokojniej. Zośka czasami się pogapi w TV ale raczej niedużo, czasami włączam kanał muzyczny to jak jej coś wpadnie w ucho to zerka i potańcuje. A tak to odpalam bajki jak chcę jej obciąć paznokcie ale uznaję to za wyższą konieczność i się rozgrzeszam ;)

Nefri to życzymy śniegu ;) my już pierwsze sanki mamy zaliczone, Zośka była zadowolona :)

Gosica fajne fotki :) i młody jaki lans miał :whistle:

Iwona rzeczywiście dawno Cię nie było, każdy odzew jest dobry :)

Ja wczoraj odkryłam że Zośka ma pierwszego trzoniaka czyli mamy obecnie 9 zębów :cheer: i chyba przestawimy się na jedną drzemkę, jak to jest teraz ze spaniem u Was?

9 lata 11 miesiąc temu #954023 przez marti1234
hej dziewczyny!

Motylek u nas z tv podobnie jak u moofki - wyższa konieczność ;-P ale tak z ręką na sercu też czasami mam wyrzuty sumienia że za często. Jak jesteśmy sami w domu i chce iść się wykąpać to czasami mu włączam bo wtedy mnie nie szuka i jakoś się sobą zajmie.
My w domu oglądamy mało tv liczę na to, że dziecko też nie wyrośnie na jakiegoś telemaniaka...u nas z ubieraniem jest podobnie, krzyk, płacz i koniec świata. Ale jak go zainstaluje w foteliku bądź w wózku to jest ok, więc o dziwo te krzyki nie wyprowadzają mnie z równowagi.
Moofla my od jakiegoś czasu mamy jedną drzemkę około południa tak od godziny do 1,5.
U nas 8 zębów ale znowu noce są bardzo niespokojne, wiec może kolejny ząb się niedługo pojawi. Adaś postawił parę samodzielnych kroków ale jest bardzo ostrożny więc chyba jeszcze poczekamy aż ruszy na całego.
Poza tym Adaś ma niesamowity apetyt, generalnie to jeśli jemy wszyscy razem to kaszy ani zupki nie zje. Chce jeść tylko i wyłącznie to co my. Gdy u nas pusto na stole to bez problemu je wszystko to co mu podam. Pewnie to normalne w tym okresie. Powiem Wam jeszcze, że niestety jeszcze się nie przestawiłam, że pracuje a Adaś jest u dziadków. Przez ostatnie 2 tygodnie miałam taki komfort, że była z nami moja mama więc Adaś był w domu jak wróciłam, kładłam go spać i było tak normalnie. Jutro jedziemy odwieźć moją mamę i Adaś u niej zostanie na 1,5 tygodnia :dry: . Przez to wszystko mam taki nastrój jak idź stąd i nie wracaj...
O zdjęciach pamiętam, też coś wrzucę tylko czekam, żeby siostra mi coś przesłała, bo była domowym fotografem :-P
Buziaki i spokojnej nocy!

9 lata 11 miesiąc temu #954097 przez Gosica
Hej
Motylek270 faktycznie bluzeczka się super sprawuje,elegancko ale na luzie.Miała być prawdziwa koszula i muszka,ale tak było dla małego swobodniej
Co do tv to u nas Szymon jest telemanem.Oczywiście staram się jak najrzadziej żeby oglądał ale wieczorem tv jest włączone i wtedy kawaler gdybyśmy mu pozwolili to by siedział i patrzył,choć zauważyłam że coraz szybciej go to nudzi.A gdy nie mogę go uspokoić to włączam mu kanał muzyczny i wtedy jest błogi spokój.Mam wyrzuty sumienia,ale staram się je stłumić bo przecież nie sadzam go na cały dzień
Iwona23 no narosło Wam tych ząbków :) Pewnie teraz to już do przodu jeszcze tylko kilkanaście lat i bedzie troche spokoju :laugh:
Moofka np młody się lansował że hoho,jego "narzeczona" dwa dni młodsza też była ale jakoś nie działały na nią Szymkowe "zaloty" i skończyło się na osobnej zabawie ;) U nas śpimy przeważnie 2 razy ok 10 a potem ok 15-16
Marti1234 u nas noce były niespokojne,myślałam że ząb a tu nic jak na razie.Ale na pewno coś będzie bo dziąsła swędzą niemiłosiernie.A nam Szymek ostatnio zaliczył glebę,bo jak pisałam nie umie spadać na pupę tylko leci jak kłoda i wystraszył się i nie bardzo chce sam chodzić tylko za rączkę a przedtem się wyrywał żeby go tylko puścić,tak teraz bardzo ostrożnie i tak tylko od osoby do osoby.Ja podobno jak zaczęłam chodzić też się potłukłam i na kilka miesięcy uciełam chodzenie.Mam nadzieje że jemu szybciej strach minie

[/url]

9 lata 11 miesiąc temu #954115 przez Nefri
Moofka u nas tylko jednak drzemka w ciągu dnia od 1,5 do 2 godzin, najcześciej ok 11.
z ubieraniem nie ma problemu, w ogóle nie zapeszając to mam złote dziecko, serio, ładnie śpi w nocy, ma super apetyt, je wszystko, co mu daję i warzywa i owoce i ryby i wszystko. teraz non stop tylko chodzi, w ogole nie odpoczywa:) ale oczywiście sam, jak chce mu dac rękę to mnie odpycha, samodzielny jest bardzo.
Poza tym to ma 7 zębów, na górze po 2 jedynki i dwojki, na dole dwie jedynki i jednego trzonowego. ten trzonowy wyszedł mu niedawno i bez żadnych ekscesów, nawet nie wiem, kiedy dokladnie mu wyszedł.
Marti masz się z tym chłopem kobito ;) teraz jak poszłaś do pracy, to pewnie on się będzie wkurzał, że cię ciągle nie ma, a skoro mlody i tak u dziadkow będzie w tygodniu, to możesz przecież wybywać z domu na dlużej, niech sobie trochę potęskni ;)
Motylek dość często włączam kanał muzyczny, MTV Rocks, bo on uwielbia go sluchać, ale nie jest tak, że się gapi, tylko się bawi a przede wszystkim chodzi, biega w tę i z powrotem, a muzyka leci w tle, ale oczywiście jak jest jego numer, to się zatrzymuje, patrzy, slucha i się buja :) bajek nie ogląda w ogóle

Cenę mieszkania w Warszawie obniżyliśmy o kilkanaście tysia i jest do negocjacji, kupujcie dziewczyny :cheer:
otodom.pl/mieszkanie-ochota-47m2-3-pokoje-id33467919.html

9 lata 11 miesiąc temu #954134 przez Iwona23
U nas jedna drzemka w ciągu dnia 1.5 do 2 godzin i cala noc snu tylko ma picie się przebudza nauczyłam go pić sama wodę łatwo nie było ale alergia bierze górę i tak trzeba
Zębów mamy dużo i nie było źle głównie gorączka i marudzil
Co do oglądania telewizji telewizor chodzi i najbardziej interesuje dla Macieja są reklamy i muzyka i napisy końcowe oraz czołówki seriali

9 lata 11 miesiąc temu - 9 lata 11 miesiąc temu #954242 przez Brukselka
motylek270 - wydaje mi się, że Oli też się włączył ten lęk, bo wcześniej było ok, a teraz taka płaczliwa i ciężko wyjść do łazienki na chwilę, oby im to szybko minęło... Z ubieraniem na spacer bez większych sensacji. Czapę, szalik i rękawiczki zakładamy tuż przed wyściem z klatki, a potem dużo się dzieje. Telewizji nie oglądamy, bo nie mamy, więc problem z głowy ;)
Gosica - świetne zdjęcia i pamiątka, my takiej nie mamy: poprosiłam mojego W., żeby nagrał, jak wchodzę z tortem i Ola dmucha świeczkę - potem planowałam porobić z tego zdjęcia. Po wszystkim oglądam filmik, a tam właściwie sam tort nagrany, normalnie ręce mi opadly :ohmy: Takiego zdolnego mam męża.
moofka - u nas ze spaniem różnie, raz jedna dłuższa drzemka, raz rano pół godziny, a ok. 15 - półtorej. Najważniejsze to obudzić przed 17, bo później nie uśnie do 23.

U nas tragiczne noce. Nie pamiętam, kiedy przespałam ciurkiem godzinę, dziś budziła się chyba co pół. Przyczyna nieznana.
Wszystkie szczepicie na mmr?

9 lata 11 miesiąc temu #954625 przez Iwona23
Witajcie
Mam takie szybkie pytanie czy któraś z was ma doczynienia z AZS u dziecka?

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka